Dah sign s&P, pinjaman belum lulus

Sebagai real estate negotiator, kita selalu rasa lega  bila kedua-dua pihak penjual dan pembeli dah sign S&P
Yelah... kira on la dah urusniaga jualbeli tu.
Tinggal peguam uruskan urusan pemindahan hakmilik dan pembayaran baki harga dari bank ke penjual je.
Usaha kita marketkan rumah tu beberapa bulan lamanya, bawa beberapa orang view...
akhirnya berbaloi sebab dah berjaya carikan buyer.

Kami sebagai REN pun akhirnya dapat claim komisen kami selepas dua-dua pihak dah sign S&P dan peguam dah matikan setem S&P tu.
Lega...

Tapi tak semestinya proses berjalan baik.

Dalam kes yang satu ni, tak selancar sepatutnya.




Semasa buyer berkenan dengan rumah ni, buyer minta nego beberapa syarat

1) Deposit 5% sahaja dulu semasa sign s&p. Masa booking bayar 3.18%, kemudian masa sign s&p bayar baki lagi 1.82% lagi untuk cukupkan 5%

2) Baki lagi 5% deposit akan dibayar dengan duit kwsp. Buyer nak keluarkan duit kwsp jadi biasanya ambik masa beberapa bulan semasa dalam proses pertukaran hakmilik untuk duit kwsp keluar

3) Pembeli nak masuk awal dan start menyewa rumah tu selepas bayar duit booking. Kadar sewa  rm650 tak termasuk maintenance fee. Pembeli yakin pinjaman akan lulus sebab dia sendiri bekerja di bank. Tapi jika ada sebarang masalah, pembeli akan keluar dari rumah dan penyewaan terbatal.

4) Pembeli nak markup pinjaman ke harga pasaran supaya dapat buat pinjaman 100%. Harga jual sekarang 13% di bawah harga pasaran.

5) Pembeli minta tempoh 30 hari bekerja dari tarikh Offer to Purchase atau tarikh booking form untuk menandatangani perjanjian jual beli. Sebab katanya pembeli ada masalah kesihatan dan perlu buat operation.


Saya bincang dengan penjual dan penjual setuju dengan 5 syarat ini.
Saya juga rekeman penjual ada peguam sendiri kerana pembeli lantik peguam sendiri yang saya tak kenal. Lagipun ada 5 syarat di atas tadi kan. Buat deal ini agak komplikated.


Saya tekankan yang empat-empat terma pertama ni mesti ada dalam S&P.

Nak jadi cerita, dah nak tamat tempoh 30 hari bekerja, pembeli masih belum sign S&P.
Puncanya sebab pembeli belum dapat pinjaman.
Hadoi... sebelum ni dia 100% yakin pinjaman akan lulus.

Kalau ikut deal yang tertulis di offer to purchase, kalau tak sign S&P dalam tempoh 30 hari bekerja ni, duit deposit burn dan deal cancel.
Jadi saya beritahu penjual, dia berhak cancelkan deal ni.

Tapi pembeli dan lawyernya minta beri tempoh lagi seminggu. Mereka nak sign juga dan bayar baki 1.82% deposit tu.

Penjual setuju.

Jadi, kedua-duanya sign.

Penyewa pun start sewa.

Mula-mula sewa ok..
Naik bulan kedua, sewa lambat bayar.
Peguam penjual kata, dia dimaklumkan oleh peguam pembeli yang pembeli masih belum dapat loan.

Haih...
Macamana ni? Sewa tak berbayar.. pinjaman pun tak lulus... Tapi dah masuk rumah....

Hadoi... penjual cuak juga,


Saya sambung next post ya...

http://www.propertywaltz.com/2017/10/dah-sign-s-pinjaman-belum-lulus-episod.html






Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog