Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

jangan guna aircond ni

10 Februari 2012

saya belajar dari kesilapan
memang banyak cuba dan silap (trial and error) yang berlaku dalam hidup saya

masa kecik dulu selalu cuba dan silap buat biskut raya
yang paling tak lupa, tersilap masa mula2 buat biskut batik jawa
ada ke saya, kakak dan adik boleh blur macamana nak buat lepas kami campurkan bahan dlm kuali
resepi tu tak bgtau yang kami kena masukkan dalam bekas dan tekan mcm nasi himpit (kami panggil nasi kapit)

blur punya pasal, kami pergi tumbuk dlm lesung batu bahan2 yang dah digaul tu dan cetak guna pencetak kuih
dah biskut batik jawa jadi mcm cookies biasa.. adehhh

ok, saya dah melencong

apa yang saya nak kongsi hari ni adalah cuba dan silap saya dalam memilih jenama dan model air-cond
biasalah kita kan nak jimatkan kos
kita akan pilih alat elektrik yang ok tapi dengan kos yang paling murah

masa nak pasang aircond untuk rumah sewa saya, saya bertanya kepada kontraktor air-cond
nak yang murah tapi ok
mereka cadangkan beberapa jenama iaitu haier atau daikin
saya pun pilih haier
sebab siap pasang baru dalam rm800 - 850 bergantung pada jarak split unit dan compressor
semua sekali ada dalam 4 unit air-cond yang baru yang saya pasang

rupanya air-cond ni tak berapa sejuk la
patut la penyewa saya suka komplen air-cond tak sejuk
saya ingat sebab gas dah kurang atau sebab kotor
saya pun hantar la technician air-cond untuk servis

rupanya memang dia tak cukup sejuk!
sejuk setakat ala-ala ada je
walaupun remote dah tunjuk 16 darjah celcius
walaupun baru lepas servis pun, dia sejuk tahap mcmtu je...

jadi kesimpulan saya nak kongsi di sini
JANGAN BELI AIR-COND INI---> JENAMA HAIER
huhuhuhu...



13 ulasan:

CHEDEM 10 Februari 2012 9:25 PG  

Ani aircond ko jual kat saya masih sejuk,Panasonic.Terima kasih ye jual dulu.

rohaniah noor 10 Februari 2012 9:28 PG  

chedem, sama2..
haah, panasonic mmg good brand kan. kami ada satu bilik pasang aircond panasonic lama. wpun body dah kuning tpi mmg sejuk dan puas hati.

sourplum 10 Februari 2012 10:05 PG  

bgus review macam ni. orang lain xde la buat kesilapan yang sama.

sitiezahim 11 Februari 2012 10:03 PTG  

ha ha ha hampeh unt dedua cerita di atas huhu..

rohaniah noor 12 Februari 2012 10:12 PTG  

sourplum, tu lah motif saya.. supaya org lain tak buat kesilapan yg sama

cikgu, terima kasih...

sitie, hahahha.. yg pertama tu hampeh tp lawk giler... mcm bengong je tumbuk adunan tu

PakTeh 24 Februari 2012 7:24 PTG  

saya setuju dgn jenama tersebut dan sewaktu dgnnya yg made in china tetapi bukan "daikin" kerana ia jenama jepun yg lebih mahal dari panasonic dan york.

maaf, sebab saya juga keja memasang aircond. sekadar berkongsi dan moga ada benarnya.

rohaniah noor 27 Februari 2012 9:07 PG  

PakTeh, terima kasih atas perkongsian. kalau begitu, mungkin kontraktor saya tu tersalah memberi harga utk daikin

Zuraida Zulkapli 10 April 2013 4:24 PTG  

York colling king terbaik.

MoHd KhAiruL HaMzi B. MhD JaMin 14 Mac 2014 11:16 PG  

Salam,

Saya share tips pembeliaan penyaman udara.Untuk memilih penyaman udara yang bersesuaian perlula merujuk kepada'Cooling Capacity'dlm unit Btu/hr example 1HP,1.5HP or 2.0HP.bukan memilih penyaman udara paling murah.

Rule of Thumb Pemilihan penyaman udara .

Luas Ruang (diukur dlm feet)
Ratio yang sering digunakan adalah 7.5 bagi kediaman.

Cth :

Bilik Tido

Cooling Capacity (Btu/Hr)
= 7.5 x (luas ruang) x tinggi bilik
= 7.5 x (10x20)x 10
= 15,000 BTu/Hr @ 1.5hp
(1hp = 10,000 btu/hr)

Oleh itu, kita harus membeli 1.5hp untuk penyaman udara untuk bilik tido berkenaan.Sekiranya kita membeli 1.0hp kemungkinan besar bilik tido kita tidak sejuk dan penyaman udara kita sering mengalami kerosakan walaupun baru dibeli.

Jenama yang dicadangkan adalah York dan Acson kerana spare part mudah dan murah berbanding dengan Panasonic.

thanks..

MoHd KhAiruL HaMzi B. MhD JaMin 14 Mac 2014 11:16 PG  

Salam,

Saya share tips pembeliaan penyaman udara.Untuk memilih penyaman udara yang bersesuaian perlula merujuk kepada'Cooling Capacity'dlm unit Btu/hr example 1HP,1.5HP or 2.0HP.bukan memilih penyaman udara paling murah.

Rule of Thumb Pemilihan penyaman udara .

Luas Ruang (diukur dlm feet)
Ratio yang sering digunakan adalah 7.5 bagi kediaman.

Cth :

Bilik Tido

Cooling Capacity (Btu/Hr)
= 7.5 x (luas ruang) x tinggi bilik
= 7.5 x (10x20)x 10
= 15,000 BTu/Hr @ 1.5hp
(1hp = 10,000 btu/hr)

Oleh itu, kita harus membeli 1.5hp untuk penyaman udara untuk bilik tido berkenaan.Sekiranya kita membeli 1.0hp kemungkinan besar bilik tido kita tidak sejuk dan penyaman udara kita sering mengalami kerosakan walaupun baru dibeli.

Jenama yang dicadangkan adalah York dan Acson kerana spare part mudah dan murah berbanding dengan Panasonic.

thanks..

MoHd KhAiruL HaMzi B. MhD JaMin 14 Mac 2014 11:16 PG  

Salam,

Saya share tips pembeliaan penyaman udara.Untuk memilih penyaman udara yang bersesuaian perlula merujuk kepada'Cooling Capacity'dlm unit Btu/hr example 1HP,1.5HP or 2.0HP.bukan memilih penyaman udara paling murah.

Rule of Thumb Pemilihan penyaman udara .

Luas Ruang (diukur dlm feet)
Ratio yang sering digunakan adalah 7.5 bagi kediaman.

Cth :

Bilik Tido

Cooling Capacity (Btu/Hr)
= 7.5 x (luas ruang) x tinggi bilik
= 7.5 x (10x20)x 10
= 15,000 BTu/Hr @ 1.5hp
(1hp = 10,000 btu/hr)

Oleh itu, kita harus membeli 1.5hp untuk penyaman udara untuk bilik tido berkenaan.Sekiranya kita membeli 1.0hp kemungkinan besar bilik tido kita tidak sejuk dan penyaman udara kita sering mengalami kerosakan walaupun baru dibeli.

Jenama yang dicadangkan adalah York dan Acson kerana spare part mudah dan murah berbanding dengan Panasonic.

thanks..

Catat Ulasan

Ada komen atau pendapat? mari kongsikan...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP