Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

sesuatu yang menggegarkan

22 Oktober 2014

8 november ni nampaknya sesuatu yang menggegarkan akan berlaku.


gamat
kecoh
penuh
julung-julung



saya sendiri pun tak percaya ia akan berlaku
kedip-kedip mata pun masih tak berapa percaya
tak tentu berlaku lagi

apakah?
apakah?


Read more...

belajar cukai sambil makan croissant

20 Oktober 2014

Sementara saya di Kota Kinabalu, telah berlangsung Seminar Cukai Enterprise anjuran Kaseh Akademi.
Pertama kali kami di Kaseh Akademi menganjurkan seminar percukaian khas untuk syarikat enterprise.
Speaker adalah Tuan Rezduan Bakar, akaun bertauliah dan juruaudit dalam yang berpengalaman luas dalam ilmu percukaian.

Alhamdulillah... seramai 17 orang peserta yang merupakan usahawan telah hadir.
Saya ada sedikit kerugian sebab tak dapat hadir dan belajar kali ni.
Terpaksa la saya sertai sesi November nanti.

Memandangkan saya berada di Kota Kinabalu, partner saya di Kaseh Akademi, tuan Solahudin Noor yang terpaksa bersusah payah memastikan seminar berjalan dengan lancar.
Terima kasih tak terhingga.

Dengarnya selepas ini peserta-peserta ni dah terer macamana nak ambil peluang yang ada untuk jimatkan bayar cukai perniagaan mereka.
Ada yang sampai nak belanja kawan-kawan makan.. punya hepi dapat tips ni.
hehehe



Oh ya.
sarapan yang kami sediakan buat semua peserta tempoh hari memang istimewa.
Ditempah khas dari dapur Lynn Hashim_PrivateKitchen.
Croissant yang istimewa, saya pernah cuba croissant ni masa open house raya baru-baru ni
dan saya puas hati.
Tu yang nak beri kawan-kawan peserta Cukai Enterprise try pula tu.





Boleh follow instagram @lynnhashim_privatekitchen untuk lihat apa lagi menu istimewa yang Lynn boleh sediakan.





Buat yang tak dapat hadir tempoh hari atau tak sempat mendaftar, boleh buat bayaran dan hadir sesi akan datang.
Sesi seterusnya adaah pada 22 November dan 21 Disember.

Setiap peserta akan menerima buku Sekarang Sengkek Esok Kaya tulisan tuan Rezduan Bakar sendiri dengan PERCUMA.





***************************
BAGAIMANA MENDAFTAR

**************************

Yuran seminar adalah

- RM 199 seorang untuk satu tiket
- RM 195 seorang untuk dua tiket
- RM 179 seorang untuk 3 tiket

Harga istimewa untuk Ahli Kelab Alien sedia ada
- RM 189 untuk satu tiket
- kalau daftar untuk 3 tiket, guna harga RM 179 seperti di atas.

Untuk mendaftar :

1) bank in yuran  ke akaun Alliance Bank 140460010087422 atas nama Kaseh Akademi PLT
masukkan email propertywaltz@gmail.com sebagai notifikasi pembayaran

2) Isi borang pendaftaran dengan mengemukakan butiran bayaran di
http://bit.ly/cukaientf

Boleh juga beri maklumat pembayaran ke email saya rohaniahnoor@gmail.com

Daftar segera kerana tempat terhad kepada 20 orang satu sesi sahaja.


Read more...

Sama Sama Cari Duit di Tawau dan Kota Kinabalu

Sabtu 18hb telah berjalan dengan lancar Seminar Sama Sama Cari Duit di Tawau.
Memang terbaiklah orang Tawau.
Auditorium di perpusatakaan awam di sana penuh dengan usahawan yang mahu belajar dan menambah motivasi.

Speaker hebat-hebat membuat saya yang paling rendah ini rasa rendah diri.
Ada Coach Sam Adnan, usahawan gym dan latihan
Ada coach Rik dengan strategi perniagaannya
Ada Dynaz dan Bambang Soteto iaitu selebriti yang juga usahawan
Ada Coach Fazli Little Trees dengan perkongsian brandingnya
dan saya dengan perkongsian mengenai pelaburan hartanah.




Peminat AE dia ni..  :)



Tapi yang paling grand dan ditunggu adalah Dato' Dr Fazdilah Kamsah.
Sesi motivasi keusahawanannya dia memang buat peserta terhibur dan mendapat ilmu dalam masa yang sama.

Otai speaker punya style memang berbeza.

Seminar dari pagi sampai petang.
kaw-kaw punya... sampai panas punggung mendengar.

Sebaik seminar habis, saya, krew dan semua speaker lain bergegas ke airport untuk ke Kota Kinabalu
kecuali Dato Dr Fadzilah Kamsah dan Bambang yang terpaksa pulang ke KL kerana ada komitmen lain

Pertama kali saya naik fokker MAS Wing.
Ada dua kerusi je di sebelah kiri dan dua kerusi di sebelah kanan.
Kecil sahaja.

Mungkin disebabkan tak biasa naik fokker, ditambah pula dengan perjalanan dari Semenanjung semalam, malam tu dan pagi esoknya saya flat habis.
Tidur dengan baju yang saya pakai sejak pagi.
Tak larat nak mandi dan tukar baju pun.

Ahad tu 19 hb seminar Sama Sama Cari Duit di Kota Kinabalu pula
Bertempat di UiTM, KK.
Untuk sesi kali ni, ada Coach Rozi Saari di hujung sekali.
Beliau merupakan motivator kuasa minda dan tindakan untuk berjaya.






Selesai seminar, saya dan rakan penganjur terus ke airport.
Tunggu flight jam 9.40 malam, sementara tu kami lepak makan dan berborak-borak.

Jam 12.05 tengah malam tadi baru mendarat di KLIA 2.

2 hari setengah 2 malam yang hebat di Tawau dan Kota Kinabalu.

Terima kasih orang Tawau dan Kota Kinabalu yang memberi layanan yang baik kepada kami
Terima kasih Coach Sam Adnan atas peluang yang diberikan.

Buah tangan dari orang Tawau. Terima kasih

Harap kita semua dapat berjumpa lagi
dan saya harap perkongsian satu jam saya memberi manfaat kepada semua peserta yang datang.

dan terima kasih juga kepada Faizul Ridzuan yang cadangkan nama saya kepada Coach Sam apabila beliau tidak dapat memenuhi jemputan Coach Sam pada awalnya disebabkan komitmen lain.

Cenderahati untuk Simon dari KK




Read more...

Sama Sama Cari Duit di Sabah

15 Oktober 2014

Ada orang Sabah di sini?

Kalau ada, bolehlah hadir ke Seminar Sama Sama Cari Duit ni nanti
Seminar mengenai perniagaan dan pelaburan

Boleh lah kita berjumpa pula di sabah kan..

Ada dua sesi

18 Oktober di Tawau
19 Oktober di Kota Kinabalu


Seminar Free je ni..
berminat nak hadir, sms atau call no telefon yang tertera kat poster tu
Boleh juga follow instagram CoachSamAdnan untuk ikuti aktiviti yang beliau anjurkan.

Ok kita jumpa nanti!

Read more...

Jalan Lurus Poket Gembira

02 Oktober 2014

Kelmarin saya dapat panggilan telefon dari iProperty.

Mereka jemput saya untuk sekali lagi beri talk dalam iProperty Bumi Expo di Paradigm Mall pada 10 - 12 Oktober nanti.

Terharu betul saya dapat jemputan ni.
Alhamdulillah.. dapat peluang berkongsi lagi sekali dengan pembeli rumah dan pelabur hartanah yang hadir ke expo ini.

Kalau nak tonton video rakaman talk saya dalam event ini kali yang lepas, boleh KLIK DI SINI.
Kawan saya, Ruby dan Ifah yang baik hati telah buat rakaman secara amatur.

Sebelum ni, saya kongsi tajuk "Apa Jodoh Hartanah Anda?"
Kali ini, cukup la dah bercakap pasal jodoh, saya nak bercakap mengenai "Beli Rumah: Jalan Lurus Poket Gembira."
diinspirasikan dari ayat al-Quran, 'ihdinas siratal mustaqim'..



Aha... apa isi kandungannya tu?
kena datang nanti lah.
Saya dimaklumkan sesi saya pada hari Sabtu 11 Oktober 2014 jam 4 petang.
Paradigm Mall.. 
wohooooo

Untuk maklumat lanjut pasal event ni boleh KLIK DI SINI

Read more...

Wajah paling comel dalam majalah

30 September 2014

Hari ni hari last bulan September.
Esok dah masuk Oktober.
Sekejap je kan..

eh nanti-nanti.
Sebelum masuk bulan Oktober, saya nak tanya kawan-kawan.
Dah dapatkan majalah Prospek Hartanah edisi September 2014?
dah?
Belum?

Haih.. ada yang belum?

Kalau belum, boleh dapatkan Majalah ini di kedai-kedai MPH, Popular atau order je dengan BLOGGER RETIS ni

Ada apa yang best sangat dalam Majalah Prospek Hartanah edisi September ni?
Selain artikel yang hebat-hebat (termasuk artikel saya.. ehem..) ada lagi yang lebih boombastik.
Edisi ini sahaja.. edisi Oktober dah lain..

Kawan-kawan tengok la sendiri apa yang best tu,,,



Buka muka surat 50
hehehehe





Comel jugak bila muka dicetak dalam majalah macam ni eh..



Terima kasih kepada Puan Ameena, Tuan Zul dan tuan Syazlan Hadi yang sudi menemuramah saya.
Dan kepada seluruh tim Majalah Prospek Hartanah juga.

Read more...

Orang Bangladesh Otai Property

29 September 2014

Kelmarin saya kongsikan status ni di FB personal saya.


Nampaknya hot juga status ni
Ramai nak tahu cerita lanjut.
Ada juga yang teka betul.

Ya, dia buat sublet dan asrama.

Dia ni bukan Bangladesh kasta rendah.
Ada pendidikan..  ada kerja tetap di KL.
Manager sebuah syarikat construction dan renovation.



Jadi, dia sendiri ada kepakaran dalam membuat pengubahsuaian bangunan.
Tu yang lagi memudahkan dan menjimatkan beliau buat bisnes sublet dan asrama.

Ada rumah yang dia sewa, dia sewakan semula ikut bilik.
Rumah fully furnish.
Kalau perlu, dia tambah partition di ruang tamu.

Ada juga lot pejabat, dia buat partition cantik-cantik dan sewakan bilik-bilik tu.
Macam asrama yang ada penuh perabot.
Siap dengan kelengkapan memasak.

Bilik bercat cantik, setiap bilik ada kipas angin berdiri dan aircond. 
Untuk jimat aircond, 2 bilik berkongsi satu aircond.
Kira dinding antara dua bilik tu ada lubang sikit lah untuk letak aircond kat tengah-tengah.

Aircond hanya boleh dipasang pada waktu malam.
Siang tak boleh.
Beliau akan pantau dari masa ke semasa.
Trick nya, suis aircond kat luar bilik, di laluan tengah.
Jadi beliau boleh tengok sama ada suis aircond on ke tak.

Beliau juga akan pastikan bilik air bersih.
Kalau perlu, beliau sendiri akan cuci bilik air tu.

Office lot yang dah jadi asrama ni beliau sewa dari owner cuma RM 1100.
Tapi dia jadikan 10 bilik, ada yang katil single, ada yang katil queen pelbagai saiz
semua sekali income dia boleh dapat lebih rm 4K
sewa ni dah termasuk api air lah.

Cuma katanya shop office ni bil elektrik lebih sikit.
Sebab pakai commercial rate kan..

Semua sekali, beliau ada 10 unit rumah dan shop office yang dibuat sebegitu di area Cheras.
woww wowww...
walaupun sebagai orang luar dan tak boleh beli rumah, itu bukan halangan beliau ganda duit dia melalui hartanah.
Kreatif, rajin dan berani ambil calculated risk.

Jadi kalau kita rakyat Malaysia masih dok bagi alasan setebal 6 inci, buat malu je la...

Macamana saya boleh terjumpa dia ni?
Sebenarnya saya ada satu unit client nak sewakan di Bandar Sri Permaisuri.
owner nak sewa fully furnish.
Jadi kelmarin ada 2 buyer nak view rumah ni
Dia ni salah seorang yang berminat meskipun kadar sewa RM 1800.
Dia masih nampak peluang di situ.

Insya Allah petang ni saya akan close deal unit ni.
tapi owner pilih nak sewakan ke sorang lagi.. orang melayu yang dah berkahwin.
Biasalah kan. antara penyewa tempatan dan penyewa bangladesh yang mahu buat bisnes sublet, owner akan lebih suka penyewa tempatan yang hanya mahu duduk.

Saya sebagai real estate negotiator hanya membantu mendapatkan penyewa yang baik.
terpulang kepada owner untuk buat keputusan.
Kalau ada rumah nak jual atau nak sewa, call atau sms lah saya di 0123547636.
nombor ni whatsapp tak aktif buat masa ni.

Oh ya, sambung kisah Bangla tadi,
Perancangan beliau seterusnya adalah mahu buka hotel budget.
wohoooo

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP