Jejaka macho perlu tahu cat minyak ni apa

Hari kedua mengecat rumah. Belum siap lagi.

Cat yang saya share semalam tu cat untuk dinding batu. Orang kampung panggil cat air.

Tapi kalau nak cat pintu, frame.pintu, gril tingkap dan apa juga yang dibuat dari kayu dan besi, kena guna cat minyak.

Kalau cat air, pelarutnya airlah. Tapi cat minyak, pelarutnya adalah thinner. Jadi jangan lupa beli thinner sekali untuk cairkan cat jika perlu dan basuh peralatan dan tangan anda.

Tapi dulu-dulu saya selamba guna minyak gas untuk cuci tangan dan peralatan. Boleh juga.



Cat minyak pun ada pelbagai warna. Ia menghasilkan kemasan berkilau. Tapi yang kurang syok adalah ia berbau tengik ketika masih basah

Perlu ke tuan rumah tahu ni semua? Kan boleh upah je..

Jawapannya perlu sebab

1) buat sendiri lebih jimat

2) boleh maintain macho kalau orang yang anda upah tu cuba nak.kelentong atau tunjuk pandai dengan anda

3) jaga air muka. Mana tau kalau-kalau kahwin dengan tuan rumah perempuan comel yang tahu ilmu ni lebih awal.

Haaaaa...
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog