Jom check defect

Saya biasa perhatikan pembeli rumah baru begitu teruja apabila mendapat kunci rumah pertamanya.
Ye lah.. selepas menunggu 2 - 3 tahun dibangunkan, akhirnya rumah itu siap juga.

Jadi bila wakil pemaju bawa mereka masuk ke rumah, mereka memang rasa sangat teruja.
Seyum, tersengeh... hati girang.

Kemudian, mereka mengira bilangan point elektrik, bilangan kepala paip dan bilangan suis elektrik.
Kemudian semak bilangan kunci. Cukup ke tak.
Cukup semuanya terus tandatangan borang penerimaan rumah.

Selepas tu, mereka akan dibekalkan dengan borang laporan kerosakan.
ada wakil pemaju yang nak cepat selesaikan semua, jadi mereka terus periksa kerosakan masa tu juga.
Belek sikit-sikit... dah..




Sebenarnya, pembeli berhak menerima rumah yang dibina dengan sempurna.

Tiles yang dipasang sempurna
dinding bilik air yang tak ada kebocoran air
paip yang tak bocor
tandas yang boleh dipam
cat yang sempurna dan tak comot
dinding yang rata
lantai yang tak bertakung air
pintu kayu yang kayunya tak terkopek
frame tingkat yang tak bercalar
dan lain-lain.


Mungkin ada yang mahir dengan pembinaan rumah, ini semua enteng  sahaja..

tapi mungkin bagi pembeli rumah yang tak biasa dengan perkara sebegini, agak blur juga.

28 hb September ini, Sabtu
saya akan adakan satu sesi khas hands-on check defect rumah baru.
lokasi di Domain 3, Neocyber, Jalan Lingkaran Cyber Point Barat, Cyberjaya.

sesi ini akan diadakan dari jam 9.30 pagi - 12.30 tengahari.

Saya akan kongsikan pengalaman dan teknik yang saya biasa guna untuk cek defect unit pemaju ni
begitu juga penerangan mengenai tempoh masa laporan kerosakan boleh dibuat
dan prosedur berkaitan.
kemudian kita akan sama-sama secara hands-on periksa defect pada rumah yang saya jadikan lokasi ini.
praktikal terus.

Yuran cuma RM 50 seorang dan jika berdua, RM 95
Tetapi jika anda ahli Kelab Alien Hartawan, yuran cuma RM 45 seorang dan RM 85 jika berdua.

sesi ini terhad untuk 10 orang sahaja.
setakat ini sudah ada 6 orang mendaftar.
jadi, ada 4 orang lagi tempat kosong.

Selepas ini, tak tahu bila saya akan adakan sesi yang sama sebab sukar nak dapatkan rumah yang baru siap dibina yang mahu dijadikan eksperimen :)

untuk menyertai sesi ini, mohon bank in yuran ke
- CIMB 16010000461106 atas nama Kaseh Trading and Services.
atau
- Maybank 166010190175 atas nama Rohaniah Noor Jahron
masukkan email rohaniahnoor@gmail.com sebagai notifikasi pembayaran

kemudian isi borang pendaftaran di bawah ini.



Sesi ini sesuai untuk mereka yang baru bermula dan belum berpengalaman check defect lagi.
sesuai untuk mereka yang tak mempunyai kepakaran dalam kualiti pembinaan bangunan.

Kurang sesuai kepada yang sudah mahir atau mempunyai pengalaman dalam pembinaan rumah.

Terima kasih dan jumpa nanti!
3