Terpaksa jadi separuh jutawan dengan satu rumah.

Dua minggu lepas, saya melawat rumah rakan bekas sepejabat saya.

Dia nak sewakan rumahnya, nak minta saya tolong carikan penyewa.

Rumahnya ni sebuah unit kondominium di Casa Idaman, Tropicana, Petaling Jaya.
Ada 3+1 bilik dan 3 bilik air.
Fully furnish, memang cantik gila perabot dia.
Banyak build in furniture sebab dulu dia ingat nak duduk situ.

Nak ceritanya, dia beli rumah ni pada tahun 2005.
Harga masa tu lebih kurang RM280k.

Uihhh masa tu rasa mahal betul hartanah ni.
Kondo pun sampai dekat 300K?
Mahal giler!

Tapi walaupun mahal, kawan saya beli juga.
Sebab konon nak duduk kan..
Pejam mata, bulatkan hati, jadi berani.. Letak booking, terus beli!

Lepas rumah siap, dia fikir jauh pula nak ulang-alik ke tempat kerja di Putrajaya.
Jadi, dia sewakan je la.

Pejam celik, tarik nafas, hembus nafas.
Sekarang ni harga pasaran rumah ni dah lebih RM700K.

Tak caya gi search kat iproperty. Casa tropicana for sale.

Nak bagitaunya, dulu masa nak beli, dia rasa mahal harga rumah ni.
Tapi tengok.. Lepas sepuluh tahun, dia dah untung lebih RM420k.

Kalau kira betul baki hutang rumah ni dengan harga pasaran semasa, memang dah untung setengah juta dah ni.
Ni baru satu rumah di lokasi yang power dalam tempoh 10 tahun.
Kalau ada dua, tiga atau lima rumah yang kita beli dan simpan macam ni?
Tak ke senang-senang lepas 10 tahun jadi jutawan?

Setiap kali ketika nak beli rumah, memang kita rasa harga masa tu mahal.
Tapi tengoklah esok-esok.
Lagi mahal ke lagi murah?

Beli rumah dan tunggu.
Jangan tunggu untuk beli rumah.
Merungut tanpa tindakan takkan bawa kita ke mana-mana.

By the way, dia nak sewakan pada kadar rm2500 sebulan.
Sesuai untuk keluarga yabg mahu rumah selesa.
Bawak baju je.

Boleh nego kalau serius.

Casa Tropicana for rent. Hubungi 0123547636
#belirumah






0