Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

perasan retis

12 April 2014

Alhamdulillah..
Malam tadi dah tidur di atas katil sendiri
Setelah 10 malam tidur di bumi asing yang begitu cantik.

Walaupun keletihan, hari ini saya bangun awal dengan begitu bersemangat!
Sebab hari ni saya feeling-feeling macam artis yang nak lancarkan album baru.

Wahhhhh feeling over!

Sebenarnya jamm 10.30 pagi nanti saya perlu menghadiri satu sidang akhbar
Masih ingat Konvensyen Pejuang Hartanah yang saya pernah kongsikan di sini sebelum ini?
Konvensyen yang akan diadakan pada 3 dan 4 Mei nanti.



Speaker dia power-power.
Ada Ahyat Ishak, Dr Wan Shah Razali, Faizul Rizuan,  Ishmael Ho, Yusnizam Yusof, tuan Khairul Anuar, Fadhli UNIC, Sr Sulaiman Akhmady dan coach Bahar.

Haaaa.... Saya akan melengkapi kekacakan speaker-speaker yang ada nanti.
Katanya, kalau ada wanita, menariksss sikit kan..
Biar lah speaker wanita tu berbadan rendah dan agak poyo pun...

Tapi saya masih risau ni..
Tak cun la muka depan kamera ni nanti
Sebab saya belum sempat pergi buat facial lagi ni lepas balik dari china..
Mesti kurang berseri nanti muka saya ni..

Macamana ni..
Retis ni dah la muka menggelupas
Tak ada mekap artis pula..
Dah tu saya blur.. Apa nak cakap nanti ya?
Tak pernah buat kerja macam ni

Pendaftaran konvensyen masih dibuka.
Boleh pergi kehttp://www.pejuanghartanah.com/kph/index.html

Read more...

Raja Under Con menyerang Ahad ini

11 April 2014

Saya menulis di lapangan terbang Hangzhou.
Tak sangka begitu cepat 11 hari berlalu.
Hari ini saya pulang semula ke tanahair.

Tamatlah sudah pengembaraan saya dan dua orang kawan lagi ke China.
Kami menjejaki bumi Beijing, Xi 'an, Shanghai dan Hangzhou.
Dalam 11 hari ini kami menyaksi kesan sejarah, budaya dan kebiasaan, makanan serta menghidu wanginya udara di puncak gunung, di tepi tasik dan di pinggiran sungai.

Banyak yang ingin saya ceritakan mengenai perjalanan ini.
Alhamdulillah mana yang sempat saya kongsi di instagram, yang kemudiannya saya set auto share ke facebook saya.
Maklumlah.. Di china, facebook kena block.

Jika pagi ini saya buka mata, saya masih di bumi China.
malam ini sebelum saya melelapkan mata insya Allah saya sudah di rumah sendiri di Kajang.

Hujung minggu ini saya akan kembali sibuk dengan aktiviti luar biasa di sana.

Kawan-kawan buat apa ahad ini?

Kalau belum ada aktiviti penting, jomlah kasi meriah di putrajaya.

Saya dan Ahyat Ishak akan beri talk percuma mengenai pelaburan hartanah di majlis anjuran SP Setia.

Insya Allah saya akan berkongsi tajuk 'Raja Under Con'
Biarpun saya ni puteri sebenarnya.. Hehehe

Dalam tajuk ini nanti saya akan kongsikan
- pro dan cons beli rumah under con
- macamana orang buat duit dari rumah under con
- risiko projek terbengkalai
- perlindungan undang-undang terkini terhadap projek terbengkalai.

Tarikhnya 13 April 2014
Jam 1.30 tghari - 5.00 petang
Tempat : Setia Putrajaya Sales Galleria, Lot 14124 Jalan P15H, putrajaya.

Kalau ada yang berhajat nak bergambar dengan saya yang tak glemer ni, anda mungkin akan kecewa sedikit
Sebab muka saya menggelupas dek kerana cuaca di China ni..
So, kurang comel sikit lah.. Hehehe...

Ok, jangan lupa daftar dan jumpa nanti ya!

Read more...

Antara dua darjat

08 April 2014

Saya masih lagi di china.
Hari ini masuk hari kelapan pengembaraan ke china.

Sekarang saya berada di dalam keretapi dari Xi 'An ke Shanghai.
Kami bertolak jam 5.15 petang semalam. Dijangka sampai jam 1:30 tengahari nanti.

Tiket untuk soft sleeper dan hard sleeper dah habis.
Ada tiket untuk hard seat je.
Terpaksa beli juga walaupun saya dah diberi amaran beberapa kali.
Hard seat ni kerusinya tegak. Tak boleh ditolak kebelakang pun.
Kalau perjalanan lebih 15 jam macamni, memang hazab la...

Tapi dah tu je yang ada kan...hantam sajalah.. Asalkan sampai ke shanghai.

Masa saya dari beijing ke xi 'an, yang ada hanya tiket soft sleeper.
Jadi kami ambil lah tiket soft sleeper tu.

Bila bayangkan kehidupan kami yang aman damai dan bahagia di soft sleeper dengan hazab dan survival tahap tinggi di gerabak hard sleeper.
betul-betul terasa macam antara dua darjat.

Meh saya share sikit.

Soft sleeper ni empat katil dalam satu bilik.
Dua atas dua bawah.
Ada meja kecil untuk makan.
Lampu boleh hidup mati, boleh pilih nak on lampu besar, lampu romantik atau lampu jiwang yang samar-samar.

Setiap beberapa jam sekali, ada pekerja ketuk pintu kutip sampah.

Kat luar, di lorong ada dua suis elektrik untuk caj handphone.
Ada water boiler, boleh ambil air panas percuma.
Boleh kami bancuh maggie dan minuman cereal.

Tandasnya tandas duduk yang bersih.
Pelapik tandas pun  dibuat dari kayu berkualiti tinggi. Ala-ala cengal.
Boleh flush.. Ada air dan ada sinki kecil.
Di luar ada ruangan yang besar dengan tiga sinki.
Boleh gosok gigi dan cuci muka dengan penuh bergaya.

Tapi di hard seat?
Empat kerusi saling mengadap.
Ada meja kecil.
Kerusi tegak 90 darjah. Tak boleh adjust-adjust untuk sesuaikan selera tengkuk saya.

Itu ok lagi..
Ada ramai yang tak ada tempat duduk dapat naik train.
Maka ada lah yang menempek duduk illegal masa kerusi kosong sebentar selepas orangnya turun di stesen dan belum ada pengganti.
Ada yang bawa kerusi kecil sendiri, menempek di ruangan kaki saya.
Ada yang tidur memanjang di bawah ruangan kaki ni.
Yang tidur atas suratkhabar depan pintu gerabak jangan cerita.
Sampai ada yang tidur atas sinki!

Lagi sadis, keadaan tandasnya.
Tandas mencangkung banyak yang tersumbat dengan benda asing.
Tak boleh flush.

Saya ambik wuduk asar, qasar zohor, terus simpan air sembahyang sampai maghrib sebab tak sanggup nak masuk tandas lagi.
Tapi bila subuh, terpaksa juga mengharung semula situasi menggerunkan ini.

Kesimpulan saya buat, beli tiket soft sleeper memang hampir tiga kali ganda mahal dari harga tiket hard seat.
Tapi kita bukan hanya beli tiket untuk dapat baring dengan selesa atas katil.
Tapi juga beli tiket untuk dapat kemudahan tandas yang bersih dan berselera untuk digunakan.

Oh ya, walaupun saya di sini, pendaftaran untuk Seminar Wang, Kami Tak Takut Cukai tetap berjalan seperti biasa.
Seminar yang mengajar bagaimana menjimatkan bayaran cukai, bagaimana nak declare pendapatan sewa dalam cukai dan bagaimana nak buat duit yang tak kena cukai.

Tarikh: 19 April 2014
Masa: 9.00 pagi - 1.00 tengahari
Tempat: 12-1 Jalan Putra Kajang 3, Taman Putra Kajang,Kajang.
SMS cukai <nama> ke 018-968 7803

Atau layari http://bit.ly/taktakutcukai

Selain itu, kalau nak belajar mengenai pelaburan hartanah dari pakar-pakar terkenal, jemput hadir ke Konvensyen Pejuang Hartanah.
Tarikh pada 3-4 Mei ni.
Speaker semua power-power, kacak dan cute!
Boleh klik http://www.pejuanghartanah.com/kph

Nota: di china saya tak boleh buka blogger.com.
Jadi terpaksa update blog melalui gmail.
Maaaf kalau entry ni paragraph semua berterabur sebab automatik gmail uploadkan.

Read more...

Wang, Kami Tak Takut Cukai

04 April 2014


Ramai orang takut untuk isytihar pendapatan yang banyak di e-filing.
Sebab takut kena bayar banyak cukai.
Maka, bila isi borang e-filing, mereka hanya isytihar gaji bulanan sahaja.
Wang sewa rumah tak diisytiharnya.

Sedangkan bila nak buat pinjaman untuk beli rumah lagi, kita nak bank percaya kita ada pendapatan lebih melalui wang sewa.
Tapi bila banker tengok borang BE kita, aikkk sikit je pendapatannya.

Sebenarnya, lagi banyak kita bayar cukai, lagi banyak kita boleh berkembang

Dengan mengisytiharkan pendapatan yang lebih di e-filing, kita layak buat pinjaman lebih besar lagi.
Cuma kita perlu tahu apa yang boleh ditolak dari pengiraan cukai dan apa yang tidak.

Dengan ilmu yang betul, kita juga boleh jimatkan pembayaran cukai dengan cara yang sah.

Di Seminar ,Wang, Kami Takut Cukai', peserta akan didedahkan dengan ilmu-ilmu mengurangkan bayaran cukai dan bagaimana menjana pendapatan yang tidak dikenakan cukai.

Antara tajuk yang akan dikupas adalah:
- Prasangka Cukai
- Rahsia jimat bayar cukai
-Teknik jimat cukai sebagai pelabur hartanah
- bagaimana buat duit tanpa cukai
- rahsia kaya tanpa cukai
- tips berurusan dengan LHDN

Seminar ini akn disampaikan sendiri oleh tuan Khairul Asyraf, fasilitator dari LHDN.

Seminar akan diadakan pada:
Tarikh: 19 April 2014
Masa: 9.00 pagi - 1.00 tengahari
Tempat: 12-1 Jalan Putra Kajang 3, Taman Putra Kajang,Kajang.
Yuran
           RM 138 seorang untuk satu tiket
           RM  258 seorang untuk dua tiket

ISTIMEWA untuk ahli Kelab Alien Hartawan SAHAJA.
Yuran: RM 128 seorang untuk satu tiket

Kalau nak banding dengan betapa mahalnya ilmu kewangan dan cukai yang dikongsi, yuran ni sangat sangat murah.
Sebab saya pernah mahu daftar satu seminar sehari tentang cukai juga, harganya rm1999 seorang.
Jadi, harga yuran ini sangat berbaloi-baloi.

Untuk mendaftar
1) mohon buat pembayaran ke
- akaun CIMB 16010000461106  atas nama Kaseh Trading and Services ; atau
- akaun maybank 166010190175 atas nama Rohaniah Noor
Masukkan alamat email saya propertywaltz@gmail.com untuk notifikasi sistem perbankan online.

2) Isi borang pendaftaran dengan mengemukakan butiran bayaran di http://bit.ly/taktakutcukai
Ataupun
SMS cukai <nama> ke 018-968 7803

Terima kasih dan jumpa nanti!

Read more...

5 soalan orang blur nak beli rumah

27 Mac 2014

Dua hari lepas, saya ditanya satu siri soalan oleh sepupu saya.
Saya pasti soalan-soalan ini pasti ada pada mereka yang blur dan baru nak beli rumah untuk duduk sendiri.

Saya kongsikan soalan dan jawapannya di sini.

1)
Beliau ingin membeli rumah berharga 380K, tetapi kelayakan pinjaman perumahan kerajaan beliau hanyalah rm320K
Bolehkah?

Jawapannya, boleh.. tapi beliau kena keluarkan wang tunai untuk baki RM 60K yang tak cukup lagi tu lah..



2) 
Bagaimana pula jika kelayakannya 380K tapi nak beli rumah berharga RM 320K sahaja?
Jawapannya.. pun boleh..
Buat pinjaman untuk maksima RM 320K sahajalah..
kalau ada wang tunai dan nak kurangkan bayaran bulanan, boleh buat pinjaman kurang dari amaun RM 320K tu.
Mungkin buat pinjaman RM 300K sahaja, lagi RM 20K dia boleh bayar deposit dengan tunai.
Dengan ini, bebanan bayaran bulanan lebih rendah.

Ingat, rumah untuk kita duduk adalah liabiliti.
Kerana kita bayar dia setiap bulan sehingga mungkin 30 tahun.
Tapi ia tidak menjana wang secara terus kepada kita.

Jika awal-awal lagi kita sudah beli rumah yang bayaran bulannya di tahap hidung kita,
maka sangat sukarlah kita untuk bernafas.

Ingat lagi kata-kata yang pernah saya kongsi?
Berbelanja di bawah kemampuan.

Lantas, sepupu saya bertanya lagi.


3)
Rumah yang pemaju jual di sana sekarang harganya lebih kurang RM400K ke atas.
Bagaimana?

Jawapan saya: tak semestinya kita beli rumah baru.
Cuba jenguk rumah subsale.
Ada banyak rumah yang orang jual dengan harga lebih murah dari harga yang pemaju jual.

Lantas saya cuba menjenguk iklan di beberapa laman web pengiklanan rumah untuk dijual.
Memang ada banyak rumah teres setingkat dan dua tingkat yang dijual dengan harga RM 200,000 ke bawah.

Ada banyak laman web sebegini.
contoh: mudah.my, iproperty.com.my, thinkproperty.com, propwall.com dan lain-lain.

Ada rumah yang dijual ini melalui agen.
Ada yang dijual terus oleh pemiliknya.

Kalau ia diiklankan oleh agen, mereka ni sebenarnya adalah real estate negotiator (REN).
mereka bukan real estate agent (REA) pun..

REA adalah professional yang ada lesen untuk menjalankan urusan jual beli rumah dan penyewaan rumah.
Mereka berdaftar dengan Board of Valuers, Appraisers and Estate Agents Malaysia.
Setiap REA ada nombor pendaftaran masing-masing yang dipanggil sebagai E Number.

Manakala REN bekerja dengan REA.
Mereka ni pakai e number REA yang dia bekerja tu.
Kiranya macam salesman bagi pihak REA lah.


4)
Macamana nak tahu 'agent' yang jual rumah tu adalah REA atau REN yang berdaftar?

Nak kenalpasti on the spot, minta kad mereka.
Pastikan  mereka berikan kad agensi mereka dengan nama penuh dan siap dengan E number.
Kemudian bila kita buat bayaran booking, pastikan mereka keluarkan resit rasmi agensi mereka.
Resit tu memang tercetak nama agensi, E number dan alamat agensi.



5)
Bagaimana nak tahu harga yang dijual tu harga yang berpatutan?

Jawapannya: kena semak harga penilaian bank semasa.
Secara sekali imbas, cari iklan rumah yang saiznya sama di taman perumahan yang sama.
Berapa harga mereka jual.
adakah rumah yang kita nak beli ni harga lebih kurang sama?
Jika ya, mungkin harga tu harga pasaran.

Jika ada perbezaan harga dari satu iklan ke iklan lain, boleh ambil purata.

Tapi cara paling tepat adalah dengan mendapatkan nilaian dari jurunilai.
Boleh hubungi jurunilai dan minta mereka buat penilaian.
Ada bayaran atas perkhidmatan ini.

Tapi kalau nak free, boleh minta bantuan banker yang kita nak buat pinjaman nanti.
Beri alamat penuh, berapa bilik, berapa bilik air, sebarang renovation yang ada, keluasan dan status leasehold/freehold dan open lot/ bumi lot
hantar ke banker.
minta mereka bantu dapatkan valuation.


Read more...

mereka berakhir di Lautan Hindi

25 Mac 2014

Kita semua sedang bersedih dengan apa yang berlaku pada pesawat MH370
Hati kita masih meruntun sayu mendengar kata-kata Perdana Menteri semasa sidang media malam tadi.

Penerbangan MH370 berakhir di Lautan Hindi.

Jika kita yang mendengar dan mengikuti ini pun terasa sedih begini
Berganda-ganda lagi hati ahli keluarga dan mereka yang sangat dekat di hati krew dan penumpang.

Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun...
Dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali.




Buat kapten Zaharie dan pembantu juruterbang
Saya percaya tuan telah lakukan yang terbaik untuk menyelamatkan pesawat ini.



Read more...

Bermalam di Emanuel Homestay, Danau Toba

21 Mac 2014

Beruntungnya jika kita tinggal di lokasi pelancongan kan..
Sebab dengan tanah yang sedia ada, kita hanya perlu tambah bilik dengan pintu berasingan
Dan kemudian sewakannya sebagai bilik penginapan.
Dah jadi satu sumber pendapatan tambahan kan..

Saya lihat di Langkawi, ramai orang kampung berhampiran Pantai Cenang buat begini.

Teringat semasa saya ke Danau Toba.
Saya gamble sahaja ke sana walaupun belum ada penginapan.
Kerana pada masa itu cuti umum Chineese New Year atau di sana ia dipanggil 'Imlek'.

Ketika di Medan sehari sebelumnya, saya cuba menghubungi semua hotel dan penginapan yang ada di internet.
Tetapi semuanya penuh.



Saya gamble juga bergerak ke sana.
Sedang saya jam 4.00 petang baru tiba di Tuk Tuk dan berseorangan.

Berjalan kaki dari simpang ke Tuk Tuk ke kawasan pelancongannya lebih kurang 3 km juga.
Apabila tiba di hotel-hotel di kiri kanan, semuanya penuh.
Hinggalah saya melewati sebuah kedai runcit yang ada papan notis dengan kotak bertulis "Di sini ada bilik penginapan".



Saya pun bertanya kepada pemilik kedai tersebut.
Ya, memang ada lagi bilik penginapan di tingkat atas.
Lega...



Bilik penginapan ini ringkas sahaja.
Ada katil queen dan cermin.
Ada satu bilik air di luar untuk dikongsi dengan satu lagi bilik penginapan.

Mereka baru je siapkan dua bilik penginapan dan bilik air ini di atas kedai runcit dan rumah mereka.
Harga semalam adalah IDR 150 ribu.

Pemiliknya adalah pasangan suami isteri muslim.
Nama isterinya Mek Leksa.
Majoriti di sini beragama kristian.

Bilik ini bersih. begitu juga dengan bilik air.
Cuma air ke tandas memerlukan penggunaan pam air.
Jadi, jika mahu menggunakan tandas dan air di besen tidak mencukupi, saya perlu turun ke kedai di bawah dan meminta pemiliknya menghidupkan pam.
Sebab takkan mereka nak pasang sahaja pam air setiap masa kan..

Ruang balkoni di luar bilik ini besar dan mengadap tasik.
Tapi saya lebih gemar turun terus ke tepi tasik untuk menikmati pemandangannya.
Tidak jauh dari situ juga ada kedai makan muslim.



Pagi esoknya, Mek Leksa menyediakan masakan lontong.
Mereka panggil lontong sayur.
Harga lontong sayur dan air kopi O adalah IDR 15,000.




Saya juga bertemu dengan dua orang anak-beranak dari Malaysia.
En Shanmugam dan bapanya.
Mereka datang ke Tuk Tuk ini satu keluarga.
9 orang semuanya.
Makan sambil berborak dengan En Shan, bapanya dan Mek Leksa memang pengalaman yang terbaik.

Sebelum saya pulang, Mek Leksa ini sempat berpesan kepada saya.
"tolong saya masukkan penginapan ini di internet ya!"



Jika ada yang berhajat ke Danau Toba, mungkin boleh pertimbangkan penginapan ini.

Bilik yang bersih, selesa dan murah dan pemiliknya yang ramah.

Emanuel Homestay
untuk tempahan, boleh hubungi +62002165522320

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP