Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Dah jumpa yang berkenan, nak menung lagi?

20 Disember 2014

Hari ni saya nak cerita apa yang berlaku pagi Ahad lepas.


Ada sebuah rumah teres 2 tingkat bertanah untuk dijual di Taman Haneco, Semenyih.
Luas 18x65. memang lah tak besar sangat.
Tapi harga jual dia letak RM 250K. 
Boleh nego lagi harga ni kalau betul-betul beminat dan cepat booking.



Saya berpandangan rumah ni sangat sesuai untuk tinggal sendiri.
Susah nak dapat rumah landed dengan harga RM 250K ni. Harga apartment medium cost je ni.
Semenyih ni harga rumah pun dah naik.
Kalau Setia Eco Park tu, harga paling murah mereka jual dulu pun RM 400k++ untuk landed 2 tingkat intermediate.
Memang kalau Semenyih area tepi jalan utama menghala ke Beranang tu, harga dah naik.

Kalau Kajang pula, rumah subsale mungkin boleh dapat paling murah dalam RM 430K.. rumah lama.
rumah under construction, main harga rm700K ke atas dah...

Kalau orang yang bekerja di Putrajaya, Kajang, Cheras memang terbaik lah kalau beli rumah ni.
Market value rumah ni tak naik sangat sebab kat sini, tak banyak trnsaction.
Kawasan ni bukan kawasan pelabur. 
Ramai duduk sendiri.
Jadi saya dan kawan agent cek bank boleh bagi valuation paling tinggi RM 230K

Rumah ni memang cantik.
Cat masih nampak elok, tak ada rosak. Memang tak perlu renovation pun.
Sebab rumah ni owner dia duduk sendiri denagn keluarga.
Tu yang elok.

Unit ni sebenarnya unit co-broke. Bukan unit saya sendiri. 
Unit kawan agent saya tu tadi. 
Saya dapat tahu, ada agent lain jualkan juga rumah ni.

Pagi Ahad tu ada dua orang view rumah. 
Seorang lelaki tengok untuk duduk sendiri.
Seorang lagi lelaki datang dengan keluarganya, tengok untuk pelaburan.

Dalam hati saya, saya lebih suka kalau yang nak duduk sendiri tu ambil.
Selesa kalau duduk dengan keluarganya.



Sebenarnya yang contact saya bertanyakan rumah ini adalah isterinya.
Tapi sebab isterinya dah due nak bersalin, dia minta suaminya datang tengok rumah.
Isterinya kakitangan kerajaan, memang nak buat pinjaman kerajaan lah.

Tapi bila suaminya tengok, suaminya balik dulu.
Kata nak bincang dulu dengan isteri.

Petang tu saya follow up bertanya pun, belum ada keputusan.

Selasa barulah isterinya call saya semula cakap nak booking, cuma mereka minta nego sedikit harga.
Saya pun call kawan agent saya yang mewakili penjual tadi.
Beritahu yang mereka ni nak booking dan minta nego sedikit harga.
Kawan agent saya janji akan call saya semula.

Sekali dapat panggilan telefon, rumah tu baru je dibooking pada petang Ahad yang lepas.
Pagi Ahad kami bawa orang view rumah, petang ahad tu ada orang bayar booking.

Jadi, kalau nak juga, kena tunggu lah sama ada buyer tu loan dia lulus ke tak.
Kalau lulus, wasalam...
Kalau tak lulus, barulah ada can buyer tadi booking.


Kesimpulannya

- Rumah yang cantik dan harganya bagus tak banyak. Kalau jumpa, jangan fikir panjang.

- Hanya yang cepat ambil tindakan akan dapat rumah yang bagus. Yang banyak sangat fikir, akan banyak melopong dan fikir lagi dan lagi dan lagi.

- Kalau nak tengok rumah, sebaiknya bawa siap-siap buku cek. Kalau berkenan, terus tulis cek untuk amaun 3% dari harga yang kita dapat nego atau harga yang kita nak nego tu. Jangan tunggu balik rumah dulu, mandi, makan, tidur dan fikir semula.

- Kalau tak ada cek? Saya pernah pergi atm machine dengan agent, terus transfer amaun 3% yang agent perlukan untuk booking. Terus sign booking form time tu juga.

Dah letih cari rumah yang berkenan di hati kan.
Dah jumpa, buat apa menung lagi.


Nota: saya ada satu unit apartment nak jual di Flora Damansara.
Harga jual RM 200K, Market value RM 220K.
berminat boleh call 0123547636

Read more...

December 19, 2014 at 06:54AM

19 Disember 2014

2014 dah hampir sampai ke penghujung. Berkongsi pengalaman akan memberi manfaat kepada yang lain. Manfaat itu akan memberi pahala kepada kita semula pula. Jadi, boleh kongsi siapa yang ada beli rumah pada tahun ini? lokasi di mana dan adakah ia untuk disewakan, dijual semula atau untuk tinggal sendiri? Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT

Read more...

December 18, 2014 at 05:59PM

18 Disember 2014

Any property guru can give any theory. But your own experience is the best. Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT

Read more...

December 18, 2014 at 11:23AM

Blog copy paste. Adalah satu pelanggaran hakcipta jika blogger ini copy paste artikel dari website atau blog orang lain tanpa kebenaran dan memberi kredit / link ke artikel asal. Kalau dari laman web berita online, letaklah kredit dan link artikel asal artikel tu. Jangan copy paste macam kita pula wartawan / penulis asal pula. Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT

Read more...

Sesi Q&A Ebook Kerjasama kali pertama

Malam kelmarin saya telah berjaya mengadakan sesi Q&A percuma ebook Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop.
Sesi ini khas untuk pembeli ebook ini sahaja.

Dalam membeli rumah secara joint venture ni, saya tahu ramai concern kalau nama tak ada dalam SPA, kemudian muncul perkara yang tak diingini seperti
- perselisihan faham
- campur tangan suami / isteri rakan kongsi atau
- partner yang nama di SPA meninggal dunia

Di dalam ebook ini, saya telah ceritakan 3 instrumen penting untuk tangani isu ini.
1) perjanjian joint venture
2) trust
3) hibbah

Jadi,untuk menjawab kemusykilan lebih terperinci dan teknikal berkenan joint venture itu sendiri serta 3 instrumen yang saya sebut, saya adakan sesi Q&A ini.



Saya jemput Cik Rozailiya dari firma guaman Liya Sani & Associates untuk berkongsi mengenai kepentingan perjanjian dan intipati penting yang tidak boleh diabaikan dalam perjanjian ini.

Cik Rozailiya

Teringat kata-kata spontan Cik Rozailiya, "kalau boleh jangan meninggal dulu selagi perjanjian joint venture ini berkuatkuasa."
hehehehe

Selain beliau, saya jemput Tuan Syahman dari Wasiyyah Shoppe untuk berkongsi mengenai mekanisme dan bagaimana hibbah boleh dilakukan untuk menangani kes partner bawah karpet ini.
Yang penting, hak setiap partner terpelihara dan bahagiannya tidak difaraidkan bila dia meninggal dunia.

Tuan Mohd Syahman


Insya Allah akan ada sesi kedua. Nantikan pengumumannya di mailbox anda dan di FB page Kelab Alien Hartawan.

Untuk yang belum mendapatkan ebook Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop, boleh dapatkan DI SINI.

Read more...

December 16, 2014 at 09:23AM

16 Disember 2014

Sangat kelakar jika graduan berkata, mereka tak ada duit nak beli rumah tetapi di tangannya memegang iphone atau Samsung Galaxy Note / S2 / S3.

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT

Read more...

December 16, 2014 at 08:44AM

Deposit rumah adalah modal pelaburan hartanah untuk mengganda wang. Travelling cost pula adalah modal pelaburan untuk mengganda pengalaman. #rohaniahnoorquote.

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP