Rumah pun macam awek hot



Hari isnin baru-baru ni saya post satu rumah nak jual di Facebook. Harga RM115k di Nilai Perdana.

Perghh.. Letak je post tu, ia terus viral sampai telefon saya memanjang engage.
Sampai member nak call tanya kat mana pun tak lepas.

Ibarat awek cantik, hot tiba-tiba muncul kat drama pukul 7 malam.
Semua orang usha.
Haa.. Begitulah.

Tapi awek hot macamana pun tak ada yang sempurna.
Harga rumah ni ok.
Tapi valuation bank rendah.
Sebab kat situ tak banyak transaction.

Bila tak ramai orang jual rumah kat situ, maka tak ada banyak rekod.
Valuation ni diorang tengok rekod jualan terakhir.
Berapa last orang jual.
Kat situ baru valuer boleh anggar dan kira valuation terkini.

Habis tu kalau last orang jual dua tahun lepas, harga jual pun cuma RM75k, macamana nak dapat valuation 110k kan..

Itulah lebih kurang terjadi pada rumah ni.

Mula-mula saya dapat bank value 90k.
Saya pujuk lagi mintak mortgage advisor usahakan valuation lebih tinggi, dapat la 100k.
Owner memang nak jual 115k.
Paling nego pun 100k.

Jadi setiap yang call saya tanya pasal rumah ni saya beritahu yang bank value 100k je.
Maknanya kena topup 10k selain 10% deposit.

Tapi sehari kemudian, saya dapat tahu,  valuation tu silap.
Mortgage dan valuer ingat luas 900sqft. Rupanya 750 sqft.

Jadi bank value dia bagi cuma 80k.
Tak boleh pergi lagi tinggi dah.
Adehhh

Banyaknya cash kena ada.

10% deposit. Tu dah RM11k.
Kena bayar semasa booking (3.18%) dan semasa sign s&p ( baki 6.82%).

Loan pulak cuma 90% dari bank value.
Iaitu 90% x 80k = 72k sahaja
11k deposit + 72k loan baru 83k
110k - 83k = 27k
Buyer kena tambah cash lagi 27k.

Yang 27k tu bayar nanti masa bank dah buat full disbursement iaitu bayaran penuh amaun pinjaman kepada penjual.

Jadi maknanya jumlah cash yang buyer kena sediakan adalah 11k + 27k = 38k.

Faham ke faham?



Apa pun alhamdulillah...

Sehari lepas saya post pasal rumah ni, ia telah dipinang.

Pasangan suami isteri muda yang mahu membeli rumah pertama mereka untuk tinggal sendiri.

Diorang tengok rumah tu, terus jatuh chenta.
Siap berangan nak letak dapur kat mana.
Siap google pasal decoration rumah untuk hiaskan balkoni.
Wahh...

Saya terharu dengan impian mereka.
Saya sangat harap diorang dapat beli rumah ni dan capai impian mereka ni.

Mohon kawan-kawan semua doakan permohonan pinjaman ini lulus ya.

Hmm...
Rumah untuk duduk tak semestinya banglo besar dengan 8 bilik dan kolam renang saiz Olympic.
Yang penting dalam hati bahagia dan manis sentiasa.

Bermula dari bawah, esok insya Allah empayar kita berkembang gagah.

Amin...

Ada siapa nak jual rumah?
Mungkin saya boleh tolong.
Call 0123547636


2