ketakutan selepas dapat kunci

"Rumah dah nak siap.
dah nak dapat kunci.
yeayy
tapi.... tapi....
tapi saya risau la... 
ada orang nak sewa ke nanti?
banyak unit tu... 
harga sewa pun boleh untung ke...."

ini adalah antara dialog kebimbangan biasa pembeli rumah under construction
bila dapat kunci memang best.
tapi nak bersaing pula kan unit lain untuk dapatkan penyewa


kalaulah projek tu ada 300 unit
bermakna unit kita tu akan bersaing dengan 299 unit yang lain
bayangkan ada 300 orang berlegar-legar di tepi jalan depan apartment tu
pantang ada potensi penyewa lalu, semua pemilik pakat serbu dia.

penyewa ada banyak pilihan. wowowww...
ibarat lagu P. Ramlee,
"yang mana satu idaman kalbu..."

ok, tu kalau 300
bayangkan kalau unit-unit projek Mayland atau beberapa projek besar lain
satu projek serviced apartment ada sampai 600 unit.
waaaaaaa....ibarat 600 orang pemilik berlegar-legar mencari penyewa
alamat penuh sesak jalan depan projek tu

Jadi bagaimana caranya supaya kita boleh menyewakan unit kita dengan cepat?

mula-mula saya nak bagi disclaimer
mungkin ini bukan cara terbaik.
tapi ini cara yang saya dah cuba dan silap.

ada beberapa perkara yang boleh kita lihat


1. periksa kerosakan pemaju
apabila dapat sahaja kunci, ambil satu masa yang kita boleh buat pemeriksaan kerosakan dari pemaju
jangan lengahkan ia sampai seminggu dua
sebab pemaju akan ambil masa sebulan dari tarikh kita hantar borang kerosakan tu untuk siapkan baiki

secara praktikalnya, ada je pemaju yang ambil masa lebih dari sebulan
kena pula pemilik yang tak selalu kejar pemaju
atau pemaju ada sampai 600 unit rumah
memang boleh berlaku kelewatan yang tak sepatutnya berlaku

jadi jangan lengahkan
lagi lambat siap baiki, lagi lambat la rumah tu boleh disewakan

tapi jangan pula sebab nak sewa cepat
sampai tak cek langsung

ramai juga pemilik begini
tak sabar nak sewakan
atau tak sabar nak renovate

kalau setakat cat tak rata, mungkin pemilik boleh berlebih kurang
tapi kalau banyak tile lompang
atau ada tiles pecah
atau dinding tak rata
atau masalah wiring elektrik
rugi sangat tak laporkan sebab akan ada kesan pada masa depan

kalau dah renovate, lepas tu baru nampak ada tiles pecah
kemudian baru nak komplen
dibimbangi pemaju dah tak mahu bertanggungjawab
sebab mereka boleh kata, itu kontraktor kita yang buat.

jadi, sedikit cerewetlah semasa buat pemeriksaan kerosakan pemaju ni
rumah kita beli bukan murah-murah kan..

siapa yang datang Lend a Helping Hand tempoh hari
pasti ada dengar suara cute saya ajar kenalpasti tiles yang lompang kan
:)



2. furnishing rumah
mula-mula kita kena buat keputusan, nak sewakan basic, partly furnish atau fully furnish.
yang ni saya dah pernah tulis panjang lebar DI SINI.
Selepas tu boleh lah siapkan rumah tu dengan cepat.




3. Cari penyewa
semantara kita buat pemeriksaan kerosakan dan furnishing rumah, kita dah boleh iklankan rumah tu untuk disewa
tapi kita kena jangka lah
agak-agak bila semua kerja ini selesai?

berdasarkan pengalaman saya, kalau lagi 2 bulan ke atas baru rumah ready, letih juga kalau iklankan awal
sebab masih terlalu awal dan penyewa mungkin tak berminat
biasanya penyewa nak masuk segera atau beri notis sebulan kepada tuan rumah sekarang

jadi kalau saya, saya akan tunggu pemaju siap buat pembaikian kerosakan dulu
baru lah saya cari penyewa

nak cari penyewa boleh dengan mencari sendiri atau serahkan kepada agent

saya selalunya suka mencari penyewa sendiri
tapi bagi projek baru siap, saya akan guna perkhidmatan agent yang fokus pada projek itu sahaja

alasannya
kita kena ingat, rumah kita bersaing dengan 200, 300 atau 600 unit lain
kita pula bekerja dan hanya boleh bawa penyewa melihat rumah pada waktu tertentu
sedangkan agent-agent tu hampir setiap masa menunggu di situ

jadi peluang untuk mereka tangkap penyewa adalah lebih tinggi
berbanding kita ni
lagipun potensi penyewa suka juga cari mereka
sebab mereka boleh tawarkan beberapa pilihan unit untuk dipilih
mereka macam one stop center lah

komisen agent ni adalah sewa sebulan
disebabkan tak mahu menggunakna agent, saya pernah terlewat menyewakan unit sehingga sebulan setengah
kalau saya ambil tawaran agent, sebulan setengah dulu rumah saya dah disewakan dah

kalau kira semula. sama je
bayar komisen mereka sebulan
dengan tak ada penyewa sebulan
kan sama je
tapi kita menang dari segi masa
dari dok berdiri dan bersaing dengan agent tu
baiklah kita serah pada mereka dan kita buat kerja lain yang juga produktif

dari segi kadar, agent biasanya akan set harga sewa minimum di situ
jadi kuranglah situasi tuan rumah jadi terdesak dan terpaksa turunkan harga sewa untuk tarik penyewa

cuma nasihat saya, pilihlah agent yang jujur dan memang fokus di projek itu untuk jangka masa lama
agent yang baik tak berkira
mereka boleh tolong periksa penyewa bayar bil ke tak
mereka boleh tolong ketuk pintu penyewa jika penyewa lambat bayar sewa
mereka boleh tolong kita percuma sahaja
sebab penyewa itu dan kita adalah pelanggan mereka

3