• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Jangan beli rumah sekarang?

Jangan beli rumah sekarang.
Beli rumah tahun depan.

Itu kata-kata seorang Professor di sebuah IPT baru-baru ini.
Tapi betul ke?

Aha...
29 November ni insya Allah saya akan kupas mengenai hal ini.
Bukan itu sahaja, saya akan kongsikan juga bagaimana nak beli hartanah yang mampu anda miliki, prosedur pembelian dan strategi rumah dari pemaju supaya pembeli dapat memaksimakan keuntungan.

Jom..
Sesi ini percuma sahaja kepada semua yang mahu belajar.


Sambil belajar, sambil kita riki-riki ada projek best kat Shah Alam 2.
Danau Perintis namanya.

Apartment 3 bilik dan 2 bilik air dengan keluasan 889 sqft.
Harga bermula dari RM347K sahaja.

Wowww... kalau tengok projek-projek baru, banyak developer bangunkan unit studio atau unit satu bilik sahaja dengan harga RM300K++ ni.
Tapi IJM Land bina rumah 889 sqft, sesuai untuk keluarga.
Memang terbaik dan sesuai dengan keperluan.

Lagi kababoom bila pemaju tawarkan beli rumah ini dengan 0%  downpayment. Khas untuk pembeli rumah pertama sahaja.

woww woww..
Ok,
Kali ini saya sangat teruja

Melihat pembangunan Seremban 2 oleh IJM Land, buat saya rasa sangat bangga menjadi sebahagian dari sejarah pembangunan Shah Alam 2.

Untuk ulasan terdahulu saya mengenai Shah Alam 2, boleh baca DI SINI.



Jadi, kawan-kawan.
Jom kosongkan jadual pada 29 November nanti
Meh datang ke Shah Alam 2 untuk talk ini dan tinjau-tinjau projek baru ni/

Macam saya katakan tadi, talk ni PERCUMA.
Tapi ia dibuka untuk 50 orang sahaja.
Kalau nak hadir, kena RSVP dulu.

register online di

Atau call Fibi di talian 012-3593611 atau Jacyn di talian 016-4879919.

Zassss!
Share:

Potong mangga sebelum VP

Rumah ni dah dijual.
Tapi sementara menunggu proses tukar hakmilik selesai, owner nak sewakan je la.
Lagipun buyer pun beli untuk sewakan juga.

Sekali agent yang pegang kunci hilangkan satu bundle kunci rumah termasuklah kunci rumah ni. Ding dong ding dong, dah 2nd disbursement.
Vacant posession atau penyerahan kosong rumah dah nak berlaku.
Kunci rumah harus diserahkan kepada peguam untuk diserah kepada buyer.

Apa lagi.. Terpaksa lagi pagi ni pergi potong mangga.
Pergi kedai hardware berhampiran, caj rm53 termasuk GST.
Resit simpan, nak claim balik dari agent yang hilangkan kunci.

#potongmangga #kisahperundinghartanah



Share:

Terpaksa jadi separuh jutawan dengan satu rumah.

Dua minggu lepas, saya melawat rumah rakan bekas sepejabat saya.

Dia nak sewakan rumahnya, nak minta saya tolong carikan penyewa.

Rumahnya ni sebuah unit kondominium di Casa Idaman, Tropicana, Petaling Jaya.
Ada 3+1 bilik dan 3 bilik air.
Fully furnish, memang cantik gila perabot dia.
Banyak build in furniture sebab dulu dia ingat nak duduk situ.

Nak ceritanya, dia beli rumah ni pada tahun 2005.
Harga masa tu lebih kurang RM280k.

Uihhh masa tu rasa mahal betul hartanah ni.
Kondo pun sampai dekat 300K?
Mahal giler!

Tapi walaupun mahal, kawan saya beli juga.
Sebab konon nak duduk kan..
Pejam mata, bulatkan hati, jadi berani.. Letak booking, terus beli!

Lepas rumah siap, dia fikir jauh pula nak ulang-alik ke tempat kerja di Putrajaya.
Jadi, dia sewakan je la.

Pejam celik, tarik nafas, hembus nafas.
Sekarang ni harga pasaran rumah ni dah lebih RM700K.

Tak caya gi search kat iproperty. Casa tropicana for sale.

Nak bagitaunya, dulu masa nak beli, dia rasa mahal harga rumah ni.
Tapi tengok.. Lepas sepuluh tahun, dia dah untung lebih RM420k.

Kalau kira betul baki hutang rumah ni dengan harga pasaran semasa, memang dah untung setengah juta dah ni.
Ni baru satu rumah di lokasi yang power dalam tempoh 10 tahun.
Kalau ada dua, tiga atau lima rumah yang kita beli dan simpan macam ni?
Tak ke senang-senang lepas 10 tahun jadi jutawan?

Setiap kali ketika nak beli rumah, memang kita rasa harga masa tu mahal.
Tapi tengoklah esok-esok.
Lagi mahal ke lagi murah?

Beli rumah dan tunggu.
Jangan tunggu untuk beli rumah.
Merungut tanpa tindakan takkan bawa kita ke mana-mana.

By the way, dia nak sewakan pada kadar rm2500 sebulan.
Sesuai untuk keluarga yabg mahu rumah selesa.
Bawak baju je.

Boleh nego kalau serius.

Casa Tropicana for rent. Hubungi 0123547636
#belirumah






Share:

Yang layak, jangan tengok sajer..

Semalam jumpa seorang jurutera dari sebuah agensi kakitangan awam.
Muda lagi orangnya tapi memberanikan diri beli rumah. Tu pun lepas kena desak dengan kawannya.

Dia dah beberapa tahun duduk kl dan kawannya beritahu ada rumah mampu milik Sky Awani di Sentul. Kawannya beri no hp saya.

Dari mesej whatsapp hinggalah borang permohonan dan semua dokumen dan cek booking bertukar tangan semalam.



Sky awani tinggal dalam 50 unit je untuk bumi. Tak grab cepat, orang lain grab. Harga cuma rm300k untuk apartment fasiliti ala kondo kat sentul. Keluasan 800 sqft, 3 bilik tidur 2 bilik air.

Oleh kerana ni projek rumah mampu milik, ia hanya untuk yang berpendapatan isirumah bawah 10k sahaja dan tinggal atau kerja di KL lebih 3 tahun.



Yang gaji lebih tu, kasi can orang yang lower income. Yang layak pula, jangan tengok saje.

Penting juga: belum ada rumah di wilayah persekutuan lagi. Nak mohon kena isi borang,  sertakan dokumen sokongan dan cek atau bank draft rm15k.

Ada minat boleh whatsapp 0123547636


Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog