Bajet 2016: Rumah RM300K hanya untuk pembeli pertama sahaja. Satu lagi langkah maut?

Semalam Perdana Menteri kita membentangkan pengubahsuaian Bajet 2016.

Yang melibatkan hartanah adalah :

1) Untuk projek perumahan baru, maknanya beli rumah under construction dari pemaju lah ni.. kerajaan buat peraturan yang rumah berharga RM300,000 ke bawah hanya untuk pembeli rumah pertama sahaja. Ini berkuatkuasa serta merta. Maknanya start dari ucapan najib pasal perenggan ni berlaku.

2)  Kerajaan akan buat Jelajah Ekspo Pemilikan Rumah Bersepadu untuk menawarkan lebih 100 ribu unit rumah yang ditawarkan oleh JPN, PR1MA, SPNB, PPA1M, agensi negeri serta sektor swasta.

3)  Kerajaan menerusi Bank Simpanan Nasional dan Bank Rakyat akan menawarkan pinjaman pada kadar 4% di bawah Projek Perumahan Rakyat yang berharga 35 ribu ringgit. Sebanyak 400 juta diperuntukkan untuk 10K pemilik rumah.Hmmm.... saya percaya point pertama ni paling panas...
Lepas je najib sebut pasal point ni, ramai terus cepat-cepat update kat facebook atau forward kat whatsapp.

Sekali imbas, rakyat marhaen akan kata.. wowww.. bagusnya kerajaan buat langkah untuk membantu pembeli rumah. Limitkan rumah murah hanya untuk pembeli rumah pertama sahaja. Pembeli rumah kedua, biar lantak la mereka kena beli rumah lebih mahal. Kami mesti pilehhhh!

Tapi kejap.. cuba fikir kejap.


Sebenarnya perdana menteri kita ni nak tujukan langkah ni untuk pembeli rumah kat mana ni?

Kalau pembeli rumah di Lembah Klang. tak ada dah kot rumah yang macam rumah dijual oleh pemaju pada harga bawah RM300K. Kalau ada jumpa pun, studio unit 400 - 450 sqft sahaja.
Kebanyakan rumah under con sekarang, harganya dalam RM450K ke atas sahaja. Tak percaya cuba tengok dalam majalah atau website iproperty.

Kalau untuk pembeli rumah di luar bandar atau di negeri lain, memang ada rumah landed setingkat yang berharga kurang RM300K. Contoh di Pekan, Temerloh.. ni saya bagi contoh di negeri asal saya lah.
Tapi lepas ni, pasaran pembeli dah kecik. Pemaju ni bisnesman. Baik lah mereka jual yang harga RM301K ke atas sahaja supaya lebih ramai boleh beli. Lebih baik naikkan sikit harga ke 301K ke atas.

Nanti tengoklah.. kat luar bandar dan negeri lain, akan semakin kurang rumah dijual pada harga RM300K ke bawah.

Dan bagi orang KL dan Selangor yang nak beli rumah di Lembah Klang, langkah 4 pengubahsuaian bajet ni hanya mekap semata-mata. Tak memberi impak yang besar pun. Malah ia boleh menaikkan harga rumah under con di luar bandar kepada RM301K ke atas pula.

Jadi, apa tujuan langkah 4 pengubahsuaian bajet ni sebenarnya?

Untuk baca teks penuh Pengubahsuaian Bajet 2016 ni, boleh baca DI SINI.
Share:

6 ulasan:

Che Ahmad berkata...

penggubal polisi dalam kerajaan harus ambil kira pandangan HBA dan juga REHDA sebelum membuat polisi yang pelik2 macam ini.

secara jujur, saya harap ada pengecualian, mungkin bagi kawasan luar bandar dsbnya.

http://cheahmad.blogspot.my/

izzuddin berkata...

Drpd pnilaian sy yg cetek ilmu hartanah ni, kump. plabur hartanah yg baru brjinak2 khususnya dr bumiptra nk beli dari rmh 2nd dah x blh beli rmh undercon..

izzuddin berkata...

Drpd pnilaian sy yg cetek ilmu hartanah ni, kump. plabur hartanah yg baru brjinak2 khususnya dr bumiptra nk beli dari rmh 2nd dah x blh beli rmh undercon..

Anonymous berkata...

Biasanya pelabur htanah x beli sgt umah undercon...diaorang beli subsale atau lelong

Anonymous berkata...

Biasanya pelabur htanah x beli sgt umah undercon...diaorang beli subsale atau lelong

zzz berkata...

Pemaju boleh naikkan hga rumah. Tpi lg tinggi hrga rumah lg kurang org yg mampu beli. Loan rejection pun makin tinggi skrng. Pemaju jugak yg rugi. At least akta ni mampu melindungi projek di bwh kerajaan pusat@negeri seperti prima, spnb, rumawip, selangorku, dll. Say no to flipper.

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog