Jejaka macho perlu tahu cat minyak ni apa

Hari kedua mengecat rumah. Belum siap lagi.

Cat yang saya share semalam tu cat untuk dinding batu. Orang kampung panggil cat air.

Tapi kalau nak cat pintu, frame.pintu, gril tingkap dan apa juga yang dibuat dari kayu dan besi, kena guna cat minyak.

Kalau cat air, pelarutnya airlah. Tapi cat minyak, pelarutnya adalah thinner. Jadi jangan lupa beli thinner sekali untuk cairkan cat jika perlu dan basuh peralatan dan tangan anda.

Tapi dulu-dulu saya selamba guna minyak gas untuk cuci tangan dan peralatan. Boleh juga.



Cat minyak pun ada pelbagai warna. Ia menghasilkan kemasan berkilau. Tapi yang kurang syok adalah ia berbau tengik ketika masih basah

Perlu ke tuan rumah tahu ni semua? Kan boleh upah je..

Jawapannya perlu sebab

1) buat sendiri lebih jimat

2) boleh maintain macho kalau orang yang anda upah tu cuba nak.kelentong atau tunjuk pandai dengan anda

3) jaga air muka. Mana tau kalau-kalau kahwin dengan tuan rumah perempuan comel yang tahu ilmu ni lebih awal.

Haaaaa...
0