• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Bagaimana nak beli rumah?

Soalan biasa yang saya terima.

Bagaimana nak beli rumah?
Jawapannya
1) semak kelayakan maksima pinjaman dengan pihak bank
2) semak berapa modal yang ada untuk bayar deposit, caj guaman dan kos penilaian hartanah
3) cari rumah yang dijual dengan harga menepati bajet di atas
4) bayar booking. Kalau subsale, biasanya 3% dari harga jualan. Kalau under con, bergantung pada pakej pemaju
5) mohon pinjaman sampai lulus
6)lantik peguam
7) bayar baki deposit untuk cukupkan 10% dan tandatangan perjanjian jual beli.
8) follow up dengan peguam untuk urusan seterusnya sampai dapat kunci.
Prosedur ini sama sahaja bagi rumah pertama atau rumah ke 37 sekalipun.

Ok?

Share:

GST: Boleh ke beli rumah subsale sekarang?

Ada orang tanya saya, patut ke tunda beli rumah subsale disebabkan GST?

Pertamanya kena faham. Harga rumah yang dijual tidak dikenakan GST. Tak kiralah beli rumah under construction atau subsale.

Cuma kalau rumah under con ni, kos bahan binaan dikenakan GST. Tapi pemaju tak boleh kutip balik GST dari pembeli sebab kerajaan dah tetapkan ia sebagai pengecualian GST. Bagaimana pemaju nak cover GST yang mereka bayar semasa beli bahan binaan, itu isu lain.

Sekarang, untuk rumah subsale memang tak ada GST dari harga jualan rumah. Yang ada hanya GST dari perkhidmatan guaman. Itu sebelum ni pun dah ada cukai. Cuma dulu cukai perkhidmatan. Kadarnya sama juga 6%.

Kalau yang jual rumah melalui agen hartanah atau real estate negotiator berdaftar, itu pun kena GST 6%. Tapi sebelum ni pun memang dah ada cukai perkhidmatan 6%. Jadi, sama je.

Jadi, untuk beli rumah subsale lepas GST bagi saya tak ada kesan secara langsung pun. Sama je.

Kesan jangka panjang mungkin ada bila harga hartanah under construction di situ naik jika pemaju nak serapkan bayaran GST dalam harga rumah. Biasanya harga perkaki persegi rumah subsale akan naik sedikit mengikut kenaikan harga perkaki persegi rumah under con. Tapi ini jangka panjang la.. Tak nampak dalam 6 bulan ni lagi.

Oleh itu, boleh beli rumah subsale tak sekarang ni selepas GST dilaksanakan? Jawapan saya boleh.. Beli lah jika harganya betul dan hartanah itu menepati objektif anda membeli.


Share:

Hari-hari telan kopi kelulut dan susu kambing Arfah

Saya sebenarnya sangat bangga bila nama ibu saya diangkat menjadi jenama produk kesihatan.
Bukan perasan.. tapi memang betul.


Bermula dari mesyuarat kecilan di rumah, membawa kepada pengeluaran sampel produk yang pertama hinggalah ke produksi pengeluaran yang pertama. Maka keluarlah Kopi Kelulut Arfah.

Kopi Kelulut Arfah ini merupakan kopi dengan gabungan 12 jenis herba iaitu
Propolis kelulutHabbatus sauda, Kurma, Halia, Ginseng, Halba, Buah tunjuk langit, Buah goji, Buah pala, Kunyit,  Teh hijau dan Kayu manis.

Kelulut ni madu yang istimewa sebab ia lebah yang lebih kecil, tidak menggigit dan menghisap debunga yang berada di kawasan lebih dalam. Jadi khasiatnya lebih berbanding madu lebah biasa.



Sekarang ni, bukan hanya kopi kelulut. Tapi dah ada pula Susu Kambing Arfah, Susu Kambing dengan kolagen, Susu Unta Arfah dan Susu Kuda Arfah pun ada. 
ahaa.. jangan main-main ha...

Susu kambing ni walaupun namanya kambing, tapi tak berbau. Ada rasa strawberi sikit. Jadi memang sedap diminum. Antara khasiat susu kambing adalah merawat luka dalam badan, memberi bekalan kalsium dan minuman sunnah Rasulullah memang susu kambing. Bagus juga untuk pererdaran darah dan elakkan bayi dari kuning.

Kalau nak cantikkan badan, boleh minum susu kambing yang ada kolagen tu. Boleh licinkan kulit, memutihkan dan kasi kulit gebu. woww..

Yang diet dan nak kurangkan pemgambilan lemak, boleh ambil susu unta. Sebab dia rendah lemak. Lagipun ia cepat mencuci usus dan sesuai untuk mereka yang ada sakit athma. 



Susu kuda pula lebih kepada menstabilkan hormon, anti-kanser dan meningkatkan kadar motabolisme badan.

Pengalaman saya sendiri, setiap kali saya travel ke luar negara, saya pasti akan bawa kopi kelulut beberapa paket. Sarapan dengan kopi kelulut dan maggie dan cukup memberi saya tenaga. Yelah.. biasanya makan maggie ni kenyang sekejap je. Tapi bila ambik kopi kelulut, tak lunch sampai jam 4 petang pun badan masih segar.


Itu yang saya alami semasa di Myanmar, Vietnam dan Laos baru-baru ni. Masa kat Veng Vieng, Laos, dah jam 6.30 petang baru lunch + dinner. Jadi apa tu? Lunner?

Jadi, kalau nak kuat bertenaga ibarat pengembara yang payah jumpa makanan halal, boleh la main klik-klik DI SINI dan DI SINI.

Yosh!


Share:

Cukai dalam Islam dan Cukai dunia kapitalis

Dah 13 hari GST berkuatkuasa dan beroperasi di Malaysia. Goods and Service Tax.

Tapi memandangkan hanya pada 11 April saya berada di Malaysia, baru 3 hari saya merasa kesannya pada wang poket saya.  Keluar je dari Lapangan Terbang KLIA2, saya perlu membeli topup Maxis Hotlink RM30. Tapi kena bayar RM 31.80.

Wohooo.. selamat datang ke dunia GST.

GST ni bukan sistem percukaian baru. Memang dah banyak negara aplikasikannya termasuklah di Thailand, destinasi terakhir pengembaraan 13 hari Indochina saya. Tetapi di Thailand, mereka panggil sebagai VAT. Value Added Tax. Sama je.

Dalam mengalami impak jangka pendek GST ni, saya terfikir nak review perbezaan GST dengan sistem percukaian Islam. 

Jom kita lihat.


Sistem Percukaian Islam.

Dalam sistem percukaian Islam, zakat dibayar oleh orang yang mempunyai harta melebihi sukatan yang ditetapkan. Ini bermakna, orang yang lebih berada sahaja yang membayar cukai dan hasilnya digunakan untuk membantu orang yang fakir, miskin, musafir dan golongan lain yang layak. 
Kadarnya tidak membebankan. Hanya 2.5% sahaja dari nilai bersih.


GST / VAT

Dalam sistem percukaian GST atau VAT, setiap perbelanjaan dikenakan cukai meskipun dalam membeli barang dapur asas atau keperluan untuk pengangkutan dan perhubungan. Tak kiralah sama ada yang membeli atau mendapatkan perkhidmatan itu golongan fakir, miskin, pelajar, lepas-lepas hidup atau mereka yang harga upah pendandan rambut pun melebihi gaji minimum rakyat. 
Kadar yang dikenakan sebanyak 6% atas setiap harga barang dan perkhidmatan.


Jadi, rasa-rasa sistem mana lebih baik?

DI Malaysia, zakat ni memang ada dikutip oleh BaitulMal dan agensi kutipan zakat. Ia boleh off set bayaran cukai pendapatan kita. Tetapi GST, anda tak boleh lari haaa......


Share:

Jangan berangan lebih

Sekarang ni buyer's market. Lagi banyak rumah nak jual dari orang yang mampu beli.

Ramai yang beli property tahun 2011-2012 membeli kerana melihat kenaikan harga hartanah pada waktu itu. Siapa yang beli hartanah sebelum hujung tahun 2010 memang beruntung sebab harga naik cantik. Kalau sempat jual pada tahun 2013-2014, memang tersenyum besar.

Tapi hujung tahun 2014 dan 2015 berbeza. Lebih banyak rumah untuk dijual dari pembeli. Ramai juga penjual yang masih belum sedar. Masih mahu jual lebih mahal dari harga penilaian bank.

Kalau ditanya ada renovation tak, katanya full renovation. Tu sebab nak jual mahal dari harga penilaian. Tapi rupanya full renovation tu adalah cat baru, perabot baru, tiles lama tukar tilea baru dan hiasan dalaman yang cantik.

Kalau dulu ada tiles, sekarang tukar tiles cap lain atau warna lain, harga penilaian tak berubah. Kalau cat dan hiasan dalaman ala bali sekalipun, harga penilaian tak berubah. Lebih baik pasang kabinet dapur, built in wardrobe, besarkan dapur dan besarkan ruang tamu dengan kelulusan majlis bandaran. Baru penilaian boleh dilebihkan lagi.



Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog