• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

macamana nak start?

Baru je sampai rumah dari Damansara.

Ada prospek buyer nak tengok rumah apartment di Flora Damansara corner lot untuk dijual.
Below market value.

Sebelum tu kami di Ampang. Mereka nak view kondo below market value di taman kosas yang saya iklankan.
Prospek buyer merupakan sepasang suami isteri dengan seorang anak yang baru berusia setahun setengah.
Kagum saya melihat mereka. Gigih dukung anak, naik tangga, naik lif ke sana ke mari untuk mencari rumah yang sesuai dibeli untuk pelaburan.

Begitulah.. bukan senang nak senang.
Kena ada niat, azam dan mulakan.

Ada orang tanya saya, dia dah lama berminat nak buat pelaburan hartanah. Tapi tak start-start.
Jadi, macamana nak start?

Untuk jawab soalan ni, saya nak tanya satu soalan dulu.
Serius ke tak sebenarnya?

Kalau serius, kalau hati memang ada keinginan yang kuat, soalan ini takkan muncul.
Sebab bagaimana nak start adalah dengan start.

- start cari ilmu

- start tetapkan objektif pelaburan.

Contoh: Nak beli untuk sewa? untuk jual balik? nak beli untuk jangka pendek, sederhana atau panjang? nak beli untuk kumpul duit belanja kahwin? nak beli untuk duduk? nak beli untuk simpanan pendidikan anak-anak?

 - start cari rumah yang menepati objektif pelaburan yang anda dah tetapkan tu.

-start beli.

Cakap je berminat nak buat tak guna.
Pergi kelas 28 kali pun tak guna.
Baca 36 judul buku pelaburan hartanah pun tak guna.

Kalau tak ada TINDAKAN.

Macamana nak start?
Caranya, START hari ini.


Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1fDMz4K
Share:

Dilema sewa pejabat murah atau soho mahal?

Tiga hari lepas saya mengendeng dan mengikut sepasang suami isteri yang merupakan usahawan yang terkenal pergi melihat-lihat unit soho baru di Kota Damansara.

Mereka ni bermula dari bawah. Dari perniagaan di rumah hinggalah ke berkongsi pejabat dengan kawan-kawan. Setiap syarikat ada bilik sendiri. Ruang di luar bilik untuk kegunaan bersama.

Humble, jimat kos tapi tak mengecilkan impian dan operasi perniagaan mereka.

Alhamdulillah perniagaan semakin rancak dan membesar, mereka perlukan pejabat yang lebih luas. Itu yang mereka mencari dan survey di mana sesuai untuk dijadikan pejabat baru.

Encik usahawan, puan usahawan dan saya pun melihat dua unit SOHO di situ, dengan ditemani agen.

Satu unit dalam 800++ sqft. Sewa dalam RM2500.
Satu unit lagi dalam 900++ sqft. Sewa dalam RM2600.

Setiap unit siap dengan laminated floor, lighting, aircond, blind serta di dapur atau pantrinya siap-siap ada kabinet dapur, hob, hood, sink, peti ais dan microwave oven. Cantik, kemas, mewah.



Sementara tuan usahawan meninjau-ninjau sekeliling, puan usahawan bercerita kepada saya.
Mereka dilema juga.
Mereka ada juga tengok satu unit pejabat di bangunan kedai pejabat 3 tingkat.
Di kawasan yang sama. Tak jauh dari pejabat sekarang.

Yang pejabat tu luas lebih besar. 20x70 kan. So 1400 sqft.
Sewa RM2000 tapi kosong lah. Lampu, karpet, aircond semua tak ada.
Kalau nak sewa unit ni, kena buat renovation dulu.

Berbanding unit SOHO ni, tinggal angkat masuk meja, kerusi dan kelengkapan sahaja.
Tapi lebih kecil.

Memandangkan lokasinya sama, cuma bangunan berbeza, jadi soal lokasi dah boleh tolak tepi.

Saya tanyakan kepada puan usahawan. Kalau buat renovation, agak-agak berapa kosnya?
Puan usahawan jawab, paling-paling pun RM40,000.

Baik, mari kita tengok berapa lama kos reno tu boleh cover semula berbanding sewa SOHO yang tak perlu renovation.

Sewa soho = 2500 ( ambil unit yang 800++ sqft untuk pengiraan)
Sewa unit pejabat = 2000
Beza = 2500 - 2000 = RM500.

Kos renovation = 40,000
40,000 ÷ 500 = 80

Bermakna, kalau sewa unit pejabat berbanding soho, ia memerlukan kos permulaan yang lebih besar yang mana beza sewa untuk bulan ke 80 baru boleh cover.

80 bulan bersamaan dengan 6 tahun lebih.

Jadi, nak sewa lebih tinggi sedikit tapi tak ada kos renovation
Atau
Nak sewa murah tapi kos reno yang lebih 6 tahun baru boleh cover?

Saya rasa puan usahawan dah ada jawapannya.



Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog