5 filem yang buat saya depression dan terganggu berhari-hari selepas menonton

Dua hari lepas, saya janji nak kongsi 5 movie yang buat saya terganggu berhari-hari selepas menontonnya. Tapi semalam saya agak kalut, kemudian saya buat larian 21km untuk klscm virtual run 2020, buat saya jadi tak sempat.

Ok, ini 5 filem yang saya tengok yang buat rasa depressing dan mengganggu saya selepas beberapa hari menonton.1. Hachiko.

Kisah benar ni, memang boleh buat kita menangis dua tiga hari selepas menontonnya..saya dah beli DVD filem ni dah lama. Tapi saya tak ada keberanian menontonnya sehinggalah tahun 2018 kot. Sedih tu dah tentu bila lihat anjing bernama Hachi ni setia menunggu tuannya balik dari kerja di stesen keretapi setiap hari. Sedangkan tuannya dah mati ketika di pejabat. Tu sebab tak dapat balik naik keretapi macam biasa. 

Yang paling mengganggu saya adalah, kenapa tak ada sesiapa tunjukkan mayat tuannya kepada Hachi? Atau sekurang-kurangnya bawak dia semasa upacara perkebumian? Biar Hachi tau.

Arhh.. Ini kisah benar. Mengingati pun buat saya sedih dan pilu.2. Marriage Story

Saya percaya filem ni patut menang oscar..bukan parasite. Ok, tapi saya bukan juri.

Filem ni menunjukkan betapa fragile satu perhubungan tu. Dah berkahwin, kelihatan gembira. Ada seorang anak. Ada kerjaya. Tiada sesiapa ada orang ketiga. Tetapi isterinya tiba-tiba mahu berpisah.

Kita ingat perkara-perkara yang dianggap remeh tu, bila dibincang dan pasangan tak setuju, ia habis begitu sahaja. Tapi rupanya tidak. Sedih juga lihat suami dia. Tapi dia buat saya menung, perempuan boleh nekad begitu bila dah tak mau.
3. Silenced, filem Korea.

Filem ni juga kisah benar. Bagaimana watak utama seorang guru membawa dan membongkar kisah penderaan seksual oleh sesetengah guru berpengaruh ke atas pelajar-pelajar pekak di situ. Kejahatan manusia, kezaliman dan bagaimana mereka manipulate undang-undang hingga terlepas buat saya geram dan marah. Adakah dunia ini hanya untuk memuaskan nafsu dan menggembirakan hati lelaki zalim sahaja?  Soalan ini yang mengganggu fikiran saya berhari-hari.

Yang menggeramkan kerana endingnya bukan baik. Bukan akhirnya pesalah menerima hukuman. Tidak. Kalau begitu, kita tersenyum riang. Tapi endingnya mereka bebas selepas melakukan penderaan dan pencerobohan seksual dan memberi trauma kepada pelajar-pelajar itu. Sakit hati bila teringat.4. Aashiqui 2, filem Hindi.

Filem ini bukan tentang salah seorang pasangan beralih hati macam Marriage Story tadi. Kedua-dua pasangan sangat utuh hatinya. Si kekasih lelaki bernama Rahul, seorang penyanyi terkenal. Dia membawa kekasihnya, Arohi, yang berbakat besar, masuk ke dalam industri. Dia percaya pada bakat Arohi dan melatihnya. Dia memang seorang yang selalu minum arak. 

Arohi semakin popular. Rahul pula semakin alcoholic hingga menyebabkan dia ada masalah disiplin. Dia hilang populariti dan hilang banyak job. Akhirnya dia depress dan semakin alcoholic. 

Arohi cuba membantu kekasihnya, walaupun sibuk dengan jadual sebagai penyanyi terkenal. Rahul pula merasakan dirinya sebagai bebanan pada Arohi, lalu akhirnya membunuh diri. 

Sampai hari ni saya amat meminati lagu-lagu soundtrack filem ni kerana melodinya yang sangat merdu dan lirik yang sangat deep. Terutama lagu Sun Raha Hu. Lagu mengenai mencari seorang yang benar-benar mendengar.

Filem ini sebenarnya remake filem Aashique yang pertama yang ditayangkan pada tahun 90an. Namun jalan ceritanya hampir sama dengan A Star is Born.
5. A Star is Born

Jalan cerita hampir sama dengan Aashiqui 2 namun ia sebenarnya remake filem tajuk yang sama yang ditayangkan pada tahun 1937. 

Jackson, seorang penyanyi rock terkenal berkenalan dengan Ally, seorang yang bercita-cita mahu menjadi penyanyi profesional. Jackson dan Ally berkenalan dan Ally berkongsi satu lagu yang dia cipta. Dalam satu persembahan pentas, Jackson menyanyikan lagu Shallow yang Ally tulis itu dan mengajak Ally untuk menyanyi bersama di atas pentas. Selepas itu orang mula nampak Ally. Namun Jackson sebenarnya ada masalah alcoholic dan masalah kesihatan pendengaran.

Jackson kemudian membawa Ally menyanyi bersama dalam tour dia. Ally kemudian menjadi penyanyi terkenal sehingga memenangi Grammy Award. Pada masa tu Jackson dan Ally dah berkahwin. Sedihnya, Jackson  mabuk ketika Ally menerima anugerah. Jackson susah hati kerana dia dah hilang job dan hilang populariti sedangkan Ally sedang meningkat naik.

Semasa Ally di atas pentas menerima anugerah, Jackson dalam keadaan mabuk naik sama. Di atas pentas, semasa sedang berucap, Jackson terkencing dalam seluar. Ini menjadi berita hangat.

Ally sepatutnya ada tour concert. Dia memutuskan untuk membawa Jackson menyanyi bersama, macam suatu masa dulu Jackson bawak dia. Tapi dalam diam, pengurus Ally berjumpa Jackson dan memberi kata-kata pedas kepadanya. Jackson dikatakan menjadi beban dalam hidup Ally.

Akhirnya Jackson minum pil tidur yang banyak dan menggantung diri. 

Bagaimana seorang yang bermasalah alcoholic dan depression boleh meninggalkan isteri yang amat sayang padanya? Jika ia menjadi beban, adakah dengan meninggalkannya akan membuat isterinya boleh menyanyi tanpa terganggu dengan masalah diri dia lagi? Adakah betul walaupun saling sayang, sesebuah hubungan boleh jadi sebegitu racun kepada seorang lain sehingga selayaknya salah seorang putus asa dan pergi?

Saya baru tonton filem ini hari Ahad baru-baru ini dan ia masih menghantui saya.  Mungkinkah kita juga menjadi bebanan pada sesorang dengan cerita dan isu kesusahan kita? Apa yang perlu kita lakukan bila kita pula menyusahkan orang atau menyebabkan kesusahan pada seseorang yang kita sayang?

Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog