Zig Ziglar: harimau barat yang meninggalkan belang


Pernahkah anda mendengar nama Zig Ziglar?

Beliau merupakan seorang penceramah motivasi yang terkenal di dunia. Beliau juga merupakan pengarang lebih kurang 30 buah buku motivasi Dan pembangunan diri.

Antara judul bukunya yang tersohor adalah 'Over the Top', 'See You at the Top' Dan 'Secret of Closing the Sale'.

Selama ini, Ziglar telah banyak mengubah hidup berjuta orang di luar sana dan telah menambah nilai hidup mereka dengan ilmu dan pengalaman yang dikongsinya. Beliau juga telah memenangi pelbagai anugerah di atas sumbangannya ini.

Melalui ziglar.com,  pelbagai ilmu motivasi, teknik jualan dan keusahawanan boleh dicapai dari seluruh ceruk dunia. Beliau bersara pada tahun 2010 namun syarikat beliau terus kukuh dan terdiri dari ramai penceramah motivasi hebat yang memperkenalkan gaya hidup kejayaan berkonsepkan 'the Ziglar Way'.

Namun setiap yang hidup pasti akan mati. Kurang dua belas jam dari blog ini ditulis, iaitu bersamaan dengan hari Rabu 28 November 2012 waktu tempatan, Zig Ziglar telah meninggalkan kita semua.Beliau meninggal dunia setelah berjuang melawan pneumonia yang dideritainya.

Zig Ziglar meninggal dunia di Hospital Texas, Amerika Syarikat pada usianya 86 tahun.

Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama..
Share:

4 ulasan:

Haruki berkata...

T Harv Eker says that when he began his career, he wanted to be as informational as Brian Tracy and as exciting as Zig Ziglar. It is still his motto today.

dzirhans berkata...

Hmm mcmana boleh tak kenal dia ni ye?

sitiezahim berkata...

kompom tak kenal huhu

Rohaniah Noor berkata...

haruki, yes, obvious t harv eker really adore him kan...

dzirhans, sitiezahim, mungkin anda belum pernah membaca bukunya lagi.

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog