Cukai dalam Islam dan Cukai dunia kapitalis

Dah 13 hari GST berkuatkuasa dan beroperasi di Malaysia. Goods and Service Tax.

Tapi memandangkan hanya pada 11 April saya berada di Malaysia, baru 3 hari saya merasa kesannya pada wang poket saya.  Keluar je dari Lapangan Terbang KLIA2, saya perlu membeli topup Maxis Hotlink RM30. Tapi kena bayar RM 31.80.

Wohooo.. selamat datang ke dunia GST.

GST ni bukan sistem percukaian baru. Memang dah banyak negara aplikasikannya termasuklah di Thailand, destinasi terakhir pengembaraan 13 hari Indochina saya. Tetapi di Thailand, mereka panggil sebagai VAT. Value Added Tax. Sama je.

Dalam mengalami impak jangka pendek GST ni, saya terfikir nak review perbezaan GST dengan sistem percukaian Islam. 

Jom kita lihat.


Sistem Percukaian Islam.

Dalam sistem percukaian Islam, zakat dibayar oleh orang yang mempunyai harta melebihi sukatan yang ditetapkan. Ini bermakna, orang yang lebih berada sahaja yang membayar cukai dan hasilnya digunakan untuk membantu orang yang fakir, miskin, musafir dan golongan lain yang layak. 
Kadarnya tidak membebankan. Hanya 2.5% sahaja dari nilai bersih.


GST / VAT

Dalam sistem percukaian GST atau VAT, setiap perbelanjaan dikenakan cukai meskipun dalam membeli barang dapur asas atau keperluan untuk pengangkutan dan perhubungan. Tak kiralah sama ada yang membeli atau mendapatkan perkhidmatan itu golongan fakir, miskin, pelajar, lepas-lepas hidup atau mereka yang harga upah pendandan rambut pun melebihi gaji minimum rakyat. 
Kadar yang dikenakan sebanyak 6% atas setiap harga barang dan perkhidmatan.


Jadi, rasa-rasa sistem mana lebih baik?

DI Malaysia, zakat ni memang ada dikutip oleh BaitulMal dan agensi kutipan zakat. Ia boleh off set bayaran cukai pendapatan kita. Tetapi GST, anda tak boleh lari haaa......


Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog