Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Bagaimana nak beli rumah?

27 April 2015

Soalan biasa yang saya terima.

Bagaimana nak beli rumah?
Jawapannya
1) semak kelayakan maksima pinjaman dengan pihak bank
2) semak berapa modal yang ada untuk bayar deposit, caj guaman dan kos penilaian hartanah
3) cari rumah yang dijual dengan harga menepati bajet di atas
4) bayar booking. Kalau subsale, biasanya 3% dari harga jualan. Kalau under con, bergantung pada pakej pemaju
5) mohon pinjaman sampai lulus
6)lantik peguam
7) bayar baki deposit untuk cukupkan 10% dan tandatangan perjanjian jual beli.
8) follow up dengan peguam untuk urusan seterusnya sampai dapat kunci.
Prosedur ini sama sahaja bagi rumah pertama atau rumah ke 37 sekalipun.

Ok?

Read more...

GST: Boleh ke beli rumah subsale sekarang?

Ada orang tanya saya, patut ke tunda beli rumah subsale disebabkan GST?

Pertamanya kena faham. Harga rumah yang dijual tidak dikenakan GST. Tak kiralah beli rumah under construction atau subsale.

Cuma kalau rumah under con ni, kos bahan binaan dikenakan GST. Tapi pemaju tak boleh kutip balik GST dari pembeli sebab kerajaan dah tetapkan ia sebagai pengecualian GST. Bagaimana pemaju nak cover GST yang mereka bayar semasa beli bahan binaan, itu isu lain.

Sekarang, untuk rumah subsale memang tak ada GST dari harga jualan rumah. Yang ada hanya GST dari perkhidmatan guaman. Itu sebelum ni pun dah ada cukai. Cuma dulu cukai perkhidmatan. Kadarnya sama juga 6%.

Kalau yang jual rumah melalui agen hartanah atau real estate negotiator berdaftar, itu pun kena GST 6%. Tapi sebelum ni pun memang dah ada cukai perkhidmatan 6%. Jadi, sama je.

Jadi, untuk beli rumah subsale lepas GST bagi saya tak ada kesan secara langsung pun. Sama je.

Kesan jangka panjang mungkin ada bila harga hartanah under construction di situ naik jika pemaju nak serapkan bayaran GST dalam harga rumah. Biasanya harga perkaki persegi rumah subsale akan naik sedikit mengikut kenaikan harga perkaki persegi rumah under con. Tapi ini jangka panjang la.. Tak nampak dalam 6 bulan ni lagi.

Oleh itu, boleh beli rumah subsale tak sekarang ni selepas GST dilaksanakan? Jawapan saya boleh.. Beli lah jika harganya betul dan hartanah itu menepati objektif anda membeli.


Read more...

Hari-hari telan kopi kelulut dan susu kambing Arfah

23 April 2015

Saya sebenarnya sangat bangga bila nama ibu saya diangkat menjadi jenama produk kesihatan.

Bukan perasan.. tapi memang betul.


Bermula dari mesyuarat kecilan di rumah, membawa kepada pengeluaran sampel produk yang pertama hinggalah ke produksi pengeluaran yang pertama. Maka keluarlah Kopi Kelulut Arfah.

Kopi Kelulut Arfah ini merupakan kopi dengan gabungan 12 jenis herba iaitu
Propolis kelulutHabbatus sauda, Kurma, Halia, Ginseng, Halba, Buah tunjuk langit, Buah goji, Buah pala, Kunyit,  Teh hijau dan Kayu manis.

Kelulut ni madu yang istimewa sebab ia lebah yang lebih kecil, tidak menggigit dan menghisap debunga yang berada di kawasan lebih dalam. Jadi khasiatnya lebih berbanding madu lebah biasa.



Sekarang ni, bukan hanya kopi kelulut. Tapi dah ada pula Susu Kambing Arfah, Susu Kambing dengan kolagen, Susu Unta Arfah dan Susu Kuda Arfah pun ada. 
ahaa.. jangan main-main ha...

Susu kambing ni walaupun namanya kambing, tapi tak berbau. Ada rasa strawberi sikit. Jadi memang sedap diminum. Antara khasiat susu kambing adalah merawat luka dalam badan, memberi bekalan kalsium dan minuman sunnah Rasulullah memang susu kambing. Bagus juga untuk pererdaran darah dan elakkan bayi dari kuning.

Kalau nak cantikkan badan, boleh minum susu kambing yang ada kolagen tu. Boleh licinkan kulit, memutihkan dan kasi kulit gebu. woww..

Yang diet dan nak kurangkan pemgambilan lemak, boleh ambil susu unta. Sebab dia rendah lemak. Lagipun ia cepat mencuci usus dan sesuai untuk mereka yang ada sakit athma. 



Susu kuda pula lebih kepada menstabilkan hormon, anti-kanser dan meningkatkan kadar motabolisme badan.

Pengalaman saya sendiri, setiap kali saya travel ke luar negara, saya pasti akan bawa kopi kelulut beberapa paket. Sarapan dengan kopi kelulut dan maggie dan cukup memberi saya tenaga. Yelah.. biasanya makan maggie ni kenyang sekejap je. Tapi bila ambik kopi kelulut, tak lunch sampai jam 4 petang pun badan masih segar.


Itu yang saya alami semasa di Myanmar, Vietnam dan Laos baru-baru ni. Masa kat Veng Vieng, Laos, dah jam 6.30 petang baru lunch + dinner. Jadi apa tu? Lunner?

Jadi, kalau nak kuat bertenaga ibarat pengembara yang payah jumpa makanan halal, boleh la main klik-klik DI SINI dan DI SINI.

Yosh!


Read more...

Cukai dalam Islam dan Cukai dunia kapitalis

13 April 2015

Dah 13 hari GST berkuatkuasa dan beroperasi di Malaysia. Goods and Service Tax.

Tapi memandangkan hanya pada 11 April saya berada di Malaysia, baru 3 hari saya merasa kesannya pada wang poket saya.  Keluar je dari Lapangan Terbang KLIA2, saya perlu membeli topup Maxis Hotlink RM30. Tapi kena bayar RM 31.80.

Wohooo.. selamat datang ke dunia GST.

GST ni bukan sistem percukaian baru. Memang dah banyak negara aplikasikannya termasuklah di Thailand, destinasi terakhir pengembaraan 13 hari Indochina saya. Tetapi di Thailand, mereka panggil sebagai VAT. Value Added Tax. Sama je.

Dalam mengalami impak jangka pendek GST ni, saya terfikir nak review perbezaan GST dengan sistem percukaian Islam. 

Jom kita lihat.


Sistem Percukaian Islam.

Dalam sistem percukaian Islam, zakat dibayar oleh orang yang mempunyai harta melebihi sukatan yang ditetapkan. Ini bermakna, orang yang lebih berada sahaja yang membayar cukai dan hasilnya digunakan untuk membantu orang yang fakir, miskin, musafir dan golongan lain yang layak. 
Kadarnya tidak membebankan. Hanya 2.5% sahaja dari nilai bersih.


GST / VAT

Dalam sistem percukaian GST atau VAT, setiap perbelanjaan dikenakan cukai meskipun dalam membeli barang dapur asas atau keperluan untuk pengangkutan dan perhubungan. Tak kiralah sama ada yang membeli atau mendapatkan perkhidmatan itu golongan fakir, miskin, pelajar, lepas-lepas hidup atau mereka yang harga upah pendandan rambut pun melebihi gaji minimum rakyat. 
Kadar yang dikenakan sebanyak 6% atas setiap harga barang dan perkhidmatan.


Jadi, rasa-rasa sistem mana lebih baik?

DI Malaysia, zakat ni memang ada dikutip oleh BaitulMal dan agensi kutipan zakat. Ia boleh off set bayaran cukai pendapatan kita. Tetapi GST, anda tak boleh lari haaa......


Read more...

Jangan berangan lebih

05 April 2015

Sekarang ni buyer's market. Lagi banyak rumah nak jual dari orang yang mampu beli.

Ramai yang beli property tahun 2011-2012 membeli kerana melihat kenaikan harga hartanah pada waktu itu. Siapa yang beli hartanah sebelum hujung tahun 2010 memang beruntung sebab harga naik cantik. Kalau sempat jual pada tahun 2013-2014, memang tersenyum besar.

Tapi hujung tahun 2014 dan 2015 berbeza. Lebih banyak rumah untuk dijual dari pembeli. Ramai juga penjual yang masih belum sedar. Masih mahu jual lebih mahal dari harga penilaian bank.

Kalau ditanya ada renovation tak, katanya full renovation. Tu sebab nak jual mahal dari harga penilaian. Tapi rupanya full renovation tu adalah cat baru, perabot baru, tiles lama tukar tilea baru dan hiasan dalaman yang cantik.

Kalau dulu ada tiles, sekarang tukar tiles cap lain atau warna lain, harga penilaian tak berubah. Kalau cat dan hiasan dalaman ala bali sekalipun, harga penilaian tak berubah. Lebih baik pasang kabinet dapur, built in wardrobe, besarkan dapur dan besarkan ruang tamu dengan kelulusan majlis bandaran. Baru penilaian boleh dilebihkan lagi.



Read more...

Tak kira! Nak juga beli rumah belum perfect

26 Mac 2015

"Tak kira!
saya nak juga beli rumah tu walaupun tak boleh buat direct transfer."
- pembeli A

"Alamak.. saya suka rumah tu.. dah berkenan habislah! Tapi peguam kata kena tunggu lama pulak...Macamana ni.."
- Pembeli B



Saya nak sambung mengenai penjual yang melengahkan buat perfection.
Saya tulis sebelum ini DI SINI.

Macamana kalau kita pula di pihak pembeli?
Nak beli rumah tapi bila dah bayar booking baru tahu yang rumah tu belum buat perfection dan pemaju tak mahu buat direct transfer.

Peguam kita pula cakap, kena tunggu 9 bulan ke setahun setengah baru dapat kunci.
9 bulan tu macam agak miracle la sebenarnya..
sila letak dalam kepala, setahun setengah ya.

Jadi, apa perlu anda lakukan?

Sebagai pembeli, ada perkara positif juga jika ini berlaku.
Bayangkan anda dapat kunci lagi setahun setengah. Tapi beli dengan harga lama.
Jadi, bila dapat kunci je, harga rumah tu dah naik beberapa puluh ribu dah.
Heaven juga kan,. hanya perlu sabar je.

Tapi nak sabar menunggu sedangkan duit dah sangkut kat situ.. rugi juga.

saya cadangkan, apa kata cadang satu jalan tengah yang win-win situation.
kadang-kadang orang yang nak jual rumah ni, dia memang dah kosongkan dah rumah tu.
sebab lebih mudah jual rumah yang kosong berbanding rumah bersewa.

Jadi, apa kata berbincang dengan penjual.
Oleh kerana kita mungkin akan dapat kunci lagi setahun setengah dan aliran wang tak masuk, apa kata mohon dengan tuan rumah sewakan rumah tu kepada kita dengan harga murah.
sewa sementara proses jual beli selesai 

kalau harga sewa pasaran dalam rm1000, minta la sewakan kat kita dalam rm700 ke.
berbincang baik-baik dengannya, dari dia bayar ansuran bank saja-saja selama setahun setengah ni, baik jugalah dia dapat juga bayaran sewa walaupun lebih murah dari harga pasaran.

Dah dapat sewa tu, bolehlah anda duduk di rumah tu dulu atau sewakan semula.
tapi kalau nak sewakan semula tu, kena terus teranglah beritahu penjual ya.


Penjual dan pembeli masing-masing manusia biasa je.
Semua perkara boleh bincang.



Cuma untuk melindungi diri dari sebarang masalah, jangan buat sebarang ubahsuai besar dan kekal.
Jangan la memandai pasang kabinet dapur ke.. tukar pintu ke.. tukar tiles ke.. pecah dinding kasi besar ke..
sebab proses pertukaran hakmilik belum selesai.

Kalau ada apa-apa masalah dalam proses pertukaran hakmilik tu nanti, sekurang-kurangnya anda belu berhabis duit lagi untuk rumah tu.

Jadi, kalau nak juga beli rumah yang belum buat perfection dan  tak boleh direct transfer, anda tahu apa yang anda kena jangka
dan tahu bagaimana untuk ada situasi win-win dengan penjual ya.

Read more...

Tak buat perfection, sekali tak boleh direct transfer

15 Mac 2015

Nanti-nantilah...

Kita memang suka melengahkan hal kan...

Kena pulak kalau nak buat perkara tu, kena bayar.


Melengahkan pun ada ruginya juga tau.
Terutama jika title dah keluar dan anda buat derk je.

4 tahun lepas saya nak beli sebuah kedai di subang jaya.
Kedai tu terletak di ground floor sebuah apartment.
Strata title dah keluar tapi owner tak uruskan lagi.
Kita panggil perfection: uruskan agar strata title tu dah diletakkan nama pemilik dan pemilik dapat title untuk unit dia sendiri.

Kalau urusan tanah, lebih kurang macam tukar nama sendiri kat geran besar dan terus pecah geran lah.

Ramai pemilik rumah suka berlengah-lengah buat perfection sebab nak buat perfection ni kena guna perkhidmatan peguam.
Dalam kata lain, ada kos ribu-ribu lah.


Nanti.. Nanti... Sampai la tiba-tiba pemilik rumah tu nak jual rumah tu.
Atau memang sengaja nak jual sebab dah alang-alang kena keluar duit untuk completion, baik jual terus kan...

Iklan: The Heron ada 2 unit nak jual. Below 400k dan 450K (lebih besar)

Ok, itu memang agak bijak.
Tapi ada kalanya bijak tu makan diri sendiri juga.

Sebab tak semua pemaju boleh buat direct transfer, iaitu terus pindahkan nama di atas title kepada pembeli kedua.
Ada kes yang tak boleh buat direct transfer.
Ini bermakna title perlu dikeluarkan atas nama pembeli pertama atau penjual rumah subsale ini dahulu.
Title tu dah siap, barulah dipindahkan ke pembeli kedua iaitu orang yang nak beli subsale sekarang ni.

Kesannya:

- Prosedur leceh. kena uruskan title atas nama vendor dulu, baru tukar ke buyer subsale.

- Proses vacant posession ambil masa lama. Kalau semua berjalan sanat lancar, ia ambil masa 9 bulan. Biasanya setahun setengah. Boleh pergi ke 2 tahun.

- Bayangkan pembeli dah sign spa, dah bayar 10% dari harga jualan tapi tak boleh nak masuk rumah dan tak dapat kunci lagi sampai setahun setengah. Duit modal stuck di situ.

- Bayangkan juga penjual rumah tu, jual rumah sebab nak duit. Tapi cuma dapat 10% je dulu. Baki kena tunggu lama lagi baru dapat. Tak tercapai la hajat nak duit cepat.

- Rumah lagi susah nak jual, sebab tak ramai pembeli sanggup tunggu lama untuk dapat kunci.

Gambar hiasan je


Dalam kes kedai yang saya nak beli tadi, memang tak boleh direct transfer.
Kalau saya nak beli juga, saya kena bersedia tunggu setahun setengah baru boleh mula kutip sewa.
Kalau anda di tempat saya, anda sanggup?

Jadi, seeloknya kepada semua pemilik hartanah, kalau title dah keluar, buat la cepat-cepat perfection tu. Jangan tangguh.
Supaya senang nak jual semula nanti.

Sambungan artikel ini DI SINI.

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP