Beli Rumah Tanpa Modal Satu Mitos?

Biasa terngiang-ngiang atau anda terbaca mengenai beli rumah tanpa modal kan..

Wah.. orang cakap boleh beli rumah tanpa modal.
Maknanya tak payah keluar duit langsung lah ya?



Kalau yang belajar properly dan baca artikel berkaitan dengan cermat, akan dapat tahu teknik yang sebenarnya.
Yang main dengar-dengar ni.. mula la menimbulkan mitos seperti berikut:

1) Tengok je iklan, terus tanya agen atau penjual. "Saya nak markup s&p boleh? "
Padahal tak check market value pun..

2) Tengok je iklan tu murah sikit dari iklan orang lain, terus anggap rumah ni below market. Tak check market value betul-betul pun.

3) Bila rasa tu rumah tu 10% below market value, terus anggap tak payah bayar deposit langsung. markup s&p, loan 90%, rumah 10% below market value.. so tak payah bayar deposit la kan sebab 10% deposit tu loan boleh cover.

4) Belum apa-apa, baru tengok iklan dan mengendeng minta diskaun ke tahap 10% below market. Rumah pun belum tengok.

5) Lupa ada yuran guaman dan duti setem nak kena bayar.

6) Paling best, nego minta turun harga tapi nak markup tapi tak nak bayar deposit langsung. Semua nak masuk dalam loan. Oh ya, yuran guaman tu pun bayar nanti lepas dapat duit dari bank.

Deyyyy!

Kalau ada la dalam kepala korang setting begini, letih la...

Kita nak buat duit dari pelaburan hartanah kan.. Kita kena hormat tenaga orang, budi baik orang..
Cuba letakkan diri anda sebagai penjual.
Nak ke jual rumah, turunkan harga sampai 10% atau lebih... jah lebih murah dari harga pasaran yang korang boleh jual sebenarnya, kurangkan keuntungan, tapi langsung tak dapat apa-apa deposit masa buyer booking dan sign s&p.
Kena tunggu lagi 6 - 9 bulan baru dapat duit.
Korang nak ke buat macam ni?

Sanggup ke berkoban keuntungan dan pendapatan dari jualan rumah sampai ke tahap begitu?

Beli rumah tak pakai modal lagsung ni, bukan nak kata mitos. tapi sangat susah berlaku.

Lain lah kalau
1) pembeli tu adik, kakak, abang, anak, suami, isteri atau boifren/ girlfren korang. Boleh la kira cincai.
2) Korang dah letak iklan 3, 4 bulan tak ada orang tanya pun. Korang terdesak dah ni.. rumah kena jual cepat sebab dah nak kena declare bankrap. Dah bankrap lagi tak dapat jual dah.

Kalau kes macam kat atas ni je barulah korang sebagai penjual sanggup berkorban jiwa raga turunkan harga kaw-kaw, tak ambil deposit langsung dan tunggu je duit last bila bank dah buat full disbursement nanti.

Kalau tak, jangan nak mimpi!



Mari saya betulkan fahaman korang ni.

1) Kalau nampak iklan tu agak murah berbanding iklan lain, tak semestinya itu below market lagi. Mungkin harga tu adalah ikut market value, iklan lain yang above market value. Korang kena cek market value sendiri.

2) Kalau agent tu kata below market, sebaiknya korang verify sekali lagi. Betul ke below market. Ingat! ini pelaburan korang. Jangan malas.

3) Bila dah betul harga tu below market, tak semestinya owner setuju nak markup s&p. Terutama jika rumah tu dibeli kurang lagi 5 tahun sebab kalau markup, owner kena bayar RPGT lebih. Win-win situation, offer untuk bayar lebihan RPGT tu guna duit korang.

3) Kalau owner setuju markup, ower biasanya tetap nak 10% deposit dia. Banyak cantik! dah la jual murah, kasi markup, deposit 10% pun tak ada? Owner jual sebab nak duit. Kalau dia tak setuju, dia jual pada orang lain yang boleh bayar 10% deposit. Dah melepas.
Kecualilah korang beli dari 2 jenis penjual seperti di atas.

4) Kalau rumah tu harga cun, betul below market tapi owner tak nak markup, beli je la. tak semestinya dunia berakhir kalau tak markup. Ingat, korang tetap untung sebab beli harga murah. Jadi installment lebih rendah, untung sewa lebih.

5) Peguam pun tak mahu bayar lagi? Agak-agak la.. Peguam adalah orang yang paling penting yang uruskan proses jual beli dan pemindahan haklimik rumah ni. Setiap hari dia datang kerja, ada kos. Pejabat dia beroperasi pun ada kos. Korang nak untung, dia nak hidup. Jadi, hormat mereka.
At least bayar dua kali. Sekali bayaran setakat penyediaan s&p, dan sekali lagi lepas full disbursement. Kecualilah kalau peguam tu mak ayah korang atau peminat fanatik korang.


Klunya, kita nak untung.
So, sentiasa hormat orang lain.
Jangan tekan orang melampau-lampau.
Biar win-win situation kepada semua orang.

Jadi, beli rumah tanpa modal bukanlah bermakna tak keluar modal walau sesen langsung.
Korang kena jual keluar modal dulu, kemudian modal tu boleh dapat balik.
Kalau kena gaya, dapat duit tambahan pula lepas tu.

Untuk teknik beli rumah tanpa modal yang betul, boleh baca artikel terdahulu saya DI SINI.
3