• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Mana lagi ngeri?

Untuk yang bisnes enterprise.

Selagi tak declare cukai, selagi tu payah nak buat loan beli rumah, buat loan perniagaan dan hati tak tenang.

Ye lah.. LHDN tengah aktif mencari siapa yang lari dari cukai ni.




Kata LHDN, biasanya lebih kurang 20% yang diaudit adalah dari golongan peniaga.
Tak percaya? Baca artikel INI.


Erk...  Dah baca?

Mana lagi ngeri? Kira tax atau kena kejar dengan LHDN?

Declare cukai tak semestinya kena bayar banyak. Ada banyak benda boleh claim dan tolak dari kiraan Cukai. Silap-silap duit makan tenghari pun boleh tolak.

Last-last kena bayar sikit je.. Sebab dah tau teknik nak jimatkan bayaran Cukai ni.



Seminar Cukai Enterprise akan dijalankan lagi pada 20 Mac 2016 dan 23 April 2016.
Penceramah adalah tuan Rezduan Bakar, juruaudit dalam dan akauntan bertauliah.

Lokasi di Kafe Buku Legasi Oakheart (KABO) di Seri Bangi, Seksyen 8 Bandar Baru Bangi.
Seminar full day. Mula jam 9 pagi - 4.30 ptg.






Ada lagi kekosongan terhad untuk sesi 20 Mac 2016.
Yuran cuma rm200 seorang.

Jom book seat dalam seminar ini.
Whatsapp 0123547636 untuk mendaftar. Tulis 'cukai enterprise'
Share:

Berniaga lepas dibuang kerja



Saya risau kalau seorang yang makan gaji bergaji tinggi dalam 5 angka tiba-tiba diberhentikan kerja.

Kemudian dengan wang simpanan atau VSS yang ada, mereka mulakan perniagaan.
Tak pernah berniaga
Baru pertama kali berniaga
Niaga pula pilih bisnes modal besar. empat ke lima angka.

Saya sangat risau sebab - mereka tak biasa berniaga.
 Belum faham cara dan cabarannya bagaimana. - pemikiran dan cara pengurusan kewangan orang makan gaji lain dengan orang berniaga.
Takut-takut modal hangus, untung tak ada.

Saya lebih gemar orang makan gaji sebegini, bila hilang pekerjaannya cepat-cepat kurangkan komitmen kewangan.
Tukar kereta mahal ke kereta asal ada.
Tutup loan ASB.
Jual rumah yang bagi cashflow negatif.

Berjimat cermat habis-habisan.
Simpan duit simpanan dan pampasan yang mana ada dan cuba survive sepanjang mana yang boleh dengan wang yang ada sambil mencari pekerjaan baru.

 Lain orang lain style lain pandangan.
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog