• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Sempoi je nak jadi jutawan

Hari ni saya nak kongsikan teknik jutawan melalui pelaburan hartanah paling sempoi.
Tak payah teknik pelik-pelik, pecah kepala, ambik risiko tinggi-tingi.
Beli rumah satu dengan sempoi dan relax, tetiba jadi jutawan.

Caranya:

1) Beli sebuah rumah RM 200,000. Beli semasa muda. Umur kurang 30 tahun.Buat pinjaman 35 tahun. Katakan bayar sebulan RM 1K.

2) Cari yang kadar sewanya kalau tolak bayaran bank dan yuran penyenggaraan pun boleh dapat lebihan sekurang-kurangnya RM 150 sebulan. Contoh: Sewa RM 1250. Tolak ansuran bank RM 1k, tolak maintenance fee RM 100. Ada baki RM 150.

3) Terus menyewakan rumah tersebut. Guna duit sewa tu untuk bayar ansuran ke bank. Untung RM 150 sebulan simpan dalam ASB/ Tabung Haji.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukup 35 tahun, pada umur 65 tahun nanti:

** pinjaman dah habis.

*** Duit sewa bukan lagi RM 1200++. Mungkin sudah RM2K++.
Semua masuk poket sebab hutang dah habis.

****Harga rumah tu pula, kalau purata naik 5% setahun, sekarang harganya sudah RM 1.05 juta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Beli satu rumah RM 200K, tiba-tiba eh eh jadi jutawan pada umur 65 tahun. Tanpa tinggalkan pekerjaan atau bisnes pung pang pung pang.

Itu kalau beli satu.
Kalau beli 5 buah rumah harga RM 200,000?

**Kalau beli satu rumah harga RM 500K, lagi 35 tahun rumah ni mungkin naik harga ke RM 2.6juta jika kenaikan harga 5% setahun.
Gambar hiasan ni rumah di puncak jalil, nak jual rm 535K, market value RM 550K. call 0123547636 untuk pertanyaan.


Share:

Matang dan senang ke mana-mana

Tempoh hari saya ke Rahang, berhampiran dengan Seremban dan Senawang.
Boleh dikatakan di tengah-tengah Seremban dan Senawang lah.

Sebenarnya saya pernah ke sana sebelum ni masa survey kedai untuk satu projek kawan dulu.
saya suka kawasan ni.
kawasan matang, bukan kawasan baru.
Dah ada banyak projek perumahan lama di sini.

Dijangkakan ada lebih kurang 40,000 penduduk di Senawang.
Senawang ni kawasan Melayu
Cuma Rahang setakat ini lebih ramai chinese.
Seremban pula lebih mixed kan..

Ada kawasan industri
Ada sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan cina.
ada hypermarket seperti Econsave, Aeon Big, Giant dan tak lama lagu dengarnya Mydin pun nak datang sini.

Satu lagi yang best adalah dekat dengan exit tol.
Nak ke highway atau keluar dari highway, ada exit tol dalam lebih kurang 1 jam sahaja dari situ.
Tak perlu ke exit tol Seremban, nanti jem.



Kalau nak naik komuter, tak jauh dari situ ada stesen Komuter Senawang.
cun..

Jadi, baru-baru ni saya ke sana lagi, saya nampak Rahang masih dengan identitinya.

Rupanya ada projek baru di sana.
IJM tengah bina projek perumahan landed baru, namanya Seri Binjai @ Rahang.



Projek ni gated and guarded.
Pembinaan tengah rancak. Bangunannya dah nampak dah.
Design cantik juga.




Saya berpandangan projek ni sesuai untuk penduduk sekitar Seremban, Negeri Sembilan, Nilai dan sekitar yang mahu memiliki rumah sendiri atau nak upgrade.
Projek ni memang tepi jalan je
Senang nak akses dari Jalan Tok Ungku,  Jalan Tampin Lama and Jalan Loop.

Jadi dengan lokasi yang dekat dengan pengangkutan awam, highway, dekat pula dengan rumah keluarga di sekitar.. membuatkan lokasi ni ada banyak plus point.
Oh ya... ia juga freehold!

Share:

Puaka nombor

Apabila membeli rumah, terutama jika membeli untuk pelaburan, pastikan elemen seperti fengshui dan pantang larang bangsa lain.
Memang la kita yang muslim ni tak percaya.
Tapi sebab kita nak sewakan atau jual balik kan..
Takut yang nak beli tu percaya.
Jadi, market kita jadi terhad pula nanti bila ada sesuatu tak kena dari segi fengshui ni.

Saya ada sebuah rumah untuk dijual.
Dah lama juga rumah ni diiklankan.
kos iklan pun dah banyak habis.

Rumah ni below market.
Harga hampir sejuta.
Market value satu juta.
Banglow, kawasan freehold.


********
   4
********

Lokasi cun, rumah cun.
sayangnya nombor rumahnya no 4
ada chinese call berminat. Tapi bila dengar no 4, terus tak jadi.
orang melayu pula, pasarannya kecil untuk harga rumah sebegini.

Rumah no 4, tingkat 4, tingkat 14.. kalau boleh elakkan.
sei.. no 4 dalam bahasa cina. tapi kalau salah intonasi, maksudnya mati.

Satu lagi rumah mengadap simpang 3. T junction.
feng shui tak bagus
Dari segi logik pun, nanti rumah tu asyik kena lampu kereta orang yang menghala ke simpang tu, sebelum belok ke kiri atau ke kanan.
kalau buatnya brek tak makan, dah pergi hantam rumah tu pula.

Lainlah kalau kedai. Menghadap T junction bagus.
semua orang nampak kedai tu.
visibility tip top.

pernah ada seorang kawan pembaca blog saya nak beli rumah tingkat 13.
haaa.. ni kalau ikut orang putih, nombor tak bertuah.
cerita hantu orang putih pun suka berkisar pada tingkat 13
so hati-hati puaka nombor...



Tapi kalau anda yakin beli rumah tu untuk duduk sampai mati, tak apa lah...
sebab anda bukan percaya pun kan..

nak jual rumah?
kalau area kajang, bangi, cheras, cyberjaya dan kl, mungkin saya boleh bantu.
Share:

Dah jumpa yang berkenan, nak menung lagi?

Hari ni saya nak cerita apa yang berlaku pagi Ahad lepas.

Ada sebuah rumah teres 2 tingkat bertanah untuk dijual di Taman Haneco, Semenyih.
Luas 18x65. memang lah tak besar sangat.
Tapi harga jual dia letak RM 250K. 
Boleh nego lagi harga ni kalau betul-betul beminat dan cepat booking.



Saya berpandangan rumah ni sangat sesuai untuk tinggal sendiri.
Susah nak dapat rumah landed dengan harga RM 250K ni. Harga apartment medium cost je ni.
Semenyih ni harga rumah pun dah naik.
Kalau Setia Eco Park tu, harga paling murah mereka jual dulu pun RM 400k++ untuk landed 2 tingkat intermediate.
Memang kalau Semenyih area tepi jalan utama menghala ke Beranang tu, harga dah naik.

Kalau Kajang pula, rumah subsale mungkin boleh dapat paling murah dalam RM 430K.. rumah lama.
rumah under construction, main harga rm700K ke atas dah...

Kalau orang yang bekerja di Putrajaya, Kajang, Cheras memang terbaik lah kalau beli rumah ni.
Market value rumah ni tak naik sangat sebab kat sini, tak banyak trnsaction.
Kawasan ni bukan kawasan pelabur. 
Ramai duduk sendiri.
Jadi saya dan kawan agent cek bank boleh bagi valuation paling tinggi RM 230K

Rumah ni memang cantik.
Cat masih nampak elok, tak ada rosak. Memang tak perlu renovation pun.
Sebab rumah ni owner dia duduk sendiri denagn keluarga.
Tu yang elok.

Unit ni sebenarnya unit co-broke. Bukan unit saya sendiri. 
Unit kawan agent saya tu tadi. 
Saya dapat tahu, ada agent lain jualkan juga rumah ni.

Pagi Ahad tu ada dua orang view rumah. 
Seorang lelaki tengok untuk duduk sendiri.
Seorang lagi lelaki datang dengan keluarganya, tengok untuk pelaburan.

Dalam hati saya, saya lebih suka kalau yang nak duduk sendiri tu ambil.
Selesa kalau duduk dengan keluarganya.



Sebenarnya yang contact saya bertanyakan rumah ini adalah isterinya.
Tapi sebab isterinya dah due nak bersalin, dia minta suaminya datang tengok rumah.
Isterinya kakitangan kerajaan, memang nak buat pinjaman kerajaan lah.

Tapi bila suaminya tengok, suaminya balik dulu.
Kata nak bincang dulu dengan isteri.

Petang tu saya follow up bertanya pun, belum ada keputusan.

Selasa barulah isterinya call saya semula cakap nak booking, cuma mereka minta nego sedikit harga.
Saya pun call kawan agent saya yang mewakili penjual tadi.
Beritahu yang mereka ni nak booking dan minta nego sedikit harga.
Kawan agent saya janji akan call saya semula.

Sekali dapat panggilan telefon, rumah tu baru je dibooking pada petang Ahad yang lepas.
Pagi Ahad kami bawa orang view rumah, petang ahad tu ada orang bayar booking.

Jadi, kalau nak juga, kena tunggu lah sama ada buyer tu loan dia lulus ke tak.
Kalau lulus, wasalam...
Kalau tak lulus, barulah ada can buyer tadi booking.


Kesimpulannya

- Rumah yang cantik dan harganya bagus tak banyak. Kalau jumpa, jangan fikir panjang.

- Hanya yang cepat ambil tindakan akan dapat rumah yang bagus. Yang banyak sangat fikir, akan banyak melopong dan fikir lagi dan lagi dan lagi.

- Kalau nak tengok rumah, sebaiknya bawa siap-siap buku cek. Kalau berkenan, terus tulis cek untuk amaun 3% dari harga yang kita dapat nego atau harga yang kita nak nego tu. Jangan tunggu balik rumah dulu, mandi, makan, tidur dan fikir semula.

- Kalau tak ada cek? Saya pernah pergi atm machine dengan agent, terus transfer amaun 3% yang agent perlukan untuk booking. Terus sign booking form time tu juga.

Dah letih cari rumah yang berkenan di hati kan.
Dah jumpa, buat apa menung lagi.


Nota: saya ada satu unit apartment nak jual di Flora Damansara.
Harga jual RM 200K, Market value RM 220K.
berminat boleh call 0123547636
Share:

December 19, 2014 at 06:54AM

2014 dah hampir sampai ke penghujung. Berkongsi pengalaman akan memberi manfaat kepada yang lain. Manfaat itu akan memberi pahala kepada kita semula pula. Jadi, boleh kongsi siapa yang ada beli rumah pada tahun ini? lokasi di mana dan adakah ia untuk disewakan, dijual semula atau untuk tinggal sendiri? Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT
Share:

December 18, 2014 at 05:59PM

Any property guru can give any theory. But your own experience is the best. Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT
Share:

December 18, 2014 at 11:23AM

Blog copy paste. Adalah satu pelanggaran hakcipta jika blogger ini copy paste artikel dari website atau blog orang lain tanpa kebenaran dan memberi kredit / link ke artikel asal. Kalau dari laman web berita online, letaklah kredit dan link artikel asal artikel tu. Jangan copy paste macam kita pula wartawan / penulis asal pula. Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT
Share:

Sesi Q&A Ebook Kerjasama kali pertama

Malam kelmarin saya telah berjaya mengadakan sesi Q&A percuma ebook Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop.
Sesi ini khas untuk pembeli ebook ini sahaja.

Dalam membeli rumah secara joint venture ni, saya tahu ramai concern kalau nama tak ada dalam SPA, kemudian muncul perkara yang tak diingini seperti
- perselisihan faham
- campur tangan suami / isteri rakan kongsi atau
- partner yang nama di SPA meninggal dunia

Di dalam ebook ini, saya telah ceritakan 3 instrumen penting untuk tangani isu ini.
1) perjanjian joint venture
2) trust
3) hibbah

Jadi,untuk menjawab kemusykilan lebih terperinci dan teknikal berkenan joint venture itu sendiri serta 3 instrumen yang saya sebut, saya adakan sesi Q&A ini.



Saya jemput Cik Rozailiya dari firma guaman Liya Sani & Associates untuk berkongsi mengenai kepentingan perjanjian dan intipati penting yang tidak boleh diabaikan dalam perjanjian ini.

Cik Rozailiya

Teringat kata-kata spontan Cik Rozailiya, "kalau boleh jangan meninggal dulu selagi perjanjian joint venture ini berkuatkuasa."
hehehehe

Selain beliau, saya jemput Tuan Syahman dari Wasiyyah Shoppe untuk berkongsi mengenai mekanisme dan bagaimana hibbah boleh dilakukan untuk menangani kes partner bawah karpet ini.
Yang penting, hak setiap partner terpelihara dan bahagiannya tidak difaraidkan bila dia meninggal dunia.

Tuan Mohd Syahman


Insya Allah akan ada sesi kedua. Nantikan pengumumannya di mailbox anda dan di FB page Kelab Alien Hartawan.

Untuk yang belum mendapatkan ebook Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop, boleh dapatkan DI SINI.
Share:

December 16, 2014 at 09:23AM

Sangat kelakar jika graduan berkata, mereka tak ada duit nak beli rumah tetapi di tangannya memegang iphone atau Samsung Galaxy Note / S2 / S3.

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT
Share:

December 16, 2014 at 08:44AM

Deposit rumah adalah modal pelaburan hartanah untuk mengganda wang. Travelling cost pula adalah modal pelaburan untuk mengganda pengalaman. #rohaniahnoorquote.

Disalin dari Laman FB Rohaniah Noor http://ift.tt/1yMB1yo

via IFTTT
Share:

Alien Beli Rumah NON-STOP. Bagaimana?

Ramai orang ingat, kalau tak ada gaji, tak boleh beli rumah.
Kalau bankrap, tak boleh rumah.
Kalau loan dah tak lepas, tak boleh beli rumah.

Betul ke?
Memang gelap masa depan ke?



No no no...
Sebenarnya boleh.

Ada caranya.
Cara ini dipanggil beli rumah melalui teknik joint venture.
Dalam bahasa melayu, KERJASAMA!

Macamana tu?

Beli rumah pakai dua tiga nama atau pakai nama orang lain bukan perkara asing.
Cuma ramai masih tertanya-tanya bagaimana sepatutnya ia dilakukan.
Bagaimana pembahagian keuntungan seeloknya berlaku.
Siapa nak jaga rumah.

Ahaa....

*****************************
KERJASAMA!
Alien beli rumah NON-STOP
*****************************



Kerjasama: Alien Beli Rumah Non-Stop adalah ebook ketiga saya.
Ebook ini selepas ebook kedua saya,  5 Langkah Jana Wang Sewa Besar.

Ebook ketiga ini akan menjawab persoalan-persoalan yang timbul dalam pembelian rumah secara joint venture.
Ia ditulis berdasarkan pengalaman sebenar saya dan  rakan saya seperti diceritakan kepadanya
Ia kemudiannya diadun menjadi panduan membeli rumah secara joint-venture terpanas di alaf ini.

Setebal 73 muka surat termasuk muka hadapan,ia akan memandu anda yang mungkin blur sebelum ini tetapi berhasrat untuk membeli hartanah
melalui joint-venture ini, agar dapat melakukannya dengan penuh gaya dan selamat.

***************************
BONUS EXTRAVAGANZA
***************************

Ebook bukan sebarang ebook

ebook datang dengan BONUS EXTRAVAGANZA

1) Sesi Perkongsian  khas ebook dan sesi Q&A yang akan diumumkan tarikhnya kemudian.

2) Diskaun RM 100 untuk perkhidmatan penyediaan perjanjian pembelian hartanah secara kerjasama yang di’customize’ mengikut keperluan dan persetujuan anda dan partner. Sah untuk sekali sahaja.
 Perjanjian akan disediakan dengan kerjasama peguam korporat yang berpengalaman.

3) percuma keahlian Kelab Alien Hartawan. Ahli Kelab akan menikmati diskaun atas semua seminar dan produk yang diterbitkan oleh PropertyWaltz.com dan Kaseh Akademi, serta prioriti menjawab Q&A melalui FB kumpulan Kelab.

****************************
BERAPA PERLU DILABURKAN?
****************************
Ebook yang rare ini boleh bikin anda untung beratus ribu ringgit.

Termasuk pula dengan sesi Q&A percuma yang akan saya aturkan, maklumat yang akan anda perolehi nilainya mencecah empat angka.

Sebenarnya harga asal ebook ini adalah RM50.
Namun untuk kawan-kawan semua, saya kekalkan harganya pada RM 35 sahaja.
Lebih menjimatkan, namun manfaatnya sama.

Untuk membuat bayaran, mohon bank in ke akaun
CIMB 16010000461106 atas nama Kaseh Trading and Services.
masukkan email saya rohaniahnoor@gmail.com sebagai notifikasi pembayaran

Kemudian, maklumkan kepada saya pembayaran anda ke email saya rohaniahnoor@gmail.com dengan menyatakan email, no tel, tarikh dan masa bayaran dan bank mana bayaran dibuat.

Mohon beri saya masa sehingga 24 jam untuk emailkan anda ebook ini.

Terima kasih dan semoga terus berjaya.


Share:

perkara no 6 yang berbunyi cengkerik

Saya banyak menerima soalan sebegini.
 "Saya ni berniaga sendiri. Boleh kah saya beli rumah?"
 "Saya buat bisnes online sahaja. Boleh ke saya buat pinjaman untuk beli rumah?"

Tak salah berniaga sendiri. Bisnes online. Itu semua pekerjaan yang sangat bagus malah digalakkan oleh agama kita.

Tetapi untuk mendapatkan pinjaman bagi membeli rumah, bank akan melihat kriteria berikut:
1) ada tak pendaftaran perniagaan atau pendaftaran syarikat
2) profile perniagaan atau syarikat
3) ada tak akaun bank perniagaan atau syarikat
4) berapa transaksi duit masuk dalam akaun bank tersebut
5) berapa lama perniagaan atau syarikat beroperasi. Sekurang-kurangnya 2 tahun ke atas
6) borang cukai pendapatan bagi pendapatan perniagaan dan syarikat tersebut.

Ramai orang yang hebat dalam perkara 1 - 5.

Bila bab perkara 6, mula berbunyi krikkk... krik....

Dah tu, macamana nak beli rumah?

Declare cukai pendapatan tak bermakna kena bayar berpuluh ribu ringgit.
Ada teknik bagaimana kita boleh jimatkan bayaran cukai pendapatan perniagaan enterprise kita dengan cara yang sah.
Cara yang LHDN memang benarkan.

Nak tahu rahsianya?
Aha... Seminar Cukai Enterprise.. khas untuk peniaga enterprise dan partnership yang mahu berkembang lagi dan lagi dan jimat bayar cukai dan maksimakan keuntungan.

Tempat: 1-21 Jalan Pandan Prima 2, Dataran Pandan Prima, Ampang, KL.
Tarikh : 21 Disember 2014 (ahad)

Berminat? sms cukai  <nama> ke 018-9687803 sekarang!





Share:

Gossip rumah semasa kenduri kahwin

Berada di Pasir Mas, menghadiri majlis perkahwinan kawan saya.
Ketika sedang makan, saya berbual dengan seorang bapa saudara kawan.
Orang kelantan juga. Mesra dipanggil sebagai Ayah Long.

Ayah Long sekarang pesara Keretapi Tanah Melayu, berumur 73 tahun.
Borak punya borak, beliau berkongsi yang ada orang nak beli rumahnya di Kuala Krai.

Dulu masa pencen, dapat duit pencen dan duit ganjaran.
Dia gunakan duit tu untuk beli rumah.
Katanya, kalau tak beli rumah, dalam 3, 4 bulan duit tu mesti habis.

Beringat masa depan, beliau beli rumah tu tapi sebahagiannya buat pinjaman juga dengan Bahagian Pinjaman Perumahan.
Sebulan bayar dalam RM 122. Lagi 2 tahun pinjaman habis.
Dia tak ingat berapa harga rumah tu masa dia nak beli tu.
Tapi saya jangka sangat murah la tu.. sebab katanya, kawan lain yang bukan nak pencen, ansuran tak sampai 100.
Dia punya je sebab dah nak pencen sangat, ansuran jadi  rm122.

Sekarang ni, ada orang tawarkan nak beli rumahnya dengan haga RM 400k++ ke RM 500k++

wow woww...
berapa ratus ribu kenaikan harga kannn...

cadangan kami kepadanya, jual sahaja rumah tu.
Duit untung yang ada tu gunakan lah untuk apa juga impian mereka suami isteri yang tak dapat tertunai masa muda.
Nak ke umrah? nak ke haji? nak travel pusing dunia?
Buat sahaja.. bila lagi kan...

Bila memikirkan wang pencen dan wang ganjaran, ramai yang habiskan dengan cepat selepas dapat.
Tak tahu buat apa
Ramai juga yang laburkan berpuluh-puluh ribu pada perniagaan
Tapi disebabkan langsung tak ada pengalaman berniaga, modal hilang, bisnes entah ke mana.

Nampaknya beli rumah dengan wang pencen dan wang ganjaran adalah keputusan yang bijak.
Slowly but surely.

Selamat pengantin baru kepada kawan saya, Anim dan pasangannya, Rusdi!


Share:

kat Johor pun ada rumah bayar 2K sahaja

Semalam saya berkongsi mengenai kebaikan dan peluang pelaburan hartanah under construction.
Antara yang bestnya bila beli rumah under con ini adalah boleh beli rumah dengan modal yang rendah.
Nak beli rumah yang berharga rm400K misalnya, cuma perlu bayar 1% sahaja.
Bukan 10%
Bukan 100% macam beli saham dan emas.

Maknanya, bayar RM 4K sahaja untuk miliki rumah berharga RM 400K.
Tak cool ke tu?

Tak semua developer tawarkan projek begini.
Kena survey, kena tanya pemaju berapa deposit yang diperlukan jika nak beli rumah tu.
Kalau di Kajang, antara contoh rumah yang boleh dibeli dengan modal 1% adalah PROJEK INI.

Hari ini saya cuba ronda-ronda booth projek hartanah baru di Iskarnival ini.
Nak tengok ada tak projek baru di sini yang boleh dibeli dengan modal yang rendah.

ronda... ronda... tanya... tanya..

Jeng Jeng!
saya jumpa projek ini.

Seri Austin Residence di Wilayah Iskandar Malaysia.
Pemaju UM Land.



Saya dimaklumkan jika pembeli bumiputra, ada diskaun bumi 15%
Mereka akan tolak diskaun tu dari harga jualan siap-siap,
Kemudian baru masukkan harga lepas diskaun tu dalam spa.

Tapi ada satu lagi pilihan, beli international lot.
Saya difahamkan, pembeli bumi boleh beli unit international.
Diskaun 10% sahaja.
Dan harga di SPA adalah harga sebelum diskaun.
Jadi, kalau dapat pinjaman 90%, pembeli hanya perlu bayar booking RM 2K sahaja.
Tak perlu bayar apa-apa lagi dah.

Harga rumah bermula dari RM 220K untuk unit 1 bilik tidur seluas 661 sqft.
Untuk unit 2 bilik, harga lebih kurang RM 350K.

Loacation wise ok ke tak, saya tak sure sebab saya tak familiar sangat dengan Johor Bahru.
Tapi ia freehold.

JAdi kepada pelabur dan pembeli hartanah di JB, mungkin boleh kaji lebih mengenai projek ini.
Kalau nak maklumat lanjut, boeh hubungi Christina Chan 016-7218688
atau layari laman web projek ini DI SINI.

Pesanan saya sebelum tamatkan perkongsian saya semalam,
"Orang tak ada duit, kita beli property cara orang tak ada duit. Yang penting tetap boleh buat untung."


Share:

Budak UTP Pulang ke Perak

Sirih pulang ke gagang
Belut pulang ke lumpur
Student UTP pulang ke Perak

Begitulah ibaratnya bila saya menerima jemputan dari Institut Tadbiran Islam Perak (INTIM) di Ipoh
mereka menjemput saya untuk berkongsi mengenai pelaburan hartanah
cerita pasal teori, parktikalnya, udang-undnagnya dan peluang-peluang buat duit.

Nama seminar ini adalah Seminar Pelaburan Hartanah Islam.
Selain saya, ada satu sesi pagi oleh seorang Pengurus Maybank Islamik, bercerita mengenai pelaburan hartanah dari sudut hukum agama.

Beruntung betul orang Ipoh sebab saya dimaklumkan yuran yang mereka kenakan hanya RM 20 seorang.
Itu pun bukan sebab nak caj sangat
Tapi sebab tanda komitmen.

Jarang-jarang saya bagi talk dengan berbaju kurung


Alhamdulillah.. ramai juga orang Perak yang hadir. 

Yang paling terharu bila tuan Azizul Azli Ahmad, pelabur hartanah tegar dan penulis buku yang hebat INI turut hadir ke seminar tersebut.

Beliau siap belanja makan nasi vanggey lagi selepas seminar berakhir.
Terima kasih tuan Azizul.

Geng-geng pelabur hartanah dari Perak


Terima kasih juga kepada pihak INTIM Perak terutama Ustaz Hafiz yang menjemput dan bersusah-payah memastikan seminar ini berjalan lancar.

Insya Allah, ada rezeki saya ke Perak lagi.

Ustaz Hafiz di sebelah kanan saya.

Share:

Jom Cari Rumah Hari Ini Sampai Ahad

Ke mana sabtu dan ahad ini?
Mahu ilmu pelaburan hartanah secara percuma?

Kalau mahu berjaya dalam pelaburan hartanah, proses menimba ilmu sepatutnya diletakkan sebagai satu prioriti.
Kalau perkongsian ilmu tu pula percuma, apa lagi alasan kita?

Teringat satu ketika dulu saya memang sangat rajin ke Property Talk semasa expo iPropert
Speaker best, ilmu yang dikongsi tu power
kemudian percuma pula tu.
Saya ingat lagi, orang melayu yang hadir tak sampai 10% dalam sesi talk tu.
Nampak orang Melayu ramai kat dalam mall, kat kedai shopping atau window shopping.

Tak mustahil orang melayu masih ketinggalan lagi.





Kali ini satu lagi perkongsian ilmu pelaburan hartanah secara percuma dalam majlis terbuka akan diadakan.
Acara Jom Cari Rumah akan diadakan di SACC Mall dari hari ini , 28 Nov hingga Ahad 30 Nov 2014.
Akan ada pameran hartanah dan sesi talk.
Sesi talk akan diadakan pada hari esok, Sabtu dan Ahad bermula jam 1.00 tengah hari hingga jam 4 petang.

Ada 5 orang speaker yang akan berkongsi ilmu.
- Faizul Ridzuan : Analisa Kawasan
- Kee Tien Wei: Kewangan Peribadi: Apa Anda Perlu Tahu
- Mohd Shahrulnizam: Deco dan Pengubahsuaian
- Safuan Abdul Rahman @ Wan Infolelong:  Panduan Lelong dan Sublet
- Rohaniah Noor (saya la tu..): Jalan Lurus Poket Bahagia



Demi talk ini , semalam saya sanggup beli masker dan pakai masker aloe vera tu selama 20 minit.
Ini gara-gara muka saya masih sunburnt lagi.
Belum baik lagi sejak balik dari Turki.

Hoh.. nasib baik bagi talk pasal property.
Indon dan Bangla yang bina rumah kan gelap-gelap orangnya.
Kiranya saya masuk dalam karakter la ni...
Share:

Beli Rumah Tanpa Modal Satu Mitos?

Biasa terngiang-ngiang atau anda terbaca mengenai beli rumah tanpa modal kan..

Wah.. orang cakap boleh beli rumah tanpa modal.
Maknanya tak payah keluar duit langsung lah ya?



Kalau yang belajar properly dan baca artikel berkaitan dengan cermat, akan dapat tahu teknik yang sebenarnya.
Yang main dengar-dengar ni.. mula la menimbulkan mitos seperti berikut:

1) Tengok je iklan, terus tanya agen atau penjual. "Saya nak markup s&p boleh? "
Padahal tak check market value pun..

2) Tengok je iklan tu murah sikit dari iklan orang lain, terus anggap rumah ni below market. Tak check market value betul-betul pun.

3) Bila rasa tu rumah tu 10% below market value, terus anggap tak payah bayar deposit langsung. markup s&p, loan 90%, rumah 10% below market value.. so tak payah bayar deposit la kan sebab 10% deposit tu loan boleh cover.

4) Belum apa-apa, baru tengok iklan dan mengendeng minta diskaun ke tahap 10% below market. Rumah pun belum tengok.

5) Lupa ada yuran guaman dan duti setem nak kena bayar.

6) Paling best, nego minta turun harga tapi nak markup tapi tak nak bayar deposit langsung. Semua nak masuk dalam loan. Oh ya, yuran guaman tu pun bayar nanti lepas dapat duit dari bank.

Deyyyy!

Kalau ada la dalam kepala korang setting begini, letih la...

Kita nak buat duit dari pelaburan hartanah kan.. Kita kena hormat tenaga orang, budi baik orang..
Cuba letakkan diri anda sebagai penjual.
Nak ke jual rumah, turunkan harga sampai 10% atau lebih... jah lebih murah dari harga pasaran yang korang boleh jual sebenarnya, kurangkan keuntungan, tapi langsung tak dapat apa-apa deposit masa buyer booking dan sign s&p.
Kena tunggu lagi 6 - 9 bulan baru dapat duit.
Korang nak ke buat macam ni?

Sanggup ke berkoban keuntungan dan pendapatan dari jualan rumah sampai ke tahap begitu?

Beli rumah tak pakai modal lagsung ni, bukan nak kata mitos. tapi sangat susah berlaku.

Lain lah kalau
1) pembeli tu adik, kakak, abang, anak, suami, isteri atau boifren/ girlfren korang. Boleh la kira cincai.
2) Korang dah letak iklan 3, 4 bulan tak ada orang tanya pun. Korang terdesak dah ni.. rumah kena jual cepat sebab dah nak kena declare bankrap. Dah bankrap lagi tak dapat jual dah.

Kalau kes macam kat atas ni je barulah korang sebagai penjual sanggup berkorban jiwa raga turunkan harga kaw-kaw, tak ambil deposit langsung dan tunggu je duit last bila bank dah buat full disbursement nanti.

Kalau tak, jangan nak mimpi!



Mari saya betulkan fahaman korang ni.

1) Kalau nampak iklan tu agak murah berbanding iklan lain, tak semestinya itu below market lagi. Mungkin harga tu adalah ikut market value, iklan lain yang above market value. Korang kena cek market value sendiri.

2) Kalau agent tu kata below market, sebaiknya korang verify sekali lagi. Betul ke below market. Ingat! ini pelaburan korang. Jangan malas.

3) Bila dah betul harga tu below market, tak semestinya owner setuju nak markup s&p. Terutama jika rumah tu dibeli kurang lagi 5 tahun sebab kalau markup, owner kena bayar RPGT lebih. Win-win situation, offer untuk bayar lebihan RPGT tu guna duit korang.

3) Kalau owner setuju markup, ower biasanya tetap nak 10% deposit dia. Banyak cantik! dah la jual murah, kasi markup, deposit 10% pun tak ada? Owner jual sebab nak duit. Kalau dia tak setuju, dia jual pada orang lain yang boleh bayar 10% deposit. Dah melepas.
Kecualilah korang beli dari 2 jenis penjual seperti di atas.

4) Kalau rumah tu harga cun, betul below market tapi owner tak nak markup, beli je la. tak semestinya dunia berakhir kalau tak markup. Ingat, korang tetap untung sebab beli harga murah. Jadi installment lebih rendah, untung sewa lebih.

5) Peguam pun tak mahu bayar lagi? Agak-agak la.. Peguam adalah orang yang paling penting yang uruskan proses jual beli dan pemindahan haklimik rumah ni. Setiap hari dia datang kerja, ada kos. Pejabat dia beroperasi pun ada kos. Korang nak untung, dia nak hidup. Jadi, hormat mereka.
At least bayar dua kali. Sekali bayaran setakat penyediaan s&p, dan sekali lagi lepas full disbursement. Kecualilah kalau peguam tu mak ayah korang atau peminat fanatik korang.


Klunya, kita nak untung.
So, sentiasa hormat orang lain.
Jangan tekan orang melampau-lampau.
Biar win-win situation kepada semua orang.

Jadi, beli rumah tanpa modal bukanlah bermakna tak keluar modal walau sesen langsung.
Korang kena jual keluar modal dulu, kemudian modal tu boleh dapat balik.
Kalau kena gaya, dapat duit tambahan pula lepas tu.

Untuk teknik beli rumah tanpa modal yang betul, boleh baca artikel terdahulu saya DI SINI.
Share:

Havocers di JB

Saya baru malam tadi lepas maghrib sampai di rumah.
Ahad full day ada Havoc Hartanah @ Iskandar Malaysia di Johor Bahru.

Havoc betul event ni.
Tiket sampai sold out beberapa hari sebelum majlis.
Kerusi dan melimpah-limpah dah..
Itu pun masih ada yang call bertanyakan tiket pada last minute.
Organiser dengan berat hati terpaksa tolak.

Demi event ni, saya tidur jam 8 malam.
Bangun semula jam 1 pagi.. 
iron baju, packing beg dan bersiap.
Jam 2.45 pagi gerak dari rumah di Kajang.

Mengantuk, isi minyak dan solat subuh.. 3 kali berhenti di R&R.
Akhirnya alhamdulillah.. berjaya sampai di lokasi jam 7.30 pagi.

Orang JB memang happening.
Penuh Iskandar Malaysia Information Center (IMIC) dengan peserta.
Ada banyak booth projek baru developer yang dijual dengan harga 250k-500k di situ.

Kiranya sambil menimba ilmu, boleh terus shopping atau update diri dengan projek terkini.
Penting untuk tahu harga projek baru di sesebuah kawasan.
Sebab harga pasaran subsale hartanah di sekitar akan follow di belakang.
Zassss!

Ok, layan gambar-gambar kejadian.









  





Terima kasih kepada RE Consult, terutama CEO nya Puan Rozalina, yang menjemput saya berkongsi ilmu dan pengalaman dalam Havoc Hartanah ini.
Juga terima kasih kepada co-organiser iaitu IRDA dan SPNB.

Jumpa lagi dalam event seterusnya.

Share:

Kondo dekat MRT bayar RM 5K sahaja

Biasanya projek perumahan berhampiran dengan LRT/MRT/komuter akan mengalami kenaikan harga yang sangat baik.
Kerajaan umum sahaja akan ada stesen LRT / MRT / Komuter di situ, harga terus naik.
Kerja pembinaan MRT mula, harga naik lagi.
Siap sahaja MRT, harga naik lagi dan lagi.
Hari-hari kemudiannya biasanya menyaksikan hartanah berhampiran stesen train ini akan menjadi panas dan harganya takkan turun.

Nak lagi bonus kalau hartanah tu freehold.
Kalau beli dan duduk sendiri pun boleh buat duit.
Kalau beli untuk medium atau long term investment pun insya Allah boleh buat duit.

Saya nak berkongsi satu projek baru.



Oasis 1, Mutiara Heights, Kajang.
Kondominium terbaru dari pemaju TLS Group, pemaju yang sama dengan Sepakat Indah dan Sepakat Indah 2 di Kajang.
Kiranya kat Kajang, pemaju ni punya track rekod memang baik.
Projek perumahannya memang harga naik dengan cantik dan township yang dibina memang berpotensi.

Lokasi lebih kurang 3 km dari stesen MRT. Berhampiran dengan TESCO dan Giant.



Harga  RM 502,920 selepas diskaun.
Deposit rendah. Cuma 1% sahaja.
Maknanya,kalau kawan-kawan dapat loan 90%, kawan-kawan cuma perlu bayar deposit lebih kurang RM 5K sahaja.
Tak perlu bayar lain dah.

Sebab ada diskaun 9% dari harga jualan, tak kira bumi atau non-bumi.
Untuk booking, bayar Rm 1000 sahaja dulu.
Nanti bila sign S&P, baru kawan-kawan bayar lagi baki deposit untuk cukupkan 1% tu.



Percuma yuran guaman untuk s&p, yuran guaman untuk perjanjian pinjaman.
Percuma 2 lot parking berbumbung.
Percuma 4 aircond, kitchen cabinet dan hood dan hob.
Percuma 3 bulan maintenance fee dan sinking fund
Percuma deposit air dan elektrik
Percuma cukai tanah setahun.
Percuma insurans kebakaran setahun.


Saya dah follow projek TLS di Mutiara Heights ni sejak beberapa tahun lepas.
Dari Ivory ke Ameera dan terkini Oasis 1, memang nampak kenaikan harga modal yang cantik.



Berminat boleh whatsapp saya di 0123547636.
Beli awal supaya dapat unit yang lebih murah.
Sebab setiap setingkat lebih tinggi, harga naik RM 1K.
Kalau projek dah start dibina, harga naik lagi.
Ini keyword buat untung dari rumah under construction.
Share:

5 kerusi panassss

Hari ini saya akan buat persiapan penyediaan handout untuk Seminar Cukai Enterprise: Bayar Sikit Untung Banyak.

Seminar ni saya rancang dan cari speaker yang berkelayakan kerana saya dapati sebagai usahawan, ramai yang tak ada idea macamana nak declare cukai perniagaan.
Ramai yang nak elak.
Ramai yang takut kena bayar banyak.
Ramai yang susah nak beli rumah dengan pendapatan perniagaan sebab tak declare cukai.



Ehem.. perhatikan istilah 'declare' di sini.
Declare tak semestinya kena bayar
Declare tak semestinya kena bayar banyak sampai rugi.
Kita declare dulu dan kita decide, nak nampak untung ke nak nampak rugi.
Nak beli rumah banyak, kita declare untung.
Tak mahu tambah aset, kita declare rugi.

Biarpun tax accountant boleh buat ini semua, tapi kita sebagai pemilik perniagaan harus ada ilmu ini.
Baru kita boleh rancang betul-betul.


Untuk sesi Sabtu ini, ada 5 tempat lagi.
Untuk sesi 21 Disember ada 10 tempat lagi.
Seminar sehari belajar sampai lebam dari jam 9 pagi - 5.30 petang.
Sarapan croissant special dari @lynnhashim_privatekitchen.

Berminat nak grab seat terhad dan panas untuk seminar ini?
boleh sms cukai <nama> ke 018-9687803
Share:

Biar betul orang JB ni...

Hari Ahad ini sangat bertuah nampaknya

Suatu masa dahulu saya pernah merancang untuk berkongsi mengenai pelaburan hartanah di Johor Bahru
Masa tu tahun lepas.
Tapi sedihnya saya ni tak popular, jadi hanya ada seorang sahaja yang daftar untuk hadir
Sehinggakan saya terpaksa batalkan sahaja kelas tu dan pulangkan duit.
Ye lah.. kos ke JB pun dah berapa kan..

Itu kisah tahun lepas.
Tahun ni, alhamdulillah ada speaker femes dan oraniser hebat jemput saya beri talk di JB
maka dapatlah saya berkongsi ilmu pelaburan hartanah di sana.

Havoc Hartanah temph hari di KL memang havoc habis.
Gegaran terasa sampai ke Johor Bahru
Itu sebab kali ni Havoc Hartanah akan turun ke JB pula



Ada 5 speaker yang akan turun ke selatan demi bertemu pelabur dan bakal pelabur hartanah di sana.

Faizul Rizuan: anak muda yang beli 25 buah hartanah pada umur 30 tahun

Safuan Rahman : pensyarah yang banyak terlibat dalam subsale dan flipping rumah lelong

Abang Abu: Mekanik Wang: pakar motivasi perancangan kewangan peribadi

Ernest Towle: Mortgage broker yang luas pengalaman dan kabel dalam pinjaman bank

dan akhir sekali

Rohaniah Noor: saya le tu.. blogger hartanah, real estate negotiator dan office manager Liya Sani & Associates. paling pendek dan paling comel.

hehehe...

Tajuk yang akan kami kongsi adalah seperti berikut:



5 orang speaker datang dari KL dan Selangor khas untuk orang JB ni... tak terharukah?

Sure mahal harga tiket?
wohoo.... salah .. salah..
Untuk perkongsian ilmu sehari suntuk sampai lebam ni, harga tiket masuk cuma RM 30 sahaja..

Biar betul ni!
Tak percaya?

Ok kalau tak percaya, boleh KLIK DI SINI

Ahaa....
Jom orang Johor.
Kita jumpa dan kasi gegarrrr

Share:

Panggilan maut buat peminjam PTPTN


Minggu lepas, agak kecoh semula kes hutang peminjam PTPTN bakal disenarai ke dalam laporan kredit Bank Negara atau dipanggil sebagai CCRIS.

Mereka yang terbabit adalah mereka yang tidak pernah membayar hutang selama  lebih 3 tahun yang lepas melibatkan hutang berjumlah 1.23 billion ringgit.

Saya rasa ini satu panggilan maut buat mereka yang terlibat.
Tolong jangan buat derk sahaja.

Apa kesan dari penyenaraian hutang PTPTN di CCRIS?

Ada 2 kesan sebenarnya.

1) Kebolehpercayaan peminjam

Apabila seseorang memohon sebarang pinjaman, bank akan merujuk kepada laporan CCRIS setiap pemohon dahulu. 
Laporan ini menyimpan semua pinjaman bank yang ada, amaun pinjaman dan rekod bayarannya. Adakah semua bayaran ansuran dibayar mengikut sepatutnya?
atau adakah terdapat tunggakan di mana-mana bulan dalam 12 bulan kebelakangan ini?
Sekeping kertas (atau mungkin beberapa keping kertas jika peminjam ada banyak pinjaman) akan menjelaskan segalanya.

CCRIS yang bagus akan kelihatan sebegini


0 bermakna tiada langsung tunggakan bayaran untuk bulan itu.
laporan ccris di atas menunjukkan sejak April tahun lepas hingga March tahun ini, bayaran setiap bulan adalah cantik, tiada tunggakan.

Kalau ada 1 bulan tunggakan, akan tercatat angka 1.
Kalau 2 bulan tunggakan, akan tercatat angka 2.

Maka bank akan nampak bahawa peminjam ini seorang pembayar hutang yang baik.
Bank nampak kebolehpercayaan peminjam di situ.

Bayangkan apa jadi kalau pinjaman PTPTN yang tertunggak 3 tahun ini disenarai dalam CCRIS.
Mungkinkah jadi begini?


37 bermakna ada 37 bulan tunggakan untuk bulan Mac.

Agak-agak senang tak peminjam ni nak dapat pinjaman beli rumah kalau laporan CCRIS nya bukan sahaja ada angka 1 atau 2 tapi 37 terus!


2) Pengiraan Debt Service Ratio

Bank menilai kelayakan peminjam untuk meminjam berdasarkan Debt Service Ratio iaitu nisbah hutang berbanding pendapatannya.

formulanya:

DSR = jumlah ansuran bulanan / jumlah pendapatan

Pada masa kini, boleh dikatakan purata bank memberi pinjaman yang bayaran ansuran pinjamannya sehungga 75% dari pendapatan.
Macamana bank tahu berapa banyak bayaran ansuran pinjaman semasanya?

Dari laporan CCRIS inilah.
Dari setiap hutang yang tersenarai, bank boleh buat anggaran bayaran bulanannya.
Dicampurkan semua bayaran bulanannya , termasuk anggaran bayaran bulanan pinjaman yang dia pohon, adakah lenih atau kurang dari 75%?

Kalau masih kurang atau sama dengan 75%, rekod pembayaran pun cantik, kosong je seperti saya kongsi di atas,  kemungkinan untuk lulus adalah tinggi.

Tapi kalau jumlah ansuran bulanan sedia ada campur dengan anggaran bayaran ansuran pinjaman yang dipohon tu dah melebihi 75%,  kemungkinan untuk pinjaman yang dipohon itu tidak diluluskan adalah besar.

Setakat ini, mereka yag ada hutang PTPTN dan tidak membuat bayaran secara potongan gaji, hutang ini tidak kelihatan di CCRIS.
Bank tak tahu
Mana bank tak masukkan jumlah ansuran PTPTN tu dalam pengiraan DSR.

Tapi lepas ni bila hutang PTPTN dah disenarai dalam CCRIS, nampaknya besar kemungkinan bank akan masukkan amaun bayaran ansuran PTPTN dalam pengiraan DSR.

Maka graduan terlibat akan ada satu lagi pinjaman yang dikira, iaitu hutang PTPTN selain hutang kereta, kad kredit, rumah sedia ada, personal loan, hutang pinjaman ASB dan apa juga hutang bank lain.
Ini menjadikan kemampuan pinjaman graduan semakin mengecil, jika mereka tidak bijak menambah dan mencari punca pendapatan tambahan atau pendapatan pasif dari rumah sewa.

Kesimpulan:

Untuk mereka yang meminjam dan tidak pernah buat bayaran, anda tak ada pilihan lain.
Hadapinya. bayar secara konsisten setiap bulan supaya rekod CCRIS anda tidak sehodoh ini.

Jangan rugikan masa depan anda untuk membuat pelaburan hartanah atau at least untuk membeli rumah kediaman disebabkan keengganan membayar hutang PTPTN.

Dah tak boleh kata apa dah..

Tapi belajarlah dari keadaan.
Anda mungkin terpaksa meminjam PTPTN dulu kerana ibu bapa tidak mampu.
Tapi pastikan anak-anak anda tidak lagi menghantar borang PTPTN.
Berkorban sedikit, berjimat, hidup di bawah kemampuan.
Beli satu rumah pelaburan untuk setiap orang anak anda sebagai tabung pendidikan mereka.

Boleh baca artikel terdahulu saya DI SINI.
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog