Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

200k deposit, boleh tak?

18 April 2016



Hari ni sampai jam 4 petang saya jaga booth the Vyne di NSK Kuchai Lama.

Boleh kata majoriti yang datang ke sini adalah chinese, memang untuk membeli barang keperluan. Sama ada datang seorang atau dengan keluarga.
Pakaian sempoi je.
Semuanya datang, beli barang dan keluar dengan troli.
Tak ada sangat couple muda bujang berdating kat sini.

Tadi seorang ayah berumur dalam 50an singgah di booth dengan anak perempuan nya.
Gaya macam anaknya tu umur 20an.
Dia bertanya mengenai lokasi dan unit paling kecil di The Vyne.

Saya pun beritahu lokasi dalam 5 minit je dari sini.
855 sqft, 2 bilik.
Harga paling murah RM480K.
Ada 10% diskaun, 5% cashback, free maintenance fee 1 year, free stamp duty, free legal fee.
Booking cuma 1k.

Kemudian dia tanya dengan bahasa melayu, loan berapa?
Saya pun menjawab, encik sudah ada berapa rumah? Kalau rumah kedua, loan maksima 90%. Kalau rumah ketiga loan 70%.

Si ayah, saya gelarkan Mr Law, beritahu ini untuk anaknya tu.
Anaknya pun senyum.

Kemudian Mr Law menyambung. "Kalau I bayar deposit 200k loan 280K boleh tak?"

Wowww....
Saya ambil masa tiga saat untuk menjawab sebab terkesima.
"Boleh sir.. Sure boleh.."

******
Moral of the story, nampak tak beza kebanyakan orang Melayu kita dengan sebilangan orang Cina? Kita ni deposit 20k nak beli rumah harga 200k pun semput..


Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1r8KPH3

Read more...

Tahun 2016 untung ke tak?

17 April 2016

Ahad ni 24 April ke mana?

Apa kata kita update diri dengan perkembangan terbaru pelaburan hartanah.
2016 ni tahun yang bagus beli ke?
Ke tahun patut tunggu dan lihat?

Bertempat di Setia Putrajaya Galleria, satu property talk oleh tiga orang speaker hebat akan diadakan pada jam 1.00 tengahari - 4.00 petang.
Speakernya adalah
- Ahyat Ishak (CEO The Strategic Property)
- Amsyari Zahir (Founder AMACC Management Services)
- Norisah Ibrahim (perancang kewangan Islam)


Masuk percuma tau.
Cuma kena RSVP la. Hubungi 03-88616500

Read more...

Albury : Rumah Landed 293K

15 April 2016

Biasanya rumah landed baru sekarang harga melebihi 700K.
Itu kalau di kawasan berhampiran pusat bandar.

Tapi kalau di bandar yang sedang membangun seperti Sepang, Semenyih, Pajam... harga rumah landed lebih dari 400K.

Tiba-tiba saya dengar ada rumah landed berharga dalam RM293K sahaja.
Aik.. biar betul!

Ya.. betul.
Nama projek tu Albury.
Nama pemaju UMLand.




OK, kalau nak tau betul ke tak seperti yang diwar-warkan, 16 April iaitu Ahad nanti boleh hadir ke
Mahkota Hills Sales Gallery
No. 13, Jalan Kiara 1, Kawasan Perniagaan Kiara,
43500 Semenyih, Selangor

Akan ada limited unit dengan harga terbaik dan super duper rendah ni.

Tak familiar venue tu kat mana boleh guna waze, cari Mahkota Hills Sales Gallery

Ataupun telefon sahaja  016-36 11 002 dan mereka akan bantu anda tunjuk arah ke sana.

OK, jumpa nanti ya.
Zassss!

Read more...

Rumah landed Saujana Puchong below market value

12 April 2016

Client saya nak letgo sebuah rumah teres dua tingkat di Saujana Puchong, Puchong, Selangor

4 bilik 3 bilik air
Saiz tanah 22 x 75








Rumah ni condition cantik.
Nak jual cuma 465k. Bank value 500k.
RM35k below market.
Masa beli je dah untung 35k

Lagipun kalau beli rumah baru, kondo pun harga dah 500k.
So payah nak dapat rumah teres harga 400k++ ni wehhh..








Lokasi ni cun
Dekat dengan sekolah. Cuma 1.3km ke sekolah kebangsaan
Petrol station pun dekat.
Siap ada pengawal keselamatan lagi

13 km ke Tesco Puchong
20km ke Putrajaya
28 km ke MidValley KL


Berminat? Boleh call 0123547636



Read more...

Apartment di Cyberjaya nak jual below market.




Ada satu apartment servis ni, Domain 1 di Neocyber, Cyberjaya.
Rumah ni 761 sqft, 3 bilik 2 bilik air.
Siap perabot penuh dengan 3 aircond, 2 water heater, kabinet dapur, sofa, set bilik tidur, mesin basuh, meja makan dan lain-lain.


Sewa sana sekarang RM1800 fully furnish

Yang cun pasal rumah ni:

1. Bank value boleh cecah 360K tapi owner nak let go 330K sahaja. Last price. Maknanya 30K below market value.

2. Bagi deposit rm6k sahaja.

3.Kalau dapat buat loan 90% dari 360K maknanya rm324K.
324K + deposit 6K = 330K.
Maknanya bayar 6K sahaja dan tak payah bayar apa lagi dah.

4. Owner nak letgo sekali dengan perabot. Jadi tak payah beli perabot dah. Terus boleh sewakan kepada expat atau foreigner kat sana untuk kadar sewa begini.

5. Apartment ni lokasinya cun. Berada di kawasan shop lot. Ada banyak kedai makan arab, 99 speedmart, kedai makan melayu, saloon, mamak dan macam-macam kedai lagi menyebabkan ia tetap menjadi kegemaran penyewa di sana.

Berminat? Boleh whatsapp 0123547636






Read more...

Havoc Hartanah KL 2016 lagi seminggu

09 April 2016

Pertama kali saya muncul dalam event Seminar besar begini selepas kemalangan.




Havoc Hartanah akan diadakan weekend depan, 16 dan 17 April. Venue di Wisma MCA, Kuala Lumpur.

Bukan saya saja. Ada ramai lagi Speaker power-power. Boleh belajar mengenai pelaburan hartanah dari 14 orang Speaker, padat dalam 2 hari ni.





Kalau event lain, yuran mau rm300-500.
Tapi Havoc Hartanah ni special. Tiket cuma rm90 untuk dua hari, atau rm50 untuk sehari.

Kena cepat tau... seminar ni akan berlangsung lagi seminggu.

Nak daftar dan dapatkan tiket? Boleh whatsapp 0123547636 ya

Read more...

Cari suratkhabar semalam?

02 April 2016

Pernah tak korang terlepas beli suratkhabar yang rupanya ada artikel penting atau ada gambar korang kat paper tu tapi tak sempat beli?

Rileks.. Masih boleh dapatkan suratkhabar semalam kat tempat pengedar suratkhabar. Diorang kumpulkan balik suratkhabar semalam sebelum dipulangkan ke syarikat pengeluar.

Dalam kes saya, saya dok  kumpul 7 hari Sinar Harian berturut-turut mulai Isnin haritu, 28 Mac.
Sebabnya... ?
Bila cukup 7 hari iklan Lost of of Tambun dalam suratkhabar tu, beserta dengan kepala surat khabar, saya boleh tukar dengan 1 tiket free masuk sana.



Woww...
1 tiket the masuk harganya rm58. Kalau ada promosi, harga rm49.25
Tapi dengan 7 kali beli Sinar Harian, kos cuma RM 1.20 x 7 = RM 8.4
Jimah 86% dari harga asal.
Woww weee.....

Tu yang saya gila kumpul 7 hari paper ni.
Tapi kita kan sibuk dengan kerja, jadi ada hari yang saya terlambat beli.
Sinar Harian pula paper paling laku. Paper lain ada lagi kat kedai, tapi Sinar Harian dah sold out.

Jadi kalau terlepas, saya ke ke kedai pengedar macamni la.

Kat kajang, ini tempatnya.



Kat pekan Kajang tu, ada nampak pejabat pos kecik, area sebelum simpang besar ke Metro Kajang. Area opposite Satey Kajang Haji Samuri. Haa.. Masuk jalan kecik depan pejabat pos tu dan cari kedai ni.

Ada banyak paper semalam kat situ..Nak beli sembilan pun boleh..
Tapi kena pergi cari awal pagi tau..

#tiketfreelostworldoftambun

Read more...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP