• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Pakej Prihatin PKS: semua peniaga dan owner hartanah komersial wajib baca

Semalam Perdana Menteri telah mengumumkan Langkah Tambahan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau Prihatin Tambahan.



Sebelum ini, stimulus yang diberikan oleh kerajaan sangat tidak cukup membantu PKS dan membantu PKS mengekalkan pekerjaan.
Ia lebih kepada memberi ikan kepada rakyat.
Jadi atas maklumbalas yang kerajaan terima dari persatuan dan dewan perniagaan, kerajaan nampak yang ia tak cukup untuk memberi kayu pancing kepad rakyat.
Ikan boleh habis dalam satu hari.
Tapi bantuan kayu pancing dan penjagaan sungai, tasik dan laut sebagai sumber ikan sebenarnya yang lebih memberi jaminan.
PKS adalah antara sumber ikan itu.

Jadi, berdasarkan pengumuman semalam, inilah intipati pakej Prihatin Tambahan tersebut.




1) Subsidi upah untuk pekerja tempatan yang bergaji RM4,000 ke bawah. 

- bagi syarikat yang mempunyai pekerja sehingga 75 orang, subsidi gaji sebanyak RM1,200 sebulan untuk setiap pekerja.
- bagi syarikat yang mempunyai pekerja 76 - 200 orang, subsidi gaji sebanyak RM800 sebulan untuk setiap pekerja
- bagi syarikat yang mempunyai lebih 200 orang pekerja, subsidi gaji sebanyak RM600 sebulan untuk setiap pekerja, tapi terhad kepada 200 orang pekerja sahaja.

Syarat subsidi gaji
1. Subsidi untuk 3 bulan sahaja
2. Majikan telah mendaftar dengan SSM atau pihak berkuasa tempatan sebelum 1 Januari 2020
3. Telah mendaftar dengan PERKESO.
4. Wajib mengekalkan pekerja selama sekurang-kurangnya 6 bulan, termasuk 3 bulan tempoh yang ada subsidi ni.

Jadi, kalau pekerja dua tiga orang tapi tak ada perkeso tu, maknanya tak layak memohon subsidi ya.
Jumlah keseluruhan RM13.8 billion, selepas ditambah lagi RM7.9 billion.



2. Geran Khas Prihatin berjumlah RM2.1 billion

Pengusaha PKS mikro akan menerima geran khas sebanyak RM3,000 untuk 700,000 PKS yang layak.

Syarat:
1. Pengusaha PKS Mikro yang sudah mendaftar dengan SSM dan
2. Telah mendaftar dengan LHDN.

SSM dan LHDN akan memberi senarai PKS Mikro yang layak ini. Saya pasti ia akan berdasarkan rekod pendapatan perniagaan yang kita telah declare sebelum ini.

Ha... penting kan declare LHDN ni. Declare tak semestinya kena bayar cukai banyak. Mungkin sebenarnya tak perlu bayar pun kalau kita tahu kat mana nak tolak dan kat mana nak manipulate secara sah. Boleh KLIK DI SINI untuk tahu teknik dan tips declare dan kurangkan cukai secara sah.





3. Pemansuhan kadar faedah dari 2% ke 0% untuk skim pinjaman kredit Mikro Bank Simpanan Nasional. Jumlah kadar faedah yang terlibat sebanyak RM500 juta.


4. Skim Pinjaman Mudah oleh Tekun Nasional dengan kadar faedah 0%. Amaun maksima pinjaman adalah RM10,000 sahaja.


5. Pengecualian sewa atau diskaun sewa untuk peniaga runcit PKS yang menyewa di premis perniagaan milik syarikat berkaitan kerajaan (GLC). 

Ni hanya untuk yang sewa unit kedai MARA, Petronas, PNB, UDA, Plus dan seumpamanya ssahaja ya. Yang menyewa dengan individu atau syarikat swasta, tak terpakai. Sewa tetap kena bayar.


6. Untuk syarikat yang menggunakan pekerja asing, pengurangan levi pekerja asing sebanyak 25%. 

Syarat: 
Permit pekerja tersebut tamat pada 1 April - 31 Disember 2020 sahaja.



7. Syarikat boleh berbincang dengan pekerja mengenai terma pekerjaan sama ada terpaksa membuat pemotongan gaji atau memberi cuti tanpa gaji kepada pekerja untuk tempoh PKP ini.

Yelah.. kalau perniagaan kedai buku, contohnya. Ia tak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKP. Dah la kedai buku banyak tutup sebelum ni disebabkan keadaan pasaran. Kalau dah sebulan tutup kedai, mungkin banyak yang tak mampu bayar gaji pekerja dah sebab zero income sepanjang PKP.
Cuma, harap rundingan ini win-win situation untuk kedua-dua pihak majikan dan pekerja.


8. Morotarium selama 30 hari oleh SSM kepada syarikat memgemukakan dokumen berkanun. Tempoh 30 hari dikira dari tarikh akhir PKP.


9. Tempoh menyerah simpan penyata kewangan syarikat dilanjutkan selama 3 bulan dari tarikh PKP.

Syarat: 
- Tahun kewangan syarikat berakhir pada 30 September hingga 31 Disember 2020.
- Penanguhan tidak automatik. Kena mohon dulu kepada SSM dan tidak akan dikenakan fi lewat penghantaran.



10. Pemilik bangunan atau ruang perniagaan yang memberi diskaun sewa kepada penyewa mereka akan menerima potongan cukai tambahan dengan amaun yang sama dengan amaun diskaun.

Syarat:
- Penyewa adalah PKS
- Diskaun sewa ini adalah untuk bulan April - Jun 2020.



11. Permohonan pinjaman untuk PKS yang dinyatakan dalam Pakej Rangsangan Prihatin ada disediakan dilakukan di https://imsme.com.my
Postal ini dikendalikan oleh Credit Guarantee Corporation (CGC) dengan kerjasama Bank Negara Malaysia.
Amaun pinjaman yang boleh dipohon bermula dari RM1,000 ke RM1 juta.
Share:

Pencarum insurans dan takaful boleh dapat penangguhan bayaran 3 bulan sempena wabak Covid 19

Minggu lepas Perdana Menteri kita dah buat pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat sempena keadaan Perintah Kawalan Pergerakan sekarang ni.

Antara yang terkandung dalam pakej rangsangan ini adalah penangguhan bayaran takaful dan insurans kepada pencarum selama 3 bulan kepada pencarum yang pendapatannya terjejas disebabkan Covid 19 ini.


Saya sendiri mempunyai perlindungan kad perubatan dengan Prudential BSn. Jadi saya bertanya agen Prudential saya, Mardiyah, adakah saya dan kawan-kawan yang berniaga sendiri ini boleh menerima penangguhan bayaran takaful ini?

Jawapannya dari pihak Prudential BSN adalah

1. Ia bukan automatik. 

Maknanya bukan secara automatik kita tak payah bayar carumah untuk bulan April, Mei dan Jun ni. Tapi kita kena mohon penangguhan ni. Dapat kelulusan penangguhan baru lah tak payah bayar. Tak mohon penangguhan, tetap kena bayar. Mohon penangguhan tapi tak diluluskan, pun kena bayar.


2. Penangguhan untuk 3 bulan sahaja, antara April 2020 sampai Disember 2020.

Maknanya kalau lah kita mohon dan dapat kelulusan penangguhan tu bermula bulan Mei, jadi penangguhan yang kita akan peroleh adalah untuk Mei, Jun dan Julai 2020.

Tapi kalau kita apply penangguhan bulan Jun, kemudian kelulusan diterima dan berkuatkuasa bulan Ogos, jadi kita tak perlu bayar insuran atau takaful untuk bulan Ogos, September dan Oktober 2020.


Boleh faham?


3. Siapa yang layak mendapat penangguhan ni?

Ia sebenarnya untuk pencarum yang telah
a) pesakit Covid 19
b) diarahkan kuarantin di rumah
c)mereka yang terjejas akibat kehilangan pendapatan atau perniagaan akibat PKP dan keadaan ekonomi yang perlahan ini.

Untuk kategori a dan b, mereka perlu hantar surat doktor yang mengesahkan perkara berkenaan.

Tapi untuk kategori c, ada leceh sikit.
Kita kena kemukakan bukti seperti
- surat pengurangan gaji atau surat penamatan gaji oleh majikan
- surat penutupan servis oleh pemilik perniagaan
- bukti atau dokumen lain yang berkaitan seperti notis-notis penutupan pusat penjaja, surat pembatalan festival atau ekspo perniagaan yang berkaitan dan lain-lain.
- agen saya menasihatkan saya agar memberi bukti akaun pendapatan dan pengeluaran untuk bulan Mac supaya lebih jelas ketiadaan atau kekurangan income tersebut.


4. Penangguhan ini tak bermaksud waiver atau terus percuma.
Maknanya tak adalah terus bagi free insuran. Bila tempoh penangguhan tamat, pencarum dikehendaki terus buat bayaran semula.

5. Tiada interest dikenakan sepanjang tempoh penangguhan ini. 
Tak macam bank ya.

6. Coverage tetap berkuatkuasa semasa tempoh penangguhan.
Jadi katalah kita dapat kelulusan untuk penagguhan bayaran ansuran atau takaful, tapi dalam tempoh tak payah bayar tu kita nak claim insuran atau nak masuk hospital, kita tetap boleh claim macam biasa selagi kita layak. As if macam tak ada penangguhan.



7. Cara memohon penangguhan

Dalam kes Pridential BSN, kita kena submit permohonan dan dokumen sokongan melalui email ke customer@prubsn.com.my.
Subjek atau tajuk email mestilah begini:

PERMOHONAN PENANGGUHAN PEMBAYARAN: SIJIL XXXXX

Boleh faham kawan-kawan?

Kalau nak tau lebih lanjut atau kalau kawan-kawan pencarum dari syarikat takaful atau insuran lain, boleh la hubungi agen insuran kawan-kawan untuk maklumat lebih lanjut ya.

Kalau nak tanya lebih lanjut dan berminat untuk dapatkan pakej dengan Prudential BSn, boleh juga contact Mardiyah dengan klik di sini.

Share:

Untung betul Makcik Kiah. Laki dia bawak Grab.


Tiba-tiba kisah Makcik Kiah jadi tular.
Si penjual pisang goreng yang tinggal di PPR Desa Tun Razak.
Suaminya pesara dan sekarang membawa Grab.
Anak Makcik Kiah pula adalah peminjam PTPTN.

 Terima kasih kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Perdana Menteri Malaysia (dan penulis teks ucapan) kerana menggunakan contoh rakyat marhain dalam menjelaskan Pakej Rangsangan Ekonomi pada petang Jumaat, 27 Mac 2020.

Makcik Kiah adalah contoh kehidupan 40% daripada rakyat Malaysia.
Makcik Kiah adalah kisah ramai.
Makcik Kiah mungkin juga kisah kita. Kisah rakyat marhain yang mencari rezeki pada saat gawat.

Ditambah pula suami Makcik Kiah si pesara yang terpaksa meneruskan kelangsungan hidup dengan menjadi pemandu e-hailing.
Ya, pemandu e-hailing adalah rakyat stereng yang berusaha untuk melawan kegawatan dengan menggabungkan kudrat dan keupayaan ekonomi 'gig'.

Istilah ekonomi gig ini semakin popular digunakan semenjak wujudnya platform perantara perkhidmatan secara digital seperti e-hailing dan AirBnB.




Sebuah buku Rakyat Stereng Lawan Gawat tulisan Mimi Salleh turut menjelaskan ekonomi gig ini telah menyumbang sebanyak AS$1.28 trilion kepada ekonomi Amerika pada tahun 2018.
Tulis Mimi lagi, E-hailing adalah sinar di sebalik kegelapan bagi mereka yang sedang dihimpit kesulitan.

Ia adalah peluang pekerjaan halal bagi mereka yang ingin ‘fight to survive’ - mereka yang dibuang kerja, si bapa yang perlu menambah pendapatan keluarga, si ibu yang ingin meringankan beban perbelanjaan dan si pelajar yang sedang mengumpul duit untuk membayar yuran pengajian.
Malah, e-hailing juga memberi peluang kepada pemandu pekak dan bisu serta kurang upaya untuk mencari rezeki.

Buku ini memuatkan 30 kisah pemandu e-hailing daripada pelbagai bangsa dan latar belakang.
Malah, turut diterangkan langkah-langkah untuk berdaftar sebagai pemandu e-hailing.

Ermm... mungkinkah salah seorang daripada mereka ialah suami Makcik Kiah?


Buku setebal 176 muka surat ini merupakan satu lagi buku terbitan Kasi Terbit.
Kasi Terbit ni pulak, siapa lagi kalau foundernya adalah saya sendiri, Rohaniah Noor.

Jika nak tahu, boleh dapatkan buku ini sementara jualan promosi masih berlangsung.
Klik bit.ly/mimifighter untuk maklumat lanjut.

Boleh juga dapatkan buku ini di laman Shopee Kasi terbit di link berikut. https://shopee.com.my/kasiterbit


Kredit: Mimi Salleh
Share:

Bank Negara umum moratorium automatik selama 6 bulan, tangguh bayar ansuran pinjaman kecuali kad kredit. Happ?

Hari kelapan dalam tempoh Kawalan Pergerakan.

Bagi sebahagian kakitangan awam, ini hari kelapan mereka bercuti dengan gaji.
Bagi kakitangan perkhidmatan utama, tak ada beza. Kerja macam biasa di pejabat atau di rumah. Gaji tetap jalan.
Tapi bagi sebilangan besar peniaga dan orang yang bekerja sendiri, ini mungkin hari kelapan mereka terpaksa tutup bisnes atau tak ada job.
Majikan kecil begini, nak bayar gaji pekerja pun tak dapat. Jadi terpaksa beri cuti tanpa gaji kepada mereka.
Walaupun Jabatan Tenaga Kerja mewajibkan semua majikan membayar gaji penuh kepada pekerja, nampaknya peraturan itu dilihat pro-pekerja.
Sebab majikan kecil juga adalah rakyat yang terduduk bila bisnes terpaksa tutup.

Jadi macamana?

Minggu lepas, Pakej Rangsangan Ekonomi mengumumkan bahawa moratorium atau penangguhan pembayaran ansuran pinjaman akan diberi selama 6 bulan kepada pekerja atau SME yang terkesan akibat covid 19.
Apa yang berlaku pada waktu itu adalah:
- tak semua bank menyambut langkah pemberian moratorium ini.
- tak semua golongan peminjam layak mendapat moratorium
- peminjam kena memohon dari bank untuk mendapat moratorium. Kemudian tengok bank luluskan ke tak

Leceh kan?

Ahaa.. alhamdulillah sekarang dah ada berita baik.


Bank Negara dah keluarkan surat kepada semua bank, memaklumkan pengecualian atau moratorium secara automatik untuk semua bayaran ansuran pinjaman, selama 6 bulan, bagi semua peminjam individu atau SME mulai 1 April 2020.

Namun ada syarat dan terma untuk moratorium ini:

1- ia mestilah yang belum tertunggak selama 90 hari dari tarikh 1 April 2020. Maknanya kalau ansuran tu dah lebih 90 hari tertunggak, ansuran tu tetap kena bayar. Kalau cuma tak bayar pada 31 Mac ni, ia tertunggak juga tapi tak lebih 90 hari. Jadi masih layak menerima moratorium.

2- Pinjaman mestilah dalam mata wang Ringgit Malaysia.



3- Moratorium ini tak termasuk pinjaman kad kredit. Namun begitu sekiranya pemilik kad kredit mempunyai masalah membayar amaun minimum kad kredit bulanan, pemilik kad kredit boleh memohon pihak bank menukarkan baki kad kredit ke pinjaman bersyarat. Tempoh pinjaman bersyarat tu tak lebih 3 tahun dan kadar faedah tak lebih 13% setahun.

4- Kadar faedah atau kadar keuntungan masih berjalan dan dikira macam biasa. Jadi, bila ansuran tak dibayar dan faedah berjalan, jumlah yang perlu dibayar secara keseluruhannya akan bertambah. Jadi, tempoh bayaran balik pinjaman akan bertambah juga.

5- moratorium ini bukan sejenis restructure loan. Jadi ia tak menjejaskan prestasi CCRIS atau menjejaskan rekod peminjam ketika nak mohon pinjaman lain di masa depan.

6- Peminjam individu atau SME yang tak mahu moratorium ini, perlu memaklumkan bank yang mereka nak teruskan dengan pembayaran ansuran bank macam biasa.



Jadi kawan-kawan, dengan berita gembira ni maka terbatalkan proses permohonan moratorium yang bank kenakan sebelum ni.
Kita tak payah call bank dah dan isi borang.
Semua pengecualian ni berkuatkuasa secara automatik mulai 1 April nanti.

Walaubagaimana pun, jika anda mempunyai ansuran yang kena bayar sebelum 1 April 2020, anda masih perlu membayar jika tak mau ia menjadi tertunggak.

Satu lagi jangan lupa.

Untuk April - Oktober 2020 ni, yang mana buat auto debit dari akaun simpanan ke akaun pinjaman ansuran bank, boleh batalkan dulu la auto debit ni.
Nanti elok-elok dapat penangguhan bayaran ansuran, tapi setiap bulan auto debit tolak duit dua tiga kerat yang ada dalam akaun bank kita tu pulak.
Elok nak beli roti gardenia, tengok-tengok baki duit dalam akaun bank dah berkurangan pulak.
Alahai...


***
Rohaniah Noor
Perunding Hartanah
Share:

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan.

Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari akaun 2 KWSP sebanyak RM500 sebulan untuk meringankan beban kewangan masing-masing.
Ia akan berkuatkuasa mulai 1 April nanti.
Semua pencarum boleh mohon keluarkan asalkan ada duit mencukupi dalam akaun 2 dan usia pencarum sehingga 55 tahun.
Mereka boleh keluarkan rm500 sebulan selama 12 bulan. Total pengeluaran dibenarkan adalah RM6,000.



Apa kesan dari pengumuman ini?


1. Pengeluaran akaun 2 KWSP ini tidak wajib. Siapa ada wang simpanan, seeloknya guna wang simpanan. Siapa yang gaji masih jalan, lagi lah tak ada alasan nak keluarkan duit dalam akaun 2 ni. Kalau dah tak ada pilihan lain, barulah keluarkan duit akaun 2 ni ya.



2. Selama ini, kita semua tahu yang duit persaraan dalam KWSP sebenarnya tak cukup untuk sara kita selepas bersara. Ramai yang habiskannya dalam tempoh 3 tahun pertama sahaja. Saya sendiri ingat lagi yang bila arwah abah saya keluarkan duit kwsp, kejap je nampak dia ada duit. Lepas tu, dia tetap membaiki kereta macam biasa. Kami sendiri tak tau apa dia buat dengan duit KWSP dia tu.

Sebelum ini, akaun 2 ni dah pun boleh dikeluarkan untuk bayar yuran pengajian, bayar hutang PTPTN dan untuk beli rumah. Jadi bila boleh keluarkan pula untuk survive sepanjang 12 bulan ni. Kesannya, makin sikit la duit persaraan pencarum nanti? Sebab banyak sangat dikeluarkan.




3. Macam saya cakap tadi, akaun 2 boleh digunakan untuk membeli rumah. Apabila RM6K dah dikeluarkan sepanjang 12 bulan ni, maka pencarum ni dah tak ada la banyak baki untuk beli rumah. Dah la ramai tak ada deposit 10%. Sekarang duit kwsp pun dah mengecik. Apa lagi yang tinggal?

Perlu ke gunakan RM6K untuk digunakan untuk setahun ni berbanding sebuah kediaman yang kekal selagi kita hidup?



4. Ada komen di media soSial kata, bagus berkahwin dengan pekerja swasta sebab ada duit kwsp untuk dikeluarkan pada masa ini. Kalau kahwin dengan kakitangan awam, tak ada KWSP. Lepas tu menyesal sebab laki tak ada KWSP.


Hey hey... bodoh tu jangan la dihabiskan.
Kalau laki perempuan tu kakitangan awam, dia tak perlu keluarkan duit akaun 2 kwsp ni sebab gaji dia masih jalan macam biasa. Ohkay!



5. Pengeluaran akaun 2 KWSP tak wajib. Siapa yang memang terdesak, keluarkan pada bulan yang perlu sahaja. Walaupun kita semua tak ada job atau tak ada gaji di waktu begini, kita usahalah cari pendapatan mana yang boleh. Jual barang online, offer service online, bawak foodpanda, bawak grab food atau apa juga. Bulan mana yang ada income tu, kita tak perlu la keluarkan.




6. Saya harap kerajaan akan beri bantuan lain kepada pekerja tak bergaji dan golongan bekerja sendiri yang sangat terjejas dengan keadaan sekarang. Apa kata, bagi diskaun atau pengecualian pembayaran cukai ke.. Kan sekarang ni sepatutnya masa untuk peniaga dan orang yang bekerja sendiri nak bayar cukai. Bagi la pelepasan pembayaran cukai. Bagi juga mask percuma. Bagi elaun kepada semua golongan begini. Beri monotorium pembayaran ansuran atomatik kepada golongan begini. Jangan la hanya fikirkan pekerja makan gaji sahaja. Majikan kecik dan yang bekerja sendiri pun poket kosong. Setidaknya, beri interest free untuk 6 bulan ini. Bank dah cukup kaya dengan kadar faedah atau profit yang kami buat loan selama ini kan.



7. Nak keluar KWSP kena pergi pejabat KWSP tak? Atau boleh isi borang online dan duit automatik masuk dalam akaun bank je. Part ni tak jelas. Jangan disebabkan ni, pejabat KWSP akan dikerumun orang pula nanti macam adegan kat balai polis tempoh hari.

Stay safe kawan-kawan pembaca PropertyWatlz.com



Share:

Masalah leaking di rumah teres dua tingkat. Puncanya rumah jiran?

Hari ni hari keenam Kawalan Pergerakan di Malaysia kan.
Rakyat Malaysia kesemuanya dikehendaki duduk di rumah sahaja.
Kecuali kakitangan di sesetengah industri yang dikategorikan penting
dan keluar rumah pun jika ada keperluan penting untuk membeli barang keperluan di rumah atau yang berkaitan dengan industri penting tadi.

Namun, apa yang saya nak cerita hari ni sebenarnya berlaku sebeluam partial lockdown ni.

Selalunya kalau dalam apartment, rumah atas bocor, yang kena orang rumah bawah.
Kalau rumah teres. lain pula.

Rumah ni penyewanya dah lambat bayar full deposit. Tak seperti dijanjikan.
Tapi rumah dah serah kunci.
Penyewa dah masuk.
Ini berlaku sebab owner setuju dengan syarat petang hari yang sama, baki deposit akan dibank in.
Tapi tak berlaku. Panjang ceritanya, saya kena cerita detail dalam posting lain.

Tapi ringkasannya, penyewa ni kemudian tak bayar sewa masuk bulan ketiga.
Kita hantar notis, dia tak kekuar-keluar.
Hantar mesej suruh keluar pun, dia reply nak keluar tapi bagilah masa.
Itu je alasannya.

Tiba-tiba dua minggu lepas tenant kata nak serah kunci.
Saya macam woww happy.
Good for owner.

Kemudian rupanya dia nak serah kunci sebab dinding bilik tidur, air keluar dari dinding.
Dinding lembab.





Bukan itu sahaja, rumah sebelah pun, air keluar berpunca dari rumah ini.
Air bocor ke rumah jiran sampai bilik air dan bilik tidur mereka basah dan air bergenang.
Kenapa jadi macam tu?

Jadi pada hari tenant nak serah kunci, saya sebagai agen rumah tu ajak owner sekali
tengok keadaan leaking tu dan puncanya.
Owner bawak kontraktor yang biasa baiki rumah ni
Owner rumah sebelah pun ada sekali.

Sampai di sana, jiran tu tunjukkan kami bilik air dan bilik tidur dia
Bilik air tu, airnya keluar dari dinding sampai bergenang
Bilik tidur pula, dinding lembab dan cat terkopek-kopek.
Syiling di aras bawah pun nampak lembab dan berkulat.

Jiran tu ingat, bocor kat rumah dia.
Jadi dia pun hack dinding dia di beberapa tempat yang dijangka mungkin berlaku kebocoran.
Habis syiling aras bawah dan beberapa dinding tempat penyambungan paip dah kena hack.





Tapi masalahnya, semuanya kering.
Tak ada bocor langsung.

Dia jem.
Tetiba terdengar bunyi air menitik di rumah sebelah, rumah client saya ni.
Adakah itu puncanya?

Jadi dia hubungi tenant ni.
Tenant ni pulak, sebenarnya dah jarang ada di rumah tu.
Bisnes kedai makan dia dah tutup. Pekerja dah ramai lari.
Cuma dia belum serah kunci sebab masih ada banyak barang lagi dalam rumah.

Jadi, bila tenant ada di rumah, jiran ni pun datang tengok rumah tu.
Bawak kontraktor dia sekali.
Ada satu bilik air di tingkat atas betul-betul bersebelahan dengan bilik air dia.
Air dari shower bilik air tu non stop menitik.
Mungkin sebab stokok paip bermasalah, jadi air shower terus menitik.



Kemudian, mereka dapati dinding di bilik tidur sebelah bilik air ni pun lembab.

Ada satu lagi bilik air di bilik master pun nampak bermasalah.
Dinding master bedroom juga lembab.
Syiling aras bawah yang betul-betul bawah bilik air master pun nampak lembab.
Cat dah terkopak. dah start berkulat juga.



Jadi kontraktor cadang, tutup dulu air di aras atas.
Kita tengok, kalau semua dinding rumah ni, serta dinding dan bilik air rumah jiran kering, maknanya betul puncanya dari bilik air rumah client saya ni.

Then lepas 2 minggu test, memang betul la.
Rumah jiran dah tak ada bocor dah.
Betul waterproof bilik air rumah client saya ni dah tak ok, ditambah dengan shower yang asyik menitik, buat rumah jiran bocor habis

Hadoi...
Kesian jiran ni.

Jadi bila dah jelas begini dan client saya pun bawak kontraktor dia, solution yang akan dilakukan adalah:
- buat semula waterproof bilik air ni
- buat juga waterproof di bilik air master
- repair stokok yang bermasalah
- cat balik dinding yang lembab apabila dinding kering semula sepenuhnya.

Jujurnya, sebagai orang yang tak duduk rumah teres, ini pertama kali saya jumpa kes sebegini
waterproof bilik air tak ok, menyebabkan leaking besar di rumah jiran.

Share:

Perlu padam nama bank pada geran rumah?

Hari ni saya nak kongsikan satu artikel menarik oleh seorang peguam, Murni Zabiri.

KENAPA PERLU PADAMKAN NAMA BANK PADA GERAN HARTANAH SELEPAS SELESAI BAYARAN PENUH PINJAMAN PERUMAHAN?

******

Ini adalah posting susulan dari posting saya sebelum ini.. "APA NAK KENA BUAT SELEPAS ANDA SELESAIKAN PINJAMAN LOAN RUMAH”.


Di sini saya nyatakan kepentingan kenapa pemilik hartanah perlu menghapuskan rekod nama Bank di dalam Geran atau Hakmilik tanah mereka.


Contoh Kes:

· Pemilik Hartanah membeli sebuah rumah melalui pinjaman Bank A dan telah selesai membuat pembayaran penuh.

· Bank A telah menutup akaun peminjam dan kembalikan Geran Asal kepada Pemilik berserta arahan untuk segera menyelesaikan urusan Melepaskan Gadaian (“Discharge of Charge”)

· Pemilik hanya buat tak tahu kerana merasakan urusan ini tidak penting kerana pinjaman telah pun selesai. Bank bukan ada hak pun lagi ke atas rumah ini. Makanya Pemilik hanya menyimpan Geran Asal tersebut dan tidak membuat lantikan peguam untuk menguruskan urusan Melepaskan Gadaian.

Rekod Bank A masih lagi ada tertera pada Geran Hartanah

· 5 tahun kemudian Pemilik ingin menjual rumah tersebut dan telah menandatangani perjanjian jual beli dengan pembeli baru.



Kita lihat kepada 2 keadaan yang mungkin berlaku dalam keadaan kes di atas, iaitu:


Situasi 1:

. Bank A telah ditutup dan tidak beroperasi. Dah tak wujud!

· Rekod Pinjaman pada Hakmilik masih di bawah nama Bank A dan belum dipadamkan. Jadi dengan siapa Pemilik nak berurusan?

Segeralah lantik Peguam. Peguam akan uruskan.

· Dalam keadaan ini urusan melepaskan gadaian akan mengalami kelewatan kerana Peguam perlu memastikan kepada pihak mana hak/fail Bank A telah dipindahkan.

Selepas siasatan dibuat Peguam telah pastikan bahawa hak/fail Bank A telah dipindahkan kepada Bank B. Maka Peguam perlu berurusan dengan Bank B bagi mengakses semula rekod Bank A. Biasanya Bank B akan mempunyai beberapa SOP yang perlu diikuti dan akan mengambil masa untuk mereka berbuat demikian. Tambahan pula melalui rekod Bank A, akaun Pemilik telah ditutup dan dokumen berkaitan telah diserahkan kepada Pemilik.

· Sila ambil maklum bahawa yuran pendaftaran bagi melepaskan gadaian dalam keadaan ini juga akan bertambah di pihak Pemilik kerana terdapatnya dokumen tambahan yang perlu didaftarkan di pejabat tanah.


Situasi 2:

· Pemilik tidak dapat mencari Geran Asal Hakmilik. Geran Asal telah hilang dalam simpanan Pemilik.

· Pemilik perlu terlebih dahulu membuat permohonan di Pejabat Tanah yang berkaitan bagi mendapatkan Geran Baru/Ganti (termasuklah membuat polis repot dan dll) Belum diambil kira masa yang terbuang bagi membuat urusan ini.

· Untuk mendapatkan Geran Baru/Ganti, Pemilik perlu mengeluarkan kos tambahan untuk lantikan peguam dan juga perlu membayar yuran-yuran tambahan yang berkaitan kepada Pejabat Tanah. Aduh, kos lagi!!

Dalam kedua-dua situasi di atas secara tidak langsung akan melibatkan kelewatan dalam proses jualan rumah Pemilik kepada pembeli baru.

Oleh itu, apabila selesai pinjaman rumah anda, segeralah lantik peguam untuk uruskan proses ini supaya tiada masalah timbul dikemudian hari dan dapat juga mengelakkan kos-kos tambahan yang tidak diperlukan. Jadilah pemilik hartanah yang bijak.



Murni Zabiri
#PeguamHartanah
#Murni&Co

****
Untuk baca artikel asal, boleh KLIK DI SINI ya.
Share:

Apa nak kena buat selepas dah settlekan loan rumah?

Hari ni saya terbaca kawan peguam conveyancing saya berkongsi satu artikel menarik di Facebooknya.

Nama peguam tu adalah Murni Zabiri dari Murni & Co.

Jemput baca ya


******

APA NAK KENA BUAT SELEPAS ANDA SELESAIKAN PINJAMAN LOAN RUMAH


Apabila anda (sebagai Pemilik Hartanah) telah menyelesaikan keseluruhan pinjaman perumahan yang diambil semasa membeli rumah tersebut, anda perlu bertindak untuk melupuskan kepentingan Bank terhadap rumah tersebut.


1. Jika Hartanah tersebut telah mempunyai Geran (“Property With Title”)


“DISCHARGE OF CHARGE”

- Lantik Peguam untuk menyediakan Borang 16N dan menguruskan semua dokumen yang berkaitan

- Peguam akan menghantar Borang 16N untuk ditandatangani oleh Bank

- Bank akan menandatangani Borang 16N dan mengembalikan Borang 16N kepada Peguam bersama-sama dengan salinan Asal Geran dan Pendua Gadaian Borang 16A dll

- Peguam akan menyerahkan Borang 16N yang telah disetemkan kepada Pejabat Tanah untuk didaftarkan

- Apabila proses pendaftaran telah selesai, Peguam akan mengutip semula salinan Asal Geran (Nama Bank telah dipadamkan dari rekod) dan mengembalikan Geran tersebut kepada Pemilik Hartanah.



2. Jika Hartanah tersebut belum mempunyai Geran (“Property Without Title”)


“DEED OF RECEIPT AND REASSIGNMENT”

- Lantik Peguam untuk menyediakan “Deed of Receipt and Reassignment” dan menguruskan semua dokumen yang berkaitan

- Anda perlu menandatangani “Deed of Receipt and Reassignment” tersebut

- Peguam kemudiannya akan menghantar “Deed of Receipt and Reassignment” untuk ditandatangani oleh Bank

- Bank akan menandatangani “Deed of Receipt and Reassignment” dan mengembalikannya kepada Peguam bersama-sama dengan salinan Asal Loan Agreement/Deed of Assignment/Power of Attorney dll

- Peguam akan menyerahkan salinan Asal “Deed of Receipt and Reassignment” yang telah disetemkan ke Mahkamah Tinggi untuk pendaftaran membatalkan surat kuasa wakil

- Apabila proses pembatalan surat kuasa wakil selesai, Peguam akan menyerahkan satu salinan “Deed of Receipt and Reassignment” kepada Pemaju untuk simpanan dan rekod.

- Peguam akan menyerahkan salinan Asal “Deed of Receipt and Reassignment” kepada anda untuk simpanan.


Nota: Proses yang disenaraikan di atas hanyalah ringkasan daripada proses keseluruhan.



Murni Zabiri
#PeguamHartanah
#Murni&Co
Share:

Dividen KWSP 2020 mengecewakan?

Semalam satu Malaysia digemparkan dengan pengumuman dividen KWSP.
Dividen KWSP untuk tahun 2020.

Untuk simpanan konvensional, kadar dividen adalah 5.45%.
Manakala bagi simpanan syariah, kadar dividen sebanyak 5% sahaja.



Simpanan Islamik lagi rendah dari konvensional?
yup.
sebab konsep islamik tu sendiri, tak ada janji keuntungan kan. Ada untung, sama-sama untung. Ada rugi, sama-sama rugi.
Telus.

Kadar tahun ni lebih rendah dari tahun lepas dan tahun 2018 tau.
Tahun lepas, masih lebih cun.
Untuk simpanan konvensional, dapat lah 6.15%
untuk simpanan Syariah, dapat 5.90%

Tapi rendah sangat ke kadar dividen KWSP tahun 2020 ni?



Sebenarnya sejak 20 tahun lepas, kadar tertinggi adalah tahun 2017.
Kadarnya 6.9% untuk simpanan konvensional manakala 6.4% untuk simpanan syariah.

Kadar kedua tertinggi adalah pada tahun 2014.
Kadarnya 6.75% untuk simpanan konvensional.
Masa tu belum ada simpanan syariah lagi.

Kadar paling rendah adalah pada tahun 2002 iaitu 4.25% sahaja.

Jadi, kalau nak kaitkan kadar dividen KWSP dengan parti politik yang memerintah, saya nampak ia tak ada kaitan secara langsung.
Sebab masa zaman Pakatan dan BN memerintah, ia kadar pertama dan kedua tertinggi.

Kalau nak bandingkan kadar dividen ASB dengan pelaburan lain, ya... ia mungkin lebih menguntungkan berbanding sesetengah pelaburan lain.
Ia lebih menguntungkan berbanding ASB atau sesetengah pelaburan hartanah.
Jadi, kalau ada duit akaun 2 KWSP yang banyak, saya cadang jangan simpan sahaja di situ.
Gunakan untuk beli rumah yang bagus untuk pelaburan atau untuk masa depan ya.

Walaupun cash is king, tapi cash yang banyak diterima selepas pengeluaran penuh KWSP dikatakan biasanya habis dalam tempoh 3 tahun je.
Jadi, ketepikan sikit amaun tu dalam pembelian rumah yang solid, susah dicairkan tapi boleh memberi kenaikan harga yang bagus.

Share:

Risiko Mutiple Submission dan bila boleh buat dengan selamat?

Multi submission.
Ini sebenarnya strategi yang sesuai dilakukan sebelum tahun 2013.
Multi submission ni, korang apply dua tiga loan serentak pada harga yang sama tapi untuk unit berbeza. Setiap unit hantar ke bank berbeza.

Kenapa buyer buat multi submission?
Sebab kalau tak buat, buyer boleh lepas satu loan je. Masuk loan rumah seterusnya, dah tak lepas. mungkin sebab rumah tu under con, jadi nak tunggu dapat duit sewa untuk dijadikan pendapatan tambahan, kena tunggu lagi 3 - 4 tahun. Ataupun sebab tu loan rumah kedua. kalau beli satu rumah je dan apply satu loan je, rumah ketiga dan jadi loan ketiga yang cuma lulus 70%. sangkut pula deposit sampai 30%.

Jadi buyer beli dua atau tiga rumah sekaligus dengan cara multiple submission. Unit A hantar bank sotong, Unit B hantar bank unta, unit C hantar bank Leong. Bank ingat hantar loan untuk rumah yang sama, tapi sebenarnya tak.
Tipah menipu bank.

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/


Tapi strategi ni dah bahaya sekarang.
Sebab Bank dah tau teknik ni. Ada bank yang sebelum release duit, dia akan tengok balik CCRIS. Bila nampak buyer ni ada lebih dari 2 loan, automatik pinjaman diturunkan ke 70% sahaja... walaupun dalam surat tawaran pinjaman, janji 90%. Boleh ke?
Boleh.. sebab bank dah tulis syarat ni siap-siap dalam surat tawaran. Aku bagi ko pinjaman 90% tapi kalau ko kantoi dah ada lebih 2 pinjaman rumah masa aku nak cek, automatik aku turunkan amaun pinjaman rumah ko jadi 70% ya... kata bank.
So, Tipah menipu atau tipah tertipu?

Satu lagi yang bahaya bila rumah tu negatif cashflow.
Kalau satu rumah, negatif cashflow Rm300, bila beli tiga unit di apartment yang sama, dah kena topup setiap bulan rm900. Tu kalau rugi lah.. kalau untung memang la masyuk... Satu rumah untung rm300, darab 3 rumah jadi untung Rm900.
Disebabkan masyuk ni la ramai orang ambik risiko.

Tak kata orang, saya sendiri ada buat. Beli rumah apartment sama, dua sekaligus. Tapi beli subsale.
Cuma alhamdulillah.. sewa lepas-lepas installment dan maintenance fee. Harga rumah pun dah naik RM100K. Satu saya dah jual, satu lagi dalam proses menjual. Settle jual ni,rasa nak rehat dari menambah rumah. Relaks dan berusaha settelkan pinjaman untuk rumah sedia ada je.

Saya juga akui pernah tersilap cadang dua orang kawan buat multi submission. Ni cerita sebelum tahun 2013 dulu. Pada waktu pasaran hartanah slow begini, kadar sewa memang jatuh. Kalau boleh pusing masa, memang saya takkan cadang benda yang sama. Maafkan saya.
Benda dah lepas...

Sekarang ni, saya memang akan beritahu kawan-kawan semua, jangan buat multi submission kecuali anda memenuhi SEMUA kriteria ini
1. pasaran subsale yang confirm sewa positif cashflow beberapa ratus. kawasan pun matang.
2. anda ada cash 30% untuk topup downpayment 30% kalau bank kantoikan anda sebelum release duit macam saya cerita tadi
3. Kalau kesemua dua atau tiga unit ni tak ada penyewa serentak, anda boleh bayar ansuran penuh dengan kacak selama dua atau tiga bulan. Ingat, pasaran hartanah sangat perlahan sekarang. Selepas penyewa keluar, nak dapat penyewa baru mungkin ambik masa dua atau tiga bulan.

Kalau memenuhi 3 syarat ni, boleh la kalau nak buat multiple submission di alaf ini. Kalau salah satu kriteria anda rasa tercekik, baik tak payah cari pasal.

Dalam hidup ni, banyak benda kita nak lakukan, bukan hanya kira berapa puluh rumah yang kita ada sampai kita stress dan bekerja tak berhenti.
Satu anak satu rumah pelaburan.
Buat satu persatu dengan berhati-hati.
Dah cukup bilangan ni, kalau nak tambah lagi, satu atau dua extra cukup. Kot la bilangan anak sikit kan...

Kemudian bila dah capai matlamat ni, settlekan semua loan rumah dan enjoy life.
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog