• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Bila Ahyat Ishak kongsi strategi pelaburan

Dalam beberapa kerat speaker melayu, saya akui memang syok kalau belajar dan dengar sesi perkongsian Ahyat Ishak.
Dia punya skill public speaking memang terbaik.
Kompom tak ada yang tersengguk-sengguk atau rasa nak balik sebelum talk habis.
Memang pasti syok dan khusyuk je dengar.

Kalau tak percaya, cuba tanya mereka yang datang belajar strategi pelaburan hartanah dari Ahyat baru-baru ni.


Ahaa.. sabtu lepas,  19 september 2015 Ahyat Ishak ada buat sesi perkongsian percuma, ilmu strategi pelaburan hartanah.
bertempat di KDU University College, Glenmarie

.

Ramai juga balak, tak kalah aweks dan golongan wanita kental yang hadir.

Crowd katanya memang ohsem. 
Banyak rahsia strategi yang Ahyat dah bocorkan haritu.



Sebenarnya, kalau belum tahu, sekarang dah ada kampus baru KDU di Glenmarie.
haa.. bukan kat Damansara Utama je lah.
Dekat kampus baru ni lah, site projek Utropolis.
Saya pernah kongsikan mengenai projek ini DI SINI.




Kalau ada yang berminat nak tahu apa dia strategi yang Ahyat kongsikan ni, kita follow rapat FB dia untuk tahu bila sesi seterusnya ya.

Zasss
Share:

Sembang buku suara serak

Batuk pun banyak bercakap juga.

Haah.. ikutkan saya batuk hari ni.
Suara pun dah serak dan tak berapa nak keluar.
Tapi dah janji kan nak buat sesi sembang santai buku hari ni.
Jadi, takde hal punya.



Alhamdulillah sesi Gelanggang Oakheart #8 mengenai buku Beli Rumah Kababoom! tadi dah pun berjalan dengan baik.
Sesi berlangsung di Kafe Buku Oakheart (KABO) di seksyen 15 Bandar Baru Bangi.

Sebenarnya meskipun ini sesi sembang buku Kababoom ni, soalan yang ditanya dan dibincangkan tidak terhad kepada apa yang ada dalam buku je.
Ada yang bertanya soalan advanced tadi, seperti berkaitan dengan kaveat, kelayakan pinjaman buat orang yang bekerja sendiri, pewarisan dan motivasi pelabur.

Bagi saya, saya cuba jawab sebaik mungkin setakat pengetahuan saya.

Kalau kawan-kawan nak tahu, Legasi Oakheart la yang buat kerja-kerja editing, prufreading dan design layout buku ini.
Sampai merah-merah mata Hafiz dan Farahin bersengkang mata untuk buku ni.
Ada beberapa ketika, saya join sama tahan mata dengan anak mancis kat KABO ni juga.
Demi menyiapkan buku ni.

Taoi kerja-kerja editorial ni adalah job sampingan mereka.
Legasi Oakheart ni sebenarnya penerbit buku dan juga membantu menganjurkan acara/ latihan dan merupakan pengedar buku.
Habis serata ceruk mereka masuk untuk buat jualan buku,
Banyak juga penulisan kreatif yang mereka terbitkan.
Untuk buku Beli Rumah Kababoom! ni, Legasi Oakheart adalah salah satu pengedarnya.



Power power!

Bila saya umumkan mencari penaja venue untuk sesi Sembang Buku atau roadshow buku ni, laju habis Hafiz tawarkan KABO sebagai tempat.
Saya apa lagi, bagai orang mengantuk dihulur bantal lah.
hehehe

Kalau kawan-kawan nak dapatkan perkhidmatan editorial buku, nak menulis karya fiksyen dan non-fiksyen atau apa juga yang Legasi Oakheart tawarkan, hubungi Hafiz Latiff untuk harga terbaik dan maklumat lanjut.
Bagitau dia, korang pembaca buku Beli Rumah Kababoom! dan Rohaniah Noor yang rekemen.
hehehe...

Apa pun, sesi hari ni berjalan lancar meskipun suara saya kurang merdu.
Terima kasih juga kepada Legasi Oakheart yang menganjurkan dan menaja venue dan sediakan kopi percuma.
Terima kasih kepada kawan-kawan yang hadir tadi.

Sebenarnya ini sesi kedua dalam siri roadshow buku ni.
Sesi pertama semasa sesi Bedah Buku di Pusat Sumber Bahagian Sukan, MOE.
Nanti saya kongsikan dalam entri seterusnya ya.

Insya Allah... saya harap akan ada lebih banyak lagi sesi seumpama ini di masa depan.
Ada rezeki, kita jumpa lagi.
Harapnya masa tu saya dah tak batuk dan suara kembali merdu.
Ehem...


Share:

Banjaria Court below market value for sale. Apa hal tak ada balkoni pun

Dulu masa saya jumpa iklan banjaria court yang sedang dalam pembinaan, saya terpengaruh dengan sesetengah komen forumers jumud di Lowyat.

"Huh, harga lebih 200K tapi tak ada balkoni."

Banjaria Court ni projek PKNS. Lokasi di Gombak. Kalau nak ke Pahang tu, atau dari sentul ke gombak, atau dari gombak ke batu caves, boleh nampak projek ni dari tepi jalan.
Dia sebenarnya kat taman samudera, gombak.



Dulu harga developer tak sampai 300K. Dalam RM200K++ sahaja.
Lokasinya dekat dengan KL, tapi Gombak masa tu kan masih murah harga propertynya. Sentul pun masih kampung.

Tapi tengok harganya sekarang.
Market value boleh cecah 420K dah.

Sebab?
- lokasi bagus.
- setapak dah moden dan naik jota-jota. Sentul dah transform. Gombak next. Nampak tak aliran pembangunan kawasan tu.
- stesen komuter dah ada sampai ke batu caves. Dulu setakat Sentul je.

Yang penting, bila lokasi bagus, developer reputasi baik dan aliran pembangunan memang menghala ke situ, tak ada balkoni bukan satu faktor utama.
Harga tetap naik.
Demand tetap tinggi.

Boleh faham?

haa...
Ni saya nak kongsi  dua unit property below market di Banjaria.
Siap boleh markup SPA.
dulukan duit modal, kemudian markup dan dapat balik duit modal tu dan dapat cash pulak.



Kedua-dua unit ni ada 3 bilik tidur, 2 bilik air.
Ada parking bertutup.
Luas 991 sqft.
Leasehold.







Satu nak jual dengan harga RM368k sahaja. Tingkat bawah sikit .
Satu lagi RM420K, tingkat atas tapi boleh nego lagi.
NON BUMI LOT

Haa.. ingat, kita buat duit masa beli rumah, bukan masa jual rumah.
Kalau beli property below market value maknanya masa beli je dah untung puluh-puluh ribu.
Tu belum harganya naik lagi 5 tahun, 10 tahun atau lagi 25 tahun.

Haaa.. apa lagi.
Meh whatsapp atau call 0123547636 untuk view rumah dan booking.
Share:

Mengejar impian Kababoom!

Tahun lepas saya rasa malu dengan diri sendiri.
Sebab sejak tahun sebelumnya, iatu tahun tahun lepas, saya merancang nak mempunyai sebuh buku fizikal sendiri.
Tapi hajat tu asyik terpendam, terendam dan terkempam sahaja.
Dah masuk 2014 bukunya masih belum ada.
Saya sekadar gembira dengan ebook sahaja.

Lama-lama rasa tak boleh jadi ni.
Saya kena buat sesuatu yang drastik untuk keluarkan buku saya.
Kekangan masa buat impian saya tertolak lama sangat.

Tu yang last-last saya nekad ambil cuti tanpa gaji, dan akhirnya meletak jawatan sebagai kakitangan awam.
Haa.. padan muka.
Biar ada masa untuk fokus pada buku.

Dah cuti tanpa gaji pun buku masih belum keluar.
Haihhh..
tak boleh jadi.

Saya nak bukukan blog saya ni menjadi buku fizikal.
Angan-angan saya, bulan Jun buku saya dah keluar.
Tapi bahan blog ni banyak. Perlu ditapis.
Jadi, lambat juga. Tak sempat keluar dalam bulan Jun.

Last-last bila dah masuk bulan Julai, saya decide nak bukukan ebook keempat saya, 15 Artikel Beli Rumah Kababoom!

Ha.. memandangkan ebook tu padat dengan tips, teknik, undang-undang dan strategi beli rumah, saya nampak ia sangat sesuai untuk dibukukan.

Asalnya saya merancang untuk terbitkan sendiri buku ni.
Tapi selepas berbincang dengan Legacy Publishing, kami setuju untuk terbit bersama dengan kos dikongsi dan hak edaran berasingan.

Masa saya decide nak terbitkan sendiri tu dah pertengahan bulan 7 dah.
Dan saya tetapkan, buku ini mesti diterbitkan sebelum Havoc Hartanah KL pada 5 dan 6 September nanti.

Woww.. saya ada masa lebih kurang satu bulan setengah sahaja untuk siapkan buku ni.

Maka segala jentera editorial dikerah.
Saya lah tu,..
saya bertindak sebagai editor pengurusan iaitu kuli yang menguruskan kerja-kerja editorial buku ni sampai siap.

Alhamdulillah saya dapat harga terbaik dari Hafiz Latiff, boss Legacy Oakheart untuk kerja-kerja editing, prufreading dan design layout.
Legacy Publishing pula bantu mereka kaver buku.



Untuk memberi sesuatu extravaganza pada versi buku fizikal ini, maka saya pun menambah lagi 5 bab yang tak ada dalam versi ebook.

Untuk buku saya, saya mahukan ia ringan dan bersaiz handy.
Sebab saya sendiri suka sentiasa bawa sebuah buku dalam beg atau bawa ketika travel.
Jadi, buku yang ringan dan bersaiz handy ni sangat sesuai.
Saya takkan bawa buku yang berat, besar.

Saya dapati kertas simili iaitu kertas putih yang biasa digunakan dalam buku di Malaysia tu berat.
Kertas bulky yang biasa digunakan oleh buku-buku keluaran pula kurang sesuai dengan cetakan gambar atau berwarna.
Nanti gambar jadi kembang.

Satu hari saya nampak buku The Naked Traveller oleh Trinity.
Buku travelog tu menggunakan kertas seakan bulky tetapi cetakan gambar berwarna penuhnya cantik.
Jadi, saya mula mencari kertas seumpama ini untuk digunakan.

Berbincang dengan syarikat percetakan, saya dibawa ke pejabat sebuat pemborong kertas.
Di situlah saya berjumpa dengan jenis kertas yang menepati apa yang saya mahukan.
Kertas yang ringan tetapi sesuai untuk cetakan berwarna penuh.



Nak ditambah kababoomnya, Puan Rozalina, CEO REConsult PLT, organiser Havoc Hartanah pula berbesar hati menawarkan peluang melancarkan buku semasa majlis tu nanti.
Wowwww..
Takkan dilepaskan peluang ni.
Buku wajib siap cetak sebelum 5 September, sebelum hari pertama Havoc Hartanah.

Maka saya dan team editorial buku ni pun pulun mengejar dateline.
Stresnya tak boleh nak cakap.
Berpetak-petak kepala saya.
Bersengkang mata sampai jam 2 pagi di pejabat Legasi Oakheart bukan perkara pelik.


Hinggalah akhirnya pada hari khamis petang, 3 Sept saya telefon syarikat penerbitan dan wallahhhh!
Buku saya dah siap dicetak.
Alhamdulillah.. syukur...

Malam itu juga saya dan kawan penulis bersama Saya Backpacker, Normi pergi ke kilang untuk mengambil stok buku.
Dalam hujan renyai kami redah.
Saya punya excited masa tengok buku tu kat kilang... tuhan sahaja yang tahu.




Alhamdulillah.. hilang semua penat dan stress selama ni bila tengok hasilnya.

Malam itu juga saya dan Normi pergi makan western food kat Serdang.
Celebrate.


Ahad 6 September 2015, buku Beli Rumah Kababoom! berjaya dilancarkan di Havoc Hartanah KL di Kompleks Kraftangan, Jalan Conlay, KL.

Satu impian terlaksana.




Saya percaya buku ni akan membantu pembacanya dalam memahami tips, teknik, lompang, jalan maut, jalan mati dan jalan potong dalam membeli rumah mereka.
Tak kiralah beli rumah untuk duduk sendiri atau untuk pelaburan.
Semuanya perlu beli dengan ilmu kan...

emak dan buku saya

Ada 20 bab yang saya pilih kandungannya betul-betul wajib semua pembeli rumah tahu.
Kiranya, dari dummy jadi hero lah lepas baca buku ni. Insya Allah..

Berminat nak dapatkan buku ni?
Haa.. meh meh.. harga cuma RM29. Kos pos RM6 untuk Semenanjung dan RM10 untuk Sabah, Sarawak dan Labuan.

Caranya mudah sahaja

1) bank in harga buku dan kos pos ke akaun bank CIMB atas nama Kaseh Trading and Services 8600304257. Email notification adalah propertywaltz@gmail.com

2) Emailkan bukti bayaran, nama, email, nombor hp dan alamat surat-menyurat ke propertywaltz@gmail.com untuk pengeposan buku.

Pihak saya akan mengepos buku itu terus ke rumah anda.

Yeahhhh


Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog