Dua tyty penting memilih hartanah komersial. Apa tu?


Selamat pagi semua.

Saya berada di Jengka hari ini. Kejap lagi nak bantu mak mengecat rumah.
Tapi tadi saya terbaca satu soalan ahli Kelab Alien Hartawan mengenai memilih shoplot.
Jadi, saya beri respon di sana, dan saya rasa elok saya kongsi sekali lagi di sini.

Memang ramai pelabur yang selepas membeli beberapa rumah, mereka rasa syok pulak nak cuba beli unit komersial. 
Tak kisahlah kedai atas tanah ke, unit pejabat ke atau retail lot.
Tapi macamana nak tahu itu unit komesial tu bagus atau tidak untuk dibeli?



ok..
Nak beli shoplot atau unit komersial, sebahagian ilmu yang ada dalam hartanah kediaman tak boleh pakai. Penilaiannya berbeza.
Bukan tengok lampu menyala waktu malam, bukan sekadar tengok double park atau tidak. Bukan hanya tengok ada LRT atau IPT berhampiran atau tidak.

Secara ringkas saya ceritakan, paling penting dalam memilih hartanah komersial adalah 2 ty ty ni:

1) Visibility
- mudah tak trafik nampak unit tu. Mengadap jalan besar? mengadap belakang? mengadap simpang tiga?
perhatikan flow trafik, perhatikan ada tak pokok, bangunan lain, papan tanda atau box TNB di depannya menghalang.
adakah unit ni sama paras dengan jalan? atau kedudukannya lebih tinggi atau lebih rendah dari tanah? Kalau tak sama level dengan tanah, akan ada kesan dari segi visibility sebab trafik tak berapa nampak.


2) Accessibility
- senang tak trafik nak pergi ke unit tu. Kalau tepi jalan, ada tak jalan masuk yang mudah? Kalau nampak tapi tak ada jalan, tak ada guna. Perhatikan laluan di depannya, jalan sehala ke? ada tak kemungkinan trafik lalu dan keluar balik ke jalan besar, sebelum sampai unit kita berminat tu?
Unit kedai di sebelah jalan balik ke rumah biasanya lebih happening dari unit kedai di jalan sebelah pegi kerja. Sebab pergi kerja, orang nak cepat. Balik kerja, orang senang menyinggah.

Ini antara ilmu asas dalam memilih komesial unit. 
Ada lagi strategi lain seperti beli in group, beli undercon atau beli subsale, corner lot atau intermediate unit, kaji support dari residential dan lain-lain.

Sekarang ni ada GST kan untuk hartanah komersial.Kena ambil kira lah ya.
Saranan saya, lengkapkan diri dengan ilmu secukupnya dulu. Memang apa pun, bahaya buat pelaburan tanpa ilmu cukup di dada.
Gambatte!

Apa pun, ada satu projek unit komersial menarik di Sentul. Harga bermula dari RM2.1 juta. Lokasi di Sentul, KL. Support dari kediaman insya Allah memang tinggi sebab terletak di sebuah projek rumah mampu milik yang high density. 
Jika berminat, boleh call 0123547636.

Baik, 
Saya nak mula pegang tong cat dah ni.
0