Cinta berputik semula di Cyberjaya

Akhirnya rakan saya seorang ini telah berjaya membeli rumah untuk tinggal sendiri.
Saya pernah kongsikan ceritanya DI SINI.

Kalau anda ada baca artikel saya INI, saya ada kongsikan yang penilaian mencari rumah untuk tinggal sendiri berbeza dengan rumah untuk pelaburan.

rumah untuk tinggal sendiri mestilah rumah yang selesa
Selesa di sini bukan bermakna luas mesti 1500 sqft ke atas, rumah bertanah, ada perabot diimport dari luar negara atau ada kolam renang atas syiling.
Tapi selesa di sini adalah dekat dan mudah ke tempat kerja
yang kos berulang-aliknya masih menjimatkan
kalau ada anak, dekat dengan sekolah anak
dan harga pula adalah harga yang selesa dengan kemampuan kita.

Itulah sebabnya rakan saya ini mahu membeli rumah di Cyberjaya atau Putrajaya
kerana dia bekerja di Cyberjaya.
senang dan dekat ke tempat kerja.

Sebelum ini beliau kecewa rumah yang dia suka di Putrajaya dikebas orang
"Rasa macam kena dump dengan boyfriend", katanya

Tapi frust menonggeng itu tidak mematikan semangatnya mencari cinta baru
dia tetap berazam mahu mencari dan terus mencari rumah kediamannya ini

Sukar sedikit pula kerana rumah di Cyberjaya masih terhad.
Beliau tidak mahu rumah under construction sebab dia nak cepat-cepat duduk.
Dia mencari rumah subsale yang ada sekurang-kurangnya 2 bilik ke atas, suasana yang tenang dan privasi serta harga yang menepati bajetnya.
Memang agak terhad pilihannya.

Ada juga rumah yang harganya bagus, tapi disewa dan kontrak sewaan lagi setahun dua.
Siap ada penyewa yang merayu dia tak nak keluar dari rumah yang disewanya itu lagi.
haihhh...


Tapi dia bersungguh juga melihat beberapa rumah di Cyberjaya
kemudian menelefon saya bertanyakan pendapat
dengan saya sekali tolong tengok-tengokkan iklan rumah untuknya

Kiranya macam dapat free coaching dah dia ni
Tapi sebab kami dah kenal sejak 1998 dan dia kawan running saya, free coaching ni memang eksklusiflah!

Dan akhirnyaaa.....
Dia dah jumpa satu rumah 2 bilik di Domain 3 yang penjualnya mahu jual dengan harga pasaran
Rumah tu kosong. Tak ada penyewa. Rumah masih dara.
Yeayy.. maka boleh lah dia pindah masuk cepat..



Dia booking rumah tu dengan bayar 3%.
Tapi di booking form ada tertera syarat.
'Semua wang deposit akan dipulangkan jika dia tak berjaya mendapatkan pinjaman 90%.'
terma yang selamat buat pembeli rumah subsale.

Semalam dia whatsapp saya..
dia cakap dia dah dapat pinjaman 90% dengan Bank Islam dengan kadar BLR - 2.3%
dan dah pun tandatangan S&P
alhamdulillah...

Dia pun tak punya banyak cash, jadi dia akan keluarkan wang KWSP nya untuk menampung bayaran deposit 10% tu.

Apa pun tahniah kepada kawan saya ini.
kalau sebelum ni rasa kena dump dengan boyfriend, sekarang mesti rasa cinta baru berputik semula kan...

kredit foto: http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2280


2