Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Havoc Hartanah KL menggegar lagi september ini.

27 Ogos 2015

Insya Allah, Havoc Hartanah KL akan kembali lagi september ini.

Havoc Hartanah ni unik dan istimewa sebab ia satu seminar hartanah yang membawakan perkongsian ilmu dari 12 orang speaker dan 12 sesi perkongsian ilmu power kepada semua peserta.



Dari tajuk strategi beli rumah, macamana nak capai kebebasan kewangan melalui hartanah, macamana nak buat duit dari hartanah pada era RM jatuh ni dan macam-macam tajuk power lagi.

Yang paling menakjubkan adalah, tiket  masuk  cuma RM90 sahaja untuk 2 hari dan RM50 sahaja untuk satu hari. Giler murah untuk koleksi ilmu mahal sebegini.

Insya Allah, kali ni saya  juga turun sekali lagi ke pentas Havoc Hartanah untuk berkongsi tajuk mengenai Pembelian Rumah Under Con: Apa Yang Perlu Dikaji.

Butiran seminar:
.
Tarikh: 5 & 6 September 2015
Masa: 8:00pagi-6:00ptg
Lokasi: Auditorium Panggung Sari, Kompleks Kraf, Jalan Conlay, Kuala Lumpur

Antara speaker yang akan berkongsi ilmu adalah:
- Dr Daniele Gambero
- Khalil Adis
- Jackson Yee
- Adrian Un
- Adzman Ariffin
- Adrian Wee
- Rohaniah Noor
- K Y Tee
- Dr Azizul Azli
- Wan Infolelong
- AbangAbu Mekanik$ Wang



Tiket ni jadi murah sebab ia ditaja dan dibiayai oleh pemaju-pemaju yang turut mengambil bahagian dalam acara ini.
Siap 3 kali makan, kalau tak memang tak dapat lah harga ni.

Tempat terhad.
Untuk mendapatkan tiket,

1) bank in amaun tiket ke akaun CIMB Bank 8600304257 atas nama Kaseh Trading and Services.
2) emailkan nama, email dan no hp ke propertywaltz@gmail.com

Nanti!





Khas untuk yang membeli tiket dua hari dari kami, ada 2 ebook untuk anda yang bernilai RM 45 PERCUMA.

1) ebook 5 Langkah Jana Wang Sewa Besar bernilai
2) ebook Tips Kembara Bajet Koh Lipe.

Oh ya, insya Allah buku Beli Rumah Kababoom akan dilancarkan semasa Havoc Hartanah ini nanti.
Pada 6 hb.

Insya Allah kita juga akan mula buka jualan buku ini pada harga pelancaran terbaekkk punya.

Jangan lupa, untuk mendapatkan tiket,

1) bank in amaun tiket ke akaun CIMB Bank 8600304257 atas nama Kaseh Trading and Services.
2) emailkan nama, email dan no hp ke propertywaltz@gmail.com

untuk makluman lanjut, whatsapp 012-3547636

Tunggu apa lagi..

Jom Daftar Sekarang!




Read more...

Sky Awani, rumah mampu milik di Sentul, Kuala Lumpur.

22 Ogos 2015

Siang tadi saya ke pejabat jualan Sky Awani di Ampang.
Melihat model dan berbincang mengenai majlis penerangan projek rumah mampu milik ini yang akan diadakan pada hari Ahad nanti.

Haah.. ahad ini saya akan anjurkan majlis penerangan projek ini buat semua yang telah mendaftarkan nama mereka menyatakan minat untuk mendapatkan rumah ini.



Sky Awani


Ia merupakan rumah mampu milik di bawah projek RUMAWIP, kelolaan DBKL.
Nama pemajunya SkyWorld.

Projek ini berlokasi di Sentul.

Kalau yang familiar dengan Sentul tu, Sky Awani ni tepi jalan besar Pasar Sentul. Terus lagi nanti akan jumpa Petronas belah kiri dan kondominium 1Sentul.
Haa. depan sikit lagi, dia belah kanan.

Rumah ni saiznya 800 sqft, 3 bilik 2 bilik air. Kira selesa lah untuk tinggal dengan keluarga yang sederhana.

Walaupun rumah mampu milik, tapi kemudahannya ala kondominium. Ada swimming pool infiniti, gelanggang takraw, gelanggang badminton, gelanggang futsal / bola keranjang, taman permainan kanak-kanak, dewan pelbagai guna, ruangan BBQ dan surau.



Lokasi pulak, dekat dangat dengan pusat bandar KLCC, 3 km dari stesen komuter Kg Batu, 4 km dari stesen LRT Sentul Timur, 4 km dari stesen KTM Sentul dan 4.5km dari stesen LRT Sentul.

Kiranya, tak ada masalah pengangkutan awam. Senang nak ke mana-mana.

Oleh kerana ini projek mampu milik ,ia terbuka untuk mereka yang:
- berumur 21 tahun ke atas
- pendapatan isirumah RM10K ke bawah
- tinggal atau bekerja di KL dah lebih 3 tahun (hmm.. yang penting pakai alamat KL)
- Tak boleh jual sebelum 10 tahun dari tarikh SPA.

Harga cuma RM300K sahaja, iaitu bersamaan dengan RM374 per sqft. Memang murah harga ni.
Sebab harga kondominium di sekitar harganya sudah lebih RM600 per sqft.
Beza banyak kan..

Untuk booking, deposit RM15K diperlukan.

Kalau Berminat boleh daftar nama anda di http://bit.ly/skyawani

Kalau tak sempat dipanggil untuk sesi ahad ini, kami panggil untuk sesi seterusnya pula.


Read more...

Dua tyty penting memilih hartanah komersial. Apa tu?

12 Ogos 2015


Selamat pagi semua.

Saya berada di Jengka hari ini. Kejap lagi nak bantu mak mengecat rumah.
Tapi tadi saya terbaca satu soalan ahli Kelab Alien Hartawan mengenai memilih shoplot.
Jadi, saya beri respon di sana, dan saya rasa elok saya kongsi sekali lagi di sini.

Memang ramai pelabur yang selepas membeli beberapa rumah, mereka rasa syok pulak nak cuba beli unit komersial. 
Tak kisahlah kedai atas tanah ke, unit pejabat ke atau retail lot.
Tapi macamana nak tahu itu unit komesial tu bagus atau tidak untuk dibeli?



ok..
Nak beli shoplot atau unit komersial, sebahagian ilmu yang ada dalam hartanah kediaman tak boleh pakai. Penilaiannya berbeza.
Bukan tengok lampu menyala waktu malam, bukan sekadar tengok double park atau tidak. Bukan hanya tengok ada LRT atau IPT berhampiran atau tidak.

Secara ringkas saya ceritakan, paling penting dalam memilih hartanah komersial adalah 2 ty ty ni:

1) Visibility
- mudah tak trafik nampak unit tu. Mengadap jalan besar? mengadap belakang? mengadap simpang tiga?
perhatikan flow trafik, perhatikan ada tak pokok, bangunan lain, papan tanda atau box TNB di depannya menghalang.
adakah unit ni sama paras dengan jalan? atau kedudukannya lebih tinggi atau lebih rendah dari tanah? Kalau tak sama level dengan tanah, akan ada kesan dari segi visibility sebab trafik tak berapa nampak.


2) Accessibility
- senang tak trafik nak pergi ke unit tu. Kalau tepi jalan, ada tak jalan masuk yang mudah? Kalau nampak tapi tak ada jalan, tak ada guna. Perhatikan laluan di depannya, jalan sehala ke? ada tak kemungkinan trafik lalu dan keluar balik ke jalan besar, sebelum sampai unit kita berminat tu?
Unit kedai di sebelah jalan balik ke rumah biasanya lebih happening dari unit kedai di jalan sebelah pegi kerja. Sebab pergi kerja, orang nak cepat. Balik kerja, orang senang menyinggah.

Ini antara ilmu asas dalam memilih komesial unit. 
Ada lagi strategi lain seperti beli in group, beli undercon atau beli subsale, corner lot atau intermediate unit, kaji support dari residential dan lain-lain.

Sekarang ni ada GST kan untuk hartanah komersial.Kena ambil kira lah ya.
Saranan saya, lengkapkan diri dengan ilmu secukupnya dulu. Memang apa pun, bahaya buat pelaburan tanpa ilmu cukup di dada.
Gambatte!

Apa pun, ada satu projek unit komersial menarik di Sentul. Harga bermula dari RM2.1 juta. Lokasi di Sentul, KL. Support dari kediaman insya Allah memang tinggi sebab terletak di sebuah projek rumah mampu milik yang high density. 
Jika berminat, boleh call 0123547636.

Baik, 
Saya nak mula pegang tong cat dah ni.

Read more...

macamana nak start?

28 Julai 2015

Baru je sampai rumah dari Damansara.

Ada prospek buyer nak tengok rumah apartment di Flora Damansara corner lot untuk dijual.
Below market value.

Sebelum tu kami di Ampang. Mereka nak view kondo below market value di taman kosas yang saya iklankan.
Prospek buyer merupakan sepasang suami isteri dengan seorang anak yang baru berusia setahun setengah.
Kagum saya melihat mereka. Gigih dukung anak, naik tangga, naik lif ke sana ke mari untuk mencari rumah yang sesuai dibeli untuk pelaburan.

Begitulah.. bukan senang nak senang.
Kena ada niat, azam dan mulakan.

Ada orang tanya saya, dia dah lama berminat nak buat pelaburan hartanah. Tapi tak start-start.
Jadi, macamana nak start?

Untuk jawab soalan ni, saya nak tanya satu soalan dulu.
Serius ke tak sebenarnya?

Kalau serius, kalau hati memang ada keinginan yang kuat, soalan ini takkan muncul.
Sebab bagaimana nak start adalah dengan start.

- start cari ilmu

- start tetapkan objektif pelaburan.

Contoh: Nak beli untuk sewa? untuk jual balik? nak beli untuk jangka pendek, sederhana atau panjang? nak beli untuk kumpul duit belanja kahwin? nak beli untuk duduk? nak beli untuk simpanan pendidikan anak-anak?

 - start cari rumah yang menepati objektif pelaburan yang anda dah tetapkan tu.

-start beli.

Cakap je berminat nak buat tak guna.
Pergi kelas 28 kali pun tak guna.
Baca 36 judul buku pelaburan hartanah pun tak guna.

Kalau tak ada TINDAKAN.

Macamana nak start?
Caranya, START hari ini.


Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1fDMz4K

Read more...

Dilema sewa pejabat murah atau soho mahal?

27 Julai 2015

Tiga hari lepas saya mengendeng dan mengikut sepasang suami isteri yang merupakan usahawan yang terkenal pergi melihat-lihat unit soho baru di Kota Damansara.

Mereka ni bermula dari bawah. Dari perniagaan di rumah hinggalah ke berkongsi pejabat dengan kawan-kawan. Setiap syarikat ada bilik sendiri. Ruang di luar bilik untuk kegunaan bersama.

Humble, jimat kos tapi tak mengecilkan impian dan operasi perniagaan mereka.

Alhamdulillah perniagaan semakin rancak dan membesar, mereka perlukan pejabat yang lebih luas. Itu yang mereka mencari dan survey di mana sesuai untuk dijadikan pejabat baru.

Encik usahawan, puan usahawan dan saya pun melihat dua unit SOHO di situ, dengan ditemani agen.

Satu unit dalam 800++ sqft. Sewa dalam RM2500.
Satu unit lagi dalam 900++ sqft. Sewa dalam RM2600.

Setiap unit siap dengan laminated floor, lighting, aircond, blind serta di dapur atau pantrinya siap-siap ada kabinet dapur, hob, hood, sink, peti ais dan microwave oven. Cantik, kemas, mewah.



Sementara tuan usahawan meninjau-ninjau sekeliling, puan usahawan bercerita kepada saya.
Mereka dilema juga.
Mereka ada juga tengok satu unit pejabat di bangunan kedai pejabat 3 tingkat.
Di kawasan yang sama. Tak jauh dari pejabat sekarang.

Yang pejabat tu luas lebih besar. 20x70 kan. So 1400 sqft.
Sewa RM2000 tapi kosong lah. Lampu, karpet, aircond semua tak ada.
Kalau nak sewa unit ni, kena buat renovation dulu.

Berbanding unit SOHO ni, tinggal angkat masuk meja, kerusi dan kelengkapan sahaja.
Tapi lebih kecil.

Memandangkan lokasinya sama, cuma bangunan berbeza, jadi soal lokasi dah boleh tolak tepi.

Saya tanyakan kepada puan usahawan. Kalau buat renovation, agak-agak berapa kosnya?
Puan usahawan jawab, paling-paling pun RM40,000.

Baik, mari kita tengok berapa lama kos reno tu boleh cover semula berbanding sewa SOHO yang tak perlu renovation.

Sewa soho = 2500 ( ambil unit yang 800++ sqft untuk pengiraan)
Sewa unit pejabat = 2000
Beza = 2500 - 2000 = RM500.

Kos renovation = 40,000
40,000 ÷ 500 = 80

Bermakna, kalau sewa unit pejabat berbanding soho, ia memerlukan kos permulaan yang lebih besar yang mana beza sewa untuk bulan ke 80 baru boleh cover.

80 bulan bersamaan dengan 6 tahun lebih.

Jadi, nak sewa lebih tinggi sedikit tapi tak ada kos renovation
Atau
Nak sewa murah tapi kos reno yang lebih 6 tahun baru boleh cover?

Saya rasa puan usahawan dah ada jawapannya.



Read more...

Bagaimana penyewa survive dalam rumah tak ada air

27 Jun 2015

Walaupun bulan puasa, tapi kerja macam biasa kan..

Beberapa hari lepas saya membantu membersihkan rumah di Cyberjaya.
Rumah ni penyewa dah keluar. Jadi kita bersihkan semula untuk disewakan semula

Penyewanya student lelaki dari Tajikistan. Duduk dengan kawannya.
Dia ni memang selalu buat owner stress.
sebabnya setiap bulan sewa memanjang lewat.

Bukan lewat sehari dua.. itu ok je.
Ini lewat seminggu dua. Sampai owner kena kejar.

Last sekali dia bayar sewa bulan tu kurang RM5. Alasannya cash deposit machine tak terima note rm5 dia.
Janji nak bank in kemudian tapi sampai masuk bulan seterusnya tak bank in pun.

Ok lagi.

Naik bulan depannya, tak bayar sewa sampaila dah lewat 10 hari.
Owner whatsap minta dia bayar sewa cepat. Penyewa kata dia tak dapat duit dari mak ayah dia kat negara asal dia.

Bagi tempoh lagi.
Lepas 15 hari, tak ada juga bayaran.
Owner pun call pihak management. Minta tutup air.

Tenant pun whatsapp. Mintak buka balik air ke rumah tu.
Owner kata, boleh.. tapi bayar lah sewa. at least half.
"Ok, Ok i pay the rent".

Janji manis... dah jadi janji kelat.
Tak ada sesen pun sewa masuk ke akan bank.

Pada hari ke 21, owner whatsapp minta mereka bayar sewa dengan segera atau kosongkan rumah pada hujung bulan.

Ingat, kita tak boleh tunggu sampai 2 bulan sewa tertunggak baru nak suruh penyewa kosongkan rumah.
Sebab deposit kita 2 bulan je.
Kalau dua bulan dah tak bayar, lepas tu ada keroskan kat rumah, bil air tertunggak melebihi deposit utiliti, dan rumah kosong sebulan lepas tu sementara nak cari penyewa baru.. tak ke naya.
Duit deposit tak cukup nak tanggung tu semua.
Kena keluar duit poket sendiri pulak.

Jadi, biasanya paling lewat hari ke 21 dah kena hantar notis untuk dia bayar sewa segera atau kosongkan rumah pada hujung tarikh sewaan.
Maknanya kita bagi notis akhir 7 hari sebelum dia kena keluar rumah.

Dalam kes tadi, owner hantar whatsapp, saya pula hantar notis bertulis.
Saya dah plan, kalau tak ada sesiapa di rumah tadi, saya nak tampal notis tu kat pintu masuk.
Saya dah stand by bawa seletep siap-siap. Senang kalau diperlukan.
Tapi bila sampai sana, ada orang dalam rumah.
Penyewa tak ada. Yang ada kawan-kawannya sahaja.
Jadi saya sampaikan notis bertulis kepada kawannya. Minta tolong sampaikan kepada penyewa.

Selepas tu, kawan penyewa yang duduk serumah yang hubungi owner.
Dia setuju kosongkan rumah pada tarikh yang ditetapkan.

Baik juga budak ni. Jumpa owner dan serah kunci baik-baik.

Itulah bila penyewa dah keluar, kami tengok balik rumah..
Hmm rumah berkecah habis, kena kemas semula.
Dinding di bilik comot. Kena cat balik.
Lampu di ruang tamu dah terbakar. Kena baiki.

Tapi penemuan yang paling best adalah, cleaner yang cuci rumah jumpa 4 - 5 botol air besar ala-ala botol 100 Plus tu dalam bilik.
Dalam botol tu ada yang separuh penuh, ada yang 3/4 penuh dengan air berwarna coklat gelap.
Ingatkan air apa..
rupanya.... air kencing. yuck!

Bila fikir balik, oh.. ye lah.. rumah kan dah kena tutup bekalan air.
Kami terfikir-fikir macamana mereka boleh duduk lagi dalam rumah yang tak ada air.
Rupanya mereka ada penyelesaian terbaik untuk masalah nak terkucil.

Surivor!

Maaf la tak ada gambar air tuut dalam botol. Tak sanggup nak tengok, apatah lagi snap.


Read more...

Pasangan bahagia terpaksa buat joint loan. Lepas tu macamana?

15 Jun 2015

Sabtu baru-baru ni saya bertemu dengan seorang owner di Cyberjaya. Beliau nak sewakan rumahnya yang baru dapat kunci.

Pasangan suami isteri yang bahagia. Anak seorang.

Seronok berjumpa mereka. Ini rumah kedua mereka. Rumah pertama adalah rumah yang mereka duduk.

Oleh kerana rumah pertama yang mereka beli tu untuk duduk, ia tak memberi mereka aliran wang masuk. Jadi, untuk rumah kedua, guna income seorang tak cukup melayakkan dapat pinjaman. Jadi, terpaksa buat joint loan.

Pada asasnya saya kurang galakkan guna joint loan sebab rugi kuota loan 90%. Nanti dua-dua suami dan isteri dan ada 2 rumah.

Bila nak beli rumah seterusnya, jadi 70% loan je.

Tapi kalau dah cuba mohon pelbagai bank dan tak lepas juga bila seorang,  buat je la dulu  joint loan.

Itu lebih baik dari langsung stuck tak dapat tambah aset.

Lepas ni baru kita fikir macamana nak releasekan satu nama. Gaji mungkin naik kan.. jadi boleh la refinance di masa depan.

Masa refinance tu pakai lah satu nama je.  Tutup baki hutang loan lama tu.

Jadi, satu nama akan release. Boleh pecut balik



Gambar: The Heron, Puchong nak jual. 1260 sqft. 3 + 1 bilik, 2 bilik air.
Nak jual 430K, Market value 450K.

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP