• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Bagaimana bank menilai kelayakan pinjaman melalui akaun bank?


Nak sambung artikel lepas pasal peniaga online yang nak beli rumah.

Saya ada tulis, kalau berniaga sendiri dan nak beli rumah, masukkan semua duit perniagaan dalam akaun bank semasa, kena decare income tax banyak-banyak dan bayar cukai banyak untuk melayakkan kita mampu beli rumah.



Kemudian Firdaus Pay, seorang ex-auditor bank berkongsi bagaimana bank melihat pendapatan perniagaan dari akaun bank semasa mereka.






Saya kongsikan di sini


*******

Apa pemohon Self-Employed atau Sole-Proprietorship perlu tahu untuk mudah lulus pinjaman?

Pemohon "Self-Employed atau Partnership" akan dinilai berdasarkan transaksi kepada akaun semasa seperti :-

1. Purata bulanan transaksi sebelah kredit (deposit)

2. Purata bulanan transaksi sebelah debit (pengeluaran)

3. Purata baki hujung bulan akan semasa

4. Kejadian "cek tendang" untuk akaun semasa

5. Aliran wang tunai (net cash flow)

Pemohon "self-employed" biasanya akan dinilai melalui pegangan wang tunai (cash reserve) dan aliran wang tunai yang positif dan baik (positive net cash flow) untuk meyakinkan pihak bank bahawa pemohon mampu untuk membayar hutang pinjaman sepanjang tempoh pinjaman.

Kekuatan simpanan atau pelaburan (yang berbentuk "cash equivalent" juga akan di ambil-kira oleh pihak bank).

Sebagai contoh, pemohon yang tidak mempunyai "payslips" akan di nilai melalui penyata akaun simpanan atau akaun semasa pemohon untuk sesuatu masa (biasanya selama 6 bulan terakhir).

Pemohon akan mempunyai peluang yang yang lebih cerah untuk pinjaman di luluskan jika pemohon mempunyai akaun simpanan tetap (fixed deposit) yang banyak dengan bank tersebut.

Ini akan menunjukkan bahawa pemohon mempunyai kekuatan pegangan wang yang tinggi (high cash reserve).








*****

So, amacam?
Nampak lebih jelas macamana bank menilai kelayakan pinjaman anda melalui akaun bank semasa perniagaan anda?

Follow Firdaus Pay di Facebook
Follow saya di Facebook.


Share:

Berniaga online tapi nak beli rumah. Macamana tu?

salam saudari.

sy mengikuti penampilan saudari d tv1 pagi ini. penampilan saudari mencuit sy dan buat sy terfikir tentang keadaan sy.

sy adalah graduan sarjana tetapi tidak berkerja. skrg menjalankan bisnes online . sy sudah berkahwin dan anak perempuan 3. suami tidak berminat utk buat hibah atas harta nya dan sekiranya berlaku apa2 padanya hanya faraid spt biasa akan berlaku kpd sy dan 3 anak prempuan sy.

soalan sy :

1. sy buat bisnes online. dan sy simpan duit. adakah sy boleh beli rumah?

2. kalau boleh, apakah mungkin step saudari boleh list kan pada sy utk sy follow satu persatu?

maafkn sy jika msg mngnggu saudari. terima kasih utk masa n maklum blas.

****

Jawapan saya, harap membantu

1. Daftar perniagaan dengan ssm

2. bukak akaun semasa dengan bank

3.Setiap pendapatan perniagaan, masukkan dalam akaun bank. Kalau nak beli rumah, masukkan banyak-banyak.

4. Declare cukai selama dua tahun berturut-turut. Kalau nak beli rumah dan buat loan, declare income banyak dan bayar cukai sepatutnya mengikut kiraan dan penolakan cukai yang sepatutnya.

5. Ada dua tahun bukti bisnes beroperasi dan dua tahun declare cukai, boleh mohon untuk buat pinjaman. Tapi kelayakan pinjaman tu ikut berapa banyak income perniagaan tu la. Tu sebab kena declare banyak dan bayar cukai banyak kalau nak beli rumah.

Wajib ada: buku Kurangkan Cukai Secara Sah tulisan Rezduan Bakar yang saya terbit kan bawah Kasi Terbit.




Boleh dapatkan dari saya
Http://www.wassap.my/60123547636

Buku ni sangat penting kepada semua yang berniaga dan bekerja sendiri.
Tu sebab saya sanggup keluarkan modal terbitkan buku ni
Share:

Perempuan ini naik motor dan muncul di Selamat Pagi Malaysia

Minggu lepas saya dijemput oleh Kak Liza,  Penerbit Selamat Pagi Malaysia untuk muncul di rancangan live TV tu.
Dia minta saya bercakap mengenai Tips Beli  Rumah.

Mula-mula saya ragu-ragu juga nak terima ke tak tawaran ni.
Sebab last saya muncul di Selamat Pagi Malaysia pada tahn 2015.
Sebelum saya accident dan buat pembedahan kepala.

Selepas accident, ada waktu saya tersalah menyebut perkataan atau tersalah sebut suku-kata.
Walaupun dah makin baik, tapi ada juga la tiba-tiba satu perkataan salah terkeluar.

Tahun 2018, saya ada terima jemputan juga tapi tarikh tu tak boleh.
Saya kena bawak kawan saya Normi ke hospital pula sebab masa tu dia patah kaki.
Tapi saya dapat bantu Kak Liza dapatkan pengganti.

Walaupun pengganti tu hensem dan tak comel macam saya, ok la juga kan...

Maknanya dah lebih 3 tahun saya tak masuk TV cerita pasal hartanah ni.
Neves juga.

Tapi fikir punya fikir, ok la.. kali ni saya terima tawaran tu.

Sesi saya sepatutnya jam 9.30 pagi.
Saya duduk Kajang, jadi kena gerak awal pagi kalau nak tiba di RTM dalam jam 8 ke 8.30 pagi.
Jem kan.. orang pergi kerja.
Nak selamat, kena keluar dari rumah jam 6.30 pagi. At least ada asa sejam setengah ke 2 jam untuk ke sana.
Kalau tak jem, 35-40 min sampai... huhuhu

Tapi saya terlewat pula.. jam 7 pagi baru keluar pintu rumah.
Risau juga ni.. nak tawakkal ke tak?

Tak senang hati, saya patah balik.
Masuk rumah semula, ambik helmet dan kunci motor.
Saya naik motor je... hahahaha

Done....  jam 8.02 pagi dah sampai.
Senang kalau naik motor. Parking tak pening


Kena touch up dulu, muka lisptik pun tak ada.. ahahaha

Tapi agaknya sebab saya dah ada dan ada perubahan pada program tu, jam 9 pagi saya dah diminta naik ke pentas SPM.
Lebih cepat dari jangkaan.

dan ni lah hasilnya...
Jemput tonton kat sini ya...

Harap perkongsian minah motor ni membantu korang ya..
Perempuan ini naiki motorsikal ke RTM dan muncul di Selamat Pagi Malaysia, bercerita tentang macamana nak beli rumah.
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog