• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

2nd view yang pedih

Ada sesetengah owner masih boleh berbincang mengenai harga.
Ada sesetengah owner tidak.

Bila mereka katakan itu last price, itu memang last price.
Owner begini tak terdesak nak jual. Kalau dapat pembeli dengan harga yang mereka mahu, barulah mereka jual.
Kalau tak, korang merayu ke.. bagi cek deposit 3% dari harga korang nak ke.. owner akan buat derk sahaja.

Kadang-kadang rasa geram juga... kita dah beritahu prospek buyer. Owner nak harga ni juga. Tak boleh nego dah.

Tapi prospek buyer masih minta nak buat 2nd view, nak bawa keluarga.

Itulah yang berlaku baru-baru ni..

Ada sebuah apartment tu, owner nak jual below market price.

Prospek buyer dah datang tengok sekali dengan pasangannya. Masa tu mereka ada cakap nak nego harga. Saya beritahu, saya tak janji tapi saya tanya owner dulu.

Bila saya bincang dengan owner, dia tak nak kurangkan harga dah. Harga tu last price, dah 25K atau 9% di bawah harga pasaran.

Kemudian, buyer contact saya lagi. Saya beritahu harga tu last price. Owner tak nak nego dah.
Dia minta kurang juga dan beritahu yang ahli keluarga yang lain berminat nak view juga rumah ni.

Saya maklumkan sekali lagi.. harga ni fixed. Kalau ahli keluarga  tu tak setuju dengan harga ni, kita buang masa sahaja buat 2nd view.

Katanya ok, ahli keluarganya dah setuju dengan harga tu.

Optimis sangat la saya ni kononnya.. bawa mereka buat 2nd view.

Kepada ahli keluarga tu, saya terangkan lagi.. ini last price. Mereka angguk-angguk dan minta saya bantu cek kelayakan loan.

Selepas dua hari, bila banker pun dah call untuk semak kelayakan loan, prospek buyer beritahu.. yang mereka hanya akan beli jika dapat kurang harga lagi...
Aduhaiii....

Korang tak rasa ke masa, tol, minyak itu semua sangat berharga dan itu semua duit.

As expected, owner said NO.
"Harga tu pun dah below market value weh.. Kalau buyer tak nak, its ok... no problem.."

Hmm....
Gambar hiasan
Share:

Taman Pelangi Semenyih corner 2 tingkat below market

Minggu lepas ada satu rumah saya pergi tu corner lot di Taman Pelangi Semenyih 2.
Owner nak jual atau sewakan, mana yang terdahulu.


Tanah luas. Rumah siap ada CCTV dan autogate. Ada pulak table top, built in wardrobe, katil queen, 2 water heater dan 3 aircond. Ada kawasan berpagar dan security.
4 bilik 3 bilik air, freehold. Non-bumi unit.




Nak jual 610K, bank value boleh cecah RM750K
Kalau sewa, RM1200 boleh nego lagi.

Maknanya, kalau nak settle down dan hidup tenang di rumah bertanah corner lot, boleh lah beli. Kalau kat KL, rumah macamni mau 1 juta kot. Atau lebih.

Kena pula 19% below bank value. Perghh.... Kawan-kawan bayangkan boleh main dengan anak kat tanah yang luas. Corner lot kan. Bila dah bersara pulak, boleh letak meja dan bbq satu famili kat luar tu.
wowww.





Pasal keselamatan pun tak payah risau sebab ada security kat pintu masuk kejiranan. Saya yang agent ni nak masuk pun kena bagitau unit mana dan daftar pelawat. Payah lah perompak nak masuk kan...

Tapi kalau belum ada bajet, boleh lah menyewa dulu. Duduk dan nikmati ketenangan dan keselesaan rumah ni. Untung-untung setahun dua korang mampu beli je terus rumah ni..

Kalau berminat, kawan-kawan call je saya 0123547636





Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog