Jangan beli rumah kat kampung!

Ramai rakan-rakan saya yang bukan berminda pelabur hartanah dan tidak melabur pada dirinya sendiri mengejar dan tersangkut akibat membeli rumah di kampung.
Jangan!

ok, biar saya terangkan semula.

ramai yang bekerja di KL, Selangor dan Putrajaya sebenarnya berasal dari luar negeri ini
Ada yang datang dari Jerlun, Gurun, Bota, Teluk Intan, Raub, Kuala Krai, Kangar, Kluang, Bachok, Besut dan lain-lain kawasan luar bandar.

Mereka datang ke KL atau selangor untuk mencari wang, mencari kehidupan lebih baik dan mencari kekayaan
Bila pendapatan dah baik, mereka pun teringat pada persaraan nanti.
Tak sanggup rasanya nak terus duduk di KL sampai meninggal dunia


Lagipun melihat harga rumah di Lembah Klang, woww...  mahalnya
Harga 100k cuma boleh dapat apartment kos sederhana atau apartment kos rendah sahaja.
Macam duduk di rumah merpati, katanya.

Kalau layak buat pinjaman 150K pun, cuma dapat apartment kos sederhana dalam 750 - 850 sqft je.
Sempit. Lagipun rumah lama.
Rumah baru dari developer dah tak ada jual dengan harga begini.

Jadi, lebih baik beli rumah di kampung.
Harga 100k dah boleh dapat rumah teres.
Harga 150K dah boleh dapat rumah semiD.

Nak lagi best kalau gaji mencecah 4k - 5k, boleh lah beli banglo satu di kampung
Harga baru RM 260K - 280k

Untung.
Nanti dah tua, dah bersara, atau dah senang, boleh duduk di sana.
bawa anak-anak balik kampung sama.

Maka ramailah warga KL, Selangor dan Putrajaya musafir ini membeli rumah di kampung masing-masing.

Gaji dalam 3500, beli rumah di kampung berharga RM 150,000
katalah sebulan bayar hampir rm700
kemudian rumah tu dibiarkan kosong sebab sayang
atau beri saudara mara duduk percuma
atau sewakan pada kadar semasa di sana dalam rm 400.
jadi ada aliran positif negatif rm300 sebulan

di KL pula terpaksa sewa rumah. bayar RM 550 untuk satu apartment kos rendah atau sederhana rendah.

rugi!
ini belum campur dengan hutang kereta pula, lagi rugi.
lagipun kos hidup di Lembah Klang kan sangat mahal.

sangkut.. memang boleh sangkut.




kalau yang beli rumah RM 260K tadi, bayaran bulanan dah lebih kurang 1200.
sewa tak tinggi mana.
akhirnya dia stuck. tersangkut.
komitmen tinggi. nak beli rumah lain di KL untuk pelaburan dah tak boleh.
sebab kadar Debt Service Ratio (DSR) nya dah tinggi.
nisbah hutangnya berbanding pendapatannya dah tinggi.

kan bagus kalau dengan RM 150,000 tu beli satu apartment di Lembah Klang
beli yang kadar sewanya RM 850 - 900 untuk unt kosong.
memanglah rumah merpati... memang lah rumah lama..
tapi rumah ini boleh beri anda sekurang-kurangnya rm 150 - 200 aliran positif wang setiap bulan

nak buktikan pada bank anda akan pendapatan tambahan dari sewa rumah pun boleh
kemudian boleh beli lagi ... dan lagi...
ulang langkah yang sama.



Nanti dah banyak rumah atau banyak aset, atau net worth dah tinggi mencecah juta-juta
barulah beli satu rumah yang bagus dan selesa di kampung.
Masa tu anda dah mampu untuk tanggung aliran negatif itu, jika ada.
Atau masa tu anda pun dah bersara awal. Jadi boleh berehat-rehat di kampung.

Jadi, pesanan saya, Jangan beli rumah di kampung.
Jangan beli lagi!

Beli hanya bila anda sudah mencapai kekayaan dan nilai aset yang secukupnya.

Namun sekiranya kampung anda tu di Georgetown, JB, di pusat bandar atau di kawasan berdekatan IPTA / IPTS yang kadar sewanya memang tinggi dan panas, nasihat di atas mungkin tidak terpakai.
Sebab beli rumah di kampung anda pun masih dapat rental yield dan kenaikan harga modal yang sangat baik.

:)
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog