Bila sumpahan PTPTN menghantui

Dulu saya pernah kongsikan perancangan PTPTN nak masukkan rekod peminjam culas dalam laporan CCRIS.
Saya pernah tulis DI SINI.

Jadi sekarang ni ia dah pun dilaksanakan.
Siapa yang langsung tak pernah bayar PTPTN tu, hati-hati..

Beberapa minggu lepas, seorang client saya nak beli rumah.
Komitmen ok, gaji ok.
Kiranya kalau tengok pada kelayakan pinjaman, memang lepas lah.

Tapi kalau dia submit permohonan pinjaman, sure permohonan kena tolak.
Sebab dalam CCRIS dia ada rekod macamni.


Bukan 1 atau 2 lagi.. tapi sampai 83 bulan yang keluar kat bayaran tertunggak.

Bila bank tengok, jawapan bank satu je.
"Selesaikan pinjaman PTPTN ni. Bagi clear dalam CCRIS".

Nasib baik pinjaman PTPTN dia ni belas-belas ribu je.
Jadi dia pun pergi ke PTPTN, bayar habis.
Kemudian barulah boleh bayar booking rumah yang dia nak beli.

Kalau tak, sampai bila-bila dia sangkut tak boleh beli aset.

Terbaru, ada seorang lagi prospek buyer berminat nak beli apartment yang saya jualkan di Damansara Perdana.
Nak guna nama wife dia.
Saya minta orang mortgage call dia dulu untuk periksa kelayakan pinjaman dia.
Kalau boleh lepas loan, boleh lah beli.

Sekali orang mortgage beritahu saya, wife dia ni pun tak pernah bayar PTPTN.
Hm... tahu kan macamana nak selesaikan masalah ni?


Apa pun, saya cadang kepada kawan-kawan semua.
1 anak 1 rumah pelaburan.
Biar anak kita nanti belajar guna wang refinance atau wang jualan rumah pelaburan kita tu nanti.
Tak perlu bergantung pada PTPTN.
Kesian kat anak kita. Baru habis belajar dan ada hutang yang boleh menjerat mereka dari membeli aset.

Gambar: Banjaria Court untuk dijual. harga 368K, market value 420K.
919 sqft.
Call / whatsapp 0123547636



Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog