Kalau boleh beli medium cost, jangan beli rumah low cost

"saya nak beli rumah murah je. Rumah kos rendah jadilah..."
Ini ayat yang saya biasa dengar di kalangan bakal pembeli rumah baru.

Sebabnya, mereka kata harga rumah tu murah. Jadi nak bermula dengan yang murah dahulu.

Kalau tanya pendapat saya, kalau boleh jangan.


Kalau gaji lebih dari RM3K seorang jika bujang, atau jika gaji suami campur gaji isteri dah lebih 5K, dah tak layak dah nak beli rumah low cost ni.

Jadi, paling murah pun rumah medium cost lah.

Bagi saya, dari beli rumah kos rendah lebih baik beli rumah medium kos.

Sebab?

1. tak ada restriction gaji. Korang gaji berapa pun tak kisah. Boleh beli. Rumah low cost jika di KL dan Selangor ni, hanya untuk yang income tak lebih rm3k kalau bujang atau kalau dah kahwin, total gaji suami isteri tak lebih 5k. Ada sesetengah rumah low cost di KL lagilah.. hanya yang dah berkahwin layak beli.

2.  nanti kalau nak jual balik pun payah. Sebab kena cari buyer yang gajinya pun layak beli juga.

3.  disebabkan market terhad, harga rumah low cost tak melambung tinggi sangat berbanding medium cost.

Tapi kalau kawan-kawan cuma bergaji bawah 3K dan layak beli rumah low cost, apa salahnya beli.
Sementara dah layak kan.
Boleh buat sewa atau duduk sendiri.

Kalau sewa, ada banyak lokasi rumah low cost yang sewanya boleh tahan hot.
Kalau duduk sendiri pun ok, sebab installment rendah.
Jadi, nanti kalau gaji dan naik, boleh la lepas beli rumah kedua untuk buat sewa.

Kalau ikut prosedur, mereka yang gaji lebih tinggi dari kelayakan, tak lepas nak beli rumah low cost dari pasaran subsale.
Tapi kalau beli dari lelongan, boleh.
Memang itu sahaja cara mereka yang tak layak ni untuk beli rumah low cost.

Tapi kan...
Rumah low cost biar lah mereka yang berpendapatan rendah je beli.
Jangan ambik hak mereka.
Kita yang ada rezeki gaji lebih sikit ni, belilah yang medium cost ke atas ya..

Harga rumah low cost dalam rm110k- 130k. Tapi kalau lokasi hot sangat, ada yang harga cecah RM180K.
Biasanya saiz 650 sqft ke bawah, tapi bukan lah SOHO atau studio unit kondo yang lawa tu. Itu 450sqft je tapi bukan rumah low cost.

Harga rumah medium cost pula ada yang berharga bawah RM200K, ada yang bawah RM250K.
Luas rumah bergantung. Tapi biasanya tak ada lah lebih 1100 sqft.

Yang penting, masa jumpa iklan rumah apartment untuk dijual, tanya agen dulu. Ini rumah low cost atau medium cost ya. Ada restriction buyer ke tak.



Nak lebih banyak tips dan panduan beli rumah low cost, boleh dapatkan buku Rahsia  Beli Rumah Kos Rendah, tulisan Meor Hafis atau nama penanya Melastik Bintang. Kalau dalam poster kat atas tu, buku no 10.
Harga buku tu rm30 sahaja.
Invest rm30 tapi boleh untung berpuluh ribu dengan ilmu dalam buku tu.

Nak dapatkan semua buku-buku tu, boleh whatsapp saya 0123547636 ya.

Ok?
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog