• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

tunjuk ajarku, Sifu!

Saya baru selesai membaca ebook 'Sifu Rumah Lelong' yang ditulis oleh Sifu Shafie Bustan.
Sifu Shafie atau Pie memang dah tersohor dalam pelaburan hartanah lelong.
Tahniah atas pelancaran ebook terbarunya ini.



Sebenarnya, membeli rumah lelong memang lubuk wang bagi yang tahu tekniknya taip boleh menjadi perangkap bahaya bagi yang membeli membuta-tuli.
Ia bukan common sense. Ia juga tidak sesuai untuk orang yang blur-blur dan main hantam sahaja tanpa ilmu.

Sifu Rumah Lelong merupakan satu panduan yang lengkap dan perkongsian penuh inspirasi bagaimana seseorang boleh melakukan pelaburan hartanah dari pasaran lelongan dan menjana keuntungan berlipat kali ganda dengan penuh bergaya.

Ia ditulis dengan bahasa yang mudah dan berjaya mengekalkan keterujaan pembacanya. Siap dengan gambar sebenar dan case study dari pengalaman beliau sendiri. Pendek kata, bila dah siap baca ebook ini, memang terasa terus nak masuk lelongan hari ini juga!

Selain panduan langkah demi langkah membeli rumah lelong yang menguntungkan, saya juga tertarik dengan tips follow-up lawyer yang dikongsinya. Tips ini sangat berguna kepada semua pembeli rumah di luar sana.

Selain itu, tips mendapatkan pinjaman ada diterangkan. Penulis berkongsi tips memilih pinjaman yang kalis krisis ekonomi dan tips bagaimana memilih pakej pinjaman yang membolehkan anda menyelesaikan pinjaman lebih awal. Sememangnya ilmu yang sangat mahal.


Setiap ebook didatangkan dengan bonus case study iaitu kes rumah-rumah lelong yang dimilikinya beserta sampel perjanjian sewaan.
Ada 170 muka surat di dalamnya termasuk muka depan dan senarai isi kandungan. 
wohooo... Pie dah boleh hantar ke syarikat pencetak dan jadikan buku fizikal ni.

Kepada mereka yang nak mengekalkan kehenseman dan keanggunan menjana wang dari rumah lelong, ini adalah kitab yang perlu anda baca dan hadam. 

Berdosa pada diri anda sendiri jika tidak memilikinya.

nak tahu lebih lanjut boleh klik http://bit.ly/sifu-rumah-lelong
Share:

Skala 10, tapi nak mula bila?

Sambungan kepada artikel saya semalam.

Ada yang berkata, kalau nak beli hartanah, baik tunggu ekonomi jatuh nanti.
Gunakan masa sekarang untuk simpan wang tunai dulu.



Betul juga pendapat tu.
tunggu ekonomi jatuh.. tunggu ramai orang diberhenti kerja dan tak mampu bayar pinjaman
kemudian akan ada banyak rumah dijual di bawah harga pasaran kerana terdesak
atau ada banyak rumah terlelong
Masa tu siapa ada tunai, dia lah yang berkuasa.

Saya setuju.
Ini dinamakan buat duit dari property cycle.

Tapi bila ekonomi akan jatih merudum sebegitu?
Terakhir berlaku pada tahun 1997 - 1998.
Tahun 2008-2009 berlaku sedikit masalah ekonomi tapi tak seteruk 1997 - 1998 lah.
Jadi, seterusnya bila?
2016? 2017? 2018?

Buat yang belum bermula, saya suka cadangkan anda bermula hari ini.

Jangan tunggu ekonomi jatuh yang tak pasti lagi berapa tahun ni.
Sebaiknya mulakanlah sekarang. hari ini. tahun ini.



Kenapa?

1) Ekonomi merudum tu belum pasti bila. Takut-takut lambat lagi, anda pun leka.. Duit tu digunakan untuk perkara lain atau semangat nak melabur dalam hartanah pun dah hilang. Last-last, terus tak buat.

2) Pelaburan hartanah ni boleh dibuat bila-bila masa pun sebenarnya. Cuma anda perlu tahu rumah bagaimana dan strategi apa untuk dibuat yang kalis krisis ekonomi ni.

3) Selagi tak mula, tak feel. tak syok. tak ada pengalaman sebenar. dan tak boleh belajar dari pengalaman sebenar. Jadi, kenapa nak tangguh-tangguh? Mula sekarang dan anda akan lebih bersedia dan tahu bagaiamana nak maksimakan keuntungan bila ekonomi merudum nanti.

4) Buat wanita bujang, kalau beli sekarang, harta ini menjadi hakmilik anda seorang. Lebih terjamin. Kalau tunggu ekonomi jatuh yang entah lagi 4 tahun tu, entah-entah anda dah berkahwin. Harta yang dibeli selepas perkahwinan adalah harta sepencarian. Pasangan anda boleh menuntut hak ke atasnya walaupun pakai nama anda dan pinjaman atas nama anda. Cuma berapa banyak hak pasangan anda pada harta tersebut, mahkamah akan tentukan kemudian.

5) Buat yang ada anak lebih dari 3 orang, elok start beli rumah untuk pelaburan dari sekarang. satu anak satu rumah pelaburan. Kalau nak tunggu ekonomi merudum baru nak beli 4 atau 5 rumah sekaligus, lagi semput pula nanti.

6) Mula sekarang. Beli satu. Mana tahu kot-kot pendapatan anda antara yang terjejas masa ekonomi jatuh nanti, sekurang-kurangnya dah ada 1 rumah pelaburan kan. Dah ada pendapatan sewa dari rumah tersebut.

Apa pun strategi anda, saya ucapan All the Best!


Pelaburan hartanah ibarat perlumbaan dengan diri sendiri dalam mencapai kebebasan kewangan
Share:

apa skala anda?

bila nak bermula?

ramai yang sudah baca banyak buku mengenai pelaburan hartanah tapi belum juga mula beli rumah.
ramai yang sudah pergi banyak seminar oleh pelbagai guru tapi belum juga mula beli rumah.

bila mahu mula?
bila mahu bergerak?

tak berani?
takut?
tak ada modal?
tak ada keinginan yang tinggi?

yup.. itu sebenarnya...
keinginan anda untuk melakukannya tidak cukup tinggi.

cuba fikir...
dari skala 1 hingga 10, skala 1 untuk tidak mahu buat. skala 10 untuk die die mesti kena buat.
berapakah skala anda untuk beli at least 1 rumah pelaburan tahun ini?

fikir 5 saat dan jawab.

siapa yang jawapannya 1?
ok, anda salah blog untuk membaca.

siapa yang jawapannya 5?
siapa yang jawapannya 8?
nak buat ... bersungguh.. so letak 8 sebagai skala.

siapa di skala 9?
sangat nak buat. memang minat. memang bercita-cita nak ada rumah sewa 10 buah.
tapi tak adalah sampai die die.

siapa pula yang meletakkan skala 10?
die die... apa pun halangan mesti kena buat juga.
tak buat, memang matilah!



Berdasarkan perkongsian tuan Yim Choong Chow di seminar Personal Success pada 7 September lalu, hanya mereka yang meletakkan skala 10 pada sesuatu impian sahaja yang akan dapat mencapainya.
selain skala 10, semua itu pasti takkan dapat dicapai.

cuba ambil skala 9.
9/10 x 100 = 90%
ini bermakna, keinginan kita hanya 90% untuk mencapainya.
baki lagi 10% adalah alasan.
alasan untuk tidak melakukannya.

bagaimana pula dengan skala 5?
5/10 x 100 = 50% sahaja keinginan.
50% lagi adalah alasan.

jika di skala 9, ada 10% alasan untuk tidak melakukannya.
jika di skala 5, ada 50% alasan.
usah bercakap mengenai 50% alasan atau 10% alasan.
jika ada 1 alasan sahaja pun dah cukup untuk kita tak melakukannya kan...

Jadi, bagaimana nak capai impian kita kalau skalanya cuma 9 ke bawah?

Tuan Yim Choong Chow menyarankan kita lihat semula impian kita tu.
adjust supaya ia di tahap 10 pada kita.

Katakanlah, kita merancang nak beli 2 rumah pelaburan di tahun 2013.
ini di skala 8.
tapi cuba tukar jadi, 'beli 1 je rumah pelaburan di tahun 2013'
bolehkah ia menjadi skala 10?

kalau ya, ok.. tak ada alasan untuk tidak beli.
pergi survey.. pergi lihat rumah contoh. pergi lihat rumah untuk dijual. pergi tengok listing rumah lelong.
die die tahun ini mesti beli juga.

tapi kalau skala masih 9, cuba review balik.
adakah skala 9 tu untuk beli satu rumah berharga RM 300K.
tapi kalau ubah jadi, beli rumah berharga RM 100K, bolehkah  ia berada di skala 10?
kalau ya, ok kejar...
cari rumah berharga RM 100K di pasaran subsale atau lelong.
die die mesti beli satu pada tahun ini.

jadi, atas apa juga yang anda rnacang untuk lakukan, fikirkan dan beri skala.
adakah ia di skala 1, 5, 8 atau 10?

Update: Sambungan artikel DI SINI
Share:

Jom check defect

Saya biasa perhatikan pembeli rumah baru begitu teruja apabila mendapat kunci rumah pertamanya.
Ye lah.. selepas menunggu 2 - 3 tahun dibangunkan, akhirnya rumah itu siap juga.

Jadi bila wakil pemaju bawa mereka masuk ke rumah, mereka memang rasa sangat teruja.
Seyum, tersengeh... hati girang.

Kemudian, mereka mengira bilangan point elektrik, bilangan kepala paip dan bilangan suis elektrik.
Kemudian semak bilangan kunci. Cukup ke tak.
Cukup semuanya terus tandatangan borang penerimaan rumah.

Selepas tu, mereka akan dibekalkan dengan borang laporan kerosakan.
ada wakil pemaju yang nak cepat selesaikan semua, jadi mereka terus periksa kerosakan masa tu juga.
Belek sikit-sikit... dah..




Sebenarnya, pembeli berhak menerima rumah yang dibina dengan sempurna.

Tiles yang dipasang sempurna
dinding bilik air yang tak ada kebocoran air
paip yang tak bocor
tandas yang boleh dipam
cat yang sempurna dan tak comot
dinding yang rata
lantai yang tak bertakung air
pintu kayu yang kayunya tak terkopek
frame tingkat yang tak bercalar
dan lain-lain.


Mungkin ada yang mahir dengan pembinaan rumah, ini semua enteng  sahaja..

tapi mungkin bagi pembeli rumah yang tak biasa dengan perkara sebegini, agak blur juga.

28 hb September ini, Sabtu
saya akan adakan satu sesi khas hands-on check defect rumah baru.
lokasi di Domain 3, Neocyber, Jalan Lingkaran Cyber Point Barat, Cyberjaya.

sesi ini akan diadakan dari jam 9.30 pagi - 12.30 tengahari.

Saya akan kongsikan pengalaman dan teknik yang saya biasa guna untuk cek defect unit pemaju ni
begitu juga penerangan mengenai tempoh masa laporan kerosakan boleh dibuat
dan prosedur berkaitan.
kemudian kita akan sama-sama secara hands-on periksa defect pada rumah yang saya jadikan lokasi ini.
praktikal terus.

Yuran cuma RM 50 seorang dan jika berdua, RM 95
Tetapi jika anda ahli Kelab Alien Hartawan, yuran cuma RM 45 seorang dan RM 85 jika berdua.

sesi ini terhad untuk 10 orang sahaja.
setakat ini sudah ada 6 orang mendaftar.
jadi, ada 4 orang lagi tempat kosong.

Selepas ini, tak tahu bila saya akan adakan sesi yang sama sebab sukar nak dapatkan rumah yang baru siap dibina yang mahu dijadikan eksperimen :)

untuk menyertai sesi ini, mohon bank in yuran ke
- CIMB 16010000461106 atas nama Kaseh Trading and Services.
atau
- Maybank 166010190175 atas nama Rohaniah Noor Jahron
masukkan email rohaniahnoor@gmail.com sebagai notifikasi pembayaran

kemudian isi borang pendaftaran di bawah ini.



Sesi ini sesuai untuk mereka yang baru bermula dan belum berpengalaman check defect lagi.
sesuai untuk mereka yang tak mempunyai kepakaran dalam kualiti pembinaan bangunan.

Kurang sesuai kepada yang sudah mahir atau mempunyai pengalaman dalam pembinaan rumah.

Terima kasih dan jumpa nanti!
Share:

lesen turun 18 meter!

Petang semalam baru pulang dari Pulau Perhentian.

Sebenarnya saya dan kawan-kawan keluar dari Pulau Perhentian pada petang Selasa, 17 September
Tapi sebab perjalanan masih jauh dan kami letih, jadi kami menginap satu malam di Kuala Terengganu dulu

Misi ke Pulau Perhentian kali ini adalah untuk mendapatkan lesen open water dive.
Percubaan kali pertama saya dan Kak Jue, kawan saya dulu kurang menjadi.
Nak buat lesen open water dive, tapi dapat lesen scuba dive sahaja.
Masa tu kami ke Mabul. Saya ada kongsikan DI SINI.

Kalau dulu, saya selsema. Jadi tak dapat equalize telinga dengan baik.
Tapi kali ini saya bersungguh minum madu dan lemon seminggu sebelum bertolak.
supaya selsema saya cepat pulih.

Kali ini juga, kami dah belajar berenang.
Jadi, lebih selesa di dalam air.
Dan mungkin kali kedua turun dive juga menyebabkan kami lebih yakin.

Tapi yang paling ketara adalah cara instructor kami mengajar.
Brigette, instructor kami di Turtle Bay Diver, Pulau Perhentian memang best.
Teknik mengajar beliau memang banyak memudahkan.
Tak perlu baca buku kulit ke kulit macam semasa kami di Mabul tempoh hari.



Hinggakan Aina, seorang lagi kawan kami yang baru nak buat open water dari zero pun tak rasa pack sangat macam kami dulu.

Saya sangat cadang anda buat lesen di Turtle Bay Diver ni.
Terima kasih kepada tuan Rushdan Mamat yang syorkan.
Memang terbaik!


Turtle Bay Divers ada di 2 lokasi.
satu di Pulau Perhentian Besar.
satu di Long Beach, Pulau Perhentan Kecil.

Kami menginap di Mama's Chalet sebelah rumah Turtle Bay di pulau besar.
Turtle Bay lah yang bookingkan hotel kami di sini sebab saya hanya deal dengan Turtle Bay sahaja.
Manakala diving pula di Turtle Bay pulau kecil.
Jadi setiap hari kami berulang alik antara pulau kecil dan pulau besar.

Tak ada masalah sebab mereka dah sediakan bot untuk datang awal pagi dan pulang selepas sesi kami selesai di sebelah petang.

Cuma bab penginapan di Mama's Chalet, saya kurang berpuas hati.
chalet ok... elektrik tak ada dari jam 12 tghari sampai jam 3 petang. tapi tak mengapa.
Cuma wujud salah faham pada waktu untuk kami check out.
Kami bersedia bayar lebih jika diminta dan dah minta maaf.

Tapi tokehnya pula perli-perli kami.
sambil duduk makan nasi di bawah pokok, beliau menyampuk perbualan saya dan kawan dan kemudian membebel marahkan kami.

Hmm... maknanya, lepas ni kalau nak menyelam dengan Turtle Bay lagi, kena book chalet di Long Beach terus. Di pulau kecil.
Tak perlu ulang alik.
dan takkan sekali-kali menginap di Mama's chalet lagi.

Apa pun, tahniah kepada diri sendiri, kak jue dan Aina
kami berjaya pulang dengan lesen open water dive.
lesen ini membolehkan kami menyelam hingga kedalaman 18 meter di bawah laut tanpa ditemani instructor.

Terima kasih Brigette dan Turtle Bay Divers!


Share:

studio baru dengan modal cuma rm5k

Beli rumah bertaraf 5 bintang dengan modal cuma RM 5,000

wowww...
inilah peluang pelaburan hartanah terbaru yang saya terima dari Sifu Faizul Rizuan.
Saya ingin kongsikan di sini untuk anda semua.



Studio unit bertaraf 5 bintang akan dibina di Seksyen 14, Shah Alam.
Ia dinamakan Studio Fourteen.

Harga jualan lebih kurang RM 300,000.



Kemudahan yang ada



Potensi Seksyen 14
Lokasi projek ini betul-betul di kawasan komersial seksyen 14.
Sangat hampir dengan DEMC Hospital.
Ada banyak bank di sana dan berhampiran juga dengan sekolah antarabangsa.


Unit studio ini satu seumpamanya di sana.
Sebab kalau dilihat di kawasan sekitar, cuma ada apartment kos rendah, apartment medium kos, kondominium dan rumah teres sahaja.

Shah Alam merupakan kawasan yang mempunyai beberapa IPT seperti UiTM, MSU dan kolej PTPL.
Selain itu, ada banyak kilang-kilang di sini dan dijangkakan akan ada MRT ke Shah Alam.
Jadi, jika mahu jual semula dalam tempoh jangka sederhana, mungkin berbaloi.




Untuk membuat tempahan, anda hanya perlu bayar RM 5,000 sahaja.
Jika berminat, boleh hadir ke majlis jualan studio unit ini pada hari Sabtu ini, 14 September 2013.
Majlis akan diadakan di Gasing Hall, Level 2, Grand Bluewave Hotel, Bandar Shah Alam.

Katanya, tinggal 30 unit sahaja yang belum terjual dan akan dijual kaw-kaw Sabtu ini.
Yang lain dah habis.

Pada jam 11 pagi, akan ada perkongsian mengenai pelaburan hartanah dari Sifu Faizul Rizuan ini sendiri.
Ada makan percuma dan free gift juga.

Jika berminat, boleh dapatkan maklumat lanjut dan daftar kehadiran anda DI SINI.


Share:

Makan free, tambah ilmu, cuci mata dan berhibur.

Ke mana sabtu ini?

Ada yang masih belum ada idea apa yang nak dilakukan pada hari Sabtu ini, 7 hb September?
Ada juga yang selama ni teringin nak berjalan-jalan dan melihat pembangunan di Seremban 2?
Atau ada peminat Harith Iskander, Atilia dan Faizul Rizuan di sini?

Ahaa.... jika jawapan anda YA bagi salah satu soalan di atas, mungkin boleh hadir ke Raya Open House Seremban 2 sabtu ini.

Bertempat di IJM Land Seremban 2 sales office, sebelah Jusco Seremban 2.
Masa  dari jam 5 ptg hingga 9 malam
Ada makan-makan free sempena sambutan hari raya


Ada juga persembahan lawak oleh Harith Iskander
wahhhh... best ni..
Harith Iskander adalah stand up comedian antara terbaik di Malaysia.


Ada juga persembahan nyanyian dari Atilia yang sebelum ini popular dengan lagu 'Kekanda Adinda' tu.


Tapi yang paling best dah tentulah ada talk mengenai pelaburan hartanah dari Faizul Rizuan yang terkenal dengan buku “WTF? 23 hartanah sebelum 30”.
Jejaka kacak dan kelakar ini pasti akan menyampaikan tips-tips pelaburan hartanah secara sempoi tetapi penuh inspirasi.


Selain itu, pemaju juga akan memperkenalkan satu projek banglo baru pada harga kurang RM 500K di lokasi berhampiran Jusco, Mydin, stesen KTM dan 6 buah sekolah.
Ia juga kurang dari sejam memandu ke KLCC.
Pemaju juga ada menyediakan tour bus untuk tetamu melihat-lihat sekitar Bandar Seremban 2 ini.
Layanan ala VIP katanya.

Menarik kan...
makan free, tambah ilmu, cuci mata dan berhibur.

Namun begitu, majlis ini terhad kepada 100 orang pertama sahaja.
Jadi, jika anda berminat untuk hadir, sila RSVP atau sahkan kehadiran dengan
- menghantar sms kepada ROSLINDA di talian 013-338 2529. nyatakan nama, nomobor handphone dan email; atau
- telefon 013-338 2529

Ok kawan-kawan..
Yosh!
Share:

ebukpower dan jasa Sham Rahman

Tak sangka saya ebook saya, 5 Langkah Jana Wang Sewa Besar telah direview oleh Tuan Sham Rahman di laman web ebukpower.com



Tuan Sham Rahman merupakan founder ebukpower.com
yang juga dikenali sebagai Mr Oil & Gas dalam seminar Inspiration 2020 di  New York pada bulan Mei 2013.


antaranya komennya adalah:


Boleh baca review penuh itu DI SINI.


Sebenarnya ada sejarah istimewa antara saya dan tuan Sham berkaitan ebook ini.

Saya pernah dijemput oleh tuan Saufi Karim di dalam seminarnya pada bulan Februari lepas.
Saya ada berkongsi ceritanya DI SINI.

Pada masa itu, saya diminta berkongsi mengenai bagaimana menyewakan rumah.
Jadi saya kongsikan langkah demi langkah menyewakan rumah, tenant management serta hak penyewa dan tuan rumah dari sudut perundangan Malaysia.

Selesai sesi saya, saya bertemu tuan Sham.
Beliau mengatakan bahawa info yang saya persembahkan itu sangat bagus dan sesuai jika saya jadikan ia dalam bentuk ebook.
kerana, ramai yang mahukan panduan sebegini dan banyak rahsia yang tuan rumah tercari-cari.

Idea dan cadangan beliau ini kemudiannya disokong pula oleh tuan Saufi Karim.

Kerana idea dan sokongan beliau inilah, saya menulis semula sebahagian kandungan sesi saya dalam bentuk ebook ini
dan saya namakan ebook ini '5 Langkah Jana Wang Sewa Besar'


Untuk maklumat seterusnya mengenai ebook ini, boleh klik DI SINI.

Ada sebahagian lagi kandungan sesi saya dalam seminar tersebut yang saya belum tulis.
mungkin untuk ebook seterusnya pula kan..


Jadi, dalam kesempatan ini, saya merakamkan jutaan terima kasih kepada Tuan Sham Rahman atas peranan besarnya ini.
Tanpa idea dan sokongan beliau pada waktu itu, mungkin info ini masih terperap di dalam kepala saya dan di dalam Microsoft Word modul sesi saya ini.

Terima kasih :)
Share:

Pening: RM20K dah boleh buat hantaran kahwin 2 orang

Berikutan artikel saya mengenai bagaimana mendapatkan hantaran RM 50K tempoh hari DI SINI,
saya ada menerima satu soalan susulan di FB public saya.

Soalan dari pengguna FB bernama Pinjaman Peribadi Co-Share
(saya lebih gembira jika tuan menggunakan nama sebenar)




Saya copy paste semula soalannya:

Assalamualikum saya ada sedikit ada yang saya kurang faham tentang post puan di blog puan di bawah ini .kalau salah minta maaf .Rasanya dalam topik mengumpul duit hantaran bagi lelaki. Mohon Pencerahan.

Tujuan : Untuk mengumpul rm10,000 sekurang kurangnya untuk hantaran kahwin.

1.Jika rumah rm200,000  ,pinjaman yang dinyatakan 90%: 
RM20,000 sebagai deposit jika tak salah kiraan saya.Mohon pencerahan.
Jika ada deposit rm20,000 dah boleh hantaran untuk 2 orang 10k seorang.

2.Jika anggaran kenaikan 25%-30%(Saya selalu gunakan anggaran ini untuk menjual goldbar kepada pelanggan ehehehe) keuntungan kenaikan kasar sekitar RM60,000.
Jika intrest 4% (tanpa blr)setahun paling rendah untuk kakitangan awan pun jika 2-3tahun rasanya tak cukup lagi bayar intrest pihak bank.Maaf saya tak berapa pandai pinjaman perumahan tapi rasanya jika pinjaman rm180,000(90%) untuk buat full settlemet walaupun setelah 3 tahun ansuran +intrest rasanya amount lebih rm180k.
Jadi saya minta maaf kerana tak berapa faham ,mohon pencerahan dari puan.



Jawapan saya:

Soalan Pertama:

Cadangan saya didalam artikel ini adalah membeli rumah under construction. 
ada banyak promosi jualan di luar sana oleh pemaju. mereka menawarkan bumi discount 7% dan rebet 2%. jadi, pembeli mungkin hanya perlu bayar 1% sahaja dari harga rumah. 
ada juga pemaju yang tawarkan diskaun lebih dari 10%, jadi bila dah dapat kunci, mungkin boleh dapat sedikit wang tunai.

contoh property yang boleh dibeli dengan deposit yg rendah adalah RUMAH GARDEN PLAZA INI 



dan banyak lagi projek di luar sana yang menawarkan diskaun dan deposit rendah seumpamanya yang saya tidak sempat berkongsi di blog saya ini.


Soalan kedua:

Pinjaman perumahan berbeza dengan pinjaman peribadi.
Pinjaman Peribadi ni jenis flat rate atau kadar rata.
jadi kadar interestnya dah dikira awal-awal dan dimasukkan dalam amaun pinjaman.

Pinjaman rumah pula berdasarkan reducing balance.
Jumlah pinjaman dipanggil prinsipal, manakala interest adalah berasingan.
Apabila kita selesaikan bayaran, kita hanya perlu bayar baki prinsipal sahaja.
tetapi bagi bayaran bulanan, ia telah mengambil kira bayaran interest dan prinsipal sekaligus.

saya cadang tuan cuba gunakan mortgage calculator di blog saya dan lihat bagaimana pembahagian prinsipal dan interest itu berlaku.

Di bawah ini pengiraan bagi pinjaman 90% ke atas rumah berharga RM 150,000 untuk tempoh 30 tahun dan kadar faedah 4.3%


Yang berwarna hijau tu prinsipal
yang berwarna kuning tu interest.
Bila kita buat penyelesaian awal, kita hanya perlu selesaikan baki prinsipal sahaja.

Untuk lebih kefahaman mengenai pinjaman perumahan vs pinjaman peribadi, boleh tengok rakaman video ini.
Semasa video ini dibuat, pinjaman peribadi boleh dibayar dalam tempoh 20 tahun.
Tapi sekarang, pinjaman peribadi telah pun dihadkan ke tempoh maksima 10 tahun sahaja.

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog