• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

MyDeposit: Kerajaan bagi deposit beli rumah sampai RM30K

Semasa pembentangan bajet 2018 tempoh hari, Perdana Menteri kita ada umumkan satu skim bantuan kepada rakyat untuk beli rumah.
Namanya MyDeposit

MyDeposit ni sebenarnya satu skim di mana kerajaan akan beri





Syarat – syarat dan kelayakan yang telah ditetap kan KPKT : 

1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia

2. Berumur 21 tahun ke atas ( tiada had umur maksima

3. Pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah

4. Pendapatan isi rumah : - Pendapatan kasar antara RM3,000 hingga RM10,000 sebulan .
( Pendapatan kasar bulanan termasuk semua bentuk ganjaran hasil dari pada pekerjaan atau perniagaan, upah, gaji, komisyen, bonus, elaun dan lain - lain )
Pendapatan isi rumah maknanya pendapatan suami campur pendapatan isteri.
 
5. Pemohon yang layak mestilah tandatangan Perjanjian Jual Beli rumah yang hendak dibeli dalam tempoh 30 hari.


Syarat rumah yang hendak dibeli pula mestilah:

1. Rumah dari pasaran  subsale (beli rumah dari individu) atau beli rumah dari pemaju yang dalam pembinaan.

2. Kalau rumah dari pemaju, ia mestilah projek-projek perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi/ insentif/ dana Kerajaan. Rasanya bukan projek PR1M, RUMAWIP atau Selangorku.

3. Harga rumah mestilah maksima RM500K ke bawah sahaja.


Haaa ni proses keseluruhan Skim MyDeposit ni





Perkara penting yang perlu kita tahu untuk skim ni adalah

1. Dari segi amaun deposit
Amaun yang akan diterima adalah 10% dari harga rumah yang nak dibeli atau maksima RM30K sahaja.
Maknanya kalau korang beli rumah harga RM280K, dapat lah duit deposit RM28K
Kalau beli rumah harga RM300K, dapat RM30K
Tapi kalau beli rumah harga RM450K, korang dapat RM30k sahaja.

 2. Berkejar-kejar cari rumah dan sign SPA
bila lepas mohon dan permohonan diluluskan, ia sebenarnya bersyarat.
Pembeli mestilah sign booking form dan perjanjian jual beli (SPA) dalam tempoh 30 hari.
Kalau tak, kelulusan MyDeposit ni terbatal.

Ahaa...  kalut juga kan
Sebab dapat je kelulusan, kena terus book rumah, cepat-cepat apply loan rumah dan cepat-cepat sign SPA.
Semuanya dalam 30 hari.
Pergh....
Mau tak bernafas ni nanti.

Unless korang memang dah tau rumah mana nak beli tu,  dah ada standby duit deposit kalau permohonan ni tak lulus dan bila permohonan ni lulus, tinggal book, hantar permohonan pinjaman dan sign SPA sahaja.

Yelah.. kita bukan tahu bila permohonan kita tu akan lulus.
Tu pun kalau lulus.
Kalau tak lulus?

Kalau book awal-awal, sekali lagi 5-6 bulan pun tak tentu lulus ke tak... macamana pula kan.
 Dah tentu deposit yang kita bayar untuk book tu akan terbatal sebab dah lambat sangat tak sign SPA lagi.

3) Monotorium 10 tahun
Maknanya tak boleh jual dalam masa 10 tahun dari tarikh perjanjian jual beli.
Jadi ia tak sesuai untuk mereka yang berangan nak beli dan cepat-cepat jual.
Ini untuk pembeli rumah yang nak duduk lama atau nak simpan rumah ni untuk sekurang-kurangnya 10 tahun ya.


Jadi, adakah MyDeposit ini akan boleh menjadi penyelamat dan harapan besar kepada pembeli rumah baru?

Saya nampak, tak berapa sangat.
Mungkin ia lebih sesuai untuk beli rumah dari pemaju. Sebab boleh lah survey-survey dulu projek baru tu sambil apply MyDeposit.
Nanti dah lulus permohonan MyDeposit baru call balik salesperson pemaju tu dan booking.

Tapi kalau nak beli rumah subsale, saya nampak kurang sesuai.
Sebab survey-survey dan apply MyDeposit, kalau lulus lagi 5 bulan, mungkin rumah tu dah terjual
Sebab tak ada owner sanggup reserve kan rumah tu untuk kita selagi kita tak bayar apa-apa duit booking dan sign booking form kan...
Jadi, kalau dah berkenan rumah subsale tu, kena beli je la tanpa berharap dengan MyDeposit.
Kena ada duit deposit 10% sendiri lah maknanya.

Boleh nampak tak?

Apa pun kalau nak memohon, boleh pergi ke laman web rasmi mereka
https://sprn.kpkt.gov.my/sprn/

Sepatutnya permohonan dah bukak hari ni tapi nampak tadi sistem dah jem
Mungkin ramai sangat orang akses
Jadi, jangan putus asa ya
try akses lagi sampai berjaya.

Yeahhh..

Nak ilmu hartanah datang ke rumah?
Dapatkan buku-buku hartanah panas ni. Tak ada jumpa kat kedai.



Share:

Buku-buku hot dihantar ke rumah anda

bakal jutawan hartanah...
jika ada rm50,000, mereka beli kedai
jika ada rm5,000 mereka beli rumah
jika cuma ada rm50, mereka beli buku.

#rohaniahnoorquote

Ahaa... sebenarnya saya nak beritahu, pelaburan yang paling penting , sangat berguna tetapi murah adalah pelaburan pada diri sendiri.
Laburkan duit yang sedikit untuk membeli buku-buku yang dapat memberi kita imu dan perkongsian pengalaman.

Haa... ni kat sini ada banyak buku-buku kot yang korang boleh order.

Yang ni buku-buku terbitan Kasi Terbit, syarikat penerbitan kami la ni.
Ada buku hartanah, ada buku travelog dan ada buku perubatan.


1. Beli Rumah Kababoom! - oleh Rohaniah Noor
yang ni dah tinggal 2 je. lepas tu sold out
2. Penyewa Hantu Tuan Rumah Buaya - oleh Rohaniah Noor
3. Krabi Pergi Naik Bas Balik Naik Tren - oleh Normi NAS
4. Seoul dengan RM1400 Je? oleh Normi NAS
6. Backpack Pusing Jerman oleh Normi NAS
7. Ummi Oncall Lagi oleh Dr Nurul Khairiyah
8. Backpack Bonceng Motor Medan - Parapat _ Berastagi oleh Normi NAS

Backpack Bonceng  Motor ni buku baru.
Insya Allah minggu depan kita buat pelancaran buku ni.
Sempena pra-pelancaran, harga pun special. Cuma RM18 sahaja.
Lepas ni harga balik ke harga asal, RM25.



Selain dari  tu kita ada juga buat jualan buku-buku hartanah yang kawan-kawan lain tulis.




1. Caveat Rumah Lelong - oleh Shafie Bustan
2. Pendekar Keyboard - oleh Khairul Ezuwan (KEY)
3. Nota Cukai oleh Rezduan Bakar
4. 99 #Tips Hartanah Mudah oleh Dr Azizul Azli
5. Q&A Rumah Pertama oleh Dr Azizul Azli
6. Mudahnya Beli Rumah oleh Dr Azizul Azli
7. Wang Ada di Mana oleh Dr Azizul Azli
8. Rahsia Beli Rumah Kos Rendah oleh Dr Azizul Azli
9. Makan Gaji oleh Dr Azizon Othman
10. Bersara Penuh Gaya oleh Dr Azizon Othman
11. BLT Property Investment (Banking, Law, Taxation) - oleh Chris Tan, Miichael Yeoh dan Richard Oon
12. Hobi Hartanah oleh Ir Razak
13. Cinta Rumah Subsale - oleh Shafie Bustan
14. Nota Hartanah oleh Meor Zaidee





 Untuk buku-buku travelog juga, kita ada buku-buku dari kawan penulis lain.

1. Kembara Afghanistan oleh Siti Noridah ET
2. Namaste India oleh Siti Noridah ET
3. Travelog Mr Traveller 2 oleh Meor Farid Asyradi
4. Travelog HJ  oleh Meor Farid Asyradi
5. Merentas Amerika oleh Badrul Hisham
6. Langtang Nepal oleh Mhilmi Osman
7. Camperva Trip dari Christchurch ke Queensland
8. Melbourne dan Sydney dalam 10 hari

Buku-buku ni semua boleh dibeli dengan menghantar whatsapp ke saya 0123547636 atau staff kami Dell 0122536918

Dapatkan dan baca sekarang ya


Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog