penyewa 'polis' kantoi.. tinggalkan rumah macam neraka

Beberapa bulan lepas saya berjaya menjual satu unit di Apartment Cendana di Bandar Sri Permaisuri

Owner rumah ni tinggal di Perlis. Jauh betul
Dia nak jual rumah dia tu sebab harga dah naik cun.
Lokasi hot, dia beli melalui lelongan.

Rumah tu ada penyewa.
Penyewa ni pulak katanya polis.Orang Sabah.
Tapi bercuti lama betul kat kampung. Lagi sebulan setengah baru balik KL.

Sedangkan owner nak jual cepat. Siap bagi harga 10% below bank value lagi.
Kesian pula saya pada owner, jadi saya cari buyer mana yang setuju untuk beli tanpa view rumah ni.

Lokasi hot. Siapa familiar dengan Bandar Sri Permaisuri akan tau betapa panasnya tempat ni.
Cuma tulah.. tak ada gambar sebab tenant tak ada di rumah.
Tak boleh view, pun sebab tak ada tenant di rumah.

Saya post maklumat di Facebook.
Ada seorang lelaki budiman telefon dan menyatakan minat.
Dia nak beli atas nama isteri dia.
Saya cek kelayakan loan, boleh lepas.

Jadi kami pun berjumpa di sebuah kafe.
Bincang-bincang.
Rupanya buyer ni biasa sangat dengan kawasan ni. Tempat bermain katanya.
Jadi, dia tahu sangat apartment ni dan potensinya.

Saya beritahu dia, owner bersetuju akan baiki jika ada kerosakan besar seperti leaking, pintu atau dinding pecah-pecah atau masalah wiring elektrik.
Rumah ni basic. Tak ada kabinet dapur, tak ada tiles.
Maknanya tak ada la kemungkinan masalah tiles pecah atau kabinet dapur kopak.
Jadi, kemungkinan masalah besar hanyalah leaking di bumbung, paip tersumbat, pintu pecah dan wiring elektrik rosak teruk.


Masalah ini lah yang biasanya pembeli akan cek sebelum beli.
Masalah kecik macam tombol pintu bilik rosak, sampah dan cat lusuh tu tak ada hal.

Buyer setuju.
Saya tulis syarat pembaikan di booking form dan dia sign.
Settle.

Lama juga buyer nak dapatkan loan, tapi owner yang juga budiman ni tak kisah.
Dia beri masa.
Hmm.. bagus dua-dua pembeli dan penjual ni.
Dua-dua boleh bincang.

Akhirnya setelah loan lulus, SPA pun ditandatangani.
Kemudian valuer call saya. Nak datang visit rumah untuk buat penilaian.

Masa tu jem.
Sebab tenant tak dapat dihubungi.
Owner kata, tenant ni ada bayar sewa bulan Jun tapi kantoi dia tak bayarkan caj management.

Rupanya sebelum ni management apartment tu hanya terima bayaran tunai.
Jadi owner transferkan duit ke tenant dan tenant bayar ke management.
Dah lebih setahun begitu, ok je.

Tapi kali ni kantoi pula.. dah 6 bulan owner transferkan duit tapi penyewa tak bayarkan ke management.
Geram la owner. Pau duit dia saja-saja.

Jadi owner minta dia kosongkan rumah pada hujung Jun.
Lagipun rumah pun dah dijual.

Mulai mesej itu diterima, tenant diam sahaja.
Call tak angkat, mesej tak dibalas.

Jadi bila valuer nak datang rumah, payah betul.
Tak tau macamana nak set appointment bila valuer boleh datang rumah.

Nak settlekan hal ni, owner turun KL pada pertengahan Julai.
Yelah.. pada masa tu sepatutnya tenant dah keluar
Sewa bulan Julai pun dah tak ada masuk.

Jadi saya pun turun sama dengan dia nak pergi pecah rumah sendiri.
Kami panggil tukang pintu, datang bukak mangga, kunci gril dan kunci dead lock pintu dengan hanya beberapa besi halus.
Power..
tak ada ketuk, tak ada cutter.
Main kuis-kuis je.,, sekali semua lock terbuka.

Power!!

Dan inilah hasilnya apa yang tersimpan di sebalik pintu dan gril berkunci tu.
Mak aiiii....






Kat bilik, atas katil bawah katil tepi katil penuh barang.
Macamana dia tidur?

Ada kipas angin, peti ais, dapur gas di tengah-tengah ruang tamu, home teater yang dah boleh masuk arkib.. aduhai.. macam-macam...








ada banyak barang peninggalan polis.
Ada topi, ada buku log, ada kasut, ada sarung pistol
haihh.. polis tinggalkan semua ni di rumah tinggalan?

ada banyak juga helmet yang talinya dah dipotong.
erkk.. lain macam...

wiring pun dah kena amend habis.
pelik, main tarik satu wayar dari main suis ke suis di dapur.
Ala-ala macam suis water heater.
Tapi tak ada pulak water heaternya..

adeh.. macamana penyewa bekerja elok sebagai polis boleh tinggalkan rumah sewa sampai macam neraka wel ni?

Setelah pening kepala kami tengok rumah ni, kami pun kunci balik pintu rumah dengan mangga baru dan kunci baru yang owner minta locksmith tu tolong pasangkan tadi.

Sebagai upah pecah rumah, owner bawak balik kipas angin duduk yang masih elok.
Hehehe.


selamat pulang ke perlis, en owner.

nanti saya cuci kan rumah ni dan tengok apa yang patut dibaiki sebelum diserahkan ke buyer.

Sambungan kisah akan menyusul..


2