2nd view yang pedih

Ada sesetengah owner masih boleh berbincang mengenai harga.
Ada sesetengah owner tidak.

Bila mereka katakan itu last price, itu memang last price.
Owner begini tak terdesak nak jual. Kalau dapat pembeli dengan harga yang mereka mahu, barulah mereka jual.
Kalau tak, korang merayu ke.. bagi cek deposit 3% dari harga korang nak ke.. owner akan buat derk sahaja.

Kadang-kadang rasa geram juga... kita dah beritahu prospek buyer. Owner nak harga ni juga. Tak boleh nego dah.

Tapi prospek buyer masih minta nak buat 2nd view, nak bawa keluarga.

Itulah yang berlaku baru-baru ni..

Ada sebuah apartment tu, owner nak jual below market price.

Prospek buyer dah datang tengok sekali dengan pasangannya. Masa tu mereka ada cakap nak nego harga. Saya beritahu, saya tak janji tapi saya tanya owner dulu.

Bila saya bincang dengan owner, dia tak nak kurangkan harga dah. Harga tu last price, dah 25K atau 9% di bawah harga pasaran.

Kemudian, buyer contact saya lagi. Saya beritahu harga tu last price. Owner tak nak nego dah.
Dia minta kurang juga dan beritahu yang ahli keluarga yang lain berminat nak view juga rumah ni.

Saya maklumkan sekali lagi.. harga ni fixed. Kalau ahli keluarga  tu tak setuju dengan harga ni, kita buang masa sahaja buat 2nd view.

Katanya ok, ahli keluarganya dah setuju dengan harga tu.

Optimis sangat la saya ni kononnya.. bawa mereka buat 2nd view.

Kepada ahli keluarga tu, saya terangkan lagi.. ini last price. Mereka angguk-angguk dan minta saya bantu cek kelayakan loan.

Selepas dua hari, bila banker pun dah call untuk semak kelayakan loan, prospek buyer beritahu.. yang mereka hanya akan beli jika dapat kurang harga lagi...
Aduhaiii....

Korang tak rasa ke masa, tol, minyak itu semua sangat berharga dan itu semua duit.

As expected, owner said NO.
"Harga tu pun dah below market value weh.. Kalau buyer tak nak, its ok... no problem.."

Hmm....
Gambar hiasan
1