Bunyi guli di rumah kosong

Tiga hari lepas, saya bawa prospek buyer view satu apartment untuk dijual.
Masa tu jam 1 tengahari.

Kami duduk berbincang atas sofa di ruang tamu.
Sambil kami berbincang, dengar bunyi guli ...kuat.. betul-betul macam dari dalam lampu kalimantang dekat atas kepala kami.

Buyer kata, rumah ni lama ke kosong?
Saya kata, saya dapat kunci untuk dijual sejak 3 bulan lepas. 

Maknanya untuk 3 bulan tu sure lah kosong.

Dia kata, ni ada apa-apa ni.. bunyi macam ni.

Saya dengan yakin jawab, eh.. ni bulan puasa. Agaknya orang atas main guli ni.
Buyer kata lagi, nipisnya lantai sampai bunyi guli dari tingkat atas dengar kuat macamni.
Saya masih yakin, saya jawab...haaa kalau ada hentakan atau geseran pada lantai, memang boleh dengar. Tapi kalau bercakap tak dengar.

Lama juga bunyi guli tu kedengaran.
Kuat. Memang macam dari dalam lampu kalimantang.

Sampai la akhirnya dia diam dan kami pun dah siap bincang.

Esokan harinya...saya cerita kat Normi pasal bunyi guli ni. Normi kata, kalau bunyi guli, tu bukan guli. Tu memang bunyi makhluk lain..

Erksss....
1 tengahari di bulan Ramadhan.

0