Orang asing yang dekat di hati

Ahad lepas saya telah berjaya mencipta rekod peribadi.
Menyertai Allianz Penang Bridge International Marathon 2012
dan seterusnya berjaya menamatkan larian half marathon iaitu sejauh 21km dalam catatan masa 3 jam 18 minit




Alhamdulillah... latihan yang saya dan rakan lakukan bermula 2 minggu sebelumnya sangat membantu saya di dalam pengalaman pertama ini
Saya berjaya mengekalkan larian tanpa henti walaupun sekejap perlahan sekejap lagi perlahan
Saya cuma berhenti untuk mengambil air dan mengambil gambar sahaja.
(mengambil gambar dan berposing di atas jambatan adalah antara perkara penting ya . hehe)



Ada 2 pengalaman menarik yang saya nak kongsikan yang berlaku di dalam larian ini

Pertama:

Ketika saya melepasi puncak jambatan untuk kali kedua, iaitu dalam perjalanan pulang, satu bahagian tepi kanan di tapak kaki kiri saya tiba-tiba sakit.
Alamak, saya cuba buat tak tahu tapi ia tetap sakit dan mengganggu larian saya.

Tak mahu ia menjadi lebih sakit, saya ke tepi jambatan
Membuat regangan kaki
Tiba-tiba seorang lelaki india berhenti dan menghulur satu tiub krim panas (heat rub)
"Use this" katanya.

Saya menyambut dan dia terus sambung berlari. Sempat saya teriak
"Thank you!"

Wahh... dia tinggalkan sahaja heat rub ni?

Saya pun menyapu heat rub tu ke tapak kaki saya di bahagian yang sakit tu.
Alhamdulillah, rasa lega.
Saya pun sambung larian sambil memikirkan kepada siapa pula saya perlu berikan heat rub ini.

Kemudian saya nampak seorang lelaki berbangsa cina yang sedang meregangkan kakinya.
Terus saya tawarkan heat rub ini kepadanya dan saya sambung larian.

Tidak lama kemudian, seseorang menepuk bahu saya dan menghulurkan heat rub yang sama.
Rupanya dia mengejar saya dari belakang untuk memulangkan heat rub tersebut.
alamak.. saya nak derma je dah heat rub tu sebab saya pun diderma oleh orang lain tadi kan..

Saya terus berlari hinggalah saya nampak ada seorang lelaki melayu duduk di tepi jambatan sambil menepuk2 kedua-dua betisnya.
Terus saya hulur heat rub tu,
"Sir, take this"

Dia menyambutnya dan saya terus lari meninggalkannya.
Kali ni heat rub itu tidak kembali dah kepada saya.


Apa yang saya nampak, di dalam keadaan begini, orang asing yang tidak kenal satu sama lain saling membantu dan menyokong.
Heat rub yang dibeli dan asalnya dimiliki oleh seorang individu telah bertukar tangan dan membantu beberapa individu yang saling tidak mengenali.

Hebat.



Kedua:

Pengalaman kedua pula adalah seorang wanita yang berumur lebih kurang saya rasanya.
Saya perasan dia semasa berlari.
Ada waktu, dia di depan saya.
Ada waku saya memintas dia.
Kemudian dia pintas saya balik.
Hinggalah bila dah nak nak hujung jambatan, saya memintas dia semula.

Tapi bila tinggal lagi 1 km untuk tamat, saya betul-betul letih.
Larian saya perlahan. Kaki saya dah terasa berat.
Tapak kaki dah terasa sakit dan tebal.

Lagi 500meter, bahu saya ditepuk.
Wanita tadi rupanya, menepuk saya dan senyum, seolah berkata
"Jom, laju lagi. kita dah nak sampai"

Saya terkejut juga tapi sempat senyum balik.
Beliau kemudiannya memintas saya.
Lepas tu saya mendapat semula semangat dan kekuatan untuk melajukan larian.

Walaupun tak berjaya berlari selaju dia, tapi sekurang-kurangnya saya berlari lebih laju di garisan penamat.

Pengalaman ini juga hebat bagi saya... bagaimana orang yang asing bagi kita boleh memberi motivasi dan semangat dengan perbuatan yang simple begini.




Tahniah kepada semua pelari half marathon Allianz PBIM 2012, terutama kepada 2 rakan larian saya, Sunie dan Chan.
We did it!



Insya Allah kita jumpa lagi tahun hadapan di jambatan kedua pula.

Mahu lebih gambar tentang Allianz PBIM 2012, boleh lihat DI SINI.
6