Intensif Jutawan Industri

23 hingga 25 November 2012, Richworks telah menganjurkan seminar Intensif Jutawan Industri. Seminar ini disampaikan sepenuhnya oleh jurulatih kejayaan No 1 Malaysia, Dr Azizan Osman.Seminar ini sangat bagus kerana ia mengajar kita bagaimana menjadi jutawan dalam industri dalam masa kurang dari 3 tahun. Ia dapat dicapai apabila kita menjadi pakar di dalam sesuatu bidang yang niche dan kemudiannya kita menambah nilai pada orang lain.

Komsepnya mudah. Untuk menjadi kaya, kita perlu bantu ramai orang lain menjadi kaya dahulu.

Ada 3 elemen penting untuk menjadi jutawan industri:

1) Positioning
- bagaimana anda meletakkan diri anda sebagai pakar di dalam sesuatu bidang yang khusus tersebut.

2) Packaging
- bagaimana cara manusia belajar dimanipulasi untuk menghasilkan variasi produk-produk untuk menambah nilai penggunanya

3) Promotion / Marketing
- bagaimana kempen pemasaran dijalankan untuk meningkatkan jualan produk-produk ini mengikut bajet masing-masing.Selain itu Dr Azizan turut menekankan 6 rukun jutawan industri iaitu:

1) Tulis / Write
2) Kehadiran Online / Online Presence
3) Speaker
4) Pemimpin seminar / Seminar Leader
5) Konsultan / Consultation
6) Coach

Untuk menjadi jutawan industri, seseorang individu perlu melakukan aktiviti- aktiviti ini. Namun begitu, ia tidak semestinya dilakukan langkah demi langkah mengikut nombor. Sebaliknya, individu ini boleh memilih yang mana satu yang boleh dilakukannya dahulu.

Yang paling penting di dalam membina masa depan sebagai jutawan industri adalah bagaimana kita boleh menambah nilai kepada orang lain. Anda juga mengenalpasti apakah masalah mereka yang boleh kita selesaikan.

Bidang yang anda ingin kongsikan di dalam perjalanan anda menjadi jutawan industri ini mestilah bidang yang anda ada minat yang mendalam terhadapnya. Ia mestilah niche supaya anda lebih fokus dan dapat mengurangkan persaingan.

Dr Azizan percaya setiap orang ada cerita mereka sendiri. Cerita ini boleh dikongsi bersama untuk menambah nilai kepada orang lain dan boleh melonjakkan anda sebagai seorang pakar.

Oleh yang demikian, belia berkongsi bagaimana cara untuk peserta menceritakan cerita masing mengenai mereka di dalam industri ini melalui Prinsip U. Ia akan mengandungi maklumat siapa anda sekarang, liku-liku cabaran yang anda hadapi, turning point yang mengubah mereka dan akhirnya apa penyelesaian yang boleh mereka tawarkan.

Selesai seminar ini pada 25 November, peserta kategori Diamond dan Supreme Diamond diberi satu lagi hari tambahan untuk program Mastermind dan sesi perkongsian dengan Bill Walsh.


Namun takkan saya lupa pengalaman makan malam bersama jutawan dan bakal jutawan industri. Ia turut dihadiri oleh Dr Azizan sendiri dan Bill Walsh.

Kehebatan seminar ini tidak boleh digambarkan dengan kata-kata. Anda perlu hadir sendiri dan mengalaminya sendiri seterusnya menerima ilmu hebat ini dari Dr Azizan sendiri.


Update: Sambungan artikel ini  DI SINI.
Share:

2 ulasan:

sitiezahim berkata...

mesti bes kan...biasanya lepas seminar, kita mesti rasa bersemangat nak buat sesuatu tu...:D

Haruki berkata...

Wonderful! Thanks for sharing n keep the passion!

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog