• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Taman Peramu Sejahtera, Pekan dengan downpayment RM500 sahaja

Di KL, kalau ada bajet nak beli rumah dalam RM300,000, jangan berangan nak dapat rumah atas tanah.
Mereka hanya dapat rumah atas awan je.
Rumah apartment.

Tapi orang Pekan atau Kuantan bertuah.
dengan harga RM239,000++ pun boleh dapat satu rumah teres unit tengah.



 Ni ada satu projek baru ni.
Taman Peramu Sejahtera.

Lokasi bagus, 2 km je dengan Universiti Automotif DRB- Hicom.
Betul-betul sebelah Deftech.
6 km ke bandar Pekan.
19km ke Universiti Malaysia Pahang.



Ada 2 type
Type A: saiz tanah 25 x 62
Type B: saiz tanah 26 x 62

Ada 4 bilik dan 2 bilik air
Kemudian ada ruangan khas untuk menjemur pakaian dan ruang tambahan.
Unit pun tak banyak. Cuma 30 unit sahaja.
Kawasan ni pula kawasan kejiranan Melayu.
Ia tanah leasehold rezab melayu.





Booking hanya RM500 sahaja
Rebet 10% jadi tak perlu bayar downpayment dah, kecuali duit booking tu sahaja.

Free legal fee SPA
Free legal fee loan.


Berminat dengan projek ni?
Boleh call saya Rohaniah 0123547636

***


Jadi projek ini sangat sesuai kepada:

- mereka yang mahu memiliki rumah yang cantik tapi tak ada cash yang banyak sebagai downpayment. Hanya RM500 boleh beli rumah. Modal yang lebih murah dari harga handphone anda.

- Anak Pahang yang mahu membeli rumah untuk pelaburan. Kerana lokasi berhampiran dengan Universiti Automotif DRB-Hicom dan kawasan industri berhampiran, jadi potensi sewa kepada staff dan pelajar di situ sangat besar.

- Kakitangan dari Universiti dan syarikat yang berhampiran. Senang berulang-alik pergi kerja setiap hari.

- Orang Melayu yang suka tinggal di kawasan kejiranan Melayu

Berminat dengan projek ni?
Boleh call saya Rohaniah 0123547636

atau whatsapp saya
http://www.wassap.my/60123547636




Share:

Kenapa perlu jual rumah?

Haaa... ramai orang kongsi macamana nak beli rumah kan.

Hari ni saya nak tulis macamana nak jual rumah.

Ok, mula-mula kita nak tau, kenapa nak jual rumah tu?

Ada beberapa sebab kenapa pemilik hartanah menjual rumahnya.




1) Malas nak layan perangai penyewa. 

Ni alasan glemer. Bukan semua orang sanggup layan karenah penyewa yang asyik komplen tapi sewa bayar lambat.
Ada juga sakit hati tengok rumah rosak lepas penyewa keluar. Terus patah hati rasa nak jual je rumah tu.
Bila kes begini, kalau rumah ni lambat terjual, owner kena sanggup bayar ansuran bulanan.
Sebab rumah kosong kan.
Nak jual mungkin makan masa beberapa bulan.
Dah dapat jual, kena tunggu 6-9 bulan pula untuk proses selesai.
Jadi, ok tak kalau bayar installment sepanjang beberapa bulan atau hampir setahun ni?


2) Rumah jauh dari lokasi sekarang

Ha... ni pesen masa beli dulu duduk KL. Lepas tu dah dapat pindah ke kampung kat Kedah.
Dah tak nak balik KL dah. Malas nak sewa, jual je la.

Kes begini, sementara nak jual, rumah boleh terus disewakan.
Namun dengan syarat, penyewa mestilah mahu bekerjasama tolong bukak pintu dan pagar rumah bila ada prospek buyer nak tengok rumah ni.


3) Beli rumah untuk anak tapi anak tak nak 

Haa.. bunyi macam eh, kenapa tak nak? Biar betul...
Tapi memang betul. Saya pernah jumpa kes sebegini.
Owner ada rumah teres kat Rawang. Kemudian ada rumah lain di Nilai dan sekarang dah settle down di Nilai.
Tak ada sorang anak pun nak duduk rumah kat Rawang tu. Malas nak sewakan.
Jadi, jual je la. Lagipun owner dah tua. Bila lagi nak rasa duit hasil rumah tu kan.


4) Beli rumah tu memang untuk jual balik

Ha.. ni memang pelabur hartanah lah.
Masa beli tu dah pasang niat, sahaja aku beli rumah ni untuk jualkan semula bila harga dah dapat value RMxxx ribu, kerana Allah Taala.
Tu yang bila harga dah naik ikut sasaran dia, rumah tu pun dijual.
Kalau ada baca ebook saya bertajuk Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop, saya ada cadangkan kalau beli rumah secara JV dengan orang lain, sasarkan pembelian ni untuk jangka pendek atau jangka sederhana.
Maknanya pegang 5 - 10 tahun sahaja. Lepas tu jual dan bahagikan keuntungan.
Sebab beli pakai JV atau beli atas nama orang lain ni, kalau simpan lama nanti boleh berisiko salah sorang meninggal dunia.
Leceh pula.



5) Nak jual sebab sewa tak untung atau harga tak naik sangat.

Yang ni, biasa juga berlaku. Ingatkan beli rumah ni untung.
Sekali rupanya tak untung.
Jadi dari sakit hati setiap bulan kena topup duit sendiri bayar installment, baik jual je la.
Just cover harga jual dan baki pinjaman dengan sedikit lebihan duit, dah cukup.
Kasi let go je. Tak perlu berkira untung tak cecah RM100K dah sebab yang penting, rumah terjual dan kita lepas dari bebanan top up sewa tadi.
Satu lagi kalau harga tak berapa naik pun, ada kalanya sakit hati juga.
Baik beli rumah kat lokasi lain yang lebih hot.
Tapi nak beli lagi, loan tak lepas pulak. Atau loan 70% kan.. tak cukup deposit.
Jadi, apa kata jual je rumah yang paling kurang menguntungkan tu untuk ganti dengan rumah lain.


6) Nak jual sebab installment dah tertunggak. Takut terlelong

Kes macamni, owner memang dah sesak dah bayar bank.
Mungkin bisnes bermasalah, mungkin kena buang kerja atau mungkin beli dengan joint loan tapi kemudian bercerai-berai.
Nak biarkan terlelong, nanti nama kena blacklist pula.
Owner ada cita-cita nak beli rumah baru.
Jadi, dari dibiarkan terlelong, baik cepat jualkan rumah tu.


7) Nak pakai duit

Harga rumah dah naik lama. Ada pula keperluan nak pakai duit banyak.
Mungkin nak kahwinkan anak.. atau nak kahwin lagi... atau nak bayar hutang personal loan... atau apa-apa perkara lain yang memerlukan duit.
Jadi, jual lah rumah ni. Dapat duit untung, pakai la untuk tampung keperluan tadi.
Kalau keperluan nak pakai duit tu tak mendesak, boleh jual rileks-rileks.
Tapi kalau keperluan mendesak dan nak duit cepat, dalam keadaan pasaran hartanah yang mendung begini, saya cadang jual lebih murah dari harga pasaran.
Kemudian untuk cepatkan lagi jual, bagi kebenaran buyer beli dengan deposit lebih rendah dari standard 10%.

8) Owner nak migrate ke luar negara

Yang ni, owner memang sayang rumah tu.
Tapi disebabkan mereka nak migrate ke luar negara, mereka terpaksa jual je lebihan rumah yang ada.
ya.. lebihan rumah.

Maknanya kalau setakat ada satu rumah, mungkin owner tak jualkan rumah mereka.
Tapi bila ada lebih dari satu, rumah kedua dan ke atas tu yang mereka nak jual.
Yelah... nak migrate ni pakai duit juga.
Nanti dah di negara lain, masih terikat dengan beberapa pinjaman rumah di Malaysia.
Jadi, baik letgo lebihan rumah dan simpan at least satu.
Boleh la tidur situ kalau balik Malaysia nanti.


***

Ha ni antara sebab kenapa pemilik rumah nak jual rumah mereka.

Alasan pertama dan kelima, pemilik rumah biasanya tak desperate nak jual. Jadi, pemilik rumah boleh tunggu untuk dapat pembeli yang mahu beli pada harga yang diharapkan.

Tapi kalau alasan ke6, ke7 dan ke8, biasanya owner kena jual cepat.
Nak jual cepat, kena la jual lebih rendah dari harga pasaran.
kalau tak, mungkin ambik masa 6 bulan ke setahun baru dapat jual.
Bergantung kepada berapa hot rumah anda.

Jadi, adakah anda ada dalam salah satu situasi di atas?



Share:

Panas: 1,058 pembeli rumah terawal saman PR1MA

Semalam kecoh berita 1.058 pembeli rumah PR1MA saman pemaju kerana menyebabkan kerugian pada mereka.



Ceritanya begini.

Pembeli rumah berkenaan adalah pembeli dari 24 projek PR1MA antaranya PR1MA Kuala Ketil Kedah, PR1MA Marudu Sabah, PR1MA Melaka Tengah, PR1MA Jubilee Kuala Lumpur, PR1MA Tebrau Johor, PR1MA Padang Siding Perlis, PR1MA Gambang Pahang dan PR1MA Bintawa Sarawak.

Pada awalnya mereka membeli rumah ni pada harga lebih kurang RM350,000. Saya percaya ada yang berharga dalam RM300,000 atau hampir RM300,00 sebab inilah range rumah PR1MA.

Biasanya kalau kita beli rumah under con, siapa beli awal akan dapat diskaun banyak kan.
Harga pun lebih murah.

Kemudian siapa beli lewat, harga dah naik ataupun diskaun dah kurang.
Kiranya siapa beli cepat, dia untung.
Tu logik lah.

Tapi kali ni terbalik.
Siapa beli awal, mereka beli harga asal.
Tanpa diskaun.
Tapi siapa beli lewat pula yang dapat diskaun banyak.

Apa cerita ni?

Macam ni lah.. biasanya rumah yang dibina dalam projek rumah mampu milik ni, harga biasanya dah tak ada diskaun tepi macam projek under con yang tak ada kawalan atau subsidi kerajaan.

Tu yang harga jual rumah pr1ma tu dulu memang tu lah.
Tak ada diskaun tepi atau diskaun selepas harga SPA dah.

Sekali bila kerajaan buat kempen House Ownership Campaign (HOC) atau bahasa melayunya Kempen Pemilikan Rumah, semua rumah PR1MA diberi diskaun 10%.
Ini kerana nak boost jualan rumah, sebab banyak rumah belum laku dijual, termasuklah rumah PR1MA.

Ada pembeli terawal PR1MA Jubilee terkilan, contohnya seperti surat pembaca ni.



Boleh baca suratnya di The Star Online DI SINI


 Tapi situasi makin teruk apabila pemaju atau PR1MA sendiri menawarkan diskaun tambahan sampai 20%.
Ini membuatkan harga rumah turun sampai RM100,000.

Tu yang pembeli terawal tak berpuas hati dan menyaman pemaju atas kerugian yang mereka tanggung.
Yelah.. rugi la kan.. Dulu beli harga lebih mahal.
Kena bayar progress payment lagi.

Sekali harga turun sampai dekat RM100K.
Pembeli baru dapat harga lebih murah dan progress payment kurang sebab beli lewat.

Tu yang pembeli awal rasa rugi.

Nak baca berita asal, boleh baca DI SINI.

***

Saya membuat beberapa tinjauan ke laman web jualan PR1MA ini.

Saya dapati
-  PR1MA Kuala Ketil Kedah : teres dua tingkat, 323 unit, sekarang dijual pada harga RM215K
- PR1MA Marudu Sabah: apartment 323 unit, sekarang dijual pada harga RM196K
- PR1MA Melaka Tengah: apartment 600 unit, sekarang dijual pada harga RM226K
- PR1MA Jubilee Kuala Lumpur: apartment 583 unit, sekarang harga di aman web RM385K
- PR1MA Tebrau Johor: service apartment 1284 unit, sekarang dijual pada harga RM169K
- PR1MA Padang Siding Perlis: teres setingkat 231 unit,  pada harga RM190K
- PR1MA Gambang Pahang : Ada beberapa fasa. Teres setingkat dijual pada harga RM183,888 dan ada teres dua tingkat pada harga RM188K
- PR1MA Bintawa Sarawak: apartment 1,320 unit, dijual pada harga RM256K


Patut ke pemaju turunkan harga selepas dah banyak unit terjual?

Sebenarnya pemaju menurunkan harga sepanjang jualan berlangsung, bukan kali pertama berlaku.
Dah pernah ada beberapa pemaju menurunkan harga apabila didapati jualan merudum atau sangat perlahan sedangkan rumah dah nak siap atau dah siap pun.

Jadi, teori mengatakan rumah under con makin naik harga jika lambat bayar booking adalah tidak benar.
Ia sebenarnya bergantung pada berapa hot jualan projek tu sendiri.
Cuma setakat ni saya belum jumpa projek RUMAWIP yang harga makin turun.
Projek RUMAWIP harganya kekal tanpa diskaun pada kadar harga maksima RM300K.
Mungkin sebab projek RUMAWIP ni, lokasinya bagus di Kuala Lumpur.
Sedangkan projek PR1MA ni, jika lokasi di luar Kuala Lumpur, banyak yang harganya lebih mahal pula dari projek pemaju yang lain atau lebih mahal dari harga subsale.


OK, dalam isu saman ni, adakah ia akan berjaya?

Yang ni yang saya berminat nak ikut perkembangan kes mahkamah ni.
Kalau ikut dari segi undang-undang kontrak, pembeli nampaknya agak lemah untuk menang.
Sebab harga jualan dah pun tercatat di dalam perjanjian jual beli (SPA).
Lain orang, sign lain SPA kan.
Jadi, harga pada SPA boleh berbeza.

Asalkan pembeli dah sign SPA tu, maknanya itulah harga jual yang mereka dah setuju untuk beli.
Dan itulah terma yang mengikat pembeli dan penjual.

Setakat ni pula, belum ada undang-undang yang melarang atau menghadkan pemaju untuk menaikkan atau menurunkan harga jualan rumah.
Ia memang terpulang kepada kuasa penawaran dan permintaan.

Harga jual yang diberi diskaun pula tak melebihi harga dibenarkan untuk projek rumah mampu milik.
Kerajaan hanya menetapkan harga maksima projek PR1MA, tapi tak ada pulak menetapkan harga minima.
Jadi, nampak pemaju tak buat sebarang kesalahan di sini.

Cuma, dari segi moral, memang tak adil la kan.
Kalau tau harga boleh turun, baik semua pembeli ni jangan booking lagi.
Tunggu je lagi setahun dua, bila rumah tak terjual dan pemaju turunkan harga. heheheh
Tapi manalah tau pemaju nak turunkan harga kan...

Apa pun, berhati-hati dengan projek PR1MA di luar ibukota Kuala Lumpur dan Selangor.
Semak betul harganya, adakah berpatutan dengan harga pasaran subsale atau projek lain di kawasan itu.

Baru-baru ni, kecoh juga sebab projek PR1MA di Bandar Ekar, Rantau tak siap seperti dijanjikan.
Rumah teres dua tingkat dan teres setingkat setengah.
Sepatutnya pada hujung Januari tahun ni dah siap, tapi sehingga April, rumah masih belum siap lagi.


Hmm... kesian pembeli kan...


Share:

Bagaimana bank menilai kelayakan pinjaman melalui akaun bank?


Nak sambung artikel lepas pasal peniaga online yang nak beli rumah.

Saya ada tulis, kalau berniaga sendiri dan nak beli rumah, masukkan semua duit perniagaan dalam akaun bank semasa, kena decare income tax banyak-banyak dan bayar cukai banyak untuk melayakkan kita mampu beli rumah.



Kemudian Firdaus Pay, seorang ex-auditor bank berkongsi bagaimana bank melihat pendapatan perniagaan dari akaun bank semasa mereka.






Saya kongsikan di sini


*******

Apa pemohon Self-Employed atau Sole-Proprietorship perlu tahu untuk mudah lulus pinjaman?

Pemohon "Self-Employed atau Partnership" akan dinilai berdasarkan transaksi kepada akaun semasa seperti :-

1. Purata bulanan transaksi sebelah kredit (deposit)

2. Purata bulanan transaksi sebelah debit (pengeluaran)

3. Purata baki hujung bulan akan semasa

4. Kejadian "cek tendang" untuk akaun semasa

5. Aliran wang tunai (net cash flow)

Pemohon "self-employed" biasanya akan dinilai melalui pegangan wang tunai (cash reserve) dan aliran wang tunai yang positif dan baik (positive net cash flow) untuk meyakinkan pihak bank bahawa pemohon mampu untuk membayar hutang pinjaman sepanjang tempoh pinjaman.

Kekuatan simpanan atau pelaburan (yang berbentuk "cash equivalent" juga akan di ambil-kira oleh pihak bank).

Sebagai contoh, pemohon yang tidak mempunyai "payslips" akan di nilai melalui penyata akaun simpanan atau akaun semasa pemohon untuk sesuatu masa (biasanya selama 6 bulan terakhir).

Pemohon akan mempunyai peluang yang yang lebih cerah untuk pinjaman di luluskan jika pemohon mempunyai akaun simpanan tetap (fixed deposit) yang banyak dengan bank tersebut.

Ini akan menunjukkan bahawa pemohon mempunyai kekuatan pegangan wang yang tinggi (high cash reserve).








*****

So, amacam?
Nampak lebih jelas macamana bank menilai kelayakan pinjaman anda melalui akaun bank semasa perniagaan anda?

Follow Firdaus Pay di Facebook
Follow saya di Facebook.


Share:

Berniaga online tapi nak beli rumah. Macamana tu?

salam saudari.

sy mengikuti penampilan saudari d tv1 pagi ini. penampilan saudari mencuit sy dan buat sy terfikir tentang keadaan sy.

sy adalah graduan sarjana tetapi tidak berkerja. skrg menjalankan bisnes online . sy sudah berkahwin dan anak perempuan 3. suami tidak berminat utk buat hibah atas harta nya dan sekiranya berlaku apa2 padanya hanya faraid spt biasa akan berlaku kpd sy dan 3 anak prempuan sy.

soalan sy :

1. sy buat bisnes online. dan sy simpan duit. adakah sy boleh beli rumah?

2. kalau boleh, apakah mungkin step saudari boleh list kan pada sy utk sy follow satu persatu?

maafkn sy jika msg mngnggu saudari. terima kasih utk masa n maklum blas.

****

Jawapan saya, harap membantu

1. Daftar perniagaan dengan ssm

2. bukak akaun semasa dengan bank

3.Setiap pendapatan perniagaan, masukkan dalam akaun bank. Kalau nak beli rumah, masukkan banyak-banyak.

4. Declare cukai selama dua tahun berturut-turut. Kalau nak beli rumah dan buat loan, declare income banyak dan bayar cukai sepatutnya mengikut kiraan dan penolakan cukai yang sepatutnya.

5. Ada dua tahun bukti bisnes beroperasi dan dua tahun declare cukai, boleh mohon untuk buat pinjaman. Tapi kelayakan pinjaman tu ikut berapa banyak income perniagaan tu la. Tu sebab kena declare banyak dan bayar cukai banyak kalau nak beli rumah.

Wajib ada: buku Kurangkan Cukai Secara Sah tulisan Rezduan Bakar yang saya terbit kan bawah Kasi Terbit.




Boleh dapatkan dari saya
Http://www.wassap.my/60123547636

Buku ni sangat penting kepada semua yang berniaga dan bekerja sendiri.
Tu sebab saya sanggup keluarkan modal terbitkan buku ni
Share:

Perempuan ini naik motor dan muncul di Selamat Pagi Malaysia

Minggu lepas saya dijemput oleh Kak Liza,  Penerbit Selamat Pagi Malaysia untuk muncul di rancangan live TV tu.
Dia minta saya bercakap mengenai Tips Beli  Rumah.

Mula-mula saya ragu-ragu juga nak terima ke tak tawaran ni.
Sebab last saya muncul di Selamat Pagi Malaysia pada tahn 2015.
Sebelum saya accident dan buat pembedahan kepala.

Selepas accident, ada waktu saya tersalah menyebut perkataan atau tersalah sebut suku-kata.
Walaupun dah makin baik, tapi ada juga la tiba-tiba satu perkataan salah terkeluar.

Tahun 2018, saya ada terima jemputan juga tapi tarikh tu tak boleh.
Saya kena bawak kawan saya Normi ke hospital pula sebab masa tu dia patah kaki.
Tapi saya dapat bantu Kak Liza dapatkan pengganti.

Walaupun pengganti tu hensem dan tak comel macam saya, ok la juga kan...

Maknanya dah lebih 3 tahun saya tak masuk TV cerita pasal hartanah ni.
Neves juga.

Tapi fikir punya fikir, ok la.. kali ni saya terima tawaran tu.

Sesi saya sepatutnya jam 9.30 pagi.
Saya duduk Kajang, jadi kena gerak awal pagi kalau nak tiba di RTM dalam jam 8 ke 8.30 pagi.
Jem kan.. orang pergi kerja.
Nak selamat, kena keluar dari rumah jam 6.30 pagi. At least ada asa sejam setengah ke 2 jam untuk ke sana.
Kalau tak jem, 35-40 min sampai... huhuhu

Tapi saya terlewat pula.. jam 7 pagi baru keluar pintu rumah.
Risau juga ni.. nak tawakkal ke tak?

Tak senang hati, saya patah balik.
Masuk rumah semula, ambik helmet dan kunci motor.
Saya naik motor je... hahahaha

Done....  jam 8.02 pagi dah sampai.
Senang kalau naik motor. Parking tak pening


Kena touch up dulu, muka lisptik pun tak ada.. ahahaha

Tapi agaknya sebab saya dah ada dan ada perubahan pada program tu, jam 9 pagi saya dah diminta naik ke pentas SPM.
Lebih cepat dari jangkaan.

dan ni lah hasilnya...
Jemput tonton kat sini ya...

Harap perkongsian minah motor ni membantu korang ya..
Perempuan ini naiki motorsikal ke RTM dan muncul di Selamat Pagi Malaysia, bercerita tentang macamana nak beli rumah.
Share:

B11 Parkland: Penyewa suka rumah dekat stesen MRT

Bila rumah dekat dengan LRT atau MRT, penyewa suka.
Sebab senang nak pergi tempat kerja.
Apatah lagi kalau rumah tu memang ada jambatan yang cuma beberapa langkah ke stesen MRT.

Haaaa...

Ni ada satu kondo baru yang nanti ada jambatan ke stesen MRT Batu 11.
Freehold pulak tu.
Namanya B11 Parkland



Ada dua type.
704 sqft dengan 2 bilik dan 2 bilik air
875 sqft dengan 3 bilik dan 2 bilik air.

Harga bermula dengan RM380k untuk unit 2 bilik.

Yang bestnya, projek ni sebelah stesen MRT je.
Sekarang kat stesen MRT Batu 11 atau juga dipanggil sebagai MRT Balakong tu, memang ada jambatan untuk melintas jalan.
Jadi nanti pemaju akan sambung jambatan tu dalam 300 meter, terus ke projek tu.

ada bridge ke Stesen MRT


Stesen MRT Batu 11

Tempat saya berdiri dan snap gambar ni lah pemaju akan sambung bridge ni


Jadi bayangkan  betapa mudahnya nak sewa rumah ni nanti.
Ini bukan soal berapa jauh ke stesen MRT lagi dah..
Tapi ni soal merangkak pun boleh sampai stesen MRT.


Buat masa ni, kat lokasi tu ada kilang.
Tapi tanah tu dah dijual kepada pemaju, jadi nanti kilang tu akan dirobohkan untuk membina projek ni,




Ada 10% rebate
Free SPA, free legal fee untuk panel bank.

Low downpayment
Booking rm5k dan tu je.
Jadi tak perlu bayar 10% macam rumah subsale atau lelong.
Sesuai untuk pembeli rumah yang tak ada deposit sampai RM38,000 untuk beli rumah berharga RM380K ni.



Berminat?

Boleh call saya 0123547636
atau whatsapp saya http:/www.wassap.my/60123547636

Nanti saya bawa anda tengok show unit dan lawat tapak.
Tengok berapa dekat tapak dengan MRT tu sendiri.

Jangan lupa whatsapp saya ya
http:/www.wassap.my/60123547636

Share:

Jom Cari Rumah Seberang Perai: Jual Rumah Gaya Bijak

Orang utara... Berminat nak beli rumah tak?
Berapa ramai yang nak beli rumah, tapi tak tau cara... Tak tau nak beli kat mana..tak tau rumah apa yang tengah dijual yang kita boleh riki-riki....


Haaaa.... Ni ada berita baik.

Insya Allah Jumaat- Ahad 15-18 November nanti akan ada Jom Cari Rumah di Sunway Carnival Mall.


Insya Allah nanti ada booth-booth jualan hartanah baru untuk kawan-kawan survey.
Kalau berminat, set appointment untuk lawat tapak dan sales gallery. Tengok show house.

Kalau berminat dan rasa tulah rumah yang sesuai dengan kita, boleh la kita tangkap satu.

Yang lagi best, kat Jom Cari Rumah ni nanti ada sesi ceramah percuma tentang macamana nak beli rumah, macamana nak jual rumah, mavamana nak dapatkan pinjaman dan lain-lain tajuk berkaitan.

Masuk PERCUMA, dengar pun PERCUMA.
Tapi ilmunya mahal.

Saya sendiri insya Allah akan ada di snaa Ahad, sebab slot ceramah saya jam 3 petang.

Saya akan berkongsi mengenai Jual Rumah Gaya Bijak dan Apa Ada dengan Belanjawan 2019.



Insya Allah jumpa nanti ya di Penang.
Ingat slot saya, Ahad jam 3 petang.
Yeahh
Share:

Belanjawan 2019: Dari Perspektif Hartanah dan Kewangan Peribadi

Belanjawan 2019

Wowww.. dah lama tak dengar perkataan Belanjawan kan. Dah banyak tahun sejak pentadbiran Tun M yang pertama kali dulu, Tun M gunakan perkataan Bajet.
Tapi kali ni sempena Malaysia Baru, Tun M sendiri kembalikan perkataan Belanjawan.
Saya suka kerana Bahasa Melayu ada perkataan sendiri. Tak perlu import perkataan Budget dan jadikan Bajet lagi.

Baik, apa yang ada dalam Belanjawan 2019 kali ini untuk bidang hartanah dan kewangan peribadi?



OK, kita tengok dari segi HARTANAH dulu ya.


1. Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) 

CKHT bagi hartanah yang dilupuskan pada tahun keenam dan ke atas.
- untuk pemilik yang terdiri dari syarikat dan bukan warganegara, CKHT akan dinaikkan dari 5% ke 10% dari keuntungan
- untuk pemilik individu warganegara, CKHT dinaikkan ke kadar  0% ke 5% dari keuntungan.

Maknanya kalau sebelum ni, owner rumah yang rakyat Malaysia , gigih tunggu cukup masuk tahun keenam baru nak jual. Sebab tak mau bayar CKHT.
Tapi tahun depan tidak lagi.... kena bayar juga ya...

Kecuali... haa.. ada pengecualian kepada rumah kos rendah, rumah kos sederhana rendah dan rumah mampu milik yang berharga di bawah RM200,000.
Jual tiga jenis rumah ni tak perlu bayar CKHT.

Macamana cara kalau nak lari dari CKHT?
1) jual segera. Mesti kena sign SPA sebelum atau pada 31 Disember 2018
2) Gunakan pengecualian pembayaran CKHT sekali seumur hidup.
3) Jual pada anak, bapa atau emak.
4) Jual kepada cash buyer. letak harga kat SPA tu harga yang sama dengan harga masa beli tu dulu.
5) Flipper boleh fokus beli rumah low cost atau low medium cost dari lelongan sahaja dan jual balik. Sebab rumah ni tak kena bayar CKHT kan.
6) Jangan jual lagi. Tunggu kot Belanjawan 2020 atau Belanjawan 2021 kadar CKHT turun balik. Mana tau... eheheh


2. Perumahan untuk Semua

- Peruntukan sebanyak RM1.5 billion untuk Program Perumahan Rakyat, Perumahan Penjawat Awam Malaysia, PR1MA dan SPNB untuk membekalkan rumah mampu milik pada rakyat Malaysia.

Bagi saya, projek begini bagus untuk pembeli rumah pertama.
Sebab harganya lebih murah dari harga pasaran di kawasan yang sama.
Cuma, pembekalan rumah begini telah menjejaskan pasaran subsale. Kesannya dah nampak sekarang selepas projek seumpama ini dijalankan oleh kerajaan Barisan Nasional terdahulu.


3. Dana Pembelian Rumah Mampu Milik

Dana ini disediakan untuk mereka yang  berpendapatan RM2,300 sebulan ke bawah, mahu membeli rumah pertama dari jenis rumah mampu milik berharga sehingga RM150,000.
Dana berjumlah RM1 billion ini akan ditubuhkan oleh Bank Negara.
Ia kemudian boleh diperoleh melalui pinjaman dengan Ambank, CIMB Bank, Maybank, RHB Bank dan BSN dengan kadar pinjaman 3.5% sahaja. Jauh lebih murah dari kadar interest pinjaman perumahan biasa.


4. Pengecualian Duti Setem

Belanjawan 2019 meneruskan pengecualian duti setem untuk rumah pertama.
Sama dengan sekarang, rumah pertama mestilah berharga RM500,000 ke bawah tapi pengecualian duti setem untuk RM300,000 yang pertama sahaja.
Makanya kalau rumah tu berharga RM400,000, untuk RM300,000 pertama tak dikenakan duti setem. Hanya RM100,00 seterusnya sahaja kena duti setem sebanyak 2%.
Ini terpakai untuk SPA yang ditandatangani sehingga Disember 2020.


5. Bantuan Pinjaman Lebih untuk Rumah Pertama

Biasanya pinjaman perumahan ni 90% sahaja kan.
Tapi kerajaan akan teruskan bantuan pinjaman lebih tinggi kepada pembeli rumah pertama yang berpendapatan isirumah sehingga RM5,000 untuk dapat pinjaman lebih dari 90%.
Boleh dapat tambahan 7% ke 11% lagi supaya dapatlah buat pinjaman 97% ke 101%.
Untuk ini,  kerajaan akan memberi peruntukan sebanyak RM 25 juta kepada Cagamas Berhad untuk mereka beri jaminan pajak gadai bagi skim pinjaman ini.


6. Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Sebelum ini, pinjaman LPPSA ni, maksima hanya 30 tahun sahaja.
Tapi mulai 2019, pinjaman boleh dipanjangkan lagi ke 35 tahun untuk pinjaman pertama.
Untuk pinjaman kedua pula, dipanjangkan dari 25 tahun ke 30 tahun.

Jadi, kepada kakitangan awam, boleh la beli rumah di usia muda melalui pinjaman LPPSA ni untul 35 tahun supaya ansuran bulanan lebih rendah.

Yang mana dah guna loan kerajaan dan harga rumah dah naik, boleh refinance dengan bank. Kemudian beli rumah kedua dengan pinjaman kedua LPPSA.
Pinjaman boleh pergi maksima lagi 30 tahun.


7. Pengecualian SST untuk perkhidmatan pembinaan dan bahan binaan.

Bila kos bahan binaan dan upah kontraktor tak dikenakan GST, kos pembinaan rumah baru lebih rendah.
Jadi, REHDA setuju untuk turunkan harga projek baru sebanyak 10%, kecuali bagi projek perumahan yang tertakluk di bawah kawalan harga.

Jadi, kita harapkan projek baru lebih murah tahun depan.
Mungkin pasaran under construction lebih rancak berbanding pasaran subsale.


8. Rumah tak terjual

Setakat 31 Mac 2018, banyak rumah yang dah siap dibina tapi belum terjual.
Nilainya mencecah RM22 billion.

Jadi, untuk boost jualan rumah-rumah ni, kerajaan akan beri pengecualian duti setem bagi SPA untuk rumah pertama yang berharga RM301,000 ke RM 1 juta.

Selain itu, pemaju juga akan turunkan lagi harga rumah tak terjual ni ke 10% lebih rendah dari harga asal.
Banyak jimat ni.

Tempoh pembelian adalah dari 1 Januari 2019 ke 30 Jun 2019. Enam bulan sahaja.


9. Property Crowfunding

Ini benda baru.
Kerajaan akan wujudkan platform crowdfunding ni yang akan dikawal oleh Suruhanjaya Sekuriti.
Caranya, seseorang nak beli rumah. Kemudian ia akan dibuka untuk pinjaman dengan rakan setara atau peer-to peer lending.
Pembeli keluarkan deposit 20%, 80% lagi akan dibiaya oleh peer tadi dengan pulangan kenaikan harga hartanah selepas satu tempoh.

Sebenarnya sebelum ni, ia mungkin beli rumah secara joint venture. Just sesama rakan atau ahli keluarga.
Tapi crowdfunding ni dibuat secara sistematik di bawah Suruhanjaya Sekuriti.
Ada platform khas oleh kerajaan.


10. Duti Setem hartanah bernilai RM 1 juta

Untuk yang membeli hartanah bernilai RM 1 juta ke atas, duti setem akan dinaikkan dari 3% sebelum ini ke 4%.

Hm... sebenarnya kalau kat Lembah Klang ni, hartanah 1 juta ke atas mungkin semi D, rumah teres corner lot atau paling power banglo lah.

Pembelinya memang golongan yang ada pendapatan lebih. Jadi, mereka kena keluarkan lebih tunai untuk bayar duti setem ni.





Jadi macamana dengan hartanah di tahun 2019 nanti?

Berdasarkan belanjawan ini, saya nampak sektor hartanah masih perlahan, terutama untuk pasaran subsale.
Mungkin ramai pembeli pertama akan memilih beli rumah under construction kerana deposit yang rendah dan penawaran harga yang mampu milik.

****



KEWANGAN PERIBADI

Ok, sekarang kita tengok dari segi kewangan peribadi pula.


1. Pelepasan Cukai untuk caruman insurans

- Pelepasan cukai untuk caruman KWSP atau dana pencen sebanyak RM4,000
- Pelepasan cukai untuk caruman insurans dan takaful dinaikkan ke RM3,000
- Pelepasan cukai RM7,000 untuk kakitangan awam yang masuk skim Pencen.

Jadi, kalau nak kurangkan bayaran cukai, jangan lupa ambik insurans sampai RM3,000 setahun dan buat caruman ke KWSP ya.


2. Pelepasan Cukai untuk penyumbang tabung penyenggaraan sekolah kerajaan dan IPTA

Mulai tahun depan, kalau kita menyumbang untuk tabung ini, kita boleh dapat pengecualian cukai. Tapi kena ada resit lah ya.

Tapi kalau menyumbang pada sekolah dan IPT yang berdaftar dengan Kememterian Pendidikan, kita boleh mohon dapat pengecualian cukai secara case to case basis.



3. Bantuan Sara Hidup

Bantuan Sara Hidup ni sebenarnya adalah penjenamaan semula kepada BR1M.
Kadarnya nampaknya berbeza berbanding tahun lepas.
- Bagi isirumah yang berpendapatan RM2,000 ke bawah, amaunnya adalan RM1,000.
- Bagi isirumah yang berpendapatan RM2,00 - RM3,000, amaunnya adalan RM750.
- Bagi isirumah yang berpendapatan RM3,001 - RM4,000, amaunnya adalan RM500.

Ada pemberian baru kali ni. Bayaran BSH sebanyak RM120 kepada setiap anak yang berumur 18 tahun ke bawah.
Terhad kepada 4 orang anak untuk satu keluarga.
Kecuali anak OKU, mereka tak ada had umur.

Jadi, BSH mak ayah ada, BSH anak pun ada.


4. Skim caruman KWSP i-Suri

Ini skim KWSP khas untuk surirumah.
Bagi surirumah dah mendaftar, minima RM5 akan dipotong dari gaji suami untuk caruman KWSP, manakala kerajaan akan mencarum RM40.

Jadi, lebih terbela lah nasib surirumah kan. Sekurang-kurangnya ada juga wang KWSP bila dah berusia 55 tahun nanti. Nak harap KWSP suami, ada yang tak merasa padahal mereka jaga anak-anak dan rumahtangga.


5. Subsidi Minyak

Yang ni panas sikit.
Subsidi minyak ROM 95 hanya untuk kereta yang 1,500 cc ke bawah dan motorsikal yang 125cc ke bawah sahaja.
Subsidi yang diberikan adalah:
- kereta 1,500 cc ke bawah: subsidi 30 sen seliter, terhad kepada 100 liter sebulan.
- motorsikal 125cc ke bawah: subsidi 30 sen seliter, terhad kepada 40 liter sebulan.

Apabila subsidi ini dikuatkuasa, kerajaan akan apungkan semula harga petrol RON95 mengikut harga pasaran.


6. Subsidi Bil Elektrik

Jika sekarang, subsidi bil elektrik diberikan kepada semua, terhad kepada penggunaan bil RM2 sebulan sahaja.
Tapi dalam Belanjawan 2019, subsidi bil elektrik ini terhad kepada golongan miskin dan miskin tegar yang berdaftar dengan sistem e-Kasih sahaja.
Bukan semua pengguna elektrik dapat.
Namun amaun subsidi kepada golongan miskin dan miskin tegar ni dinaikkan ke RM40 untuk setiap rumah.
Amaun lebih tinggi, tapi untuk golongan spesifik ini sahaja.
Golongan lain, sila bayar bil elektrik anda sepenuhnya ya... ahhaha


7. Pas Bulanan RapidKL

Untuk galakkan warga Lembah Klang menggunakan pengangkutan awam, tahun depan, kerajaan akan perkenalkan pas bulanan RM100 untuk naik semua bas, LRT dan MRT bawah RapidKL untuk perjalanan tanpa had.

Maknanya, nak pergi kerja setiap hari ke, nak shopping weekend ke... pakai je pas tu.
Bayar RM100 je sebulan. Tak perlu beli tiket MRT yang mahal tu dah.

Tapi kalau cuma nak naik bas sahaja, ada juga pas bulanan RM50 sebulan, pun tanpa had.


8. LRT3 dan MRT 2

Dua projek ni akan diteruskan dengan kos yang lebih murah.
Jadi, yang mana beli rumah kat kawasan stesen LRT3 dan MRT2 ni, jangan risau.


9. Bas GoKL

Perkhidmatan bas ni akan ditambah lagi, selain 4 laluan sedia ada.
Bas GoKL ni yang bestnya ia percuma. Jadi kalau perkhidmatannya diluaskan, akan ramailah rakyat yang boleh gunakan bas percuma ni.
Boleh jimatkan kos hidup juga kan.


10. Beku Kenaikan Tol

Ok, walaupun tol di Lembah Klang dan PLUS masih belum dapat dimansuhkan, sekurang-kurangnya untuk tahun depan, takkan ada tol yang naik.
Ia akan kekal pada kadar sekarang.


11. Tiada Tol Motorsikal di Jambatan Pulau Pinang dan Laluan Kedua Johor

Untuk pengguna motorsikal, tol di jambatan pertama dan kedua di Pulau Pinang dan juga Lebuhraya Laluan Kedua di Johor akan dimansuhkan.

Bermakna, penjijmatan untuk penunggang motorsikal.
Jadi, yang mana nak kurangkan kos hidup atau gaji semput tu, boleh naik motor bercc bawah 1.25 sahaja supaya dapat subsidi minyak dan tak perlu bayar tol di tiga laluan ini.


12. Pembayaran balik  PTPTN

Peminjam yang berpendapatan RM1,000 ke atas akan dikenakan bayaran balik pinjaman secara potongan gaji berjadual. KAdarnya antara 2% ke 15% dari pendapatan bulanan.

Nak buat macamana kan. Pinjam perlu bayar.
Itu sebab kita kena beli 1 rumah untuk 1 anak.
Bila anak nak masuk Universiti nanti, boleh jual rumah tu atau refinance supaya anak kita tak payah pinjam duit PTPTN lagi.


13. Pelepasan Cukai bagi majikan yang membayar hutang PTPTN pekerja

Ini untuk pendapatan bagi tahun berakhir 2019.
Biasanya jangan harap la boss nak bayarkan hutang PTPN pekerja kan.

Tapi strategi ini boleh dipakai jika
- anda peminjam PTPTN
- anda atau pasangan ada syarikat Sdn Bhd atau PLT
- guna duit syarikat untuk bayar hutang PTPTN tu.


14. Skim Simpanan Pendidikan Nasional

Pelepasan cukai pendapatan individu untuk yang menyimpan dalam SSPN dinaikkan dari RM6,000 ke RM8,000.

Jadi yang mana ada anak tu, boleh tambah simpanan dalam SSPN untuk tambah pengecualian cukai ya.


15. Potongan Pinjaman PTPTN untuk pelajar kelas pertama

Ini terpakai untuk pelajar yang berada dari golongan B40 sahaja.


16. Hapus Baki Hutang PTPTN untuk peminjam 60 tahun ke atas

Ini terpakai untuk peminjam yang bergaji kurang RM4,000 sebulan sahaja.
Dijangka 350 peminjam akan dapat manfaat ni.



Untuk yang nak tahu lebih pasal macamana nak declare cukai, cara nak kurangkan cukai dan penjelasan lanjut mengenai Belanjawan 2019 berkaitan cukai, boleh datang booktalk Kurangkan Cukai Secara Sah ini.

Masuk percuma tapi RSVP dulu ya.

Whatsapp saya 0123547636 untuk RSVP
Share:

Booktalk percuma: Kurangkan Cukai Secara Sah

Nak tahu macam mana nak kurangkan cukai secara sah?
Haaaa jemput hadir ke Book Talk bersama Rezduan Bakar merungkai persoalan ini.


Kami tahu, mesti anda terfikir perkara ini kan? 
Lagi pula belanjawan 2019 sudah dibentangkan. 
Jadi, jangan tak datang. PERCUMA sahaja!!!! Tak kan nak tolak. Rugi lah!

Tarikh : 11 November 2018
Hari : Ahad
Masa : 10 pagi - 12 :30 tengahari
Venue : Bilik Putih, 1-06, Metia Residence Office, No.5, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100, Shah Alam
Untuk pertanyaan / RSVP sila hubungi saya ya : +6012-3547636

Cepat! Ilmu untuk dikongsi percuma sahaja  Rugi kalau tak dapat!
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog