Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Cukai dalam Islam dan Cukai dunia kapitalis

13 April 2015

Dah 13 hari GST berkuatkuasa dan beroperasi di Malaysia. Goods and Service Tax.

Tapi memandangkan hanya pada 11 April saya berada di Malaysia, baru 3 hari saya merasa kesannya pada wang poket saya.  Keluar je dari Lapangan Terbang KLIA2, saya perlu membeli topup Maxis Hotlink RM30. Tapi kena bayar RM 31.80.

Wohooo.. selamat datang ke dunia GST.

GST ni bukan sistem percukaian baru. Memang dah banyak negara aplikasikannya termasuklah di Thailand, destinasi terakhir pengembaraan 13 hari Indochina saya. Tetapi di Thailand, mereka panggil sebagai VAT. Value Added Tax. Sama je.

Dalam mengalami impak jangka pendek GST ni, saya terfikir nak review perbezaan GST dengan sistem percukaian Islam. 

Jom kita lihat.


Sistem Percukaian Islam.

Dalam sistem percukaian Islam, zakat dibayar oleh orang yang mempunyai harta melebihi sukatan yang ditetapkan. Ini bermakna, orang yang lebih berada sahaja yang membayar cukai dan hasilnya digunakan untuk membantu orang yang fakir, miskin, musafir dan golongan lain yang layak. 
Kadarnya tidak membebankan. Hanya 2.5% sahaja dari nilai bersih.


GST / VAT

Dalam sistem percukaian GST atau VAT, setiap perbelanjaan dikenakan cukai meskipun dalam membeli barang dapur asas atau keperluan untuk pengangkutan dan perhubungan. Tak kiralah sama ada yang membeli atau mendapatkan perkhidmatan itu golongan fakir, miskin, pelajar, lepas-lepas hidup atau mereka yang harga upah pendandan rambut pun melebihi gaji minimum rakyat. 
Kadar yang dikenakan sebanyak 6% atas setiap harga barang dan perkhidmatan.


Jadi, rasa-rasa sistem mana lebih baik?

DI Malaysia, zakat ni memang ada dikutip oleh BaitulMal dan agensi kutipan zakat. Ia boleh off set bayaran cukai pendapatan kita. Tetapi GST, anda tak boleh lari haaa......


Read more...

Jangan berangan lebih

05 April 2015

Sekarang ni buyer's market. Lagi banyak rumah nak jual dari orang yang mampu beli.

Ramai yang beli property tahun 2011-2012 membeli kerana melihat kenaikan harga hartanah pada waktu itu. Siapa yang beli hartanah sebelum hujung tahun 2010 memang beruntung sebab harga naik cantik. Kalau sempat jual pada tahun 2013-2014, memang tersenyum besar.

Tapi hujung tahun 2014 dan 2015 berbeza. Lebih banyak rumah untuk dijual dari pembeli. Ramai juga penjual yang masih belum sedar. Masih mahu jual lebih mahal dari harga penilaian bank.

Kalau ditanya ada renovation tak, katanya full renovation. Tu sebab nak jual mahal dari harga penilaian. Tapi rupanya full renovation tu adalah cat baru, perabot baru, tiles lama tukar tilea baru dan hiasan dalaman yang cantik.

Kalau dulu ada tiles, sekarang tukar tiles cap lain atau warna lain, harga penilaian tak berubah. Kalau cat dan hiasan dalaman ala bali sekalipun, harga penilaian tak berubah. Lebih baik pasang kabinet dapur, built in wardrobe, besarkan dapur dan besarkan ruang tamu dengan kelulusan majlis bandaran. Baru penilaian boleh dilebihkan lagi.



Read more...

Tak kira! Nak juga beli rumah belum perfect

26 Mac 2015

"Tak kira!
saya nak juga beli rumah tu walaupun tak boleh buat direct transfer."
- pembeli A

"Alamak.. saya suka rumah tu.. dah berkenan habislah! Tapi peguam kata kena tunggu lama pulak...Macamana ni.."
- Pembeli B



Saya nak sambung mengenai penjual yang melengahkan buat perfection.
Saya tulis sebelum ini DI SINI.

Macamana kalau kita pula di pihak pembeli?
Nak beli rumah tapi bila dah bayar booking baru tahu yang rumah tu belum buat perfection dan pemaju tak mahu buat direct transfer.

Peguam kita pula cakap, kena tunggu 9 bulan ke setahun setengah baru dapat kunci.
9 bulan tu macam agak miracle la sebenarnya..
sila letak dalam kepala, setahun setengah ya.

Jadi, apa perlu anda lakukan?

Sebagai pembeli, ada perkara positif juga jika ini berlaku.
Bayangkan anda dapat kunci lagi setahun setengah. Tapi beli dengan harga lama.
Jadi, bila dapat kunci je, harga rumah tu dah naik beberapa puluh ribu dah.
Heaven juga kan,. hanya perlu sabar je.

Tapi nak sabar menunggu sedangkan duit dah sangkut kat situ.. rugi juga.

saya cadangkan, apa kata cadang satu jalan tengah yang win-win situation.
kadang-kadang orang yang nak jual rumah ni, dia memang dah kosongkan dah rumah tu.
sebab lebih mudah jual rumah yang kosong berbanding rumah bersewa.

Jadi, apa kata berbincang dengan penjual.
Oleh kerana kita mungkin akan dapat kunci lagi setahun setengah dan aliran wang tak masuk, apa kata mohon dengan tuan rumah sewakan rumah tu kepada kita dengan harga murah.
sewa sementara proses jual beli selesai 

kalau harga sewa pasaran dalam rm1000, minta la sewakan kat kita dalam rm700 ke.
berbincang baik-baik dengannya, dari dia bayar ansuran bank saja-saja selama setahun setengah ni, baik jugalah dia dapat juga bayaran sewa walaupun lebih murah dari harga pasaran.

Dah dapat sewa tu, bolehlah anda duduk di rumah tu dulu atau sewakan semula.
tapi kalau nak sewakan semula tu, kena terus teranglah beritahu penjual ya.


Penjual dan pembeli masing-masing manusia biasa je.
Semua perkara boleh bincang.



Cuma untuk melindungi diri dari sebarang masalah, jangan buat sebarang ubahsuai besar dan kekal.
Jangan la memandai pasang kabinet dapur ke.. tukar pintu ke.. tukar tiles ke.. pecah dinding kasi besar ke..
sebab proses pertukaran hakmilik belum selesai.

Kalau ada apa-apa masalah dalam proses pertukaran hakmilik tu nanti, sekurang-kurangnya anda belu berhabis duit lagi untuk rumah tu.

Jadi, kalau nak juga beli rumah yang belum buat perfection dan  tak boleh direct transfer, anda tahu apa yang anda kena jangka
dan tahu bagaimana untuk ada situasi win-win dengan penjual ya.

Read more...

Tak buat perfection, sekali tak boleh direct transfer

15 Mac 2015

Nanti-nantilah...

Kita memang suka melengahkan hal kan...

Kena pulak kalau nak buat perkara tu, kena bayar.


Melengahkan pun ada ruginya juga tau.
Terutama jika title dah keluar dan anda buat derk je.

4 tahun lepas saya nak beli sebuah kedai di subang jaya.
Kedai tu terletak di ground floor sebuah apartment.
Strata title dah keluar tapi owner tak uruskan lagi.
Kita panggil perfection: uruskan agar strata title tu dah diletakkan nama pemilik dan pemilik dapat title untuk unit dia sendiri.

Kalau urusan tanah, lebih kurang macam tukar nama sendiri kat geran besar dan terus pecah geran lah.

Ramai pemilik rumah suka berlengah-lengah buat perfection sebab nak buat perfection ni kena guna perkhidmatan peguam.
Dalam kata lain, ada kos ribu-ribu lah.


Nanti.. Nanti... Sampai la tiba-tiba pemilik rumah tu nak jual rumah tu.
Atau memang sengaja nak jual sebab dah alang-alang kena keluar duit untuk completion, baik jual terus kan...

Iklan: The Heron ada 2 unit nak jual. Below 400k dan 450K (lebih besar)

Ok, itu memang agak bijak.
Tapi ada kalanya bijak tu makan diri sendiri juga.

Sebab tak semua pemaju boleh buat direct transfer, iaitu terus pindahkan nama di atas title kepada pembeli kedua.
Ada kes yang tak boleh buat direct transfer.
Ini bermakna title perlu dikeluarkan atas nama pembeli pertama atau penjual rumah subsale ini dahulu.
Title tu dah siap, barulah dipindahkan ke pembeli kedua iaitu orang yang nak beli subsale sekarang ni.

Kesannya:

- Prosedur leceh. kena uruskan title atas nama vendor dulu, baru tukar ke buyer subsale.

- Proses vacant posession ambil masa lama. Kalau semua berjalan sanat lancar, ia ambil masa 9 bulan. Biasanya setahun setengah. Boleh pergi ke 2 tahun.

- Bayangkan pembeli dah sign spa, dah bayar 10% dari harga jualan tapi tak boleh nak masuk rumah dan tak dapat kunci lagi sampai setahun setengah. Duit modal stuck di situ.

- Bayangkan juga penjual rumah tu, jual rumah sebab nak duit. Tapi cuma dapat 10% je dulu. Baki kena tunggu lama lagi baru dapat. Tak tercapai la hajat nak duit cepat.

- Rumah lagi susah nak jual, sebab tak ramai pembeli sanggup tunggu lama untuk dapat kunci.

Gambar hiasan je


Dalam kes kedai yang saya nak beli tadi, memang tak boleh direct transfer.
Kalau saya nak beli juga, saya kena bersedia tunggu setahun setengah baru boleh mula kutip sewa.
Kalau anda di tempat saya, anda sanggup?

Jadi, seeloknya kepada semua pemilik hartanah, kalau title dah keluar, buat la cepat-cepat perfection tu. Jangan tangguh.
Supaya senang nak jual semula nanti.

Sambungan artikel ini DI SINI.

Read more...

Jimat bayar cukai, baru untung lebih banyak.

12 Mac 2015

Ramai fokus pada cashflow apabila menjalankan perniagaan.
Berapa duit masuk.. berapa duit keluar.
Tapi jangan lupa tambah aset.
Aset ni seperti backup. Bila perniagaan ada masalah, sekurang-kurangnya ada aset untuk dicairkan.

Nak beli aset, kemudahan pinjaman diperlukan.
Akhir-akhir ini, bank agak cerewet. Nak pinjam bank, perlu declare cukai pendapatan. Tak kisahlah enterprise atau sdn bhd.

Tapi, macamana nak declare?
Berapa banyak kena bayar? Banyak ke? Aduhh.. letih lah macamni...
Boleh tak jimat bayaran cukai ni dengan cara sah?

Ahaa.. boleh.. kalau kena ilmu dan gayanya, banyak kita boleh jimat dari pembayaran cukai ni,

****************
SEMINAR CUKAI ENTERPRISE: BAYAR SIKIT UNTUNG BANYAK
***************
Seminar Cukai Enterprise untuk tahun 2015 akan kembali.

Tahun lepas seramai lebih kurang 50 orang usahawan dan pemilik perniagaan enterprise telah mengikuti seminar ini.
Jadi, tahun ini kami bawakan semula untuk tuan/puan para usahawan.





Tarikh: 22 Mac 2015, 11 April 2015 dan 9 Mei 2015.
Tempat: Dataran Pandan Prima, Ampang, Kuala Lumpur.

Pilih salah satu tarikh yang tuan / puan kelapangan.

Yuran:
- RM 200 seorang untuk satu tiket
- RM 195 seorang untuk dua tiket
- RM 180 seorang untuk 3 tiket

Ahli Kelab Alien
- RM 190 seorang

Penceramah: Tuan Rezduan Bakar, akauntan dan juruaudit luar yang bertauliah.



Percuma: Keahlian Kelab Alien Hartawan yang sangat saya tapis ahli-ahlinya. Tapi kini telah mempunyai lebih 800 ahli terdiri dari pelabur hartanah berpengalaman, usahawan hebat hinggalah ke mereka yang baru bermula.



Untuk mendaftar;
1) Bank in / transfer wang yuran ke no akaun Alliance Bank 140460010087422 atas nama Kaseh Akademi PLT
2) Daftar butiran peserta DI BORANG PENDAFTARAN INI

Sebarang pertanyaan, boleh sms atau call  018-9687803. Jangan Whatsapp ya..

Jom daftar sekarang.



Read more...

Beli bundle memang murah

06 Mac 2015

Ramai orang yang nak beli rumah
Ramai orang nak untung
Untung puluh ribu, ratus ribu dengan beli rumah.



Tapi beli rumah ni tak semestinya untung.
Ada orang beli, dapat untung
Ada orang beli, rugi pulak.
Ada yang beli sampai rumah kena lelong dan jatuh bankrap.

Apa puncanya?

*************************
LABUR PADA DIRI DULU, BARU LABUR PADA HARTANAH
****************************

Puncanya satu je.. sebab ilmu.
Kalau tak ada ilmu, kita boleh tersalah buat keputusan.
Rumah bukan macam coklat Tora.
Beli murah je.. kalau tak suka mainan yang kita dapat dalam kotak tu, boleh buang je.
Tak berapa sakit hati sebab murah.

Tapi rumah ni mahal.
Beratus ribu harganya.
Ada yang hampir setengah juta
Ada yang lebih sejuta.
Paling murah pun dekat 100K, bukan 10 ringgit.

Jadi, penting untuk tidak buat silap bila beli rumah.

Jadi untuk kawan-kawan yang mahukan ilmu pelaburan hartanah, saya ada tulis 4 ebook sebelum ini.

Ebook pertama tu memang percuma je.
Download di http://wangbesar.propertywaltz.com

Tiga lagi ebook saya jual. Ada lebih 50 mukasurat setiap satu.

Ada 3 ebook:

1- 5 Langkah Jana Wang Sewa Besar: ebook mengenai bagaimana menyewakan rumah dengan betul langkah demi langkah

2- Kerjasama: Alien Beli Rumah NON-STOP: ebook mengenai teknik beli rumah secara joint venture

3- 15 Artikel Beli Rumah Kababoom! : ebook menghimpun ilmu wajib tahu supaya tak tersalah buat keputusan sebelum membeli rumah.

Harga setiap satu ebook ini RM 35.
Kalau beli 3, harganya sudah RM105.

Tapi hari ini saya jual bundle tiga terus.
Beli 3, harga RM 70 sahaja.
Jimat RM35

Ahaa.. bukan baju bundle je murah
Ebook bundle pun...





**************
Untuk membuat bayaran,
*************

1) isi borang DI SINI.

2) bank in ke akaun CIMB 8600304257 atas nama Kaseh Trading and Services.
masukkan email propertywaltz@gmail.com sebagai notifikasi pembayaran.

3) Upload bukti bayaran pada borang yang telah diisi itu.


Read more...

Jejak Kasih Cik Tangga

04 Mac 2015

Malam semalam, penyewa rumah kakak saya di Domain 3 berpindah keluar.

Dia pindah setelah tamat kontrak sewaan setahun.

Bagus betul mereka suami isteri ini.
Mereka ni pelajar Limkokwing. 
Suaminya dah habis belajar dan akan sambung peringkat Sarjana.
Isterinya masih lagi dalam pengajian ijazah pertama.

Bagus mereka ni. 
Pindah dan tinggalkan rumah yang bersih.
Boleh terus masuk penyewa barulah.

Bila penyewa nak pindah keluar, kita kena check balik keadaan rumah.
Bersih ke...
ada kerosakan ke..
cat dinding masih baik ke..

Kalau ada yang rosak yang mereka buat, kita boleh tolak dari wang deposit mereka sebelum dipulangkan.

Begitu juga jika ada bil utiliti yang belum dijelaskan.

Keseluruhannya rumah ni memang bersih dan baik.




Cuma tombol bilik tidur tak ada kunci.
Mereka pun tak pasti di mana letaknya sebab mereka tak pernah kunci bilik tidur tu.
Jadi, saya tolak RM35 dari wang deposit untuk saya ganti tombol pintu yang baru.
Lebih kurang begitulah harga tombol pintu yang bagus kualitinya.
yang bukan ketuk sekali je pun dah patah.

Selain tu, sebenarnya sebelum penyewa pertama masuk rumah ni 2 tahun lepas, saya tertinggal tangga saya di sini.
Tak sempat ambil.

Bila saya nak guna tangga, terpaksa lah saya beli tangga baru.

Jadi bila penyewa dah keluar ni, bolehlah saya bawa balik semula tangga saya.
Dapatlah saya menjejak kasih dengan tangga yang telah banyak berjasa kepada saya ni.
Dah lebih kurang 7 tahun dia dengan saya.

I miss you, cik tangga!



Nota: Domain 3 partly furnish sedia untuk disewa. RM1400 sebulan (boleh nego).

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP