• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

8 speaker: 1 paling kerdil

Anda hadir ke satu tempat
nak belajar bagaimana untuk buat duit dari pelaburan hartanah
Sekali, tengok-tengok ada 8 orang pakar berkongsi dengan anda rahsia mereka
mereka kongsi analisa peta
mereka kongsi trend pasaran hartanah semasa
mereka kongsi Formula U+H
mereka kongsi teknik menyewakan rumah

dan macam-macam lagi.

Dari satu acara tu, anda boleh dapat maklumat mengenai
- impak LRT dan MRT
- impak beli bumi lot, bumi kuota dan unit bumi reserve
- mana bohong maa benar dalam pelaburan hartanah
- konsep Islam dan Harta

dan lain-lain lagi.

Menarik kan?

Haa... demi acara yang sangat menarik inilah, saya telah dilamar oleh pihak penganjur untuk turut sama berkongsi ilmu saya yang sedikit ini di dalam pentas Konvensyen Pejuang Hartanah.



Konvensyen ini akan diadakan pada:

Tarikh: 3 dan 4 Mei 2014
Masa: 8.30am hingga 6.30pm
Tempat: Shah Alam Convention Centre (SACC)

Sebenarnya ketika saya menerima pelawaan ini, saya tak tahu pun siapa speaker lain yang akan dijemput.
Saya hanya tahu, Ahyat Ishak sudah pastilah ada kerana dia organiser.
Tapi speaker lain, saya tak bertanya.

Namun kemudian bila laman web konvensyen ini siap, mata saya terbeliak melihat 7 orang speaker lain.
Alamak.. semua nama-nama besar.



Ahyat Ishak



Dr Shah Razali


Faizul Rizuan


Yusnizam Yusoff


Ishmael Ho


CR Fadzli UNIC.


peguam dan penulis buku tuan Khairul Anuar pun ada.

speaker kelapan adalah saya sendiri..


Rohaniah Noor

Macam terasa kerdil sangat pula nak berdiri di samping mereka ni nanti...
(dah la memang saya kot yang paling rendah bila berdiri dengan mereka nanti.. huhuhu)
kemudian, saya seorang sahaja perempuan.
erkkk..

Pendaftaran telah pun dibuka.
saya harap kawan-kawan dapat daftar dan tandakan tarikh ini dalam kalendar anda
Sebab ada sesetengah speaker di sini jarang-jarang buat seminar sendiri
hanya boleh baca buku tulisan mereka sahaja.

Yuran konvensyen ni pun sangat berpatutan
Cma RM399 sahaja untuk seorang
atau RM699 untuk 2 orang
dan dengan yuran sekecil ini, anda dapat belajar dari 8 orang speaker dan pelabur hartanah tegar sekaligus.

Power kan...?

Untuk mendaftar dan maklumat lanjut, boleh KLIK DI SINI.

Share:

sumpahan gaji 14.580

Berita di The Star hari ini mengatakan, anda mestilah mempunyai pendapatan sebanyakk RM 14,580 sebulan untuk memiliki sebuah rumah di Lembah Klang.

Ia juga menyenaraikan purata pendapata jika mahu membeli runah di beberapa lokasi utama.




Nombor-nombor ini dijana dari dapatan kajian yang telah dijalankan okeh Sime Darby.
Kajian melibatkan 1,529 reponden.
1,183 daripadanya adalah pemilik rumah di lokasi-lokasi seperti di dalam gambar di atas.

Sejauh mana tepatnya dapatan kajian ini?
Betul ke kalau orang Kajang, kena ada pendapatan RM 12,300 baru boleh beli rumah?

Pandangan saya, ayat 'household income NEEDED to own house' tu tak tepat

Jika mahu memiliki rumah, gaji bawah rm 3,000 pun boleh.

Yang penting, kita mesti tahu:

- bagaimana urus kewangan peribadi dan keluarga
- simpan duit untuk wang deposit dan kos peguam
- tahu peluang keluarkan duit kwsp
- tahu dan rajin cari rumah yang sesuai dengan pendapatan
- baca artikel, buku, blog dan hadir kelas yang bercertita mengenai pembelian rumah dan kewangan.

Hidup di bawah kemampuan.
Jangan berangan mat jenin dan cuba hidup di luar kemampuan.

Yang penting dapat beli rumah kan..
Kalau dah mampu bayar pinjaman sebulan  RM 350 sahaja, belilah rumah flat.
Rumah juga,

Kalau mampu bayar RM 800 sebulan, dan layak buat pinjaman sebanyak itu, belilah apartment yang harganya kurang dari RM 200,000.
Rumah juga.

Sekali lagi, berbelanja dan hidup di bawah kemampuan.
Tak semestinya kena tunggu pendapatan berbelas ribu baru boleh beli rumah.

Artikel ini boleh diakses di sini.

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/02/18/Klang-Valley-still-affordable-A-household-needs-monthly-income-of-RM14580-to-buy-a-home
Share:

Penceramah kacak, penceramah cun, banner cun.

Lagi 4 hari Seminar Taiko Rumah Lelong akan berlangsung.
Saya sangat teruja.

Mana taknya, seminar ini menggabungkan dua orang taiko yang dah menjana wang sekurang-kurangnya 5 angka dari rumah lelong.
Siti Farazila, taiko wanita yang lebih fokus kepada strategi keep.
Shafie Bustan, taiko lelaki yang lebih popular dengan strategi flip.

Banner seminar ni pun cun.
Direka khas oleh kawan satu universiti saya dulu.


Insya Allah, kita bukan ajar teori sahaja nanti.
akan ada sesi praktikal yang mengujakan.
ada banyak tips yang power juga.

Masih ada beberapa tempat kosong.

2 langkah untuk mendaftar:

1) mohon tuan / puan membuat pembayaran ke
- akaun CIMB 16010000461106 atas nama Kaseh Trading and Services; atau
- akaun maybank 166010190175 atas nama Rohaniah Noor

Masukkan alamat email propertywaltz@gmail.com untuk notifikasi sistem perbankan online.

2) Isi borang pendaftaran dengan mengemukakan butiran bayaran di
http://bit.ly/borang-taikolelong0214

Sebarang pertanyaan boleh sms atau call +60 18-968 7803

Penceramah kacak, penceramah cun, banner cun.

Jumpa nanti!





Share:

jual tanpa izin penyewa

Hari ini saya nak ceritakan satu kisah bagaimana jika kita mahu jual rumah yang ada penyewa, tapi penyewa tak mahu bekerjasama.

Ok, ceritanya begini.

Semalam saya main sain-sain dengan Jenny, seorang real estate negotiator (REN)
Alhamdulillah.. saya berjaya jual salah satu rumah saya.
Tapi ia pending sama ada pembeli boleh dapatkan pinjaman atau tidak.



Saya nak jual rumah ni sejak Oktober 2013.
Mula-mula saya tawarkan kepada seorang REN.
Kemudian terjumpa Jenny semasa seminar PRISM awal November 2013.
Jadi saya tawarkan kepada beliau juga jika dapat bantu jual rumah ini.

Rumah ini ada penyewa.
Kontrak sewaannya setahun sehingga akhir Mei 2014.
Memang saya sewakan sementara menunggu tamat lock in period 3 tahun dengan pihak bank.

Pada awalnya, apabila saya memberitahu penyewa saya mahu menjual rumah, penyewa saya mahu pindah keluar.
Saya tak setuju sebab kontrak sewaan masih ada.
Lagipun, nak dapatkan pembeli akan ambil masa.
Nak tunggu proses tukar hakmilik dan loan disburse pun akan ambil masa.
Sempat la kontrak sewaan tamat dulu.

Saya cuma minta dia tolong bukakan pintu untuk agent bawa buyer tengok rumah.
Sebagai ganjaran, bila ada buyer, sewa bulan seterusnya akan diberi diskaun.

Penyewa bersetuju.

Hujung november, jenny dapat aturkan dengan seorang buyer.
Awal disember seorang buyer lagi.
Tapi kedua-dua buyer tak jadi beli.

Awal januari, jenny set appointment lagi untuk dua orang buyer datang tengok rumah sekaligus.
Penyewa tetapkan masa dan tarikh yang dia kata dia available,

Tiba-tiba bila tiba masa dan tarikhnya, penyewa tak angkat telefon.
Jenny dan bakal buyer datang ketuk rumah pun, pintu tak dibuka.
Meskipun ada petanda, ada orang di dalam rumah.

Saya sendiri cuba hubungi penyewa tapi tiada jawapan.
Janji jam 7 malam, jenny dan bakal pembeli tunggu sampai jam 10 malam.
Tapi tetap senyap sunyi.

Awal pagi barulah penyewa jawab whatsapp saya.
Beliau beri alasan keletihan selepas exam.
Dan beliau nyatakan tak suka agent datang bawa buyer lelaki tengok rumah.
Mengganggu ketenteraman.

Haihh.. Takkan saya nak jual rumah pada buyer perempuan sahaja?
Dan kalau pun buyer perempuan, macamana nak halang dia bawa suami, abang, adik lelaki, bapa atau teman lelaki bersama?

Tentang keletihan pula, dia yang set tarikh dan masa ni.
Kalau pun dia sms agent sebelum jam 7 malam beritahu nak batalkan appointment, tak perlu lah mereka menunggu hingga jam 7 malam.

Esoknya, saya hubungi penyewa.
Dia angkat phone.
Nampaknya dia tak mahu bincang lagi untuk bukakan pintu kepada agent.

Terpaksa saya tamatkan sewaan dia berkuatkuasa hujung bulan januari.
Penyewa pun setuju kerana dia memang nak keluar.
Saya je yang selama ini tak bersetuju dan mahu teruskan mengikut kontrak.

Hujung bulan januari, sehari sebelum saya bertolak ke Medan, penyewa keluar dan serahkan kunci.
Saya pulangkan deposit.
Terus saya serahkan kunci kepada jenny dan seorang lagi ren tadi.

Hari kedua di Medan, saya menerima sms dari jenny yang rumah saya dah ada buyer.
Buyer dah pun bayar booking 3%.
Tinggal menunggu saya pulang dari Sumatera untuk tandatangan booking form.
Kemudian buyer pun nak mohon pinjaman.

Harapan saya, agar pembeli akan berjaya mendapatkan pinjaman.


Intipatinya di sini:

Jika penyewa tak mahu bekerjasama untuk tunjukan rumah kepada bakal buyer, tuan rumah terpaksa:

1) tunda dulu jual rumah sehinggalah kontrak sewaan tamat; atau

2) tamatkan kontrak sewaan dengan penyewa supaya rumah kosong. Tapi perlu ada holding power yang baik untuk bayar ansuran bulanan sementara proses tukar hakmilik selesai.

Share:

Hartanah Medan: Ruko Dijual dan Wakaf Masjid.

Sudah lebih seminggu saya tidak mengemaskini blog saya.
Sebenarnya saya tiada di Malaysia.
Saya ke Medan, Kabanjahe, Danau Toba dan Banda Aceh.
Misi saya, menjelajah Sumatera Utara dan Acheh berseorangan.
Selama seminggu.

Sepanjang saya di sana, saya menulis diari perjalanan harian saya di Facebook peribadi saya.
Maaf tak dapat update di sini kerana kesuntukan masa.

Namun begitu, ingin juga saya kongsikan sedikit apa yang saya pelajari sepanjang di sana di blog ini.


Ruko

Di Medan khususnya, bangunan komersialnya kebanyakannya adalah pejabat dan di atasnya rumah kediaman.
Ia dipanggil 'ruko'
ia adalah singkatan dari perkataan rumah toko.
toko bermakna kedai.


Pintu Kayu

Kalau di Malaysia, pintu kedai biasanya sudah modern.
Mereka akan pakai pintu slider aluminium tu.
saya pun tak tahu apa namanya.

Tetapi di Medan dan Banda Acheh, masih banyak lagi bangunan kedai yang dibina dipasang pintu kayu.
Mungkin harga kayu di sana lebih murah?




Dijual

Jika di Malaysia, 'Rumah Dijual' bermakna rumah itu sudah dijual.
Tetapi di Indonesia, iklan-iklan rumah untuk dijualnya memang ditulis 'Rumah Dijual'
atau 'Dijual' sahaja
Ia belum lagi terjual.. baru mahu jual sahaja.

Begitu juga jika rumah atau kedai itu untuk disewa
ia akan ditampal iklan bertulis 'Rumah Dikontrak'

kredit foto: http://griyaidola.com/



Wakaf Masjid 

Ada seorang hartawan di Medan.
Namanya  Haji Hanif Shah.
Beliau dikatakan orang ketiga terkaya di Medan.

Beliau dan anaknya, Musa Razek Shah telah membina sebuah masjid yang begitu indah di atas sekeping tanah miliknya.
Nama masjid ini Masjid Al-Musannif.
Lokasinya di Kompleks Cemara, yang merupakan projek pembangunan komersial syarikatnya.d

Masjid ini menjadi salah satu masjid tercantik dan terkemuka di kota Medan.





Bagus kan....
si hartawan yang mewakafkan harta dan tanahnya untuk membina masjid bagi kegunaan semua orang.
Ini menunjukkan yang Islam memang menggalakkan umatnya mencari harta
harta itu kemudiannya ada bahagian untuk orang lain pula.
Masya Allah...

Pengembaraan ini merupakan pengembaraan solo saya yang pertama.
Melihat sendiri gunung berapi berasap di depan mata
Melihat sendiri kampung mati dan musnah akibat lahar gunung berapi Sinabung dan debu panasnya
Melihat sendiri bumi yang bangkit semula selepas hancur ditolak ombak besar tsunami
ini adalah pengalaman terbaik saya.

Bersyukur atas peluang dan pengalaman ini.
dan terima kasih banyak kepada Irsan Iskandar dan Dedek Azman dari Backpakcer Medan yang banyak membantu saya di sana.

habis hancur dek lahar dan debu panas gunung sinabung di belakangnya

rumah hancur

Gunung berapi Sinabung yang masih marah sejak September 2013 hingga hari blog ini ditulis

Saya, Dedek dan Irsan, kawan backpacker Medan yang membawa saya melihat Sinabung

Kapal PLTD seberat 780 tan ditolak sejauh 5 km dan terdampar di tengah-tengah perkampungan oleh ombak tsunami.

Kapal nelayan terdampar di atas bumbung sebuah rumah. Alhamdulillah kesemua 56 anak kapal selamat. Namun di kampung ini sahaja, seramai 982 orang meninggal dunia.

Masjid Baiturrahim yang masih gagah berdiri meskipun ia betul-betul di tepi pantai. Sedangkan di sekitarnya hancur musnah. Gambar semasa selepas tsunami dan sekarang.

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog