Rahsia terbongkar! mana dapat duit pergi Jerman?

Jam 9 pagi hari ini kapal terbang saya akan berangkat ke Amsterdam
Transit 2 jam di sana seterusnya ke Dussedolf, Germany.
Bersama saya adalah ibu saya dan adik saya yang bongsu.

Kami mahu melawat adik saya dan keluarganya di sana
suaminya sedang melanjutkan pengajian PhD atas tajaan majikan di sana

wahhh...
bagaimana kami bekas penoreh getah ini ada wang melancong ke Eropah?

Haa... saya telah berjanji di Facebook untuk menceritakan kisah di sebaliknya

Masih ingat kisah photo shoot pertama saya INI?



Kisah ini berlaku pada tahun 2010
Sebenarnya photo shoot itu berlaku kerana saya menjadi antara peserta sebuah rancangan realiti online.
Nama rancangan tersebut adalah Property Millionaire Challenge
Ia dianjurkan secara usahasama oleh The Star dan Freemen.

Pada masa itu, ada 14 orang dipilih menyertai rancangan ini selepas menjalani audition
Hohoho.. tak sangka saya ada nasib juga melepasi audition

Tapi awal-awal lagi 2 orang yang merupakan pasangan suami isteri menarik diri
Ye lah.. mereka tinggal di pulau pinang..
jadi susah nak beri komitmen

Tinggallah 12 orang menjalani seminar 3 hari yang turut dinamakan Property Millionaire Challenge
Seminar ini disampaikan oleh Michael Tan
Penceramah jemputan antaranya Juanita Chin, Gavin Tee, Ho Chin Soon dan Nancy Ng
Setiap hari selepas sesi, kami kena ditemuramah dan dirakam


Kemudian kami perlu hadir ke Sesi group mentoring No Money Down
dan juga satu sesi khas seminar Pelaburan Hartanah Komersial oleh Dr Peter Yee
Tak kurang hebat, satu sesi minum petang private bersama Michael Tan, Milan Doshi, Dr Peter Yee dan beberapa taiko ternama di Malaysia


Audition



(Jangan gelak bila nampak budak baju peach itu bercakap ya.. kekekeke)


Sepatutnya rancangan ini akan disiarkan di dalam sebuah laman TV online Star Property
Hadiah utamanya adalah wang tunai RM 10,000
akan ada undian dari penonton untuk memilih peserta mana yang dirasakan layak menang

Tapi tak tahu di mana silapnya, hingga ke hari ini rakaman dan projek ini terkubur begitu sahaja.

Namun begitu, semasa minum petang khas bersama taiko hebat-hebat ini, ada pengumuman hadiah khas
penganjur mengumumkan ada hadiah surprise selain hadiah utama itu
rupanya saya dan Ryan dipilih menang hadiah ini
Kami diberi satu surat mengatakan kami memenangi hadiah istimewa
dan penyampaian hadiah akan dibuat kemudian.

Tunggu punya tunggu, rancangan realiti dan jadi fantasi
rancangan terperap, hadiah pun tak nampak bayang
Saya dan Ryan berusaha juga menuntut apa yang dijanjikan

Alhamdulillah..
bulan puasa 2011, bekas staff Starproperty yang menguruskan rancangan ini telah menghubungi saya
Katanya hadiah dah dapat
dan beliau bantu bank in kan cek bernilai RM 5000.

Saya sudah berniat dan menyatakan di dalam rancangan tersebut
Jika saya menang, saya akan bawa ibu saya ke Germany melawat adik saya

Maka itulah saya gunakan wang ini untuk membeli 2 tiket kapal terbang ke Germany
satu untuk saya, satu untuk ibu saya
memang RM 5k ni tak cukup untuk 2 orang, jadi selebihnya saya dan mak tambah wang sendiri
tambah lebih kurang RM 700  seorang sahaja untuk tiket pergi balik.

Jadi, inilah kisahnya
azam dan hasrat kami ke Germany tercapai, insya Allah
Allah beri rezeki kepada saya sebegini... syukur...

Walaupun rancangan ini tidak diudarakan, saya sangat gembira mengenali 12 peserta rancangan ini
Kami masih berkawan hingga sekarang
Adrian, Shahrir, Regina, Victor, Jamie, Hafiz dan yang lain
mereka memang individu hebat yang saya kenali..
terima kasih atas kenangan perjalanan beberapa bulan di dalam rancangan ini
:)

Adik saya ini membantu orang mendapatkan barangan berkualiti yang diimport khas dari Germany
boleh dapatkan lebih info di PAGE INI
2