Cita-cita yang membunuh

 Kita diajar untuk bercita-cita tinggi.

Tapi dalam banyak perkara, kita mungkin gagal kerana cita-cita kita terlalu tinggi.

Satu masa dulu saya banyak membaca mengenai financial freedom. Keluar dari rat race. Bila pendapatan pasif melebihi perbelanjaan. Jadi saya berusaha ke arah itu sejak 2006 ke 2012 melalui pelaburan hartanah. 

Namun sejak 2013, saya dapati beberapa pinjaman rumah menyekat saya dari melakukan perkara lain yang saya mahu. Iaitu mengembara untuk tempoh yang panjang atau berpindah ke negara lain yang lebih tenang bagi diri saya.\
Malah saya juga ada tersilap memilih hartanah yang tak menguntungkan. Mungkin saya seorang blogger hartanah yang belum cukup bijak sebenarnya.

Kemudian, kita diberi naluri, ingin ada seseorang yang kita sayangi sepenuh hati. Ingin berkongsi rasa dan hidup bersama.  Ini juga satu kegagalan saya. 

Pesan Mazlina Berahim semalam, cari orang yang obses dengan kita.  Bukan orang yang kita obses pada dia. Mengapa bekas suami ambil kesempatan dan mengkhianati dia, antaranya kerana Mazlina yang obses dengan bekas suaminya sejak awal bercinta lagi. Mereka bercinta sejak lelaki tu sedang belajar lagi.
Dalam kes saya, memang belum ada orang obses dengan saya. Obses dengan blog propertywaltz.com saya dulu mungkin ada kan. Hahaha....

Saya ada berangan, kan bagus kalau orang yang saya obses dengannya dulu, satu hari nanti melihat saya dan dia merasa rugi. Rugi kerana menolak dan meninggalkan saya. 

Malangnya saya rasa kalau mereka lihat saya sekarang, mereka akan rasa mereka buat keputusan yang betul. Aduh.. Mereka lebih bahagia dan berjaya dari saya. Saya masih dipijak angan-angan lagi. 

Tamakkah kita bila mengejar cita-cita?

Cita-cita dan angan-angan ada banyak waktu membawa kita terbang tinggi ke langit. Namun ada banyak ketika juga ia membuatkan kita tersungkur di tepi lorong.

Saya harap buku yang akan Kasi Terbit terbitkan mengenai bagaimana Mazlina mengatasi kemurungan dan kesedihan akan dapat membantu saya dan bakal pembaca nanti.

Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog