banyaknya insurans untuk rumah

MRTA atau MRTT adalah insurans yang akan bayarkan baki hutang pinjaman rumah apabila kita meninggal atau hilang upaya kekal.
Huruf A terakhir tu maknanya assurance, insuran konvensional.
Huruf T terakhir tu maksudnya Takaful, insuran Islamik.

MRTA atau MRTT ni attached kepada rumah.
Jadi kalau jual rumah tu, insurans tu pun dah tak protect.
tapi bayar sekali sahaja. Lump sump.

MLTA atau MLTT pula macam insurans nyawa.
Kena bayar bulanan, ada tempoh matang tapi benefitnya khusus untuk tolong settlekan baki pinjaman rumah bila kita meninggal atau hilang upaya kekal.
Tapi dia attached pada peminjam, jadi boleh tukar rumah mana-mana yang peminjam beli asalkan jumlah perlindungan tu cukup.
Kalau jual satu rumah, insurans tu pindahkan ke rumah lain pulak lah.

Jangan keliru dengan insurans yang kita bayar setahun sekali pada pihak pengurusan bangunan.
Tu fire insurans, kalau rumah terbakar.
Ada juga fire insurans yang cover bencana alam atau mana tahu kalau swimming pool atau tangki air pecah.

Huh, berat yang saya tulis hari ni dalam pening kepala.
Oleh kerana tak boleh tengok skrin lama, saya berhenti rehat beberapa kali selama beberapa minit untuk habiskan taip.

Gambar: rumah teres di Saujana Puchong nak jual. RM490k, boleh nego nipis. Market value boleh pergi RM500k

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1TwW5oo
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog