Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Awak nak ke Bangi tak?

24 Januari 2015

#Awakkatmane
#awakadakebangike
#awakjomlahkebangi
#awakkitaadakatsane

Perkongsian percuma ilmu pelaburan hartanah di Bandar Baru Bangi, hari ini dan esok.
Sempena Ekspo Prospek Hartanah Bangi di Kompleks PKNS Bangi.
Majlis perkongsian bermula dari jam 11 pagi.

Sesi saya sendiri adalah pada hari ini 24 Jan pada jam 2.00 - 2.50 ptg nanti



Jumpa di sana!

Read more...

ANTARA DUA DARJAT

23 Januari 2015

Perasan tak yang sesama kita kalau mohon pinjaman, akan ditawarkan kadar faedah yang berbeza?

Walaupun dari bank yang sama.
Ada yang dapat lebih murah Ada yang dapat lebih tinggi.
Kenapa jadi begitu?

Jawapannya kerana darjat sesama kita tak sama.

Ohoooo! Jangan salah faham. Ini bukan filem antara dua darjat P. Ramlee dan Saadiah.
Ini kisah dua darjat peminjam yang profilenya berbeza.

En Jamil seorang eksekutif muda.
Mahu membeli sebuah apartment kos sederhana pada harga RM 120K.
Beliau ke bank berwarna biru muda dan memohon pinjaman.
Akhirnya bank luluskan pinjamannya dengan kadar pinjaman 5.05%.

En Sazali pula seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka.
Beliau mahu membeli sebuah rumah teres berharga RM480K.
Jadi beliau juga pergi ke bank berwarna biru dan memohon pinjaman.
Pinjamannya diluluskan pada kadar 4.65%.

******************
Pipit masakan sama dengan enggang
******************

Kadar faedah memang berbeza bergantung pada amaun pinjaman.
Lagi besar amaun pinjaman, lagi bank suka.

Sebab keuntungan bank lebih besar.
Bank orang berniaga.
Uruskan pinjaman harga RM100K dan pinjaman harga RM500K, perosedurnya sama je.
Jumlah tenaga kerja dan masa yang diperlukan untuk memprosesnya juga sama.

Tapi pulangan kepada bank berbeza.

Itu sebab bank suka pinjaman tahap enggang.
Bank suka sampai dia bodek peminjam dan beri kadar faedah lebih murah.
Kalau tak tawarkan kadar faedah yang menarik, nanti en Sazali lari ke bank warna kuning.
Bank biru gigit jari.

Kuasa persaingan di sini.

Tapi untuk pinjaman yang cuma RM120K, proses sama macam pinjaman yang lain, bank terpaksa naikkan sikit kadar faedah.
Barulah boleh untung lebih sikit walaaupun tak la untung besar mana.

Jadi, jangan sekadar tanya bank mana yang bagi kadar faedah murah.
Tapi tengok dulu berapa amaun pinjaman yang kita nak pohon.
Tahap enggang ke.. tahap pipit?

Tahap bank kenyang perut suka hati ke atau sekadar buat celah gigi?

Kredit foto: http://ift.tt/1xGUWyW

#hackerpelaburanhartanah


Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1zBgC50

Read more...

Muka cute dalam majalah

19 Januari 2015

Minggu lepas kawan saya tag saya untuk satu post FB.
Saya ingat apalah agaknya...
Sekali bila tengok?
Oh oh..muka majalah!

wahh.. cun jugak muka saya bila masih majalah katalog ni.
walaupun tak secun model sebelah saya tu.



Sebenarnya ini diambil dari majalah pengiklanan tempatan Metroliv,
Saya dapat tahu majalah ini ada dierdarkan di kawasan Seremban dan beberapa kawasan di Negeri Sembilan.

Sebenarnya 15 Februari nanti saya akan beri seminar percuma begaimana caranya dan mudahnya untuk beli rumah.
Tempat belum ditentukan lagi tapi ia akan diadakan di Seremban.
Fokus lebih kepada penduduk sekitar Negeri Sembilan terutama di Seremban, Senawang, Nilai dan sekitarnya.

Sebenarnya saya berbangga dengan projek ini.
Kerana biasanya setakat ada muka dan nama saya je.
Tapi kali ini, saya terlibat untuk menterjemah dan menulis ayat pada poster ini untuk versi Bahasa Melayu.
memang pengalaman yang tak dapat saya lupakan bila pertama kali apa yang saya tulis tertera di poster sebegini.

Terima kasih kepada Kay kerana memberi peluang ini.








Ada orang Negeri Sembilan di sini?
jemput hadir ke talk percuma saya ini.
Talk satu jam setengah bernilai RM 200 ini percuma sahaja.

tapi kalau nak datang, kena sms Liza di talian 019-2763177 atau Joanne 013-3068850.
atau boleh juga layari www.seri.binjai.com untuk maklumat lanjut.


Read more...

Sempoi je nak jadi jutawan

30 Disember 2014

Hari ni saya nak kongsikan teknik jutawan melalui pelaburan hartanah paling sempoi.
Tak payah teknik pelik-pelik, pecah kepala, ambik risiko tinggi-tingi.
Beli rumah satu dengan sempoi dan relax, tetiba jadi jutawan.

Caranya:

1) Beli sebuah rumah RM 200,000. Beli semasa muda. Umur kurang 30 tahun.Buat pinjaman 35 tahun. Katakan bayar sebulan RM 1K.

2) Cari yang kadar sewanya kalau tolak bayaran bank dan yuran penyenggaraan pun boleh dapat lebihan sekurang-kurangnya RM 150 sebulan. Contoh: Sewa RM 1250. Tolak ansuran bank RM 1k, tolak maintenance fee RM 100. Ada baki RM 150.

3) Terus menyewakan rumah tersebut. Guna duit sewa tu untuk bayar ansuran ke bank. Untung RM 150 sebulan simpan dalam ASB/ Tabung Haji.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukup 35 tahun, pada umur 65 tahun nanti:

** pinjaman dah habis.

*** Duit sewa bukan lagi RM 1200++. Mungkin sudah RM2K++.
Semua masuk poket sebab hutang dah habis.

****Harga rumah tu pula, kalau purata naik 5% setahun, sekarang harganya sudah RM 1.05 juta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Beli satu rumah RM 200K, tiba-tiba eh eh jadi jutawan pada umur 65 tahun. Tanpa tinggalkan pekerjaan atau bisnes pung pang pung pang.

Itu kalau beli satu.
Kalau beli 5 buah rumah harga RM 200,000?

**Kalau beli satu rumah harga RM 500K, lagi 35 tahun rumah ni mungkin naik harga ke RM 2.6juta jika kenaikan harga 5% setahun.
Gambar hiasan ni rumah di puncak jalil, nak jual rm 535K, market value RM 550K. call 0123547636 untuk pertanyaan.


Read more...

Matang dan senang ke mana-mana

26 Disember 2014

Tempoh hari saya ke Rahang, berhampiran dengan Seremban dan Senawang.
Boleh dikatakan di tengah-tengah Seremban dan Senawang lah.

Sebenarnya saya pernah ke sana sebelum ni masa survey kedai untuk satu projek kawan dulu.
saya suka kawasan ni.
kawasan matang, bukan kawasan baru.
Dah ada banyak projek perumahan lama di sini.

Dijangkakan ada lebih kurang 40,000 penduduk di Senawang.
Senawang ni kawasan Melayu
Cuma Rahang setakat ini lebih ramai chinese.
Seremban pula lebih mixed kan..

Ada kawasan industri
Ada sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan cina.
ada hypermarket seperti Econsave, Aeon Big, Giant dan tak lama lagu dengarnya Mydin pun nak datang sini.

Satu lagi yang best adalah dekat dengan exit tol.
Nak ke highway atau keluar dari highway, ada exit tol dalam lebih kurang 1 jam sahaja dari situ.
Tak perlu ke exit tol Seremban, nanti jem.



Kalau nak naik komuter, tak jauh dari situ ada stesen Komuter Senawang.
cun..

Jadi, baru-baru ni saya ke sana lagi, saya nampak Rahang masih dengan identitinya.

Rupanya ada projek baru di sana.
IJM tengah bina projek perumahan landed baru, namanya Seri Binjai @ Rahang.



Projek ni gated and guarded.
Pembinaan tengah rancak. Bangunannya dah nampak dah.
Design cantik juga.




Saya berpandangan projek ni sesuai untuk penduduk sekitar Seremban, Negeri Sembilan, Nilai dan sekitar yang mahu memiliki rumah sendiri atau nak upgrade.
Projek ni memang tepi jalan je
Senang nak akses dari Jalan Tok Ungku,  Jalan Tampin Lama and Jalan Loop.

Jadi dengan lokasi yang dekat dengan pengangkutan awam, highway, dekat pula dengan rumah keluarga di sekitar.. membuatkan lokasi ni ada banyak plus point.
Oh ya... ia juga freehold!

Read more...

Puaka nombor

23 Disember 2014

Apabila membeli rumah, terutama jika membeli untuk pelaburan, pastikan elemen seperti fengshui dan pantang larang bangsa lain.
Memang la kita yang muslim ni tak percaya.
Tapi sebab kita nak sewakan atau jual balik kan..
Takut yang nak beli tu percaya.
Jadi, market kita jadi terhad pula nanti bila ada sesuatu tak kena dari segi fengshui ni.

Saya ada sebuah rumah untuk dijual.
Dah lama juga rumah ni diiklankan.
kos iklan pun dah banyak habis.

Rumah ni below market.
Harga hampir sejuta.
Market value satu juta.
Banglow, kawasan freehold.


********
   4
********

Lokasi cun, rumah cun.
sayangnya nombor rumahnya no 4
ada chinese call berminat. Tapi bila dengar no 4, terus tak jadi.
orang melayu pula, pasarannya kecil untuk harga rumah sebegini.

Rumah no 4, tingkat 4, tingkat 14.. kalau boleh elakkan.
sei.. no 4 dalam bahasa cina. tapi kalau salah intonasi, maksudnya mati.

Satu lagi rumah mengadap simpang 3. T junction.
feng shui tak bagus
Dari segi logik pun, nanti rumah tu asyik kena lampu kereta orang yang menghala ke simpang tu, sebelum belok ke kiri atau ke kanan.
kalau buatnya brek tak makan, dah pergi hantam rumah tu pula.

Lainlah kalau kedai. Menghadap T junction bagus.
semua orang nampak kedai tu.
visibility tip top.

pernah ada seorang kawan pembaca blog saya nak beli rumah tingkat 13.
haaa.. ni kalau ikut orang putih, nombor tak bertuah.
cerita hantu orang putih pun suka berkisar pada tingkat 13
so hati-hati puaka nombor...



Tapi kalau anda yakin beli rumah tu untuk duduk sampai mati, tak apa lah...
sebab anda bukan percaya pun kan..

nak jual rumah?
kalau area kajang, bangi, cheras, cyberjaya dan kl, mungkin saya boleh bantu.

Read more...

Dah jumpa yang berkenan, nak menung lagi?

20 Disember 2014

Hari ni saya nak cerita apa yang berlaku pagi Ahad lepas.


Ada sebuah rumah teres 2 tingkat bertanah untuk dijual di Taman Haneco, Semenyih.
Luas 18x65. memang lah tak besar sangat.
Tapi harga jual dia letak RM 250K. 
Boleh nego lagi harga ni kalau betul-betul beminat dan cepat booking.



Saya berpandangan rumah ni sangat sesuai untuk tinggal sendiri.
Susah nak dapat rumah landed dengan harga RM 250K ni. Harga apartment medium cost je ni.
Semenyih ni harga rumah pun dah naik.
Kalau Setia Eco Park tu, harga paling murah mereka jual dulu pun RM 400k++ untuk landed 2 tingkat intermediate.
Memang kalau Semenyih area tepi jalan utama menghala ke Beranang tu, harga dah naik.

Kalau Kajang pula, rumah subsale mungkin boleh dapat paling murah dalam RM 430K.. rumah lama.
rumah under construction, main harga rm700K ke atas dah...

Kalau orang yang bekerja di Putrajaya, Kajang, Cheras memang terbaik lah kalau beli rumah ni.
Market value rumah ni tak naik sangat sebab kat sini, tak banyak trnsaction.
Kawasan ni bukan kawasan pelabur. 
Ramai duduk sendiri.
Jadi saya dan kawan agent cek bank boleh bagi valuation paling tinggi RM 230K

Rumah ni memang cantik.
Cat masih nampak elok, tak ada rosak. Memang tak perlu renovation pun.
Sebab rumah ni owner dia duduk sendiri denagn keluarga.
Tu yang elok.

Unit ni sebenarnya unit co-broke. Bukan unit saya sendiri. 
Unit kawan agent saya tu tadi. 
Saya dapat tahu, ada agent lain jualkan juga rumah ni.

Pagi Ahad tu ada dua orang view rumah. 
Seorang lelaki tengok untuk duduk sendiri.
Seorang lagi lelaki datang dengan keluarganya, tengok untuk pelaburan.

Dalam hati saya, saya lebih suka kalau yang nak duduk sendiri tu ambil.
Selesa kalau duduk dengan keluarganya.



Sebenarnya yang contact saya bertanyakan rumah ini adalah isterinya.
Tapi sebab isterinya dah due nak bersalin, dia minta suaminya datang tengok rumah.
Isterinya kakitangan kerajaan, memang nak buat pinjaman kerajaan lah.

Tapi bila suaminya tengok, suaminya balik dulu.
Kata nak bincang dulu dengan isteri.

Petang tu saya follow up bertanya pun, belum ada keputusan.

Selasa barulah isterinya call saya semula cakap nak booking, cuma mereka minta nego sedikit harga.
Saya pun call kawan agent saya yang mewakili penjual tadi.
Beritahu yang mereka ni nak booking dan minta nego sedikit harga.
Kawan agent saya janji akan call saya semula.

Sekali dapat panggilan telefon, rumah tu baru je dibooking pada petang Ahad yang lepas.
Pagi Ahad kami bawa orang view rumah, petang ahad tu ada orang bayar booking.

Jadi, kalau nak juga, kena tunggu lah sama ada buyer tu loan dia lulus ke tak.
Kalau lulus, wasalam...
Kalau tak lulus, barulah ada can buyer tadi booking.


Kesimpulannya

- Rumah yang cantik dan harganya bagus tak banyak. Kalau jumpa, jangan fikir panjang.

- Hanya yang cepat ambil tindakan akan dapat rumah yang bagus. Yang banyak sangat fikir, akan banyak melopong dan fikir lagi dan lagi dan lagi.

- Kalau nak tengok rumah, sebaiknya bawa siap-siap buku cek. Kalau berkenan, terus tulis cek untuk amaun 3% dari harga yang kita dapat nego atau harga yang kita nak nego tu. Jangan tunggu balik rumah dulu, mandi, makan, tidur dan fikir semula.

- Kalau tak ada cek? Saya pernah pergi atm machine dengan agent, terus transfer amaun 3% yang agent perlukan untuk booking. Terus sign booking form time tu juga.

Dah letih cari rumah yang berkenan di hati kan.
Dah jumpa, buat apa menung lagi.


Nota: saya ada satu unit apartment nak jual di Flora Damansara.
Harga jual RM 200K, Market value RM 220K.
berminat boleh call 0123547636

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP