• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Untung betul Makcik Kiah. Laki dia bawak Grab.


Tiba-tiba kisah Makcik Kiah jadi tular.
Si penjual pisang goreng yang tinggal di PPR Desa Tun Razak.
Suaminya pesara dan sekarang membawa Grab.
Anak Makcik Kiah pula adalah peminjam PTPTN.

 Terima kasih kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Perdana Menteri Malaysia (dan penulis teks ucapan) kerana menggunakan contoh rakyat marhain dalam menjelaskan Pakej Rangsangan Ekonomi pada petang Jumaat, 27 Mac 2020.

Makcik Kiah adalah contoh kehidupan 40% daripada rakyat Malaysia.
Makcik Kiah adalah kisah ramai.
Makcik Kiah mungkin juga kisah kita. Kisah rakyat marhain yang mencari rezeki pada saat gawat.

Ditambah pula suami Makcik Kiah si pesara yang terpaksa meneruskan kelangsungan hidup dengan menjadi pemandu e-hailing.
Ya, pemandu e-hailing adalah rakyat stereng yang berusaha untuk melawan kegawatan dengan menggabungkan kudrat dan keupayaan ekonomi 'gig'.

Istilah ekonomi gig ini semakin popular digunakan semenjak wujudnya platform perantara perkhidmatan secara digital seperti e-hailing dan AirBnB.




Sebuah buku Rakyat Stereng Lawan Gawat tulisan Mimi Salleh turut menjelaskan ekonomi gig ini telah menyumbang sebanyak AS$1.28 trilion kepada ekonomi Amerika pada tahun 2018.
Tulis Mimi lagi, E-hailing adalah sinar di sebalik kegelapan bagi mereka yang sedang dihimpit kesulitan.

Ia adalah peluang pekerjaan halal bagi mereka yang ingin ‘fight to survive’ - mereka yang dibuang kerja, si bapa yang perlu menambah pendapatan keluarga, si ibu yang ingin meringankan beban perbelanjaan dan si pelajar yang sedang mengumpul duit untuk membayar yuran pengajian.
Malah, e-hailing juga memberi peluang kepada pemandu pekak dan bisu serta kurang upaya untuk mencari rezeki.

Buku ini memuatkan 30 kisah pemandu e-hailing daripada pelbagai bangsa dan latar belakang.
Malah, turut diterangkan langkah-langkah untuk berdaftar sebagai pemandu e-hailing.

Ermm... mungkinkah salah seorang daripada mereka ialah suami Makcik Kiah?


Buku setebal 176 muka surat ini merupakan satu lagi buku terbitan Kasi Terbit.
Kasi Terbit ni pulak, siapa lagi kalau foundernya adalah saya sendiri, Rohaniah Noor.

Jika nak tahu, boleh dapatkan buku ini sementara jualan promosi masih berlangsung.
Klik bit.ly/mimifighter untuk maklumat lanjut.

Boleh juga dapatkan buku ini di laman Shopee Kasi terbit di link berikut. https://shopee.com.my/kasiterbit


Kredit: Mimi Salleh
Share:

Bank Negara umum moratorium automatik selama 6 bulan, tangguh bayar ansuran pinjaman kecuali kad kredit. Happ?

Hari kelapan dalam tempoh Kawalan Pergerakan.

Bagi sebahagian kakitangan awam, ini hari kelapan mereka bercuti dengan gaji.
Bagi kakitangan perkhidmatan utama, tak ada beza. Kerja macam biasa di pejabat atau di rumah. Gaji tetap jalan.
Tapi bagi sebilangan besar peniaga dan orang yang bekerja sendiri, ini mungkin hari kelapan mereka terpaksa tutup bisnes atau tak ada job.
Majikan kecil begini, nak bayar gaji pekerja pun tak dapat. Jadi terpaksa beri cuti tanpa gaji kepada mereka.
Walaupun Jabatan Tenaga Kerja mewajibkan semua majikan membayar gaji penuh kepada pekerja, nampaknya peraturan itu dilihat pro-pekerja.
Sebab majikan kecil juga adalah rakyat yang terduduk bila bisnes terpaksa tutup.

Jadi macamana?

Minggu lepas, Pakej Rangsangan Ekonomi mengumumkan bahawa moratorium atau penangguhan pembayaran ansuran pinjaman akan diberi selama 6 bulan kepada pekerja atau SME yang terkesan akibat covid 19.
Apa yang berlaku pada waktu itu adalah:
- tak semua bank menyambut langkah pemberian moratorium ini.
- tak semua golongan peminjam layak mendapat moratorium
- peminjam kena memohon dari bank untuk mendapat moratorium. Kemudian tengok bank luluskan ke tak

Leceh kan?

Ahaa.. alhamdulillah sekarang dah ada berita baik.


Bank Negara dah keluarkan surat kepada semua bank, memaklumkan pengecualian atau moratorium secara automatik untuk semua bayaran ansuran pinjaman, selama 6 bulan, bagi semua peminjam individu atau SME mulai 1 April 2020.

Namun ada syarat dan terma untuk moratorium ini:

1- ia mestilah yang belum tertunggak selama 90 hari dari tarikh 1 April 2020. Maknanya kalau ansuran tu dah lebih 90 hari tertunggak, ansuran tu tetap kena bayar. Kalau cuma tak bayar pada 31 Mac ni, ia tertunggak juga tapi tak lebih 90 hari. Jadi masih layak menerima moratorium.

2- Pinjaman mestilah dalam mata wang Ringgit Malaysia.



3- Moratorium ini tak termasuk pinjaman kad kredit. Namun begitu sekiranya pemilik kad kredit mempunyai masalah membayar amaun minimum kad kredit bulanan, pemilik kad kredit boleh memohon pihak bank menukarkan baki kad kredit ke pinjaman bersyarat. Tempoh pinjaman bersyarat tu tak lebih 3 tahun dan kadar faedah tak lebih 13% setahun.

4- Kadar faedah atau kadar keuntungan masih berjalan dan dikira macam biasa. Jadi, bila ansuran tak dibayar dan faedah berjalan, jumlah yang perlu dibayar secara keseluruhannya akan bertambah. Jadi, tempoh bayaran balik pinjaman akan bertambah juga.

5- moratorium ini bukan sejenis restructure loan. Jadi ia tak menjejaskan prestasi CCRIS atau menjejaskan rekod peminjam ketika nak mohon pinjaman lain di masa depan.

6- Peminjam individu atau SME yang tak mahu moratorium ini, perlu memaklumkan bank yang mereka nak teruskan dengan pembayaran ansuran bank macam biasa.



Jadi kawan-kawan, dengan berita gembira ni maka terbatalkan proses permohonan moratorium yang bank kenakan sebelum ni.
Kita tak payah call bank dah dan isi borang.
Semua pengecualian ni berkuatkuasa secara automatik mulai 1 April nanti.

Walaubagaimana pun, jika anda mempunyai ansuran yang kena bayar sebelum 1 April 2020, anda masih perlu membayar jika tak mau ia menjadi tertunggak.

Satu lagi jangan lupa.

Untuk April - Oktober 2020 ni, yang mana buat auto debit dari akaun simpanan ke akaun pinjaman ansuran bank, boleh batalkan dulu la auto debit ni.
Nanti elok-elok dapat penangguhan bayaran ansuran, tapi setiap bulan auto debit tolak duit dua tiga kerat yang ada dalam akaun bank kita tu pulak.
Elok nak beli roti gardenia, tengok-tengok baki duit dalam akaun bank dah berkurangan pulak.
Alahai...


***
Rohaniah Noor
Perunding Hartanah
Share:

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan.

Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari akaun 2 KWSP sebanyak RM500 sebulan untuk meringankan beban kewangan masing-masing.
Ia akan berkuatkuasa mulai 1 April nanti.
Semua pencarum boleh mohon keluarkan asalkan ada duit mencukupi dalam akaun 2 dan usia pencarum sehingga 55 tahun.
Mereka boleh keluarkan rm500 sebulan selama 12 bulan. Total pengeluaran dibenarkan adalah RM6,000.



Apa kesan dari pengumuman ini?


1. Pengeluaran akaun 2 KWSP ini tidak wajib. Siapa ada wang simpanan, seeloknya guna wang simpanan. Siapa yang gaji masih jalan, lagi lah tak ada alasan nak keluarkan duit dalam akaun 2 ni. Kalau dah tak ada pilihan lain, barulah keluarkan duit akaun 2 ni ya.



2. Selama ini, kita semua tahu yang duit persaraan dalam KWSP sebenarnya tak cukup untuk sara kita selepas bersara. Ramai yang habiskannya dalam tempoh 3 tahun pertama sahaja. Saya sendiri ingat lagi yang bila arwah abah saya keluarkan duit kwsp, kejap je nampak dia ada duit. Lepas tu, dia tetap membaiki kereta macam biasa. Kami sendiri tak tau apa dia buat dengan duit KWSP dia tu.

Sebelum ini, akaun 2 ni dah pun boleh dikeluarkan untuk bayar yuran pengajian, bayar hutang PTPTN dan untuk beli rumah. Jadi bila boleh keluarkan pula untuk survive sepanjang 12 bulan ni. Kesannya, makin sikit la duit persaraan pencarum nanti? Sebab banyak sangat dikeluarkan.




3. Macam saya cakap tadi, akaun 2 boleh digunakan untuk membeli rumah. Apabila RM6K dah dikeluarkan sepanjang 12 bulan ni, maka pencarum ni dah tak ada la banyak baki untuk beli rumah. Dah la ramai tak ada deposit 10%. Sekarang duit kwsp pun dah mengecik. Apa lagi yang tinggal?

Perlu ke gunakan RM6K untuk digunakan untuk setahun ni berbanding sebuah kediaman yang kekal selagi kita hidup?



4. Ada komen di media soSial kata, bagus berkahwin dengan pekerja swasta sebab ada duit kwsp untuk dikeluarkan pada masa ini. Kalau kahwin dengan kakitangan awam, tak ada KWSP. Lepas tu menyesal sebab laki tak ada KWSP.


Hey hey... bodoh tu jangan la dihabiskan.
Kalau laki perempuan tu kakitangan awam, dia tak perlu keluarkan duit akaun 2 kwsp ni sebab gaji dia masih jalan macam biasa. Ohkay!



5. Pengeluaran akaun 2 KWSP tak wajib. Siapa yang memang terdesak, keluarkan pada bulan yang perlu sahaja. Walaupun kita semua tak ada job atau tak ada gaji di waktu begini, kita usahalah cari pendapatan mana yang boleh. Jual barang online, offer service online, bawak foodpanda, bawak grab food atau apa juga. Bulan mana yang ada income tu, kita tak perlu la keluarkan.




6. Saya harap kerajaan akan beri bantuan lain kepada pekerja tak bergaji dan golongan bekerja sendiri yang sangat terjejas dengan keadaan sekarang. Apa kata, bagi diskaun atau pengecualian pembayaran cukai ke.. Kan sekarang ni sepatutnya masa untuk peniaga dan orang yang bekerja sendiri nak bayar cukai. Bagi la pelepasan pembayaran cukai. Bagi juga mask percuma. Bagi elaun kepada semua golongan begini. Beri monotorium pembayaran ansuran atomatik kepada golongan begini. Jangan la hanya fikirkan pekerja makan gaji sahaja. Majikan kecik dan yang bekerja sendiri pun poket kosong. Setidaknya, beri interest free untuk 6 bulan ini. Bank dah cukup kaya dengan kadar faedah atau profit yang kami buat loan selama ini kan.



7. Nak keluar KWSP kena pergi pejabat KWSP tak? Atau boleh isi borang online dan duit automatik masuk dalam akaun bank je. Part ni tak jelas. Jangan disebabkan ni, pejabat KWSP akan dikerumun orang pula nanti macam adegan kat balai polis tempoh hari.

Stay safe kawan-kawan pembaca PropertyWatlz.com



Share:

Masalah leaking di rumah teres dua tingkat. Puncanya rumah jiran?

Hari ni hari keenam Kawalan Pergerakan di Malaysia kan.
Rakyat Malaysia kesemuanya dikehendaki duduk di rumah sahaja.
Kecuali kakitangan di sesetengah industri yang dikategorikan penting
dan keluar rumah pun jika ada keperluan penting untuk membeli barang keperluan di rumah atau yang berkaitan dengan industri penting tadi.

Namun, apa yang saya nak cerita hari ni sebenarnya berlaku sebeluam partial lockdown ni.

Selalunya kalau dalam apartment, rumah atas bocor, yang kena orang rumah bawah.
Kalau rumah teres. lain pula.

Rumah ni penyewanya dah lambat bayar full deposit. Tak seperti dijanjikan.
Tapi rumah dah serah kunci.
Penyewa dah masuk.
Ini berlaku sebab owner setuju dengan syarat petang hari yang sama, baki deposit akan dibank in.
Tapi tak berlaku. Panjang ceritanya, saya kena cerita detail dalam posting lain.

Tapi ringkasannya, penyewa ni kemudian tak bayar sewa masuk bulan ketiga.
Kita hantar notis, dia tak kekuar-keluar.
Hantar mesej suruh keluar pun, dia reply nak keluar tapi bagilah masa.
Itu je alasannya.

Tiba-tiba dua minggu lepas tenant kata nak serah kunci.
Saya macam woww happy.
Good for owner.

Kemudian rupanya dia nak serah kunci sebab dinding bilik tidur, air keluar dari dinding.
Dinding lembab.





Bukan itu sahaja, rumah sebelah pun, air keluar berpunca dari rumah ini.
Air bocor ke rumah jiran sampai bilik air dan bilik tidur mereka basah dan air bergenang.
Kenapa jadi macam tu?

Jadi pada hari tenant nak serah kunci, saya sebagai agen rumah tu ajak owner sekali
tengok keadaan leaking tu dan puncanya.
Owner bawak kontraktor yang biasa baiki rumah ni
Owner rumah sebelah pun ada sekali.

Sampai di sana, jiran tu tunjukkan kami bilik air dan bilik tidur dia
Bilik air tu, airnya keluar dari dinding sampai bergenang
Bilik tidur pula, dinding lembab dan cat terkopek-kopek.
Syiling di aras bawah pun nampak lembab dan berkulat.

Jiran tu ingat, bocor kat rumah dia.
Jadi dia pun hack dinding dia di beberapa tempat yang dijangka mungkin berlaku kebocoran.
Habis syiling aras bawah dan beberapa dinding tempat penyambungan paip dah kena hack.





Tapi masalahnya, semuanya kering.
Tak ada bocor langsung.

Dia jem.
Tetiba terdengar bunyi air menitik di rumah sebelah, rumah client saya ni.
Adakah itu puncanya?

Jadi dia hubungi tenant ni.
Tenant ni pulak, sebenarnya dah jarang ada di rumah tu.
Bisnes kedai makan dia dah tutup. Pekerja dah ramai lari.
Cuma dia belum serah kunci sebab masih ada banyak barang lagi dalam rumah.

Jadi, bila tenant ada di rumah, jiran ni pun datang tengok rumah tu.
Bawak kontraktor dia sekali.
Ada satu bilik air di tingkat atas betul-betul bersebelahan dengan bilik air dia.
Air dari shower bilik air tu non stop menitik.
Mungkin sebab stokok paip bermasalah, jadi air shower terus menitik.



Kemudian, mereka dapati dinding di bilik tidur sebelah bilik air ni pun lembab.

Ada satu lagi bilik air di bilik master pun nampak bermasalah.
Dinding master bedroom juga lembab.
Syiling aras bawah yang betul-betul bawah bilik air master pun nampak lembab.
Cat dah terkopak. dah start berkulat juga.



Jadi kontraktor cadang, tutup dulu air di aras atas.
Kita tengok, kalau semua dinding rumah ni, serta dinding dan bilik air rumah jiran kering, maknanya betul puncanya dari bilik air rumah client saya ni.

Then lepas 2 minggu test, memang betul la.
Rumah jiran dah tak ada bocor dah.
Betul waterproof bilik air rumah client saya ni dah tak ok, ditambah dengan shower yang asyik menitik, buat rumah jiran bocor habis

Hadoi...
Kesian jiran ni.

Jadi bila dah jelas begini dan client saya pun bawak kontraktor dia, solution yang akan dilakukan adalah:
- buat semula waterproof bilik air ni
- buat juga waterproof di bilik air master
- repair stokok yang bermasalah
- cat balik dinding yang lembab apabila dinding kering semula sepenuhnya.

Jujurnya, sebagai orang yang tak duduk rumah teres, ini pertama kali saya jumpa kes sebegini
waterproof bilik air tak ok, menyebabkan leaking besar di rumah jiran.

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog