Jangan beli rumah kat kampung!

Ramai rakan-rakan saya yang bukan berminda pelabur hartanah dan tidak melabur pada dirinya sendiri mengejar dan tersangkut akibat membeli rumah di kampung.
Jangan!

ok, biar saya terangkan semula.

ramai yang bekerja di KL, Selangor dan Putrajaya sebenarnya berasal dari luar negeri ini
Ada yang datang dari Jerlun, Gurun, Bota, Teluk Intan, Raub, Kuala Krai, Kangar, Kluang, Bachok, Besut dan lain-lain kawasan luar bandar.

Mereka datang ke KL atau selangor untuk mencari wang, mencari kehidupan lebih baik dan mencari kekayaan
Bila pendapatan dah baik, mereka pun teringat pada persaraan nanti.
Tak sanggup rasanya nak terus duduk di KL sampai meninggal dunia


Lagipun melihat harga rumah di Lembah Klang, woww...  mahalnya
Harga 100k cuma boleh dapat apartment kos sederhana atau apartment kos rendah sahaja.
Macam duduk di rumah merpati, katanya.

Kalau layak buat pinjaman 150K pun, cuma dapat apartment kos sederhana dalam 750 - 850 sqft je.
Sempit. Lagipun rumah lama.
Rumah baru dari developer dah tak ada jual dengan harga begini.

Jadi, lebih baik beli rumah di kampung.
Harga 100k dah boleh dapat rumah teres.
Harga 150K dah boleh dapat rumah semiD.

Nak lagi best kalau gaji mencecah 4k - 5k, boleh lah beli banglo satu di kampung
Harga baru RM 260K - 280k

Untung.
Nanti dah tua, dah bersara, atau dah senang, boleh duduk di sana.
bawa anak-anak balik kampung sama.

Maka ramailah warga KL, Selangor dan Putrajaya musafir ini membeli rumah di kampung masing-masing.

Gaji dalam 3500, beli rumah di kampung berharga RM 150,000
katalah sebulan bayar hampir rm700
kemudian rumah tu dibiarkan kosong sebab sayang
atau beri saudara mara duduk percuma
atau sewakan pada kadar semasa di sana dalam rm 400.
jadi ada aliran positif negatif rm300 sebulan

di KL pula terpaksa sewa rumah. bayar RM 550 untuk satu apartment kos rendah atau sederhana rendah.

rugi!
ini belum campur dengan hutang kereta pula, lagi rugi.
lagipun kos hidup di Lembah Klang kan sangat mahal.

sangkut.. memang boleh sangkut.




kalau yang beli rumah RM 260K tadi, bayaran bulanan dah lebih kurang 1200.
sewa tak tinggi mana.
akhirnya dia stuck. tersangkut.
komitmen tinggi. nak beli rumah lain di KL untuk pelaburan dah tak boleh.
sebab kadar Debt Service Ratio (DSR) nya dah tinggi.
nisbah hutangnya berbanding pendapatannya dah tinggi.

kan bagus kalau dengan RM 150,000 tu beli satu apartment di Lembah Klang
beli yang kadar sewanya RM 850 - 900 untuk unt kosong.
memanglah rumah merpati... memang lah rumah lama..
tapi rumah ini boleh beri anda sekurang-kurangnya rm 150 - 200 aliran positif wang setiap bulan

nak buktikan pada bank anda akan pendapatan tambahan dari sewa rumah pun boleh
kemudian boleh beli lagi ... dan lagi...
ulang langkah yang sama.



Nanti dah banyak rumah atau banyak aset, atau net worth dah tinggi mencecah juta-juta
barulah beli satu rumah yang bagus dan selesa di kampung.
Masa tu anda dah mampu untuk tanggung aliran negatif itu, jika ada.
Atau masa tu anda pun dah bersara awal. Jadi boleh berehat-rehat di kampung.

Jadi, pesanan saya, Jangan beli rumah di kampung.
Jangan beli lagi!

Beli hanya bila anda sudah mencapai kekayaan dan nilai aset yang secukupnya.

Namun sekiranya kampung anda tu di Georgetown, JB, di pusat bandar atau di kawasan berdekatan IPTA / IPTS yang kadar sewanya memang tinggi dan panas, nasihat di atas mungkin tidak terpakai.
Sebab beli rumah di kampung anda pun masih dapat rental yield dan kenaikan harga modal yang sangat baik.

:)
Share:

11 ulasan:

mohd fairuz ahmad berkata...


pada saya pulak.. boleh beli di kampung or di mana mana.. asalkan ade ilmu n tahu cara nak pergunakannya..

satu lagi.. let say beli rumah kt kl dulu.. lepas 10 tahun br nk beli rumah kt kampung.. agak2 taim tuh..rumah kt kampung berapa harga yer?? skrg pn rumah kt kampung pun semi -d 200k - 300k..tanah pun dh 70k satu lot.. any idea?

rohaniah noor berkata...

mohd fairuz,

beli rumah kat kampung dengan ilmu tu maknanya mereka akan beli rumah yg akan beri rental yield yg bagus atau appreciation yng bagus. kategori ini jatih dalam pengecualian yg saya tulis di bawah artikel ini.

yg saya maksudkan di atas adakah beli rumah di kampung, sewa tak tinggi, harga tak naik, tapi di KL masih menyewa mahal. dalam masa yg sama, menanggung hutang yang besar disebabkan rumah di kampung yg tak produktif ini.

buat apa kejar harga property di kampung jika komitmen bulanan tinggi, tak generate income dan akhirnya tersangkut dengan masalah hutang.

Mila@Rimbun berkata...

sipi2 kena kat kami, tapi bukan atas kehendak sendiri, beli rumah on emotional feeling. Rumah semiD dengan tanah yg luas berharga RM160K, masa tuh employer housing loan cuma at 2% interest, now rumah tuh kosong, harga cuma RM180k jer lepas almost 10 years. Cuba bayangkan kalau dulu tuh beli rumah yg harga 200k dgn interest 2% tuh kat KL, now harganya mungkin tak kurang 400k dah, jual n beli bungalow kat kampung.. aisshhhh emotional buying memang selalunya FAIL. Tp oklah.. what we get is my MIL is happy.... bila dia happy mungkin sebab tuh kami bahagia n dapat harta lain as ganti.. condo yg bagi +cashflow every month. (just taking it at the brighter side hahaha)

rohaniah noor berkata...

Mila @ Rimbun,
terima kasih atas perkongsian.
alhamdulillah.. puan dapat membeli rumah lain yang bagi pulangan yang bagus selepas itu. anggaplah pembelian pertama itu sebagai yuran tuisyen.. :)

sari berkata...

tajuk yang amat bagus...harap semua yang baca boleh faham dengan apa yang RN cuba sampai kan...

Ramai orang sangka dia dah berilmu pasal pelaburan hartanah...tapi sebenarnya tidak...katanya beli rumah untuk pelaburan ..tapi tak tau rumah yang macam mana/dimana 'sesuai' untuk pelaburan.

sitiezahim berkata...

bagus artikel ni..hehe

mohd fairuz ahmad berkata...

Yep..mmg bagus... bace n fahamkan ape yg sis rn cube sampaikan tu

rohaniah noor berkata...

kak Sari, Sitiezahim, Mohd Fairus, terima kasih atas komen anda.
ya, betul.. cuba fahamkan apa yang saya cuba sampaikan di sini

Sudin Isa berkata...

Salam.. Saya berkongsi pendapat yang sama dengan tajuk Puan. Saya dan isteri dah invest 5 hartanah di Lembah Klang. Kalau beli di kawasan pedalaman, memang modal saya dah sangkut. TAHNIAH, artikel yang menarik.

rohaniah noor berkata...

en Sudin, terima kasih :)

hafiz mohammad berkata...

bley wat homestay

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog