Jual Rumah pun Kena Ada Peguam ke?

 Selamat hari Selasa, kawan-kawan.

Semalam, saya kongsikan artikel ini dalam KUDOS. Artikel mengenai Peguam bila Menjual Rumah.

KUDOS ni adalah kelab pembaca dan penyokong buku-buku terbitan Kasi Terbit dan Dua Penulis.

Kasi Terbit tu rumah penerbitan buku saya la.

Dua Penulis pula, rumah penerbitan yang dimiliki oleh kawan saya Norsa'adah Ahmad dan juga Dr Noor Hayati Yasmin.

Jadi alang-alang sebut pasal KUDOS ni, saya jemput la kawan-kawan pembaca blog saya untuk jadi ahli KUDOS ni juga. Daftar free je. Bila jadi ahli, kalau beli buku dari saya atau Dua Penulis, kos pos adalah percuma. Tak kira la beli banyak mana buku.

Nak daftar ahli KUDOS, klik link ni ya -> http://bit.ly/kudos2021


Ok balik pada artikel ini.. 

Jual Rumah pun Kena Ada Peguam ke?

Sebagai penjual rumah, kita juga memerlukan perkhidmatan lawyer untuk uruskan dua perkara penting.

1) dapatkan kebenaran pejabat tanah dan pihak berkaitan untuk menjual rumah tu. Ini yang selalu dipanggil consent pejabat tanah dan / atau LPH jika rumah kos rendah.

2) proses keluarkan gadaian rumah tu dari bank. Sebab masa beli rumah tu dan buat pinjaman bank, kita sebenarnya cagarkan rumah tu ke bank. Bila nak jual dan hakmilik kena ditukar, kita kena keluarkan gadaian tu dulu. Ini dipanggil discharge of charge.

Kita sebagai penjual, boleh lantik lawyer sendiri atau tumpang je lawyer buyer.

Kalau tumpang lawyer buyer, dapat lah kita jimat kos lawyer. Cuma bayar dalam lebih kurang RM1500-1800 untuk dua kerja di atas, dan beberapa tugasan kecil lain.

Kalau lantik lawyer sendiri, kita kena bayar caj lawyer dengan kadar yang sama macam buyer bayar lawyer dia. Formula bayaran lawyer untuk rumah bawah RM500k adalah 1% dari harga rumah + RM1500-1800 untuk bayaran search, bayaran pentadbiran ke pejabat tanah, upah isi borang CKHT dan lain-lain.

Kalau lawyer buyer ni REN yang jualkan rumah ni uruskan dan nampak kes ini tak complicated, boleh tumpang lawyer buyer je. Tak perlu keluar kos lawyer yang banyak.

Tapi, kalau buyer tu lantik lawyer sendiri dan bukan lawyer yang REN uruskan, lebih baik kita sebagai penjual ada lawyer sendiri. Sebab REN yang jualkan rumah kita tu tak kenal lawyer tu. Dia pun tak pasti macamana lawyer tu bekerja.

Begitu juga kalau REN yang jual rumah kita tu co-Agency dengan REN lain. REN yang kita lantik tu pun mungkin tak kenal lawyer tu dan apa-apa isu kena rujuk REN yang dia coA tu dulu.

Lawyer adalah individu penting dalam urusan jual beli rumah ni.

Nak jimat caj lawyer biar selamat.

Boleh faham, kawan-kawan?Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog