Baju kurung untuk raya

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Tak sempat buat facial

19 September 2014

Alamak...
macam tak sempat je saya nak buat facial ni.
muka sunburnt semasa di Turki.

Kalau muka sunburnt begini, nanti tak sama lah dengan kecomelan dalam poster ini.


Hmm.. kalau muka dah lebih gelap dar gambar ni, macamana ya?
kecewa lah peminat-peminat saya nanti.
Kantoilah muka saya yang gelap ni..

Tapi kalau tak kisah dengan kegelapan muka saya dan masih nak mendengar perkongsian speaker otai lain, jemput hadir ke Havoc Hartanah 2.0 esok dan lusa,
20 dan 21 September 2014.
20 hb sesi BI
21 hb sesi BM.

Yuran murah giler kababomm..
cuma RM60 untuk salah satu sesi dan RM 90 untuk kedua-dua sesi.

Untuk semua peserta seminar yang saya pernah anjurkan, ada diskaun 50% pula.
wow wowww...
kalau ada kawan-kawan peserta yang belum dapat email tawaran diskaun, beritahu saya ya.

mana nak dapat belajar dengan tuan Azizi Ali, Faizul Rizuan, Ho Chin Soon, Adam Alwi, SIva Shanker, Abang Ensem, Wan Infolelong, Mekanik Wang dan ramai lagi yang pakar dalam niche masing-masing dengan harga hilang akal begini.

pendaftaran ada buka lagi ni,
Klik DI SINI.



Memandangkan saya tak sempat buat facial dan betulkan semula tona kulit yang tak sekata ni, nampaknya saya agak kurang cun lah nanti.
huhuhu...
nasib baik saya punya, sesi Ahad pagi.

Mana timun?
nak beli timun...
katanya sapu timun kat kulit muka boleh membantu...

Read more...

Doa musafir Allah makbul

15 September 2014

Benarlah orang kata, doa musafir ini makbul.

Saya pernah menulis di Facebook saya mengenai sesuatu yang tak kena dengan dua rumah di Mentari Court saya.

Satu unit dah siap sejak bulan februari, bulan Jun dapat penyewa tapi duduk sebulan je.
Satu unit lagi siap selepas raya.
Sehingga tiga hari lepas, belum ada penyewa.






Rumah fully furnish.
Kadar sewa rasanya dah sampai turunkan rm100 dari harga asal yang standard.
Dah letak iklan di internet dan papan tanda di apartment.
Dah siap offer co-broke.
Dah siap minta member tolong cari penyewa dengan tawaran komisen macam agen.
Dah siap offer kat subletter.

Tapi memang mahal betul rezeki dua buah rumah ini.

Bayangkan, 5 jam sebelum saya meninggalkan Malaysia, ada satu keluarga last minute confirm nak pindah masuk.
Sebenarnya saya dah malas nak ke Mentari Court sebab saya belum siap packing dan research pun baru sikit.
Tapi sebab agen hartanah yang referkan mereka ni kata mereka betul-betul nak masuk rumah tu, saya pun dengan berat hati setuju.
Jumpa di sana jam 5.30 petang.

Kebetulan tak lama lepas tu ada orang lain call.
beriya nak tengok rumah tengahari tu juga.
Oleh kerana saya ada 2 rumah di sana, kiranya boleh lah dia tengok rumah yang lagi satu.

Saya minta mereka datang jam 4.30 petang memandangkan saya memang ada appointment jam 5.30 petang.

Petang itu saya terlewat sikit sebab bersiap untuk travel kan.
saya sms orang yang nak tengok jam 4.30 tu yang saya akan tiba jam 5 petang.
dia kata 'ok'.

Sampai di Mentari Court, saya call mereka, beritahu saya di lobi tangga blok rumah tu.
Dia kata "Ok, cominng".

Tapi sampai jam 5.25 pm , tak nampak batang hidung.
Aduh...

saya geram dan kecewa, pergi ke blok satu lagi di mana agen untuk penyewa yang katanya nak pindah masuk tu menunggu.
Yang tu appointment jam 5.30 petang.

Agennya tiba awal, tapi penyewanya hampir jam 6 petang baru sampai.
Saya nak cepat ni...



Mereka ni famili dari Pakistan.
Ibu dan dua anak.
Ibunya sakit dan sedang menjalani rawatan di sebuah hospital di Sunway.
Suaminya di negara asal.

Bila mereka sampai dengan teksi, mereka siap bawa beg dan bantal.
Memang nampak nak pindah terus la.

Saya bawa mereka naik ke rumah.

Sebenarnya dua orang anaknya tu dah tengok rumah ini tiga hari lepas.
Kalau dah nak masuk, maknanya mereka dah berkenan la kan...

Tetapi bila mereka masuk rumah tu dan angkut beg semua, lain pula ceritanya.
mereka minta nak sewa sebulan je.
adehh...
kalau sewa sebulan, harga lain lah. bukan harga sewa long term ni

Bila saya beri harga sewa sebulan, mereka tak setuju.
Mahal katanya.

Kemudian ibu dia komplen, tak ada aircond.
Haihh.. memang dari awal lagi, rumah ni tak ada aircond.
Nak sewa murah.. nak sewa pendek.. tapi nak ada aircond?

last-last, saya buang masa begitu sahaja.
Balik dengan kosong...
balik kelam kabut packing last minute.

Memang mahal betul rezeki di sini.

Misi mencari penyewa di Mentari Court terhenti.
Tapi saya sempat tinggalkan kunci dan handphone saya yang saya letak nombor di iklan kepada abang saya.
Saya minta dia tolong jawab phone dan bawa orang tengok rumah.
Kalau dapat close deal penyewa, saya beri komisen sebulan kepadanya.
sama macam hire agen lah.

Malam itu saya mulakan pengembaraan ke Turki, transit di Dubai.
Tapi flight bermula dari Singapura.



Dalam hati, saya berdoa agar ada berita baik semasa saya mengembara ini.

Tiga hari lepas, alhamdulillah.. dapat berita salah satu rumah ini dah dapat penyewa.
Semalam dia tandatangan perjanjian sewaan dan bayar deposit seperti yang dikehendaki.



Terima kasih tak terhingga kepada abang saya yang banyak membantu,
Ada bakat jadi agen rumah ni...

Saya ada lebih kurang 30 jam lagi untuk berdoa...
Amin..



Ada yang berminat menyewa rumah fully furnish di Mentari Court?
Sewa RM 1100 sahaja.

Boleh hubungi 0123547636.
buat masa ni, abang saya akan angkat phone.

Read more...

Tua dah tak lama.

08 September 2014

Biasa tak dengar, orang kata..
"Entahlah.. tak tahu aku buat apa dengan duit aku. Habis macamtu je.."

Biasanya kata-kata ini didengar apabila seseorang itu dah bekerja atau memasuki alam pekerjaan lebih 3 tahun..
atau bila usia dah menginjak 30 tahun
atau bila nak kahwin baru sedar duit tak ada sedangkan dah beberapa tahun kerja dengan gaji RM 2,000 ke atas.

Itulah kebiasaan kita kan..
Duit gaji dibelnajakan untuk benda yang tak nampak.
Beli makanan, tengok wayang, belanja awek, top up handphone, tukar rim kereta, tukar kereta terus, beli baju baru dan macam-macam lagi.

Barang yang lagi setahun pun, akan buruk.. nilai susut atau pakai habis begitu sahaja.

Sudahnya simpanan tak ada, aset tak ada, nilai bersih begitu juga atau makin teruk kerana hutang makin menimbun.

Orang kata masa itu emas.
Emas boleh digadai dan disimpan tetapi masa tak boleh.
Bermakna masa lebih berharga dari emas.
Masa yang dah berlalu takkan kembali.

Jadi gunakanlah masa muda sebaik mungkin.

Cadangan saya: duit gaji yang ada biarlah digunakan untuk manfaat hari tua.
iaitu
1) buat pelaburan hartanah. Hartawan yang disewakan memberi wang pencen dan peningkatan modal apabila sudah tua nanti.

2) pergilah travel. Kenangan dan pengalaman akan disimpan dan diingati hingga tua.
Malah pengembaraan itu akan banyak memberi pengaruh kepada siapa anda bila tua nanti.

Saya dalam perjalanan ke Istanbul. Backpacking.
Nasib baik saya masih muda.
Jumpa lagi nanti ya


Read more...

Untukmu aku bertahan

03 September 2014

Sebelum ni, ramai komplen.
Nak download ebook percuma Wang Besar melalui Pelaburan Hartanah tak berjaya.
Ebook pertama saya ini saya beri percuma kepada yang langgan mailing list saya.

Sebenarnya kuota dengan getresponse.com dah penuh..
tu sebab kawan-kawan semua tak boleh masuk dalam list dah.
hehehe... sambutan panass katakan...

haa tapi semalam saya sudah tambah wang.
upgrade kasi besar lagi kuota tu.

Jadi, sebelum kuota penuh balik, apa kata daftar laju-laju.
Klik http://wangbesar.propertywaltz.com/
Masuk nama, email dan no hp.
Klik hantar.



Nanti akan dapat satu email yang ucap selamat datang bla bla bla dan dapat link untuk download ebook.

Daftar ramai-ramai ya supaya saya rasa terharu bayar lebih setiap tahun untuk servis ini.
Barulah tak rasa sakit hati sangat tengok amaun yang dicaj automatik setiap tahun tu.

Untukmu aku bertahan... bak kata Afgan


Read more...

Hilang akal? Belajar dengan Tuan Azizi Ali dengan hanya RM 30?

02 September 2014

Saya mula celik mata pada perancangan kewangan peribadi apabila membaca buku 'Cukup Wang Hati Tenang'.

Tetapi saya mula belajar banyak perkara mengenai pelaburan hartanah apabila membaca buku 'Tuan RUmah Jutawan' dan 'Bagaimana Hendak Menjadi Jutawan Hartanah' oleh Tuan Azizi Ali.

Masa tu tahun 2005.
Tuan Azizi Ali buat smeinar pelaburan hartanah pun dalam dua kali setahun sahaja agaknya.
saya masih ingat, yurannya RM 799.

Saya belum berkemampuan membayar yuran sebegitu pada waktu itu.
Tapi isi kandungan bukunya saya khatam, ulang baca dan khatam lagi.

Selepas bukunya, saya baca buku Renesial Leong pula.

2006, saya dapat beli rumah pertama.
2007, saya hadir mini talk tuan Azizi Ali.
Seminar 3 jam pada waktu malam, yuran RM 199, beli bertiga RM 150 seorang.
saya pergi bertiga.

Walaupun tiga jam, banyak tips yang saya peroleh ketika itu.
ada tips yang disebutnya yang saya masih ingat sampai sekarang.

Tuan Azizi Ali memang lagenda.
Memang mahaguru kepada hampir semua pelabur hartanah gen X dan gen Y di Malaysia.

Siapa sangka, satu hari nanti nama saya dapat berkongsi pentas dengan beliau.
berkongsi pentas dalam berkongsi mengenai pelaburan hartanah.

Meskipun pentas yang sama, tetapi tahap beliau jelas lebih tinggi.

Bagaimana kalau saya katakan, kawan-kawan berpeluang belajar mengenai pelaburan hartanah dari beliau dan beberapa speaker hebat lain dalam satu seminar satu hari penuh dengan yuran bermula dari RM 60?




Tuan Azizi Ali akan muncul dalam Havoc Hartanah 2.0 sesi bahasa inggeris pada 20 september, sabtu nanti.
saya pula akan muncul pada sesi bahasa melayu pada 21 september, ahad.

Ada ramai speaker lain yang sangat hebat juga.
Ada Faizul Rizuan, Ho Chin Soon, Chris Tan, Khalid Adis, Ishmael Ho, Miichael Yoh, Siva Shanker, Abang Ensem, Mekanik Wang, Adrian Wee, Tuan MKNK dan  dua orang lagi speaker misteri.



Yuran untuk satu sesi hanya rm60. kalau dua sesi rm90 sahaja.
Murah gilerrrr!

Tapi kan... untuk semua peserta seminar yang saya anjurkan sejak 2011, ada diskaun khas 50%.
nanti saya akan hantar email kepada semua bekas peserta saya, kalian daftar Havoc Hartanah ni macam biasa.
kemudian pada hari konvensyen, claim balik 50% diskaun dengan tunjukkan email yang kawan-kawan terima tu.

cool kan...
bermakna untuk semua peserta seminar anjuran Property N Co dan propertywaltz.com, yuran cuma RM 30 untuk satu hari dan rm45 untuk dua hari..

Woww wooww..

untuk mendaftar, KLIK DI SINI.

Saya nak shopping baju untuk kemunculan sesi pagi ni nanti. lalalala...

Read more...

Tak reti nak tulis nombor akaun?

26 Ogos 2014

Semalam saya belajar sesuatu yang baru.
Mungkin bagi setengah orang, mereka dah tahu.
Tapi ia pengalaman baru bagi saya.

Saya nak bank in cek.
Lalu saya ke Maybank di Cyberjaya.
Guna la mesin deposit cek macam biasa.



Kalut punya pasal, saya lupa tulis nombor akaun, nama akaun dan no hp di belakang cek.
Bila cek dah masuk mesin, resit dah keluar baru saya sedar.
Alamak...
Alamak.. Macamana ni?

Macamana maybank akan tahu cek ni nak di deposit ke akaun mana?
Lepas tu, apa akan jadi pada cek ni?
Kena tendang kah?
Atau bank pegang cek dan hubungi pemilik akaun yang mengeluarkan cek untuk pulangkan semula?
Atau pengeluar cek ni kena hubungi bank dan batalkan cek dulu?

Ala.. Adakah itu bermakna saya kena call pengeluar cek ni semula dan minta dia keluarkan cek baru?
Leceh juga tu..
Macamana kalau dia sibuk sangat, nak jumpa dia ambik cek baru susah?
Macamana kalau dia tak mau dah keluarkan cek baru?

Habislah saya kalau macamni...

Saya nampak orang ramai bertanya soalan ke pegawai bank yang ada di  kaunter ambil nombor giliran.
Aha.. Tanya dia dulu lah...

"Puan, saya baru deposit cek kat mesin, tapi terlupa nak tulis nombor akaun bank kat belakang."
Pegawai bank tu pandang saya.
"Habislah kau..."  katanya.
"Pergi ke kaunter 4, tunjuk resit deposit cek tu."

"Tak payah ambil giliran?", tanya saya, mahukan kepastian.
"Tak payah.."

Saya terus ke kaunter 4.
Cerita masalah yang sama...

Ohh.. Rupanya mereka boleh tolong tuliskan nombor akaun dan butiran yang lain tu bila mereka keluarkan semua cek dari mesin tu nanti.
Mereka hanya fotostat resit deposit cek saya tadi untuk rujukan.
Saya kemudiannya dikehendaki tulis nombor akaun bank, nama akaun dan no hp pada salinan resit yang mereka fotostat tu.

Lega...
Terima kasih staff Maybank Cyberjaya.
Maaflah tambah kerja pula, nak kena tolong tuliskan butiran tu semua.
Tapi saya sangat hargai bantuan puan-puan semua.

Terima kasih sekali lagi.

Read more...

Gaji Kecil Rumah Banyak

25 Ogos 2014

Apa perasaannya kalau anda hadir ke kelas pelaburan saham, tiba-tiba muncul satu lembaga..
lembaga pendek..
rendang..
tiba-tiba lembaga itu bersuara..

ohhh.. rupanya dia bercerita mengenai pelaburan hartanah.

eh eh.. seminar saham ke seminar pelaburan hartanah?

hmm..  itulah yang berlaku pada hari Sabtu, 23 Ogos hari tu.
Saya telah dijemput untuk memberi sedikit perkongsian mengenai pelaburan hartanah dalam satu seminar Pelaburan Saham.
Seminar saham ni dianjurkan oleh So-Rich Consultancy.


Oleh kerana tak boleh over shadow, maka sesi saya pendek sahaja.
Cuma 30 minit.
Tak boleh lama-lama.. nanti peserta confuse.. ni seminar saham ke seminar property.
Perkongsian saya itu bertajuk 'Gaji Kecil, Rumah Banyak'.

Boleh tahan juga pesertanya.
Hebat-hebat menganalisa graf saham yang saya pun pening tengok tu.
Ada follower FB saya rupanya.
Ada juga student Dr Wan Shah Razali.
Hebat.


Kagum dengan anak-anak muda So-Rich Consultancy ni.
Begitu bersungguh memandaikan bangsa dalam pelaburan saham.
Banyak juga yang dapat saya belajar dari mereka semasa saya berbual dengan Zulhisham dan tuan Fauzi.

Dengarnya mereka nak anjurkan lagi seminar Pelaburan Saham dalam bulan September nanti.
Ha... boleh lah belajar dengan mereka jika mahu tahu bagaimana orang buat duit dari saham.

Kata tuan Fauzi, tak thril lah beli saham melalui ASB.
Biar kita pandai pilih sendiri saham mana yang berpotensi memberi pulangan yang baik.

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP