Baju kurung untuk raya

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Untunglah...

19 Ogos 2014

#untunglah orang gomen

Siapa yang dah daftar Kursus Pengurusan dan Pembangunan Hartanah di Institut Latihan Islam Malaysia, Bangi 26 - 28 Ogos ni?
Untunglaaa...

Isi kandungan kursus ni memang mengancam habis.
- Konsep hartanah mengikut syarak
- Undang-undang hartanah mengikut syarak
- Pengurusan dan pembangunan hartanah; Teori , aplikasi dan undang-undang
- Zakat hartanah dan permasalahan berkaitan.

Penceramah semua hebat.
Dr Ahmad Zaki Mohd Salleh dari USIM
En Hamizul Abdul Hamid dari Lembaga Zakat Selangor.

Tapi slot ketiga tu unik, penceramahnya perempuan.
Comel pula tu..

 Agak-agak siapa ya?


Kalau tak salah saya, orang gomen yang memohon dan ditawarkan kursus ini, dapat hadir dengan percuma.

#untunglah orang gomen..
Yang tak kerja gomen, kalau nak belajar mengenai pelaburan hartanah, boleh KLIK DI SINI

Read more...

Berita double triple

17 Ogos 2014

"Saya nak buat pelaburan hartanah macam Cik Rohaniah, tapi tak tahu caranya."

"Rumah macamana yang patut saya beli?"

"Saya nak beli rumah XXXXX tapi tak tahulah loan boleh lepas ke tak."

Haaa.. soalan sebegitu selalu ditanya dan tertanya-tanya di kalangan mereka yang tertarik nak buat pelaburan hartanah.

Namun begitu, sebelum memulakan pelaburan hartanah, kita perlu membuat pelaburan pada diri sendiri dulu.
Dapatkan ilmu, dapatkan tipsdan dapatkan teknik terperinci bagaimana memulakan dan melakukannya.



***********************************************
BENGKEL WANG DAN HARTANAH SESI SEPT 2014
***********************************************

Ini bukan kali pertama saya anjurkan bengkel ini.




Bengkel sehari ini akan mengupas:

- Pengurusan wang dan kewangan peribadi
- Menggali hartanah panas
- Prosedur beli rumah
- mengenalpasti kelayakan pinjaman
- Teknik mendapatkan pinjaman
- kenalpasti jodoh hartanah baru
- Pro dan Cons: Beli rumah under construction, subsale dan lelong.




Bengkel ini akan diadakan pada 6 September 2014, Sabtu.
Jam 9.00 pagi - 6.00 petang.
Tempat: Bilik Seminar Kaseh Akademi,
             1-21 Jalan Pandan Prima 2, Dataran Pandan Prima, Ampang, Kuala Lumpur.
           
(sederet dengan Bank Islam, sebelah Tesco Extra Ampang, tepi MRR 2 dari Pandan Jaya ke Ampang)


Ini untuk newbie.
Untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dan baru nak tahu macamana nak dapatkan pinjaman, lokasi macamana patut beli dan rumah macamana sesuai untuk dibeli.

Tapi untuk yang dah ada pengalaman atau dah terer ilmu dalam modul Wang dan Hartanah ni, boleh hadir ke ke kelas yang lebih advance.


**********************************************************
BENGKEL PELABURAN HARTANAH EXTENDED
***********************************************************

Yang ini, kita akan menyelongkar dengan lebih terperinci lagi:

- Prosedur sebenar beli rumah
- Memahami kos pembelian rumah
- Sesi  dengan peguam : memahami SPA dan prosedur semasa pindah milik
- Memahami letter offer loan
- Menyelongkar permata hartanah pujaan
- Memahami perjanjian sewaan dan strategi menyewakan rumah

Seorang peguam yang berpengalaman dalam conveyancing, Cik Syakira akan dijemput untuk sesi bersama peguam ini nanti.



Bengkel Pelaburan Hartanah Extende ini akan diadakan pada 11 Oktober 2014, Sabtu.
Jam 9.00 pagi - 5.00 petang.
Tempat: Bilik Seminar Kaseh Akademi,
             1-21 Jalan Pandan Prima 2, Dataran Pandan Prima, Ampang, Kuala Lumpur.

**************
YURAN
**************

Yuran untuk early bird :

          RM 198 seorang untuk salah satu bengkel
          RM  368 seorang untuk kedua-dua bengkel

Manakala untuk ahli Kelab Alien Hartawan iaitu mereka yang pernah hadir seminar saya terdahulu atau yang beli ebook 5 Langkah Jana Wang Sewa besar, ada harga yuran istimewa untuk anda.
Yuran: RM 178 seorang untuk satu seminar


***************************
KHAS UNTUK AWEKSSSS
***************************

Khas dan istimewa untuk aweks sahaja.

Abang Ensem akan menganjurkan seminar hartanah khas untuk Aweks sahaja pada 7 September ini.
Boleh baca DI SINI.



Saya sangat menyokong usaha beliau ini memandangkan saya yakin, keensemannya akan memukau lebih ramai aweks hadir dan belajar ilmu pelaburan hartanah darinya.

Jadi, sebagai tanda sokongan, saya ada tawaran istimewa.

Untuk semua peserta seminar perempuan yang mendaftar seminar AE ini, anda boleh hadir ke dua seminar yang saya anjurkan ini dengan hanya RM 168 sahaja untuk satu seminar.
Ini harga istimewa, lebih murah dari harga yuran yang dinikmati oleh ahli Kelab Alien Hartawan.

Tetapi syaratnya, mestilah aweks dan mestilah mendaftar untuk seminar pelaburan hartanah AE ini.

Dengan ini, barulah aweks-aweks di Malaysia akan menjadi warga Malaysia yang berpengatahuan, berdaya maju dan bijak pelaburan hartanah, setanding dengan yang bukan aweks.
Insya Allah...



****************************
CARA MENDAFTAR
***************************

2 langkah untuk mendaftar:

1) mohon tuan / puan membuat pembayaran ke
- akaun CIMB 16010000461106 atas nama Kaseh Trading and Services; atau
- akaun maybank 166010190175 atas nama Rohaniah Noor

Masukkan alamat email propertywaltz@gmail.com untuk notifikasi sistem perbankan online.

2) Isi borang pendaftaran dengan mengemukakan butiran bayaran di
http://bit.ly/hartanah914

Sebarang pertanyaan boleh sms atau call +60 18-968 7803
Maaf, tempat adalah terhad kepada maksima 25 orang sahaja.

Read more...

Awek baru memang sempurna, rumah baru?

13 Ogos 2014

Asal awek baru, mesti cun.
Asal isteri baru, semua mesti OK.

Tapi macamana kalau rumah baru?
Rumah yang baru dapat kunci..
adakah mesti cun?
adakah mesti sempurna?

Ye ke?
Betul ke macamtu?

Haaaa... tak semestinya.
Pemaju ni bina rumah melalui kontraktor.
Kontraktor ni pula ada yang memang teliti hasil kerjanya.. ada yang tak berapa.
Kena pula, mereka bina banyak unit kan..

Ada juga rumah landed yang struktur tanahnya rupa-rupanya tak berapa sesuai.
Mulalah retak sini sana.

Ha... saya ada kupas isu ini dalam Majalah Prospek Hartanah isu Ogos 2014, iaitu isu terbaru.




Majalah ini merupakan majalah pelaburan hartanah berbahasa Melayu pertama di dunia.

Insya Allah, boleh dapatkan di MPH dan Popular Bookstore atau di sesetengah kedai majalah di kawasan Melayu.



Tapi kalau nak mudah, melanggan je lah..
Bayar sekali, mereka hantar ke rumah setiap bulan.

Untuk melanggan boleh terus hubungi Cik Liza di jomlanggan@prospekhartanah.com, atau hubungi 019 2512 819.
Nanti mereka e-melkan borang langganan.

Bagi saya, dah tentulah saya akan kata, wajib beli dan baca artikel ini
terutama jika anda atau keluarga anda, atau saudara mara anda ada beli rumah dari pemaju.

Dan jika anda berminat nak belajar macamana nak check defect rumah dari pemaju ni.. ahaaaa
nantikan pengumuman penting pada hari esok di FB dan blog saya...
jeng jeng jengggg

Read more...

Ni baru ke second hand?

09 Ogos 2014

Dua hari lepas saya menerima satu soalan.

Di mana saya mendapatkan partition dan meja workstation untuk pejabat  sewa berjamaah saya?

Haa.... kalau ada yang pernah melawat pejabat Kaseh Akademi di Dataran Pandan Prima, Ampang pasti nampak workstation siap dengan partition 8 unit ini.




Sebenarnya workstation dan partition ni second hand. 
Bukan baru.
Tapi ia nampak masih cantik, macam baru.


Workstation ini sungguhpun secondhand, tetapi ia custom made mengikut keperluan kita.
Saya pergi ke kedai City Junk di Bandar Puteri, Puchong.
Bawa ukuran ruangan pejabat yang kita nak letak partition tu.

Kemudian kami berjumpa dengan tokeh kedai, Mr Alan.
Berdasarkan bilangan workstation dan saiz ruangan, dia cadangkan design dan saiz bersesuaian.
Supaya ruang dapat dimaksimakan tetapi masih selesa untuk akses keluar masuk.



Untuk kes kami, meja berukuran 3.5 inci.
Ada 8 workstation siap dengan partition.

Mereka cuci dulu stok partition yang ada supaya nampak baru.
Kemudian pasang terus di pejabat.

Tetapi untuk pemasangan di pejabat ini tempoh hari, mereka tak pasang dua cover switch port ni.
Alan janji nak datang pasang, tak datang juga.
Sampai la pihak kami beli sendiri je di kedai.

Kos kami hari itu untuk meja dan partition 8 unit ini sahaja adalah RM 2,300.


Sewa pejabat berjamaah masih ada lagi buat mereka yang memerlukan pejabat, alamat pejabat beserta kemudahan dengan kos yang minima.
Dengan sewa hanya RM 400, penyewa akan dapat satu workstation siap dengan partition, rak kabinet besi, kemudahan wifi, kemudahan fax, bilik mesyuarat, ruangan tetamu, surau dan dewa seminar.

Pejabat fully furnish...  

Kalau nak buka pejabat sendiri, sewa dah berapa... deposit dah berapa.. kos ubahsuai dan peralatan lagi...
Sesuai untuk freelance atau usahawan yang baru bermula atau perniagaan kecilan.

Pertanyaan dan jika berminat, call atau sms saya 0123547636.

Read more...

Close deal bulan puasa

06 Ogos 2014

Bulan Jun saya berdaftar sebagai real estate negotiator
Tapi bulan Julai saya baru mulakan kerja-kerja sepatutnya.
Selepas saya hadir kelas dua hari yang saya cerita DI SINI.

Untuk bulan pertama ini, saya dah ada listing sendiri
2 buah apartment di Shah Alam dan Klang untuk dijual dan sebuah banglo link di Klang.
Walaupun saya mahu fokus di kawasan Cyberjaya, Kajang dan Bandar Baru Bangi, tetapi saya usahakan bantu kawan-kawan yang nak jual rumah di Shah Alam dan Klang ni.

Pengalaman jadi negotiator di bulan puasa memang sangat menarik.
Pengalaman baru katakan..
sampai beberapa kali berbuka puasa dalam kereta sahaja
ada juga tersalah isi borang offer to purchase
hahaha.. selalunya pengalaman membeli dari agent
kali ni pengalaman kita sebagai agent pula..

Alhamdulillah.. serviced apartment di Shah Alam dah ada pembeli.
Pembeli dah bagi cek 3% untuk booking
Borang Offer to Purchase pun dah ditandatangani oleh kedua-dua pihak
Tinggal buyer nak dapatkan pinjaman sahaja.



Yang bestnya bila beli subsale ni adalah, buyer boleh mohon pulangkan deposit kalau tak berjaya dapat pinjaman
Tapi dalam kes ini, saya harap buyer dapat pinjaman lah.
sebab mereka nak duduk sendiri
rumah pun cantik, baru setahun dapat kunci.
Harga pun cun.
Freehold pula.

Jadi, saya doakan permohonan pinjaman buyer berjaya.

Lagi satu apartment dan banglow link di Klang tu harga below market.
Masih available.

Kalau kawan-kawan ada nak jual rumah atau sewakan rumah di Lembah Klang, boleh hubungi saya untuk saya bantu.
sms atau call 0123547636
nanti saya beli smart phone satu untuk nombor ni.
then boleh lah whatsapp ke nombor ni ;)

Read more...

Raya dalam sayu

25 Julai 2014

Hari ini rasanya siapa yang bekerja pun dah tak ada mood bekerja
Semua mau raya

Raya kali ni rasa sayu.
Dalam seminggu, ada tiga nahas kapal terbang berlaku.

17 Julai 2014, MH17 dari Malaysia Airline System (MAS) dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ditembak oleh peluru berpandu berhampiraran  Hrabove di Donetsk Oblast, satu kawasan di Timur Ukraine.
Nahas ini mengorbankan 298 nyawa, 193 darinya dari Belanda, 43 dari Malaysia, 27 dari Australia dan selebihnya dari pelbagai negara iaitu Belgium, Kanada, Jerman, Indonesia, United Kingdom dan lain - lain.

23 Julai, TransAsia Airways Flight GE222 pula mengalami nahas buruk.
Kapal terbang ini merupakan penerbangan domestik Taiwan dari Kaohsiung to Penghu.
Ia tersasar dari landasan dan  terhempas ketika mendarat di Lapangan Terbang Magong.
Ketika itu, cuaca buruk disebabkan berlakunya Typhoon Matmo.

48 orang meninggal dunia yang mana 2 orang darinya adalah warganegara Perancis.
Selebihnya warganegara Taiwan.

Sehari kemudiannya iaitu 24 Julai, kapalterbang Air Algérie AH5017 yang membawa 116 orang pula hilang dari radar.
Penerbangan ini dalam perjalanan dari Burkina Faso ke Algeria.
Ia kemudiannya ditemui terhempas di Mali.

Dari 116 orang ini, 50 daripadanya adalah warganegara Perancis dan 24 orang dari Burkina Faso.
Selebihnya dari pelbagai negara lain seperti Jerman, Kanada dan beberapa negara lain.


Dalam masa yang sama, rakyat Palestine terus dibunuh setiap hari oleh tentera Zionist.
:(

Nampaknya Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan yang penuh berdarah.
Ramadhan yang sangat menguji ketabahan dan kekuatan manusia.

Namun begitu, hidup perlu diteruskan..
Aidilfitri tetap menjelang, meski ia tidak seceria tahun sebelumnya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari saya
Mohon maaf atas salah silap saya sama ada secara penulisan, perbuatan atau kata-kata yang diluahkan.




Read more...

Permata sudah berpunya kah?

23 Julai 2014

Pernah tak kawan-kawan terjumpa satu projek under construction yang best.
Semak harga, lokasi, konsepnya memang cun..
Tapi tengok pelancaran jualannya dah berlalu setahun ke dua tahun lepas.
alamak... dah start jual lama daaaa

Jadi, kita pun buat kesimpulan yang projek tu dah habis.
melepas...
rugi.. rugi.. telan air liur sahaja... sayangnya permata dah terpijak kan..

Eh tak semestinya begitu..

Mungkin permata tu masih belum berpunya.
Peluang masih ada.

Jangan cepat percaya khabar angin yang mengatakan projek tu dah sold out sampai kita terlepaskannya.
Lebih baik hubungi pihak jualan dan bertanya terus, masih ada unit belum terjual atau tidak.

Ada satu projek ni, tahun lepas saya dah war-warkan DI SINI



Urbana Residence di Ara Damansara.
Projek ni unik kerana kerusi tergantungnya.. tak ada pada projek lain ni..
Tapi bukanlah itu sahaja.
ada diskaun 10%, jadi pembeli yang berjaya mendapatkan pinjaman 90% boleh beli tanpa modal.



Rumah ni semi furnished.
Ada unit duplex, 2 bilik tidur dan 3 bilik tidur.

Harga bermula dari RM532,600.00-RM1,328,500.00
Tapi kalau kira harga per sqft, harganya kurang dari RM 600 per sqft, dikira harga projek undercon termurah di Ara Damansara
Kena pulak nanti akan ada LRT di kawasan tu, jadi boleh jangka kenaikan harga yang cantik selepas ia siap pada tahun 2016 nanti.

Unit ni pun masih ada kurang 20 unit lagi.
Jadi, kalau ada yang berminat mendapatkan rumah di lokasi yang panas dengan tanpa modal, boleh la grab sementara masih ada lagi ni.

Untuk makluman lanjut, boleh klik DI SINI

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP