Kenapa tak beli rumah - sebab kedua

Kenapa sesetngah dari kita belum beli rumah lagi? Sambungan artikel sebelum ini DI SINI.

Sebab kedua:

Tak reti nak simpan duit. Beli rumah kena pakai duit, bukan pakai air liur. Modal air liur, dapat air liur je la.

Rumah yang paling sikit pakai modal adalah rumah under construction. Paling-paling ready dalam RM5K. Legal fee percuma. Stamp duty percuma.
Tapi kalau kat Lembah Klang ni harga rumah under con paling murah pun lebih kurang RM280K untuk unit studio 450 sqft.
Kalau rumah mampu milik yang RM300K ke atas tu pulak memang nak 10% deposit.

Rumah yang ada harga lebih rendah adalah beli dari subsale atau lelong. Yang ni memang selalunya kena sedia 10%, bayar legal fee, bayar stamp duty semua. Kalau rumah lelong, mungkin rumah lagi busuk. Kena baiki lagi.

Kalau beli subsale dan dapat owner yang boleh terima 5% deposit je, alhamdulillah.. Lagi 5% deposit tunggu duit kwsp atau bila dapat duit markup snp. Orang tak ada modal banyak kena grab peluang ni kalau jumpa.

Pendek kata, semua mau duit. Empat ke lima angka.
Hidup pakai wang, mati pun pakai wang.

Jadi, tak reti-reti simpan duit?


Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog