Rumah sewa untuk perempuan sahaja? Matilah kalau buat iklan macam ni di UK

Di Malaysia, kita selamba buat iklan rumah untuk disewa
... Perempuan bujang sahaja
... Lelaki bujang sahaja
.. Muslim sahaja
.. Expatriate preferred
.. Family preferred



Tahu tak, di UK, iklan sebegini adalah salah di sisi undang-undang.

Tuan rumah tidak boleh mendiskriminasi prospek penyewa disebabkan umur, status perkahwinan, mengandung, OKU, bangsa, agama, jantina, transexual dan orientasi seksual.

Kalau prospek penyewa mendapati berlaku diskriminasi, mereka boleh hubungi Equality Advisory Support Service (EASS).

Ahaaa... power kan?



Sabtu 4 Ogos 2018 nanti saya kongsi banyak lagi mengenai sewaan rumah. 
Saya dan sifu hartanah saya, tuan Azizi Ali akan berkongsi di satu seminar percuma di Sales Gallery Rencana Royale, TTDI.




Rencana Royale ni satu projek baru khas untuk pembeli Melayu di Taman Tun Dr Ismail.
Ada Corporate Suites in the sky, 2-storey Garden Suites, Deluxe Duplex Suites, Deluxe Suites, Executive Duplex Suites and Executive Suites.
Lokasi yang bagus tu...Kawasan yang dah matang. 
Kami kata, ttu empat orang kaya-kaya.
Tapi projek ni, harga paling rendah dalam RM360k++ untuk unit Executive Suite 472 sqft.




Baik, balik ke seminar percuma 4 Ogos ni,
Kita akan cerita pasal 5 perkara anda patut tahu untuk jadi tuan rumah power dan licik

1- Apa patut ada dalam tenancy agreement. Macamana nak faham terma dalam perjanjian tu
2- Bagaimana nak handle penyewa yang tak bayar sewa?
3- Macamana nak elakkan penyewa sewa kejap-kejap?
4- Kita bagi rumah bersih, penyewa keluar rumah macam tongkang pecah. Macamana nak handle?
5- Bagaimana nak lantik agen hartanah dan berapa mereka caj?

Selain itu, ada topik tambahan iaitu
- Kenapa kita perlu Akta Sewa Rumah
- Bagaimana akta seumpama dilaksanakan di UK dan Jerman. Mengapa kita masih ketinggalan?
Kita akan lihat bagaimana beberapa negara lain wujudkan akta khas untuk sewaan hartanah dan bagaimana ia dilaksanakan.

Untuk hadir, sila buat pendaftaran kehadiran dengan menghubungi nombor telefon di bawah:
+60173050308
+601121951925 (whatsapp) / +601161948893

Jemput datang ya..

Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog