Mahal mana kereta yang mahal?

Sambungan perkongsian rahsia kereta semalam.

Bila saya kata 'dapat gaji je terus beli kereta yang mahal', makna perkataan mahal tu bukan kereta berharga RM70,000 ke atas.

Mahal atau murah ni subjektif.
Bergantung pada pendapatan kita.

Orang bergaji RM2,500 merasakan kereta berharga RM 70,000 itu mahal.
Tapi bagi pilot atau kapten kapal yang berpendapatan RM20,000 sebulan, mungkin kereta sebegitu macam celah gigi dia je.

Nak beli rumah lagi dan lagi?

Pakailah kereta yang ansuran bulanannya tak lebih 13% dari gaji.
Kalau lebih dari tu, kereta itu terlalu mahal buat anda dan di luar kemampuan anda.

Sebab kalau pinjaman dah banyak kat kereta je, margin yang tinggal untuk buat pinjaman rumah dah kecik.
Tu belum kira kad kredit, pinjaman rumah untuk duduk sendiri, pinjaman peribadi dan pinjaman ASB.

Pengasas Sendayu Tinggi, Puan Rozita Ibrahim masih pakai Myvi walaupun wang simpanan dalam banknya ada RM8juta.

"Tapi Rohaniah, bagaimana kalau 13% dari gaji saya cuma lebih kurang RM200? Kereta apa semurah tu?"

Ahaa.. Itu maknanya belum masa anda pakai Honda empat tayar meskipun second hand.
Terima kenyataan biarpun pahit, startlah enjin Honda dua tayar setiap pagi.

Jangan takut kalau awek tak berkenan dengan anda. Kalau dia tahu perancangan masa depan anda, sure dia sudi membonceng bersama selepas kahwin nanti sambil survey rumah panas.

#semuaoranglayakbelirumah


Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1dCxsIv
0