pinjaman perumahan v pinjaman peribadi: mana lebih jimat?

Akhir-akhir ini pinjaman peribadi untuk kakitangan kerajaan banyak yang menawarkan kadar pinjaman rendah
ada yang 3.99%
ada yang 4.5%
ada yang 5%

tempoh pinjaman pun boleh pergi hingga 20 atau 25 tahun.

bagi kakitangan awam, pinjaman perumahan kerajaan ditawarkan pada kadar 4%.

situasi ini menyebabkan kumpulan FB Property N Co menerima soalan ini dari tuan Fauzan.
Soalan yang membuka satu perbincangan ilmiah yang bagus di sana.



Soalan ini juga memberi ilham kepada saya untuk hasilkan satu penerangan berbentuk video.

Kita anggap pembeli hendak membeli sebuah rumah berharga RM 100,000

Jadi, saya buat perbandingan sekiranya beliau mendapat pinjaman perumahan dengan margin 90%
kadar pinjaman 4% selama 20 tahun

dan membandingkan dengan pinjaman peribadi RM100,000 atas kadar faedah dan tempoh yang sama.



Hm.. kalau lah peminjam mendapat margin 100% pinjaman perumahan bernilai RM 100,000 pun, hasilnya tetap sama.
Pinjaman perumahan yang berasaskan reducing balance lebih menjimatkan berbanding pinjaman peribadi berasaskan fixed rate.

Tujuan lain saya buat video ini adalah untuk tunjuk apa dan di mana tools yang kita boleh gunakan kalau nak tahu berapa anggaran bayaran balik pinjaman.
Jadi lepas ni, dah boleh kira sendiri.

kalau beli rumah harga Rm 300.000, dah tahu di mana nak pergi untuk tahu anggaran bayaran.
kalau buat pinjaman peribadi RM 80,000 pula misalnya, dah boleh tahu di mana nak pergi untuk tahu anggaran bayaran juga.

Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog