Antara dua darjat

Saya masih lagi di china.
Hari ini masuk hari kelapan pengembaraan ke china.

Sekarang saya berada di dalam keretapi dari Xi 'An ke Shanghai.
Kami bertolak jam 5.15 petang semalam. Dijangka sampai jam 1:30 tengahari nanti.

Tiket untuk soft sleeper dan hard sleeper dah habis.
Ada tiket untuk hard seat je.
Terpaksa beli juga walaupun saya dah diberi amaran beberapa kali.
Hard seat ni kerusinya tegak. Tak boleh ditolak kebelakang pun.
Kalau perjalanan lebih 15 jam macamni, memang hazab la...

Tapi dah tu je yang ada kan...hantam sajalah.. Asalkan sampai ke shanghai.

Masa saya dari beijing ke xi 'an, yang ada hanya tiket soft sleeper.
Jadi kami ambil lah tiket soft sleeper tu.

Bila bayangkan kehidupan kami yang aman damai dan bahagia di soft sleeper dengan hazab dan survival tahap tinggi di gerabak hard sleeper.
betul-betul terasa macam antara dua darjat.

Meh saya share sikit.

Soft sleeper ni empat katil dalam satu bilik.
Dua atas dua bawah.
Ada meja kecil untuk makan.
Lampu boleh hidup mati, boleh pilih nak on lampu besar, lampu romantik atau lampu jiwang yang samar-samar.

Setiap beberapa jam sekali, ada pekerja ketuk pintu kutip sampah.

Kat luar, di lorong ada dua suis elektrik untuk caj handphone.
Ada water boiler, boleh ambil air panas percuma.
Boleh kami bancuh maggie dan minuman cereal.

Tandasnya tandas duduk yang bersih.
Pelapik tandas pun  dibuat dari kayu berkualiti tinggi. Ala-ala cengal.
Boleh flush.. Ada air dan ada sinki kecil.
Di luar ada ruangan yang besar dengan tiga sinki.
Boleh gosok gigi dan cuci muka dengan penuh bergaya.

Tapi di hard seat?
Empat kerusi saling mengadap.
Ada meja kecil.
Kerusi tegak 90 darjah. Tak boleh adjust-adjust untuk sesuaikan selera tengkuk saya.

Itu ok lagi..
Ada ramai yang tak ada tempat duduk dapat naik train.
Maka ada lah yang menempek duduk illegal masa kerusi kosong sebentar selepas orangnya turun di stesen dan belum ada pengganti.
Ada yang bawa kerusi kecil sendiri, menempek di ruangan kaki saya.
Ada yang tidur memanjang di bawah ruangan kaki ni.
Yang tidur atas suratkhabar depan pintu gerabak jangan cerita.
Sampai ada yang tidur atas sinki!

Lagi sadis, keadaan tandasnya.
Tandas mencangkung banyak yang tersumbat dengan benda asing.
Tak boleh flush.

Saya ambik wuduk asar, qasar zohor, terus simpan air sembahyang sampai maghrib sebab tak sanggup nak masuk tandas lagi.
Tapi bila subuh, terpaksa juga mengharung semula situasi menggerunkan ini.

Kesimpulan saya buat, beli tiket soft sleeper memang hampir tiga kali ganda mahal dari harga tiket hard seat.
Tapi kita bukan hanya beli tiket untuk dapat baring dengan selesa atas katil.
Tapi juga beli tiket untuk dapat kemudahan tandas yang bersih dan berselera untuk digunakan.

Oh ya, walaupun saya di sini, pendaftaran untuk Seminar Wang, Kami Tak Takut Cukai tetap berjalan seperti biasa.
Seminar yang mengajar bagaimana menjimatkan bayaran cukai, bagaimana nak declare pendapatan sewa dalam cukai dan bagaimana nak buat duit yang tak kena cukai.

Tarikh: 19 April 2014
Masa: 9.00 pagi - 1.00 tengahari
Tempat: 12-1 Jalan Putra Kajang 3, Taman Putra Kajang,Kajang.
SMS cukai <nama> ke 018-968 7803

Atau layari http://bit.ly/taktakutcukai

Selain itu, kalau nak belajar mengenai pelaburan hartanah dari pakar-pakar terkenal, jemput hadir ke Konvensyen Pejuang Hartanah.
Tarikh pada 3-4 Mei ni.
Speaker semua power-power, kacak dan cute!
Boleh klik http://www.pejuanghartanah.com/kph

Nota: di china saya tak boleh buka blogger.com.
Jadi terpaksa update blog melalui gmail.
Maaaf kalau entry ni paragraph semua berterabur sebab automatik gmail uploadkan.

Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog