Sempoi je nak jadi jutawan

Hari ni saya nak kongsikan teknik jutawan melalui pelaburan hartanah paling sempoi.
Tak payah teknik pelik-pelik, pecah kepala, ambik risiko tinggi-tingi.
Beli rumah satu dengan sempoi dan relax, tetiba jadi jutawan.

Caranya:

1) Beli sebuah rumah RM 200,000. Beli semasa muda. Umur kurang 30 tahun.Buat pinjaman 35 tahun. Katakan bayar sebulan RM 1K.

2) Cari yang kadar sewanya kalau tolak bayaran bank dan yuran penyenggaraan pun boleh dapat lebihan sekurang-kurangnya RM 150 sebulan. Contoh: Sewa RM 1250. Tolak ansuran bank RM 1k, tolak maintenance fee RM 100. Ada baki RM 150.

3) Terus menyewakan rumah tersebut. Guna duit sewa tu untuk bayar ansuran ke bank. Untung RM 150 sebulan simpan dalam ASB/ Tabung Haji.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukup 35 tahun, pada umur 65 tahun nanti:

** pinjaman dah habis.

*** Duit sewa bukan lagi RM 1200++. Mungkin sudah RM2K++.
Semua masuk poket sebab hutang dah habis.

****Harga rumah tu pula, kalau purata naik 5% setahun, sekarang harganya sudah RM 1.05 juta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Beli satu rumah RM 200K, tiba-tiba eh eh jadi jutawan pada umur 65 tahun. Tanpa tinggalkan pekerjaan atau bisnes pung pang pung pang.

Itu kalau beli satu.
Kalau beli 5 buah rumah harga RM 200,000?

**Kalau beli satu rumah harga RM 500K, lagi 35 tahun rumah ni mungkin naik harga ke RM 2.6juta jika kenaikan harga 5% setahun.
Gambar hiasan ni rumah di puncak jalil, nak jual rm 535K, market value RM 550K. call 0123547636 untuk pertanyaan.


Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog