Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Aspire Residence - rumah harga cun di Cyberjaya

23 Ogos 2016

Nampaknya akhir-akhir ini makin bertambah pemaju membangunkan rumah dengan harga yang lebih mampu untuk dimiliki.

Ini satu perkembangan yang bagus.

Tapi ada satu pemaju yang dari dulu memang konsisten membantu rakyat dalam pemilikan rumah.
Siapa lagi kalau bukan SPNB.

Macam-macam skim dan projek perumahan yang mereka bina dengan harga yang jauh lebih murah dari projek biasa. Lokasi pun pelbagai.
Ada di Shah Alam, Sungai Buloh, Sentul dan beberapa lokasi lagi.


Terbaru, projek rumah mampu milik di Cyberjaya.
Aspire Residence.
Apartment 900 sqft, 3 bilik 2 bilik air dengan harga dalam RM300K++ sahaja

weii... harga property baru di Cyberjaya dah lebih RM700++ persqft
Tapi harga projek baru ni masih dalam range RM450k++ persqft
memang murah tu.

Bukan itu sahaja
Ada diskaun lagi
Rebet 10% ada
Diskaun bumi 7% ada
Rumah siap gril pintu masuk, kabinet dapur dengan hob dan hood, lampu dan kipas dan 1 aircond
Parking lot ada 2, sebelah menyebelah
Lepas tu.. nak lagi cun, developer bagi free maintenance fee selama setahun
Woww wooo

Tak payah bayar legal fee untuk perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman.
Itu percuma, ditanggung oleh pemaju

Dasattt

Nak buat ia lagi gempak, akan ada dua sesi property talk PERCUMA pada 27 Ogos ini. Sabtu.
Lokasi di Sales Office dan Gallery mereka di Cyberjaya
Akan ada perkongsian oleh Ahyat Ishak dan Aziz Ahmad.





Ahyat akan berkongsi mengenai Sniper Hartanah: teknik Mencari Hartanah Terhebat.
Manakala Aziz Ahmad akan berkongsi mengenai Teknik Langsai Hutang Dalam Masa 10 Tahun.



Sesi bermula dari jam 10 pagi - 5.30 petang

Jom jommm...
Sambil belajar sambil kita riki-riki property mampu milik SPNB ini
Aspire Residence.
Yeahhh

Read more...

11 Langkah Mudah Beli Rumah

20 Ogos 2016

Semalam saya dan Normi bina satu FB page khas untuk jual beli dan sewa rumah.
Namanya FB Page Nak Beli Rumah.
 
Kiranya deal cun-cun kami akan kongsikan di situ
Tips kababoom beli rumah pun akan ada.

Jadi sebagai pembukaan, saya tulis artikel yang merupakan panduan asas dan paling penting untuk beli rumah.
Untuk pembaca blog saya, saya kongsikan artikel tu di sini.
Tapi jemput like FB Page Nak Beli Rumah ni ya.. Buat see first
;)




11 Langkah Mudah Beli Rumah

***************************************

Susah ke beli rumah?

Sebenarnya mudah je kalau kena jurus dan teknik nya.

Meh kami kongsikan langkah demi langkah macamana nak beli rumah.

1. Cek kelayakan pinjaman anda. Tanya banker atau agen rumah yang anda kenal

2. Cek berapa modal yang anda ada. Kalau beli rumah subsale, deposit kena ada 10% dari harga jual, kecuali owner setuju kurangkan deposit ke amaun yang lebih kecik dan rumah tu pun dijual lebih rendah dari harga pasaran.

Tapi tengok la.. kalau rumah dia senang jual, dia pilih buyer yang ada 10% deposit. Kalau rumah dia lambat jual, boleh lah bincang dan nego.

3. Tengok rumah yang kita berkenan di lokasi yang kita mahu pada bajet harga yang sesuai.

4. Kalau serius berkenan, baru cuba nego harga, nego deposit dan lain-lain terma.

5. Bayar booking 3.18% dari harga jual, sebagai tanda jadi.

6. Sediakan dokumen dan mohon pinjaman dari bank. Kami sebagai agent boleh bantu dan uruskan.

7. Bila loan dah lulus, lantik peguam untuk sediakan perjanjian jual beli (SPA) dan dokumen lain berkaitan.

8. Tandatangan surat tawaran pinjaman jual beli yang bank sediakan. Pastikan faham terma dalam surat tawaran tersebut.

9. Tandatangan SPA dan bayar baki deposit sebanyak 6.82% untuk cukupkan 10% deposit.

10. Tunggu peguam uruskan proses pertukaran hakmilik dan bayaran dari bank. Follow up selalu untuk tahu progress.

11. Bila bayaran penuh dah dikeluarkan oleh bank anda dan hakmiilk dah bertukar, penyerahan kunci atau vacant posession akan berlaku. Selamat menjadi tuan rumah!

Untuk membeli atau menjual rumah di Lembah Klang, boleh hubungi kami.Rohaniah Noor 0123547636 atau Normi NAS 0175848166

Read more...

penyewa 'polis' kantoi.. tinggalkan rumah macam neraka

09 Ogos 2016

Beberapa bulan lepas saya berjaya menjual satu unit di Apartment Cendana di Bandar Sri Permaisuri

Owner rumah ni tinggal di Perlis. Jauh betul
Dia nak jual rumah dia tu sebab harga dah naik cun.
Lokasi hot, dia beli melalui lelongan.

Rumah tu ada penyewa.
Penyewa ni pulak katanya polis.Orang Sabah.
Tapi bercuti lama betul kat kampung. Lagi sebulan setengah baru balik KL.

Sedangkan owner nak jual cepat. Siap bagi harga 10% below bank value lagi.
Kesian pula saya pada owner, jadi saya cari buyer mana yang setuju untuk beli tanpa view rumah ni.

Lokasi hot. Siapa familiar dengan Bandar Sri Permaisuri akan tau betapa panasnya tempat ni.
Cuma tulah.. tak ada gambar sebab tenant tak ada di rumah.
Tak boleh view, pun sebab tak ada tenant di rumah.

Saya post maklumat di Facebook.
Ada seorang lelaki budiman telefon dan menyatakan minat.
Dia nak beli atas nama isteri dia.
Saya cek kelayakan loan, boleh lepas.

Jadi kami pun berjumpa di sebuah kafe.
Bincang-bincang.
Rupanya buyer ni biasa sangat dengan kawasan ni. Tempat bermain katanya.
Jadi, dia tahu sangat apartment ni dan potensinya.

Saya beritahu dia, owner bersetuju akan baiki jika ada kerosakan besar seperti leaking, pintu atau dinding pecah-pecah atau masalah wiring elektrik.
Rumah ni basic. Tak ada kabinet dapur, tak ada tiles.
Maknanya tak ada la kemungkinan masalah tiles pecah atau kabinet dapur kopak.
Jadi, kemungkinan masalah besar hanyalah leaking di bumbung, paip tersumbat, pintu pecah dan wiring elektrik rosak teruk.


Masalah ini lah yang biasanya pembeli akan cek sebelum beli.
Masalah kecik macam tombol pintu bilik rosak, sampah dan cat lusuh tu tak ada hal.

Buyer setuju.
Saya tulis syarat pembaikan di booking form dan dia sign.
Settle.

Lama juga buyer nak dapatkan loan, tapi owner yang juga budiman ni tak kisah.
Dia beri masa.
Hmm.. bagus dua-dua pembeli dan penjual ni.
Dua-dua boleh bincang.

Akhirnya setelah loan lulus, SPA pun ditandatangani.
Kemudian valuer call saya. Nak datang visit rumah untuk buat penilaian.

Masa tu jem.
Sebab tenant tak dapat dihubungi.
Owner kata, tenant ni ada bayar sewa bulan Jun tapi kantoi dia tak bayarkan caj management.

Rupanya sebelum ni management apartment tu hanya terima bayaran tunai.
Jadi owner transferkan duit ke tenant dan tenant bayar ke management.
Dah lebih setahun begitu, ok je.

Tapi kali ni kantoi pula.. dah 6 bulan owner transferkan duit tapi penyewa tak bayarkan ke management.
Geram la owner. Pau duit dia saja-saja.

Jadi owner minta dia kosongkan rumah pada hujung Jun.
Lagipun rumah pun dah dijual.

Mulai mesej itu diterima, tenant diam sahaja.
Call tak angkat, mesej tak dibalas.

Jadi bila valuer nak datang rumah, payah betul.
Tak tau macamana nak set appointment bila valuer boleh datang rumah.

Nak settlekan hal ni, owner turun KL pada pertengahan Julai.
Yelah.. pada masa tu sepatutnya tenant dah keluar
Sewa bulan Julai pun dah tak ada masuk.

Jadi saya pun turun sama dengan dia nak pergi pecah rumah sendiri.
Kami panggil tukang pintu, datang bukak mangga, kunci gril dan kunci dead lock pintu dengan hanya beberapa besi halus.
Power..
tak ada ketuk, tak ada cutter.
Main kuis-kuis je.,, sekali semua lock terbuka.

Power!!

Dan inilah hasilnya apa yang tersimpan di sebalik pintu dan gril berkunci tu.
Mak aiiii....






Kat bilik, atas katil bawah katil tepi katil penuh barang.
Macamana dia tidur?

Ada kipas angin, peti ais, dapur gas di tengah-tengah ruang tamu, home teater yang dah boleh masuk arkib.. aduhai.. macam-macam...








ada banyak barang peninggalan polis.
Ada topi, ada buku log, ada kasut, ada sarung pistol
haihh.. polis tinggalkan semua ni di rumah tinggalan?

ada banyak juga helmet yang talinya dah dipotong.
erkk.. lain macam...

wiring pun dah kena amend habis.
pelik, main tarik satu wayar dari main suis ke suis di dapur.
Ala-ala macam suis water heater.
Tapi tak ada pulak water heaternya..

adeh.. macamana penyewa bekerja elok sebagai polis boleh tinggalkan rumah sewa sampai macam neraka wel ni?

Setelah pening kepala kami tengok rumah ni, kami pun kunci balik pintu rumah dengan mangga baru dan kunci baru yang owner minta locksmith tu tolong pasangkan tadi.

Sebagai upah pecah rumah, owner bawak balik kipas angin duduk yang masih elok.
Hehehe.


selamat pulang ke perlis, en owner.

nanti saya cuci kan rumah ni dan tengok apa yang patut dibaiki sebelum diserahkan ke buyer.

Sambungan kisah akan menyusul..


Read more...

Property talk percuma di Ridgefields Residence

07 Ogos 2016

Kajang tengah up

Oktober ni dijangkakan MRT Sungai Buloh - Kajang akan mula menjalani tempoh percubaan.
31 Disember pula dijangka ia akan mula dirasmikan.

Maknanya apa?

Maknanya lebih mudah lah orang Sungai Buloh, Cheras dan Kajang nak bergerak ke KL atau ke tempat kerja. Naik MRT... tak perlu jem

Maknanya property di bandar-bandar ini akan menjadi lebih diminati.

Maknanya Kajang akan jadi hot...
panass.. panas... Kajang tengah up.
Buktinya kita boleh tengok developer besar pun dah masuk Kajang dan Semenyih.




Haa.. ni ada projek baru di Kajang.
Developer besar ni

Tropicana Kajang Hills Sdn Bhd.

Projek baru pemaju ni namanya Ridgefield Residence.
Lokasi di tengah-tengah antara Kajang 2, Bandar Teknologi Kajang dan Seksyen 5 Bandar Baru Bangi.



Besar rumah ni.
Parkvilla tiga tingkat.
Luas tanah je 25 x 85
Harga bermula dari RM633K


semalam 6 hb dan hari ni 7hb ada hari terbuka Show House.
Ada property talk free lagi pada 7 hb ni.



Jam 2 petang Vince Chin akan kongsikan teknik dapatkan pinjaman rumah
Jam 3 petang pula Ahyat Ishak akan kongsikan potensi Park Villa di Kajang ni.

Jom jom dengar perkongsian ilmu free ni.

Read more...

Bapak pemusnah pelaburan anak?

27 Julai 2016

Beberapa minggu lepas saya bawa seorang prospek buyer view dua buah rumah di Kajang.

Asalnya, dia PM saya di Facebook. Beritahu dia mahu membeli rumah untuk pelaburan. Katanya mencari di area berhampiran dengan Cheras.

Berdasarkan pendapatan bulanan dan komitmen dia, saya jangkakan dia boleh beli rumah berharga maksima RM350K.
Tapi dia mencari yang berharga kurang RM300K.



Saya ada dua apartment nak dijual dengan harga RM250K  dan RM230K di Kajang.
Satu di Sri Ria, satu di Plaza Indah. Taman Sepakat Indah.

Kedua-dua apartment itu berada di lokasi yang bagus untuk disewa.
Ramai keluarga, pekerja di Kajang, pekerja di Putrajaya dan student dari UKM, Uniten tinggal di sini.

Keadaan apartment juga bersih. Terjaga dengan baik. Pengurusan yang baik.
Penduduk pun tak ada la padat sangat sampai double park di sini sana.

Cuma rumah yang harga macamni, memang la bukan besar macam kondo.
Luas rumah dalam 816 sqft dan 950 sqft.






Tapi sewa boleh cecah  RM900 kalau kosong, RM1200 kalau ada perabot.

Kira sesuai sangat lah untuk pelaburan.
Lagipun ia freehold. Berbanding di Bandar Baru Bangi, banyak leasehold.

Jadi saya cadangkan dua rumah ini kepada prospek buyer tadi.
Dia pun berminat nak tengok.

Perempuan, muda lagi tapi nampak potensi pelaburan hartanah.
Bagi saya, ini cukup bagus.
Kalau dia beli, ini rumah pertama dia yang memang dia nak beli dengan objektif pelaburan.
Bukan beli rumah untuk duduk dulu.



Dia agak punctual orangnya.
Tiba masa sepatutnya, dia sampai.
Saya pun bawa dia melihat kedua-dua apartment ini.

Selepas view, saya tanya dia, macamana.
Berminat tak dengan dua rumah ni.
Dia jawab, dia nak tanya ayah dia dulu.

Ayah dia orang Kelantan, duduk di Kelantan.

Bila saya dengar je mak ayah tinggal di kampung dan keutusan mak ayah yang menentukan masa depan pelaburan anak, saya agak skeptikal.

Ada ramai kawan-kawan saya yang last-last tak beli rumah sebab mak ayah tak setuju dengan rumah yang dia nak beli.
Mereka mahu anak mereka beli rumah landed ada 3 bilik tidur, paling kurang.
Mereka tak ambil kira harga rumah sebegitu di luar kemampuan anaknya.

Dan mereka tak peduli rumah untuk sewa lain dengan kriteria rumah untuk duduk.

Tu sebab untuk kes kali ni, saya agak skeptikal.
Tapi saya cuba berfikir positif.

Beberapa hari kemudian, saya bertanya, jadi tak nak beli rumah ni.

Jawapan yang saya dapat, ayah dia tak setuju.
Harga rumah tu tak berpatutan dengan saiz rumah.

Aduh...
Untuk harga sebegini, memang tak banyak pilihan.
Kalau nak apartment yang 1000 sqft boleh... tapi harga lebih RM300K.
Nak landed pun boleh.. tapi landed di Kajang dan Cheras pun paling rendah RM450K ke atas.
Harga lebih tinggi la..di luar bajet dia.

Jadi macamana?
Boleh ke dapat rumah seluas dan semurah yang mak ayah anda mahu di Lembah Klang?
Boleh ke dapat rumah semurah di Pantai Timur?
Sampai bila biar ayah anda yang duduk di kampung, tak familiar dengan harga pasaran di Lembah Klang halang anda beli rumah di sini?

Lain lah kalau mak ayah kita biasa dengan pasaran hartanah di Lembah Klang, itu berbeza.
Boleh la kita belajar dari mereka.

hmmm..
Rumah ni masih available.
Jika ada yang berminat dengan rumah ini atau nak membeli di kawasan Kajang, Bangi dan Cyberjaya, boleh hubungi saya 0123547636

Read more...

Vista Millenium Putra Perdana below market value

24 Julai 2016

Harga runtuh, below market value, jalan kaki ke LRT.

Sebelum raya haritu stesen LRT Puchong Perdana pun mula beroperasi.

Semua tahu kan, beli rumah dekat dengan stesen LRT, pejam mata pun insya Allah boleh untung.
Harga akan terus naik, sewa pun akan terus naik.

Siapa tak suka duduk dekat LRT, tak payah harung jem bawak kereta ke KL weh.. Dah la caj parking naik.

Haaa.. ni apartment Vista Millenium nak jual. 10% below market value.
 


 

Market value RM 280K
Owner nak let go RM252K

Rumah ni ada 3 Bilik 2 Bilik air
850 sqft

Leasehold, bumi lot
Partly furnish
ada table top, ada katil di dua bilik, ada sofa, ada meja makan.
Siap langsir yang cantik.
 





 

Vista Millenium ni lokasi bagus di Puchong Perdana.
Dekat dengan masjid, dekat dengan stesen LRT. Siap ada swimming pool, kedai, landskap cantik dan kolam yang ada ikan koi.
 
Ada security yang bagus. 
Nak masuk kawasan apartment kena ada kad akses.
Nak naik lif pun ada kad akses
Tak ada kad akses, kena daftar nama di pak guard.

Harga pun mampu milik ni.
Cuma RM252K untuk potensi untung RM100K cincai selepas busuk-busuk 10 tahun.

Kalau ada minat, call saya 0123547636

Read more...

Mentari Court below market untuk dijual

23 Julai 2016

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court.
Masa tu harga jual di sana dalam 180k.



Saya katakan, boleh beli Mentari Court ni. Mana tau lagi 5 tahun busuk-busuk market value 250k.

Selepas 3 tahun, memang masin mulut saya. Unit di Mentari court kalau ada renovate letak full tiles dan sedikit kabinet dapur, bank value mencecah 250k. Kalau ada parking lot, dah capai 260k.

Power tak?

Busuk-busuk apartment ni, kerana lokasinya... Harganya tetap naik wangi.

Ni saya ada tiga unit nak jual di sana.

Satu harga RM235K, satu lagi siap reno jadi
770 sqft, 3 bilik 2 bilik air, leasehold.

Basic unit tanpa renovation
Nak jual 235k.
Ada satu tu dah renovate jadi 5 bilik. Ada table top dan tiles penuh
Nak jual RM240K


Satu lagi unit basic tapi ada parking lot, unit non-bumi.
Nak jual RM250K

Market value di sana boleh cecah RM260K kalau ada parking lot.
Kalau tak ada parking lot RM250K.


Lokasi Mentari Court ni takkan mati.
Akan terus lokasi yang panas untuk sewaan.

Mana taknya...
Jalan kaki je ke stesen komuter. Siap ada BRT pulak.
BRT tu bas yang ada trek sendiri. Lalu jalan atas ala-ala LRT tapi di kawasan Sunway.
Boleh nampak depan Mentari Court, yang laluan macam laluan LRT tu.
Haaa tu lah BRT.



Ada minat meh call saya laju-laju. 0123547636

Eh jap.. Sewa sana kalau ada perabot penuh 1100-1200. Kalau kaki sewa ikut kepala fully furnish, dengarnya boleh cecah 1800 kutipan sewanya.


Mentari Court for sale, Mentari Court untuk dijual
Boleh call 0123547636.

Read more...

Calculator

the blogger

Foto saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP