Pencarum insurans dan takaful boleh dapat penangguhan bayaran 3 bulan sempena wabak Covid 19

Minggu lepas Perdana Menteri kita dah buat pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat sempena keadaan Perintah Kawalan Pergerakan sekarang ni.

Antara yang terkandung dalam pakej rangsangan ini adalah penangguhan bayaran takaful dan insurans kepada pencarum selama 3 bulan kepada pencarum yang pendapatannya terjejas disebabkan Covid 19 ini.


Saya sendiri mempunyai perlindungan kad perubatan dengan Prudential BSn. Jadi saya bertanya agen Prudential saya, Mardiyah, adakah saya dan kawan-kawan yang berniaga sendiri ini boleh menerima penangguhan bayaran takaful ini?

Jawapannya dari pihak Prudential BSN adalah

1. Ia bukan automatik. 

Maknanya bukan secara automatik kita tak payah bayar carumah untuk bulan April, Mei dan Jun ni. Tapi kita kena mohon penangguhan ni. Dapat kelulusan penangguhan baru lah tak payah bayar. Tak mohon penangguhan, tetap kena bayar. Mohon penangguhan tapi tak diluluskan, pun kena bayar.


2. Penangguhan untuk 3 bulan sahaja, antara April 2020 sampai Disember 2020.

Maknanya kalau lah kita mohon dan dapat kelulusan penangguhan tu bermula bulan Mei, jadi penangguhan yang kita akan peroleh adalah untuk Mei, Jun dan Julai 2020.

Tapi kalau kita apply penangguhan bulan Jun, kemudian kelulusan diterima dan berkuatkuasa bulan Ogos, jadi kita tak perlu bayar insuran atau takaful untuk bulan Ogos, September dan Oktober 2020.


Boleh faham?


3. Siapa yang layak mendapat penangguhan ni?

Ia sebenarnya untuk pencarum yang telah
a) pesakit Covid 19
b) diarahkan kuarantin di rumah
c)mereka yang terjejas akibat kehilangan pendapatan atau perniagaan akibat PKP dan keadaan ekonomi yang perlahan ini.

Untuk kategori a dan b, mereka perlu hantar surat doktor yang mengesahkan perkara berkenaan.

Tapi untuk kategori c, ada leceh sikit.
Kita kena kemukakan bukti seperti
- surat pengurangan gaji atau surat penamatan gaji oleh majikan
- surat penutupan servis oleh pemilik perniagaan
- bukti atau dokumen lain yang berkaitan seperti notis-notis penutupan pusat penjaja, surat pembatalan festival atau ekspo perniagaan yang berkaitan dan lain-lain.
- agen saya menasihatkan saya agar memberi bukti akaun pendapatan dan pengeluaran untuk bulan Mac supaya lebih jelas ketiadaan atau kekurangan income tersebut.


4. Penangguhan ini tak bermaksud waiver atau terus percuma.
Maknanya tak adalah terus bagi free insuran. Bila tempoh penangguhan tamat, pencarum dikehendaki terus buat bayaran semula.

5. Tiada interest dikenakan sepanjang tempoh penangguhan ini. 
Tak macam bank ya.

6. Coverage tetap berkuatkuasa semasa tempoh penangguhan.
Jadi katalah kita dapat kelulusan untuk penagguhan bayaran ansuran atau takaful, tapi dalam tempoh tak payah bayar tu kita nak claim insuran atau nak masuk hospital, kita tetap boleh claim macam biasa selagi kita layak. As if macam tak ada penangguhan.



7. Cara memohon penangguhan

Dalam kes Pridential BSN, kita kena submit permohonan dan dokumen sokongan melalui email ke customer@prubsn.com.my.
Subjek atau tajuk email mestilah begini:

PERMOHONAN PENANGGUHAN PEMBAYARAN: SIJIL XXXXX

Boleh faham kawan-kawan?

Kalau nak tau lebih lanjut atau kalau kawan-kawan pencarum dari syarikat takaful atau insuran lain, boleh la hubungi agen insuran kawan-kawan untuk maklumat lebih lanjut ya.

Kalau nak tanya lebih lanjut dan berminat untuk dapatkan pakej dengan Prudential BSn, boleh juga contact Mardiyah dengan klik di sini.

Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog