• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Rumah sewa untuk perempuan sahaja? Matilah kalau buat iklan macam ni di UK

Di Malaysia, kita selamba buat iklan rumah untuk disewa
... Perempuan bujang sahaja
... Lelaki bujang sahaja
.. Muslim sahaja
.. Expatriate preferred
.. Family preferred



Tahu tak, di UK, iklan sebegini adalah salah di sisi undang-undang.

Tuan rumah tidak boleh mendiskriminasi prospek penyewa disebabkan umur, status perkahwinan, mengandung, OKU, bangsa, agama, jantina, transexual dan orientasi seksual.

Kalau prospek penyewa mendapati berlaku diskriminasi, mereka boleh hubungi Equality Advisory Support Service (EASS).

Ahaaa... power kan?



Sabtu 4 Ogos 2018 nanti saya kongsi banyak lagi mengenai sewaan rumah. 
Saya dan sifu hartanah saya, tuan Azizi Ali akan berkongsi di satu seminar percuma di Sales Gallery Rencana Royale, TTDI.




Rencana Royale ni satu projek baru khas untuk pembeli Melayu di Taman Tun Dr Ismail.
Ada Corporate Suites in the sky, 2-storey Garden Suites, Deluxe Duplex Suites, Deluxe Suites, Executive Duplex Suites and Executive Suites.
Lokasi yang bagus tu...Kawasan yang dah matang. 
Kami kata, ttu empat orang kaya-kaya.
Tapi projek ni, harga paling rendah dalam RM360k++ untuk unit Executive Suite 472 sqft.




Baik, balik ke seminar percuma 4 Ogos ni,
Kita akan cerita pasal 5 perkara anda patut tahu untuk jadi tuan rumah power dan licik

1- Apa patut ada dalam tenancy agreement. Macamana nak faham terma dalam perjanjian tu
2- Bagaimana nak handle penyewa yang tak bayar sewa?
3- Macamana nak elakkan penyewa sewa kejap-kejap?
4- Kita bagi rumah bersih, penyewa keluar rumah macam tongkang pecah. Macamana nak handle?
5- Bagaimana nak lantik agen hartanah dan berapa mereka caj?

Selain itu, ada topik tambahan iaitu
- Kenapa kita perlu Akta Sewa Rumah
- Bagaimana akta seumpama dilaksanakan di UK dan Jerman. Mengapa kita masih ketinggalan?
Kita akan lihat bagaimana beberapa negara lain wujudkan akta khas untuk sewaan hartanah dan bagaimana ia dilaksanakan.

Untuk hadir, sila buat pendaftaran kehadiran dengan menghubungi nombor telefon di bawah:
+60173050308
+601121951925 (whatsapp) / +601161948893

Jemput datang ya..

Share:

Etika bila nak tanya lawyer pasal jual dan beli rumah kita

Mendengar luahan dan berkongsi pengalaman dari lawyer yang buat conveyancing...
Buat saya rasa nak tulis di sini.

Sangat tak bagus kalau
- kita lantik lawyer A sebagai lawyer spa
- lepas tu bila dapat draft spa, kita contact lawyer B untuk tanya ok tak spa ni? Dan tanya macam-macam soalan.

Aiseyman kawan-kawan...

Lawyer ni, menguruskan spa lah antara periuk nasi mereka.
Begitu juga khidmat nasihat berkaitan pembelian sesebuah rumah.
Pengalaman dan ilmu mereka yang mahal dan mereka hidup dengan ilmu ini.

Jadi, jangan la kita minta servis free dari mereka sedangkan kita bayar lawyer lain.

Kalau nak tanya dan ada apa-apa kemusykilan, tanyalah lawyer yang kita lantik tu lah.
Kita bayar mereka kan... Kalau tak percaya, baik jangan lantik mereka dari awal.

Kalau kita lebih percaya lawyer B berbanding lawyer A, haaa lebih baik lantik lawyer B je. Bukan lawyer A.
Jangan pula sebab lawyer B ni sedara-mara kita atau kawan-kawan rapat, kita nak ambik kesempatan.
Tak baik kan..

Lawyer ni dinilai bukan dari segi berapa banyak diskaun dia boleh beri.
Tapi bagaimana mereka boleh terangkan terma SPA dan prosedur berkaitan dan berapa efisien mereka bekerja.


OK?

Gambar: Rumah teres di Puncak Alam untuk dijual pada harga RM340K sahaja. Berminat call / whatsapp saya 0123547636 ya.




Share:

Skandal 1MDB: Jual beli harga tanah pada harga hilang akal.

Woww Malaysia 2.0

Tahniah kepada kawan-kawan yang mengundi untuk Ubah.
Setelah 60 tahun BN membentuk kerajaan di Malaysia, kali ni, ia beralih kepada Pakatan Harapan pula.

Saya kira, sekarang ni chanel Astro Awani adalah chanel tv kegemaran kita kan...
Melihat, mendengar, memperhalusi perjalanan 100 hari pertama Pakatan memerintah negara kita yang tercinta ini.


Sejajar dengan manifesto Pakatan Harapan, 1MDB adalah agenda utama untuk dikaji dan disiasat.
Beberapa agensi lain seperti Tabung Haji, Felda dan pembelian terus oleh agensi kerajaan menjadi agenda penting kabinet baru Malaysia.
Projek mega seperti ECRL, HSR, Tun Razak Exchange (TRX) dan Bandar Malaysia juga akan dikaji semula dari segi kemampuan negara, terma pinjaman, jangkaan pulangan pelaburan dan sebagainya.

Tun M juga telah mengumumkan bahawa negara kini mempunyai hutang berjumlah 1 trillion.
Wowww.. Kata Astro Awani, jumlah hutang ni sama dengan membina 1000 buah KLCC.
Pergh...

Kenyataan yang dibuat oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, hutang ini termasuk suntikan dana (bail out) kerajaan dalam projek 1MDB.
Katanya,  "Kementerian Kewangan (MoF) telah membayar pelbagai tuntutan kewangan yang dikenakan ke atas 1MDB sejak April 2017. Pembayaran tersebut kini berjumlah RM6.98 bilion. Sebanyak RM954 juta lagi perlu dibayar sebelum akhir tahun ini."


Namun begitu, bekas PM kita, Dato Seri Najib Razak menafikan. Beliau mengatakan adalah salah memanggil pembayaran-pembayaran ini sebagai bail out.

Jadi LGE menjawab semula dengan kenyataan media ini.





Baik,
sebagai pelabur hartanah dan real estate negotiator, saya tertarik dengan fakta bahawa

1. Kerajaan menjual tanah persekutuan kepada 1MDB dengan harga yang sangat sangat sangat murah.

a. 70 ekar tanah TRX dengan harga cuma Rm74 persqft, berjumlah RM230 juta

b. 486 ekar tanah Bandar Malaysia pada harga cuma RM72 per sqft, berjumlah RM 1.6 billion.

Itu kerajaan jual, 1MDB beli murah.


Ada lagi.


2. Kerajaan iaitu MOF melalui anak syarikatnya Aroma Teraju Sdn Bhd membeli pula sebidang tanah yang cuma 2.6 ekar (bersamaan 113,256 sqft)  pada harga RM2,207 per sqft berjumlah  RM250 juta.


3. 1MDB menjual sebidang tanah kepada Tabung Haji dengan harga RM188.5 juta iaitu rm2750 per sqft pada April 2015

4. 1MDB menjual satu bidang tanah kepada Affin Bank, anak syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera LTAT pada harga RM255 juta iaitu RM4680 per sqft  pada Ogos 2015

Kemudian 1MDB pun buat lah beberapa aktiviti lagi yang boleh kita baca dalam Executive Summary yang boleh dibaca di laman web Kementerian Kewangan. Saya lihat, ia berupa gali lubang tutup lubang.

******

Baik, saya tertarik di sini pada harga tanah yang 1MDB beli dari kerajaan dan jual balik.
Bagi saya, harga ini sangat tidak munasabah. 

Sebagai pembandingan, mari kita lihat harga tanah di sekitar  Tun Razak Exchange yang ada dalam rekod transaksi.


Gudang berhampiran Berjaya Times Square di Jalan Imbi dijual dengan harga RM302 persqft


Unit retail di Berjaya Times Square dijual pada purata harga RM1899 persqft


Tanah untuk pembangunan di Jalan Pudu Lama dijual pada harga RM908 persqft


Tanah untuk pembangunan di Lorong Yap Kwan Seng, off Jalan Tun Razak dijual pada harga RM949 per sqft


*****

Melihat kepada harga per sqft tanah dan projek pembangunan sekitar Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia, adakah patut kerajaan Malaysia pada masa itu menjual tanah kepada 1MDB dengan harga cuma RM72-74 per sqft?

Bukankah ini merugikan negara? Menjual terlalu rendah dari harga pasaran pada keadaan negara tidak sangat terdesak untuk menjual tanah?

Dan melihat kepada harga pasaran ini juga, bukankah sangat tidak bijak Tabung Haji dan Affin Bank membeli tanah dengan harga Rm2750 dan RM4680 yang terlalu mahal dan terlalu tinggi berbanding harga pasaran tanah berhampiran?

Mustahil bank dan tabung haji buta mengenai strategi pelaburan. Beli pada harga below market atau pada harga pasaran. Bukan beli pada harga berganda lebih tinggi dari pasaran.

Isunya bukan duit gaji Pengerusi atau Lembaga Pengarah Tabung Haji atau Affin Bank yang digunakan untuk membeli tanah mahal berganda ni.
Tapi mereka menggunakan duit pendeposit. 
Orang macam kita yang simpan duit di sana... duit tu digunakan untuk membeli tanah dengan strategi pelaburan yang kurang bijak.

Nampak tak game ini direka untuk menguntungkan 1MDB semata-mata?


***

Kalau sebegitu teruk strategi pelaburan yang Tabung Haji lakukan, patutlah Pengerusi Tabung Haji sebelum ni sendiri tak percaya untuk simpan duit dalam Tabung Haji. sebaliknya simpan duit dalam bag di rumah sahaja.
Share:

Sky Awani 3: rumah mampu milik yang mewah

Biasanya kalau rumah mampu milik ni, kemudahan yang ada basic je kan.
Design pun simple simple sahaja.

Tapi saya dapat maklumat pasal ada satu projek RUMAWIP iaitu rumah mampu milik Wilayah Persekutuan ni yang kalau tengok kemudahan dan designnya.. wowww.. macam kondo mewah.

Nama projek ni Sky Awani 3, developernya Sky World

OK saya tunjuk gambar dulu.



swimming pool

BBQ area

swimming pool dan facilities dari atas

Rumah ni ada satu type sahaja. 800 sqft dengan 3 bilik dan 2 bilik air.
Siap ada balkoni.
Sky Awani 3 ni ada 52 tingkat.

Cuba tengok gambar kat bawah ni.
Kat atas sekali, kat tingkat 52 ada sky deck.
Sky deck ni bersambung pada semua tiga-tiga block.
Kat sini ada kemudahan rekreasi dan ada jogging track tau.
Bayangkan berjogging kat atas awan, dengan panjang track lebih 1 km.
pergh....


haaa.. ni gambaran situasi atas sky deck nanti

 
sky deck
Senarai kemudahan yang ada adalah:

Water Fun
    Bubble Jets Jacuzzi
    Splash Kids Pool
    Central Main Pool

Garden Space
    Potpourri Garden
    Tapestry Garden
    Manicured Lawn
    Bamboo Garden

Children Zone
    Children Playground
    Kindergarten
    Kids Integrated Play

Health Corner
    Basketball Court
    Reflexology Circle
    Yoga Lounge
    Gym
    Therapy Walk
    Jogging Track

Entertainment Area
    Multipurpose Hall
    BBQ Pavilion
    Indoor Siesta Lounge
    Book Nook Swings
    Lounge
    Zig Zag Pit

Banyak kan? Power ni...
Walaupun kemudahan banyak seperti kondo mewah, maintenance fee cuma 25 sen persqft termasuk sinking fund.

Selain itu, Sky Awani 3 juga dilengkapi dengan 3 tier security.
Satu tapisan keselamatan di gate masuk
Satu di pintu masuk lobi
Satu lagi di lif. Hanya yang ada kad akses sahaja boleh gunakan lift.

Kalau rumah kos rendah atau rumah mampu milik yang lain biasanya kualiti binaan banyak masalah, Sky Awani 3 insya Allah tidak.
Pembinaannya akan menepati standard QLASSIC. 
standard anarabangsa pada kualiti binaan bangunan.

Dari segi lokasi, memang cun.




Syarat pembelian RUMAWIP

Oleh kerana ini projek RUMAWIP, jadi ada syarat untuk pembelinya, iaitu
- Jika bujang, pendapatan tak lebih RM10K tapi jika dah kahwin, pendapatan suami + isteri tak lebih RM15k
- keutamaan kepada mereka yang belum ada rumah di KL
- keutamaan kepada mereka yang bekerja dan tinggal di KL
- tidak boleh jual untuk 10 tahun

Harga dan Booking

Harga untuk satu unit Sky Awani 3 adalah RM300K
Harga sama tak kira tingkat berapa, mengadap apa juga.

Booking RM5k
Sediakan cek dan isi borang, terus boleh pilih unit. Tak perlu ballot.

Berminat boleh call atau watsapp saya Rohaniah 0123547636
atau daftarkan nama anda di borang pendaftaran online ini


Share:

Wanita ini genap 10 tahun menulis blog property di tahun 2018. Apa lagi menarik 2018 ni?

Selamat Tahun Baru 2018!

Wowwowww... Saya mahu mulakan tahun baru kali ini dengan menulis di blog ini.
2018 bermakna ini tahun 10 saya menulis blog mengenai hartanah



Sempena tahun baru ini, saya kongsikan apa yang kita boleh dapat manfaat dari Bajet 2018, sepertimana dibentangkan oleh Perdana Menteri kita.

Walaupun pembentangannya 27 Oktober lepas, tapi boleh lah jadi rujukan kita untuk tahun ini dan awal tahun depan semasa mengisi e-filing ya.

Saya ringkaskan yang berkaitan dengan hartanah dan kewangan.


Perumahan untuk rakyat

17,300 unit rumah akan dibangunkan di bawah Projek Perumahan Rakyat.
3,000 unit rumah program Rumah Mesra Rakyat di bawah SPNB
210,000 unit rumah akan dibina di bawah program PR1MA. Harga rumahnya RM250K ke bawah
25,000 unit rumah akan disiapkan di bawah Projek Perumahan Awam 1 Malaysia (PPA1M), dan 128,000 unit lagi di bawah pelbagai peringkat pelaksanaan
600 unit rumah akan dibina di bawah program My Beautiful New Homes atau MyBNHomes untuk isi rumah B40 antaranya di Terengganu, Pahang, Melaka, Johor, Sabah, Sarawak dan kawasan orang asli
200 juta ringgit untuk penyelenggaraan dan pembaikan rumah, termasuk Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia.

dan akhir sekali

2,000 unit rumah akan dapat diperoleh di bawah program MyDeposit untuk membantu pembayaran deposit, dan program MyHomes untuk pemaju menyediakan lebih banyak rumah mampu milik.

Untuk maklumat lanjut pasal MyDeposit, boleh BACA DI SINI ya

Hmm.. melihat figure besar rumah-rumah yang dikatakan mampu milik ni dibina, timbul persoalan.
Adakah figure beratus ribu yang dijanjikan dalam bajet terdahulu dicapai?
Jika ya, adakah ia betul-betul mampu milik?
Berapa ramai pula yang dapat rumah mampu milik tapi tak mampu dapat pinjaman perumahan?

hmmm...


LPPSA

1)
Pinjaman LPPSA akan masukkan bayaran peguam untuk loan agreement.
Jadi tak perlu keluar duit cash untuk bayar loan agreement.

2)
pinjaman LPPSA boleh dibuat untuk hartanah yang dibangunkan di atas tanah wakaf.

3)
Suami, isteri dan anak boleh buat joint loan dengan LPPSA
dengan syarat semua pemohon adalah anggota perkhidmatan awam.

4)
Suami, isteri dan anak boleh buat joint loan dengan LPPSA kalau hanya sorang kakitangan awam
dengan syarat sorang lagi yang kakitangan swasta boleh buat pinjaman bank atau skim pinjaman perumahan majikan, di mana bank atau majikan setuju pinjaman tu sebagai gadaian kedua.

Jadi, persoalan di sini, adakah bank setuju mereka jadi gadaian kedua?
Sebab kalau dua pembeli rumah ni tak bayar ansuran dan rumah terpaksa dilelong, duit jualan lelongan tu akan digunakan untuk menjelaskan pinjaman LPPSA dulu.
Bakinya baru jelaskan pinjaman bank.
Bukan half-half.

So bank berminat kah?


Pengecualian cukai pendapatan sewa rumah kediaman 

Untuk tahun ni, bila kita declare pendapatan sewa dalam efiling, kita boleh dapat diskaun 50% dalam mengira amaun sewa rumah tu.
Tapi ada had.
diskaun tu maksima RM2,000 sebulan sahaja.



Akta Sewaan Rumah Kediaman 

Tahun ini kerajaan akan digubal AKta Sewaan Rumah.
Ahaa... akta ini dah ada di beberapa negara maju untuk menjaga kebajikan tuan rumah dan penyewa.
siap ada tribunal lagi.
Jadi, saya sendiri malah saya percaya ramai lagi tuan rumah sangat menunggu-nunggu akta ni.


Kadar cukai pendapatan individu dikurangkan 2 mata peratus.

hanya untuk yang pendapatan bercukai mereka antara 20 ribu hingga 70 ribu ringgit.
Jadualnya seperti berikut:

1. Banjaran Pendapatan Bercukai RM20,001 ringgit - RM35,000  ->  kadar cukai  sekarang 3%. Dulu 5%

2. Banjaran Pendapatan Bercukai RM35,001 - RM50,000  ->  kadar cukai  sekarang 8%. Dulu 10%

3. Banjaran Pendapatan Bercukai RM50,001 - RM70,000 -> kadar cukai  sekarang 14%. Dulu 16%



Pengecualian Pendapatan Individu untuk wanita yang kembali bekerja 

Aha... ni unik sikit.
Ramai wanita berhenti kerja untuk menjaga anak atau fokus pada rumahtangga kan.
Jadi, kalau mereka mula bekerja semula selepas at least tak bekerja untuk 2 tahun,  kerajaan mencadangkan mereka  dapat pengecualian cukai pendapatan individu ke atas pendapatan yang diperolehi dalam tempoh 12 bulan berturut-turut.
Pengecualian ini layak dituntut bagi tahun taksiran 2018 hingga 2020.


Pelepasan cukai untuk simpanan SSPN

Siapa yang ada simpanan SSPN, tempoh pelepasan cukai pendapatan individu dilanjutkan  selama tiga tahun mulai tahun taksiran 2018. 
Tapi pelepasan ni terhad kepada RM6K sahaja ya.


Cuti bersalin kakitangan swasta 

Mulai 2018, cuti bersalin ni dah wajib 90 hari.
Berita baik untuk ibu.
Kepada majikan, ramai yang mengeluh nampaknya.
Mungkin syarikat kecil kena hadkan pengambilan pekerja wanita muda dan yang baru berkahwin. ehehehe

Pengecualian stamp duty untuk rumah terbengkalai

Kontraktor penyelamat dan pembeli asal rumah terbengkalai boleh menerima  pengecualian duti setem ke atas perjanjian pinjaman dan surat cara pindahmilik
berkuatkuasa 1 Januari 2018 - 31 Disember 2020.


Pengecualian GST untuk pengurusan bangunan 

Sebelum ni, kita sebagai pemilik rumah strata tak perlu bayar GST untuk perkhidmatan pengurusan dan penyelenggaraan bangunan yang dilakukan oleh Badan Pengurusan Bersama dan perbadanan pengurusan
Tapi mulai 1 Januari 2018, kalau pengurusan dan penyenggaraan dilakukan oleh pemaju perumahan pun, kita tak prlu bayar GST.
Yeayyy


Bayaran khas kakitangan awam
Perghhhh.. ini paling ditunggu-tunggu oleh semua kakitangan awam.
Mereka akan menerima bayaran khas berjumlah RM1500 tahun ni.
Rm1000 awal Januari.
Rm500 menjelang raya.

Untuk kakitangan awam, sila simpan duit tu ya.



Salam Tahun Baru 2018
Semoga di tahun 2018, lebih banyak aset dapat dikumpul
lebih banyak pendapatan dapat dijana
lebih banyak cukai dapat dijimatkan secara sah
dan kita lebih gembira.

Yeaaahhh
Share:

MyDeposit: Kerajaan bagi deposit beli rumah sampai RM30K

Semasa pembentangan bajet 2018 tempoh hari, Perdana Menteri kita ada umumkan satu skim bantuan kepada rakyat untuk beli rumah.
Namanya MyDeposit

MyDeposit ni sebenarnya satu skim di mana kerajaan akan beri





Syarat – syarat dan kelayakan yang telah ditetap kan KPKT : 

1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia

2. Berumur 21 tahun ke atas ( tiada had umur maksima

3. Pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah

4. Pendapatan isi rumah : - Pendapatan kasar antara RM3,000 hingga RM10,000 sebulan .
( Pendapatan kasar bulanan termasuk semua bentuk ganjaran hasil dari pada pekerjaan atau perniagaan, upah, gaji, komisyen, bonus, elaun dan lain - lain )
Pendapatan isi rumah maknanya pendapatan suami campur pendapatan isteri.
 
5. Pemohon yang layak mestilah tandatangan Perjanjian Jual Beli rumah yang hendak dibeli dalam tempoh 30 hari.


Syarat rumah yang hendak dibeli pula mestilah:

1. Rumah dari pasaran  subsale (beli rumah dari individu) atau beli rumah dari pemaju yang dalam pembinaan.

2. Kalau rumah dari pemaju, ia mestilah projek-projek perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi/ insentif/ dana Kerajaan. Rasanya bukan projek PR1M, RUMAWIP atau Selangorku.

3. Harga rumah mestilah maksima RM500K ke bawah sahaja.


Haaa ni proses keseluruhan Skim MyDeposit ni





Perkara penting yang perlu kita tahu untuk skim ni adalah

1. Dari segi amaun deposit
Amaun yang akan diterima adalah 10% dari harga rumah yang nak dibeli atau maksima RM30K sahaja.
Maknanya kalau korang beli rumah harga RM280K, dapat lah duit deposit RM28K
Kalau beli rumah harga RM300K, dapat RM30K
Tapi kalau beli rumah harga RM450K, korang dapat RM30k sahaja.

 2. Berkejar-kejar cari rumah dan sign SPA
bila lepas mohon dan permohonan diluluskan, ia sebenarnya bersyarat.
Pembeli mestilah sign booking form dan perjanjian jual beli (SPA) dalam tempoh 30 hari.
Kalau tak, kelulusan MyDeposit ni terbatal.

Ahaa...  kalut juga kan
Sebab dapat je kelulusan, kena terus book rumah, cepat-cepat apply loan rumah dan cepat-cepat sign SPA.
Semuanya dalam 30 hari.
Pergh....
Mau tak bernafas ni nanti.

Unless korang memang dah tau rumah mana nak beli tu,  dah ada standby duit deposit kalau permohonan ni tak lulus dan bila permohonan ni lulus, tinggal book, hantar permohonan pinjaman dan sign SPA sahaja.

Yelah.. kita bukan tahu bila permohonan kita tu akan lulus.
Tu pun kalau lulus.
Kalau tak lulus?

Kalau book awal-awal, sekali lagi 5-6 bulan pun tak tentu lulus ke tak... macamana pula kan.
 Dah tentu deposit yang kita bayar untuk book tu akan terbatal sebab dah lambat sangat tak sign SPA lagi.

3) Monotorium 10 tahun
Maknanya tak boleh jual dalam masa 10 tahun dari tarikh perjanjian jual beli.
Jadi ia tak sesuai untuk mereka yang berangan nak beli dan cepat-cepat jual.
Ini untuk pembeli rumah yang nak duduk lama atau nak simpan rumah ni untuk sekurang-kurangnya 10 tahun ya.


Jadi, adakah MyDeposit ini akan boleh menjadi penyelamat dan harapan besar kepada pembeli rumah baru?

Saya nampak, tak berapa sangat.
Mungkin ia lebih sesuai untuk beli rumah dari pemaju. Sebab boleh lah survey-survey dulu projek baru tu sambil apply MyDeposit.
Nanti dah lulus permohonan MyDeposit baru call balik salesperson pemaju tu dan booking.

Tapi kalau nak beli rumah subsale, saya nampak kurang sesuai.
Sebab survey-survey dan apply MyDeposit, kalau lulus lagi 5 bulan, mungkin rumah tu dah terjual
Sebab tak ada owner sanggup reserve kan rumah tu untuk kita selagi kita tak bayar apa-apa duit booking dan sign booking form kan...
Jadi, kalau dah berkenan rumah subsale tu, kena beli je la tanpa berharap dengan MyDeposit.
Kena ada duit deposit 10% sendiri lah maknanya.

Boleh nampak tak?

Apa pun kalau nak memohon, boleh pergi ke laman web rasmi mereka
https://sprn.kpkt.gov.my/sprn/

Sepatutnya permohonan dah bukak hari ni tapi nampak tadi sistem dah jem
Mungkin ramai sangat orang akses
Jadi, jangan putus asa ya
try akses lagi sampai berjaya.

Yeahhh..

Nak ilmu hartanah datang ke rumah?
Dapatkan buku-buku hartanah panas ni. Tak ada jumpa kat kedai.



Share:

Buku-buku hot dihantar ke rumah anda

bakal jutawan hartanah...
jika ada rm50,000, mereka beli kedai
jika ada rm5,000 mereka beli rumah
jika cuma ada rm50, mereka beli buku.

#rohaniahnoorquote

Ahaa... sebenarnya saya nak beritahu, pelaburan yang paling penting , sangat berguna tetapi murah adalah pelaburan pada diri sendiri.
Laburkan duit yang sedikit untuk membeli buku-buku yang dapat memberi kita imu dan perkongsian pengalaman.

Haa... ni kat sini ada banyak buku-buku kot yang korang boleh order.

Yang ni buku-buku terbitan Kasi Terbit, syarikat penerbitan kami la ni.
Ada buku hartanah, ada buku travelog dan ada buku perubatan.


1. Beli Rumah Kababoom! - oleh Rohaniah Noor
yang ni dah tinggal 2 je. lepas tu sold out
2. Penyewa Hantu Tuan Rumah Buaya - oleh Rohaniah Noor
3. Krabi Pergi Naik Bas Balik Naik Tren - oleh Normi NAS
4. Seoul dengan RM1400 Je? oleh Normi NAS
6. Backpack Pusing Jerman oleh Normi NAS
7. Ummi Oncall Lagi oleh Dr Nurul Khairiyah
8. Backpack Bonceng Motor Medan - Parapat _ Berastagi oleh Normi NAS

Backpack Bonceng  Motor ni buku baru.
Insya Allah minggu depan kita buat pelancaran buku ni.
Sempena pra-pelancaran, harga pun special. Cuma RM18 sahaja.
Lepas ni harga balik ke harga asal, RM25.



Selain dari  tu kita ada juga buat jualan buku-buku hartanah yang kawan-kawan lain tulis.




1. Caveat Rumah Lelong - oleh Shafie Bustan
2. Pendekar Keyboard - oleh Khairul Ezuwan (KEY)
3. Nota Cukai oleh Rezduan Bakar
4. 99 #Tips Hartanah Mudah oleh Dr Azizul Azli
5. Q&A Rumah Pertama oleh Dr Azizul Azli
6. Mudahnya Beli Rumah oleh Dr Azizul Azli
7. Wang Ada di Mana oleh Dr Azizul Azli
8. Rahsia Beli Rumah Kos Rendah oleh Dr Azizul Azli
9. Makan Gaji oleh Dr Azizon Othman
10. Bersara Penuh Gaya oleh Dr Azizon Othman
11. BLT Property Investment (Banking, Law, Taxation) - oleh Chris Tan, Miichael Yeoh dan Richard Oon
12. Hobi Hartanah oleh Ir Razak
13. Cinta Rumah Subsale - oleh Shafie Bustan
14. Nota Hartanah oleh Meor Zaidee





 Untuk buku-buku travelog juga, kita ada buku-buku dari kawan penulis lain.

1. Kembara Afghanistan oleh Siti Noridah ET
2. Namaste India oleh Siti Noridah ET
3. Travelog Mr Traveller 2 oleh Meor Farid Asyradi
4. Travelog HJ  oleh Meor Farid Asyradi
5. Merentas Amerika oleh Badrul Hisham
6. Langtang Nepal oleh Mhilmi Osman
7. Camperva Trip dari Christchurch ke Queensland
8. Melbourne dan Sydney dalam 10 hari

Buku-buku ni semua boleh dibeli dengan menghantar whatsapp ke saya 0123547636 atau staff kami Dell 0122536918

Dapatkan dan baca sekarang ya


Share:

Orang Johor, Jom Cari Rumah

Esok saya akan gerak ke Johor Bahru.
Wahh.. saya suka ke sana.

Tapi saya ke JB bukan untuk jalan-jalan, tapi sebab ada event.
Jom Cari Rumah.

Dah beberapa kali Jom Cari Rumah diadakan di Johor Bahru.
Dalam event ni, ada ekspo hartanah.
Ada ramai developer yang bangunkan hartanah di JB akan turut mempamerkan projek mereka.
Syok juga bila dapat lawat dan window shopping di booth-booth mereka.
Yelah. dapat pengetahuan projek terkini selain pakej yang mereka tawarkan.
Mana tau kot ada peluang bagus, boleh grab kan...

Tapi yang paling best di Jom Cari Rumah nanti adalah ada free talk hartanah.
Yup yup.. free je.

Ada ramai speaker power-power datang dari KL
Ada yang datang dari Ipoh juga
Termasuk lah saya sendiri yang akan datang dari Kajang.
ehehehe... Kajang ke JB sebenarnya dekat sikit lah dari kawan speaker yang datang dari KL dan Ipoh kan..
tapi jauh la juga.



Speaker yang sanggup datang ke JB untuk free talk ini adalah
- Chris Tan
-  Khalil Adis
- Dr Daniele Gambero
- Sazali Samsudin
- Dr Azizul Azli
- Tunku Dato Adj Sr Dr Fauzi Malek
- Ryan Khoo
dan saya, Rohaniah Noor

Pergh.. tengok senarai nama speaker tu buat saya kecut juga.
Rasa rendah diri pun ada la.. 

Ini pula jadual acara majlis dua hari ni.
Insya Allah sesi talk saya pada hari Sabtu, jam 4 petang.



Bukan senang nak kumpulkan speaker ni semua di JB
Bagi free talk pulak tu.
Kalau bukan sebab event ni, kawan-kawan kena bayar yuran beratus ringgit untuk dengar perkongsian mereka tau...

Eh.. kalau perasan, kat jadual acara ada tulis Pertandingan Mewarna kan.
Haaa... jadi untuk kawan-kawan yang ada anak, boleh lah bawa sekali ke sana untuk pertandingan mewarna ya.

Dan untuk kawan-kawan yang belum dapatkan buku-buku yang kami tulis, boleh juga bawak duit sikit dan dapatkan buku kami ya.
Insya Allah akan ada jualan buku-buku kami di sana.

Baik, jumpa Sabtu nanti di JB ya...


Share:

Wanita ini buat siri video makeover rumah sewa. Ini episod pertama.

Saya ada satu rumah sewa yang saya nak sewakan semula.
Rumah tu sekarang ni biasalah... cat buruk.. sinki buruk.
kemudian rumah tu kosong.

Normi NAS kata, jom kita videokan proses make over rumah tu.
Boleh lah jadi perkongsian pengalaman kepada kawan-kawan lain.

Saya fikir, ok juga kan...
Kita buat satu siri rancangan online.
Sendiri shoot, sendiri edit, sendiri publish kat internet.
ehehehe....

Jadi, jemput kawan-kawan tengok episod pertama ni ya.
Klik je Play dan kalau suka,  kongsikan ke kawan-kawan lain.
Baru saya ada semangat nak buat episod 2 kalau dapat feedback bagus.

ehehehe....

 
Share:

Kalau boleh beli medium cost, jangan beli rumah low cost

"saya nak beli rumah murah je. Rumah kos rendah jadilah..."
Ini ayat yang saya biasa dengar di kalangan bakal pembeli rumah baru.

Sebabnya, mereka kata harga rumah tu murah. Jadi nak bermula dengan yang murah dahulu.

Kalau tanya pendapat saya, kalau boleh jangan.


Kalau gaji lebih dari RM3K seorang jika bujang, atau jika gaji suami campur gaji isteri dah lebih 5K, dah tak layak dah nak beli rumah low cost ni.

Jadi, paling murah pun rumah medium cost lah.

Bagi saya, dari beli rumah kos rendah lebih baik beli rumah medium kos.

Sebab?

1. tak ada restriction gaji. Korang gaji berapa pun tak kisah. Boleh beli. Rumah low cost jika di KL dan Selangor ni, hanya untuk yang income tak lebih rm3k kalau bujang atau kalau dah kahwin, total gaji suami isteri tak lebih 5k. Ada sesetengah rumah low cost di KL lagilah.. hanya yang dah berkahwin layak beli.

2.  nanti kalau nak jual balik pun payah. Sebab kena cari buyer yang gajinya pun layak beli juga.

3.  disebabkan market terhad, harga rumah low cost tak melambung tinggi sangat berbanding medium cost.

Tapi kalau kawan-kawan cuma bergaji bawah 3K dan layak beli rumah low cost, apa salahnya beli.
Sementara dah layak kan.
Boleh buat sewa atau duduk sendiri.

Kalau sewa, ada banyak lokasi rumah low cost yang sewanya boleh tahan hot.
Kalau duduk sendiri pun ok, sebab installment rendah.
Jadi, nanti kalau gaji dan naik, boleh la lepas beli rumah kedua untuk buat sewa.

Kalau ikut prosedur, mereka yang gaji lebih tinggi dari kelayakan, tak lepas nak beli rumah low cost dari pasaran subsale.
Tapi kalau beli dari lelongan, boleh.
Memang itu sahaja cara mereka yang tak layak ni untuk beli rumah low cost.

Tapi kan...
Rumah low cost biar lah mereka yang berpendapatan rendah je beli.
Jangan ambik hak mereka.
Kita yang ada rezeki gaji lebih sikit ni, belilah yang medium cost ke atas ya..

Harga rumah low cost dalam rm110k- 130k. Tapi kalau lokasi hot sangat, ada yang harga cecah RM180K.
Biasanya saiz 650 sqft ke bawah, tapi bukan lah SOHO atau studio unit kondo yang lawa tu. Itu 450sqft je tapi bukan rumah low cost.

Harga rumah medium cost pula ada yang berharga bawah RM200K, ada yang bawah RM250K.
Luas rumah bergantung. Tapi biasanya tak ada lah lebih 1100 sqft.

Yang penting, masa jumpa iklan rumah apartment untuk dijual, tanya agen dulu. Ini rumah low cost atau medium cost ya. Ada restriction buyer ke tak.



Nak lebih banyak tips dan panduan beli rumah low cost, boleh dapatkan buku Rahsia  Beli Rumah Kos Rendah, tulisan Meor Hafis atau nama penanya Melastik Bintang. Kalau dalam poster kat atas tu, buku no 10.
Harga buku tu rm30 sahaja.
Invest rm30 tapi boleh untung berpuluh ribu dengan ilmu dalam buku tu.

Nak dapatkan semua buku-buku tu, boleh whatsapp saya 0123547636 ya.

Ok?
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog