Laporan Domain 3

saya masih lagi sibuk menyiapkan rumah domain 3.

peti ais dah masuk. beli 2nd hand dari en fadzil, seorang juruteknik yang buat bisnes part time jual barang elektrik terpakai.
dia tawarkan mitsubishi atau LG.
agak fobia dengan jenama oppa, saya pilih mitsubishi.



malam tadi, satu bahagian dinding dah saya cat untuk menambahkan seri.
saya cat sendiri je. cat kcc paint jenis berkilat dan boleh dilap jika ada kekotoran.
harganya rm112 untuk 5 liter.







mesin basuh pun dah dipasang.
jenama pilihan adalah sharp memandangkan harganya lebih murah tetapi setakat saya pakai, kualiti jenama ni mmg baik dan tahan lama.
harganya rm 570 untuk 6.5kg.



cuma water heater saya ambil jenama pensonic.
sebelum ni saya biasa pakai jenama panasonic.
dari 5 unit jenama ni yang saya pasang, dua daripadanya pernah ada masalah.
tapi bila dibaiki, dia ok. tak delah masalah berulang.



saya pernah pakai joven dan pensonic, setakat ni belum ada masalah.
cuma joven ni kalau pasang air besar, kena set hampir maksima baru air tu cukup panas.
pensonic yang saya pakai di rumah lebih baik.

jadi untuk kali ini saya pilih pensonic untuk water heater.
harganya pun lebih murah.

selain itu, loceng pintu dan rel langsir pun dah pasang.
cuma langsir ni macam terlebih labuh pula.
nak kena pendekkan sedikit.

esok atau lusa orang pasang gril pula akan datang.
kemudian barulah kitchen cabinet.
untuk kitchen cabinet, saluran paip air di bawah sink perlu diubah sedikit.
akan minta tolong plumber indonesia dekat rumah saya nanti

Share:

13 ulasan:

salfhi berkata...

Akak ni laki ke pmpuan sbenanye? Kata cat umah buat sndiri tp yg gmbr ngecat kt atas tu boboy.. Kwang3

sitiezahim berkata...

menarik kalau dah siap nanti...hehehe

rohaniah noor berkata...

salfhi, hahahaha... nak buat macamana.. semasa gambar ni diambil, saya terpaksa pause mengecat dan jadi jurukamera... huhuhu

sitiezahim, kan.. rasa mcm best kalau kasi fully furnish ni.

Derok berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Derok berkata...

boleh tak admin taruh button "search" kat blog ni..sebabnye mudah untuk saya & pembaca lain untuk cari maklumat tertentu melalui "keyword"..ke saya yang tak nampak button tu..hehe

dzirhans berkata...

Lawak pulak bila baca komen ni..!

Shamsul Aizat berkata...

Salam. Saya berminat dengan domain 3 ni. Ade tau sesiapa yg ingin menjual blok di situ? pm me at shamsulaizat@gmail.com

THanks.

Haruki berkata...

Anie, your washing machine looks very new. Also, how much did you buy the doorbell?

rohaniah noor berkata...

Derok, saya dah letak search tu. tapi sebelum ni dah ada tapi bila saya tengok hasil cariannya lain macam, saya buang sekejap.

dzirhans, hehehe... mmg lawak pun..

haruki, washing machine tu memang baru, not a second hand. bought it at rm570, brand sharp.
doorbell i bought at about rm55. not a branded one la.. china mari

ctfarazila berkata...

i loikeee ;)

rohaniah noor berkata...

ctfarazila, i pun loikeee!!

fadh berkata...

nak tanya...kat mana nk beli perabot 2nd hand tu? sbb saya ada apartment unipark...nak plan sewa/jual..kalau sewa tu sy igt nak letak sikit perabot...

rohaniah noor berkata...

fadh, saya hanya beli peti ais je yang 2nd hand. mesin basuh tu baru.
saya survey kat mudah.

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog