• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Shah Alam 2 mengulang kejayaan Seremban 2?

Teruja saya mendengar yang IJM akan membangunkan Shah Alam 2
Wow.. wow... teringat kejayaan Seremban 2.

Shah Alam 2 sebenarnya kat Puncak Alam.
Dasyat juga tempat ni nanti.
Kalau tengok allocation tanah, 51% untuk rumah kediaman.
3% untuk lot komersial
46% untuk institut pendidikan dan insfrastruktur.



Hoho..
bayangkan ada 3 IPT di kawasan tu yang sedang dirancang dan dah sedia ada.
satu kampus Universiti Industri Selangor, satu kampus universiti teknikal Malaysia - Jepun dan satu lagi kampus UiTM yang dah siap ni.

Perghh...



Dari segi accessibility pulak, nampak Shah Alam 2 ada akses yang mudah ke jaringan beberapa highway.
Antara highwaynya:
(1) Persiaran Mokhtar Dahari
(2) North Klang Valley Expressway (NKVE)
(3) ELITE Expressway
(4) KESAS Expressway
(5) Federal Highway
(6) Guthrie Corridor Expressway
(7) LATAR Expressway
(8) Proposed Damansara - Shah Alam Highway (DASH)

Lagi satu, kat sana ada Tesco dan McDonalds.
Kalau dulu, orang kata lokasi lokasi lokasi kan.
Sekarang ni, kalau nak beli untuk capital appreciation, boleh follow McDonalds.
Biasanya kalau dia ada buka cawangan, kawasan tu mesti akan naik dengan gempak gempita.

Kalau betul macamtu, nampak potensi Shah Alam 2 ni memang besar.

Dengarnya ada projek apartment baru nak dilancarkan tak lama lagi di sana.
Danau Perintis namanya.
Harga bermula dar RM347K untuk keluasan 889 sqft.
3 bilik dan 2 bilik air.




Wahhh..
Nampak macam good buy.
Untuk apartment berkeluasan 889sqft, harga ni memang cun dan mampu milik.
Yelah.. biasanya harga macam ni untuk studio unit dalam 450 sqft je..
ni dapat 889 sqft siap 3 bilik dan 3 bilik air lagi.

Woww.. woww.. nampaknya peminat Puncak Alam atau siapa yang nak membeli rumah di sekitar sini, boleh follow rapat perkembangan projek ni.
Harga yang mampu milik, pemaju reputasi tinggi, lokasi yang berpotensi besar.






Mampukah Shah Alam 2 menulang kejayaan Seremban 2?
Atau lebih hebat lagi?

Boleh call 03-33933103 untuk maklumat lanjut ya.

Mari kita lihat dan invest!
Share:

orang melayu penakut?

Kawan saya nak letgo rumahnya di Villa Tropika, Sungai Tangkas, Bangi.

Rumah ni corner unit. Saiz 1109 sqft
Asalnya cuma 3 bilik tapi dah reno jadi 4 blk tidur 2 blk air.
Sebab rumah ni disewakan pada satu geng sublet. Mereka tambah bilik nicely dengan partition, jadi 4 bilik.

Rumah ni dekat sangat dengan komuter ukm. Jalan kaki je. Nak ke UKM pun dalam 1-2  km lebih je ni. Dekat.

Freehold pulak tu. Tak banyak freehold di Bangi. Lain semua leasehold.



Rumah ni boleh muat 10 orang penyewa kalau letak perabot dan katil double decker. Satu kepala sewa rm230 siap utiliti.
10x230 = RM 2300 sebulan.

Owner nak letgo rm340k, market value 350k.
Maknanya bayaran ansuran sebulan rm1600-1700. Tapi kalau sewakan ikut kepala tadi, dah berapa untung sebulan kan..






Ada buyer dah tengok. Kata serius nak beli, tapi bila dah deal, tak jadi pulak. Takut. Takut tak dapat penyewa.

Lokasi ni dekat dengan universiti, dekat dengan tren, lokasi hot orang nak sewa. Nak takut kenapa?

Lokasi dekat universiti ni biasanya harga makin naik adalah.

Deposit 10% ada cuma masalah orang melayu...Penakut. Masa view rumah ni, bawak lawyer sekali. Saya ingat profesional dah. Rupanya sama je dengan melayu lain.

Bila nak berubah ni orang melayu?

Ada yang tak penakut kat sini dan mahu invest untuk rumah ni? Whatsapp 0123547636
Share:

alamak.. slide belum siap

Pagi ni saya bangun awal. 
Hari ni kena siapkan slide untuk talk Sabtu ni.
Ada Havoc Hartanah di Johor Bahru,

Beginilah persediaan kami, speaker.
Kalut dengan kerja tapi masih tetap perlu sediakan modul, bahan dan slide untuk talk kami.

Di Havoc Hartanah, tajuk semuanya tajuk yang fresh. 
Yang belum pernah dibentangkan dalam Havoc Hartanah sebelum ini.
Jadi, jika anda datang ke Havoc terdahulu, anda takkan dengar perkongsian yang sama dengan Havoc akan datang.

Ini sebabnya kami mahu anda datang ke setiap Havoc.
Barulah dapat ilmu baru, dapat aura lebih dan dapat cabutan bertuah banyak.
Ahaaa!



Baik, untuk orang JB.
Kami speaker dari KL dan Singapura datang ke JB khas untuk kongsi ilmu setakat yang kami ada ni dengan korang.
Jom kasi meriah Havoc Hartanah JB ni.

Tarikh: 24 dan 25 Oktober, sabtu dan ahad ini
Masa: 8.30 pagi - 6.00 petang
Tempat: Galeri Glulam, Kawasan Perindustrian Tampoi, Johor Bahru.

Antara tajuk yang akan dikongsi
- Rumahku Lubuk Duit oleh Tuanbri
- Tanya Hati Mati, Tanya Kalkulator Selamat oleh saya sendiri
- Why Manufacturing is Driving a BOOM for Industrial Property in Iskandar Malaysia oleh Ryan Khoo
- Bagaimana Mula Melabur oleh Mohd Ali Majis

dan banyak lagi tajuk yang gempak-gempak untuk anda semua.



Tiket masih ada jual lagi.
Cara beli, meh whatsapp 0123547636 segera.
Nanti saya akan guide caranya.

Ok, saya nak sambung siapkan bahan dan slide ya..
slide belum siap lagi ni. alamak...
Share:

ada ke budak U nak belajar pasal hartanah?

Wowww..
teruja saya semalam bila mendapat info terbaru dari Ahyat ni.
Dia dan tuan Aziz Rescom telah dijemput memberi talk di UiTM Puncak Alam.

Wahh.. satu perkembangan yang bagus bila talk berkaitan property dah mula masuk ke kampus universiti.
Sebab mudahlah pelajar universiti terdedah dengan ilmu seperti ni.
Bila dah grad nanti, ilmu dah penuh di dada.
Dapat gaji pertama pun dah tau apa nak buat.
Tinggal masuk gear satu dan rempit je.


Menutur ahyat, walaupun event ni kat UiTM Puncak Alam, tapi ia bukan untuk student je.
Ia terbuka untuk semua.
Jadi, kawan-kawan semua boleh datang. Tak ada masalah.

Tajuk talk ni catchy habis.
Miliki Rumah Pertama dalam 10 Bulan
Langsai Hutang Rumah dalam 10 Tahun.

Tarikh pada 28 Oktober 2015, jam 2 - 5 petang
Tempat di Dewan DK500, UiTM Puncak Alam.



Orang Shah Alam, Puncak Alam, orang KL, Sungai Buloh dan sewaktu dengannya, jom kasi gegar UiTM.
Student Uitm sendiri.. jangan kasi dewan korang penuh dengan orang luar.

RSVP Kehadiran korang sebelum 24 Oktober ni dengan hubungi 03-5510 2525 atau 019-6680171.
Share:

Beli rumah Fasa 1 sengeh lebar

Bandar Baru Salak Tinggi nampaknya akan ada projek perumahan baru.
Greenwoods Salak Perdana namanya.

Fasa pertama projek ini akan menawarkan rumah teres berkeluasan 20x70.
Pemajunya Paramount Property.
Tanah freehold.




Hmm.. sebut pasal rumah dalam pembinaan, salah satu tips buat duit melalui rumah dalam pembinaan adalah beli dari fasa awal projek.
Kalau projek tu besar dan ada beberapa fasa, tangkap satu, atau dua unit semasa baru pelancaran fasa 1.
Sebab masa fasa 1, harga lebih murah.
Pemaju pun baru mulakan projek kan. Jadi harga ala-ala promosi lah.

Bila sambutan dah bagus, fasa 1 dah nak sold out atau dah sold out, pemaju akan buka fasa 2.
Masa tu keyakinan pemaju pun dah tinggi.
Jadi, jangan harap lah fasa 2 akan dijual dengan harga yang sama dengan fasa 1 dulu.

Yang dah beli fasa 1, sengeh lebar lah masa tu..

Buat untung masa beli rumah.
Kan...

Balik kepada projek Greenwoods ni, 10 haribulan Oktober tempoh hari, encik Ahyat Ishak dan encik Aziz Ahmad atau nama glemernya en Aziz Rescom ada buat sesi perkongsian ilmu pelaburan hartanah di galeri jualan projek ni.



Boleh tahan juga happening majlis ni.
Ahyat berkongsi mengenai Buying Property in Times of Uncertainty manakala encik Aziz berkongsi mengenai Paying Off your Housing Loan Within 10 years.

Sesi percuma sahaja buat mereka yang bersemangat untuk datang menimba ilmu dan mengambil aura.

Ok, buat mereka yang nak melabur hartanah untuk kenaikan harga, mungkin boleh riki-riki projek ni.

Semua yang terbaik!

Share:

Bila sumpahan PTPTN menghantui

Dulu saya pernah kongsikan perancangan PTPTN nak masukkan rekod peminjam culas dalam laporan CCRIS.
Saya pernah tulis DI SINI.

Jadi sekarang ni ia dah pun dilaksanakan.
Siapa yang langsung tak pernah bayar PTPTN tu, hati-hati..

Beberapa minggu lepas, seorang client saya nak beli rumah.
Komitmen ok, gaji ok.
Kiranya kalau tengok pada kelayakan pinjaman, memang lepas lah.

Tapi kalau dia submit permohonan pinjaman, sure permohonan kena tolak.
Sebab dalam CCRIS dia ada rekod macamni.


Bukan 1 atau 2 lagi.. tapi sampai 83 bulan yang keluar kat bayaran tertunggak.

Bila bank tengok, jawapan bank satu je.
"Selesaikan pinjaman PTPTN ni. Bagi clear dalam CCRIS".

Nasib baik pinjaman PTPTN dia ni belas-belas ribu je.
Jadi dia pun pergi ke PTPTN, bayar habis.
Kemudian barulah boleh bayar booking rumah yang dia nak beli.

Kalau tak, sampai bila-bila dia sangkut tak boleh beli aset.

Terbaru, ada seorang lagi prospek buyer berminat nak beli apartment yang saya jualkan di Damansara Perdana.
Nak guna nama wife dia.
Saya minta orang mortgage call dia dulu untuk periksa kelayakan pinjaman dia.
Kalau boleh lepas loan, boleh lah beli.

Sekali orang mortgage beritahu saya, wife dia ni pun tak pernah bayar PTPTN.
Hm... tahu kan macamana nak selesaikan masalah ni?


Apa pun, saya cadang kepada kawan-kawan semua.
1 anak 1 rumah pelaburan.
Biar anak kita nanti belajar guna wang refinance atau wang jualan rumah pelaburan kita tu nanti.
Tak perlu bergantung pada PTPTN.
Kesian kat anak kita. Baru habis belajar dan ada hutang yang boleh menjerat mereka dari membeli aset.

Gambar: Banjaria Court untuk dijual. harga 368K, market value 420K.
919 sqft.
Call / whatsapp 0123547636



Share:

October 04, 2015 at 09:10AM

Teknik jimat legal fee bila jual rumah. Guna lawyer yang sama dengan pembeli. Gambar: rumah landed untuk dijual. RM 275k, market value 300k. Below market. Lokasi Rinching, Semenyih.

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1PcoEYz
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog