kami dah sampai amsterdam dan duisburg!

pagi ini menulis dari duisburg, germany.
Sambung dari kisah INI.

perjalanan di atas kapal terbang kami semalam dari KLIA ke amsterdam, Holland mengambil masa 13 jam.
memang itulah 13 jam saya yang paling tak produktif.
tidur, makan, tengok movie, tidur semula, makan, bangun ke tandas dan tengok pemandangan, tengok movie, makan, tidur
pusing itu sahaja rutinnya dari jam 9 pagi waktu malaysia hingga jam 10 malam

keluarga abang hantar ke klia. macam nak pergi umrah pula :)


sampai di amsterdam, kami jalan-jalan di dalam lapangan terbang sambil menuju ke gate B32 untuk ke Dussedolf pula
sambil berjalan, sambil survey harga barang di kedai
perfume CK One, Hugo Boss dan beberapa lagi cuma 49 euro untuk 2 item. hohohoo
saya juga dapati handycam dan kamera lebih murah berbanding di Malaysia
itu harga selepas convert ke RM
kalau penduduk sini yang menerima gaji dalam euro, lagi besar kuasa beli mereka

tulip segar yang dijual di airport Schiphol, Amsterdam

Cuma handphone, lebih kurang sama.
Saya tengok harga Samsung Galaxy S3, iPad, iPhone lebih kurang sama.

Ghalit tengok barang-barang, sampai kami terlewat sampai ke gate B32.
mana taknya, besar betul lapangan terbang tu.
Jauh betul berjalan, pun belum sampai je gate B32.
bila sampai kat gate B26, seorang staff dah panggil kami turun.
agaknya beliau mencari kami...

turun dari gate, naik bas menuju ke kapal terbang.
Macam kita naik Air Asia, kapal terbangnya tak bersambung dengan terminal.
Tapi kalau naik air asia, kita kena jalan kaki menuju ke kapal terbang
tapi ini, kami dibawa dengan bas.

Kapal terbang ini kecil sahaja.. Fokker 770
perjalanan dari Amsterdam ke Dussedolf, Germany mengambil masa 55 minit.

Sampai di Lapangan Terbang Dussedolf, famili adik saya dah menunggu.
oyeeyyy!!!

di airport Dussedorf

Dari Lapangan terbang, kami naik train tergantung.
haah, sebab relnya di atas, bukan di bawah.
Bayangkan monorel tapi relnya di atas.

Tukar satu train kemudian ambil bas pula sampai la ke depan rumah adik saya ni...

Jadi malam tadi kami tidur dengan baju sejuk dan sarung tangan
brrrrr....

Setakat satu malam di sini, saya dapati
- panggung wayangnya sunyi. katanya orang jerman kurang gemar menonton wayang di panggung
- jalannya sunyi di waktu malam. mereka kurang bersosial pada waktu malam. kurang keluar rumah. Kalau ada pun, terus ke bar sahaja.
- bangunannya petak-petak. Tak ada balkoni
- ramai orang muda membawa basikal di sini.
Kalau di Malaysia, yang berbasikal tu orang yang bersukan sahaja. pakai pun basikal ribu-ribu dan pakaian ala atlet.
Tapi di sini mereka pakai basikal biasa, aada yang ala-ala basikal tua lagi. Pakaian pun macam biasa sahaja.
- jalan tak banyak kereta. sunyi sahaja biarpun pada masa ini sudah jam 6.30 di sini.

Paling menakjubkan bila kapal terbang kami melalui banjaran Himalaya semalam.
Wowww.. terasa permukaan banjaran bersalji itu sangat dekat dengan kapal terbang


Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog