pinjaman perumahan v pinjaman peribadi: mana lebih jimat?

Akhir-akhir ini pinjaman peribadi untuk kakitangan kerajaan banyak yang menawarkan kadar pinjaman rendah
ada yang 3.99%
ada yang 4.5%
ada yang 5%

tempoh pinjaman pun boleh pergi hingga 20 atau 25 tahun.

bagi kakitangan awam, pinjaman perumahan kerajaan ditawarkan pada kadar 4%.

situasi ini menyebabkan kumpulan FB Property N Co menerima soalan ini dari tuan Fauzan.
Soalan yang membuka satu perbincangan ilmiah yang bagus di sana.



Soalan ini juga memberi ilham kepada saya untuk hasilkan satu penerangan berbentuk video.

Kita anggap pembeli hendak membeli sebuah rumah berharga RM 100,000

Jadi, saya buat perbandingan sekiranya beliau mendapat pinjaman perumahan dengan margin 90%
kadar pinjaman 4% selama 20 tahun

dan membandingkan dengan pinjaman peribadi RM100,000 atas kadar faedah dan tempoh yang sama.



Hm.. kalau lah peminjam mendapat margin 100% pinjaman perumahan bernilai RM 100,000 pun, hasilnya tetap sama.
Pinjaman perumahan yang berasaskan reducing balance lebih menjimatkan berbanding pinjaman peribadi berasaskan fixed rate.

Tujuan lain saya buat video ini adalah untuk tunjuk apa dan di mana tools yang kita boleh gunakan kalau nak tahu berapa anggaran bayaran balik pinjaman.
Jadi lepas ni, dah boleh kira sendiri.

kalau beli rumah harga Rm 300.000, dah tahu di mana nak pergi untuk tahu anggaran bayaran.
kalau buat pinjaman peribadi RM 80,000 pula misalnya, dah boleh tahu di mana nak pergi untuk tahu anggaran bayaran juga.

Share:

8 ulasan:

Eyriqazz berkata...

Masing2 ada pro n cons nya..tapi pengalaman kerja ah long , pinjaman rumah lebih menjimatkan rasanya

sitiezahim berkata...

dua dua i tak penah guna hehe... btw info yang bagus ni :)

rohaniah noor berkata...

Eyriqazz, hehe.. banding engan ah long, memang pinjaman perumahan jauh lebih jimat dan selamat :)

sitiezahim, pinjaman perumahan tak pernah guna? haihh.. itulah loan yang buat beli rumah domain dan puchong tu

HartawanHartanahMY berkata...

nmpk sama tapi bukan die.. amat2 membantu... thanks sis!!! superb perkongsian utk naubai mcm den..

Derok berkata...

tq sis

Norihan Zakaria berkata...

Tq

Precious Ovia berkata...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Precious Ovia, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (preciousovia39@gmail.com)

rebecca williams berkata...

Kami adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan

bantuan, seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda akan melalui kewangan

masalah, jika anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan dan anda memerlukan dana untuk

memulakan perniagaan anda sendiri atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau membayar

bil, memulakan perniagaan yang baik atau anda mendapati sukar

mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e - mail

rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com


"Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu begitu sahaja,

Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..


Nama awak: ______________________

Alamat anda: ____________________

Negara awak: ____________________

Tugas anda: __________________

Jumlah pinjaman yang diperlukan: ______________

Tempoh pinjaman: ____________________

Pendapatan bulanan: __________________

Nombor telefon: ________________

Adakah anda memohon pinjaman sebelum: ________________

Jika anda telah memfailkan pinjaman sebelumnya, di mana anda dirawat dengan jujur? ...


Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, keadaan huru-hara, dan cabaran

hubungi REBECCA WILLIAMS LOAN FIRM hari ini melalui e - mail:

rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog