kontroversi booking pangsapuri melor

pengalaman pertama beli rumah mcm minta sedekah

isnin baru-baru ini saya menerima panggilan telefon dari Saiful, staff pemaju Pangsapuri Melor, Bandar Baru Bangi
Dia memanggil saya untuk membuat tempahan unit Blok B projek ini memandangkan saya telah pun berdaftar awal
Pada masa panggilan telefon diterima, saya dalam dewan agong tunku canselor
sedang menunggu giliran untuk naik ke pentas menerima ijazah

Saya berjanji akan menelefon semula





Esoknya saya telefon Saiful semula
Dia kata, nama saya memang ada untuk tawaran unit untuk BLok B
Blok A dah habis dijual, cuma ada satu unit je.
Blok B ni pun dah banyak terjual

untuk membuat tempahan, saya kena datang bawa duit tempahan RM1500, macam biasalah kan...
tapi yang peliknya kena bawa siap2 dokumen lemgkap untuk mohon pinjaman dengan bank islam
mereka tak akan terima sebarang booking jika tak bawa dokumen lengkap ini

Apakah pelik sangat ni?

ok, biar saya kongsikan kebiasaan prosedur membeli rumah dari pemaju
1) pergi show house atau booth yang menbuat jualan
2) jika berminat, bayar duit booking seperti yang diminta oleh pemaju
3) pemaju akan bagitau bank-bank yang menjadi financier atau panel bank. Pembeli tidak wajib membuat pinjaman dari panel bank. boleh pilih nak memohon pinjaman dengan panel bank atau bank lain asalkan bank mahu menawarkan pinjaman kepada projek itu.
4) pembeli akan berurusan terus dengan pihak bank. Pembeli akan hantar dokumen pinjaman pada bank selepas bayaran tempahan dibuat. Boleh jadi hari yang sama atau pun boleh jadi 3, 4 hari atau semingu selepas itu, secepat mungkin selepas semua dokumen pinjaman disediakan.
5) pinjaman diluluskan. Pembeli bertemu pegawai bank sendiri untuk tandatangan surat tawaran pinjaman.
6) pembeli tandatangan perjanjian jual beli dengan peguam pemaju (atau kadang kala dengan pemaju je.. peguam tak ada pun..)

kemudian diikuti dengan prosedur seterusnya la..

Tapi pangsapuri Melor ni unik sikit.
Selama 6 tahun saya mula menerjunkan diri dalam bidang hartanah, inilah kali pertama saya jumpa developer yang
- hanya terima tempahan unit jika bawa dokumen permohonan pinjaman yang lengkap pada masa itu jugak
- paksa dan aturkan pembeli mohon pinjaman dengan bank mana. Dia kata ada 2 bank yang jadi financier projek ni. Hong Leong dan Bank Islam. Kuota Hong Leong dah penuh. so semua pembeli sekarang KENA mohon pinjaman melalui Bank Islam sahaja
- dokumen untuk bank dan borang permohonan pinjaman diisi di pejabat pemaju dan dikutip oleh pemaju. barulah diserahkan kepada bank. Jadi pemaju tak mahu terima booking dari pembeli kalau dokumen pinjaman tak ada atau tak lengkap sebab mereka tak mahu buat kerja dua kali.
- pegawai bank tak perlu berurusan dengan pembeli sebab semuanya pemaju yang buat. pegawai bank hanya terima dokumen yang dah lengkap sahaja dan proses

Dalam kes saya, saya memang sangat berminat untuk membeli unit ni memandangkan lokasinya yang dekat dengan rumah saya, masih dekat dengan UKM dan harganya yang menarik.
Tapi memandangkan LTV 70%, saya telah pun berpakat untuk membeli melalui usahasama dengan kakak saya.
saya nak beli atas nama dia

tapi pemaju yang pelik ni nak dokumen pinjaman yang lengkap masa tu jugak sedangkan kakak saya di Pahang
mana mungkin saya dapat semua dokumen dia dalam masa 1 atau 2 hari
kalau nak tunggu isnin depan, mahu terjual habis unit tu
sebab pemaju tak mahu terima booking langsung pun kan...
alasan saiful, ini prosedur mereka. pembeli kena ikut prosedur mereka

jadi, saya katakan kepadanya, apa kata saya bayar duit booking dan bawa dokumen saya dahulu
supaya saiful tidak disalahkan oleh bossnya dan saya dapat unit yang saya mahu
isnin depan, saya akan bawa dokumen kakak saya dan kemudian isi borang permohonan pinjaman atas nama kakak saya.
Deal?

Saiful setuju.

Tengahari, saya pun bergerak ke pejabat jualan, bawa dokumen saya dan buku cek
ada 2 orang staff, saiful dan seorang perempuan
saiful mengambil dokumen saya dan beliau menyuruh saya memilih unit dan mengisi borang pinjaman bank islam


sekali staff perempuan tu tengok dokumen saya
dia kata dokumen saya tak lengkap sebab tak ada surat pengesahan majikan

aiseyy... selama ni banyak bank saya mohon pinjaman
cukup dengan penyata gaji, penyata pendapatan tahunan dan penyata bank gaji saya untuk membuktikan pendapatan bulanan saya
tak biasa pula bank minta surat pengesahan majikan, kecuali saya nak beli melalui pinjaman kerajaan
saya argue juga hal ini
perempuan tu kata, ini keperluan dari bank islam
dia tak mahu terima dokumen saya tapi saya berkeras kata, kalau nak juga saya akan hantar kemudian
dia merungut, susah.
(inilah akibatnya kalau pemaju nak jadi banker.. nak buat kerja banker kutip dokumen dan uruskan pinjaman bank)

saya minta bercakap dengan pegawai bank terus
en fauzan namanya.
saya telefon dia, dia bagitau saya boleh hantar dokumen tu kemudian sama ada terus kepadanya atau ke pejabat pemaju.
settle satu isu.

kemudian saiful nak isi borang tempahan unit
saya dah katakan padanya saya nak letak 2 nama kat s&p
nama saya dan nama kakak
tapi oleh kerana saiful tahu saya akan buat pinjaman atas nama kakak saya, dia nak tulis la nama kakak saya kat borang tempahan tu
dia bertanyakan salinan kad pengenalan kakak saya

pada masa tu lah staff perempuan tu nampak saya datang bawa dokumen saya, bukan dokumen kakak saya
beliau mula nak marah
"mana boleh macamni.. kena lah bawa dokumen kakak awak"
"kami tak boleh terima"

saya tak puas hati, saya katakan
"saya dah ikut syarat pemaju
mereka nak dokumen, saya dah bawa dokumen
kemudian kalau pinjaman saya tak lulus atau saya nak tukar permohonan, itukan antara saya dengan bank, bukan dengan puan.
saya boleh bawa dokumen kakak saya tapi paling cepat isnin depan lah sebab weekend ni baru saya boleh balik ambil dokumen dari dia.
tapi untuk hari ini saya dah comply syarat pemaju. saya bawa dokumen saya dan buku cek untuk duit booking."


staff perempuan tu tak puas hati, dia call boss dia, seorang perempuan cina

perempuan cina tu memang mati hidup tak mahu terima
dia kata, mereka tak mahu buat kerja 2 kali
mereka nak pembeli bawa semua dokumen kengkap terus masa booking
mereka nak pembeli yang pinjaman dia pasti boleh lulus sahaja supaya senang
dengan sinis dia berkata, "kalau u nak beli rumah kami, u kena ikut rules kami"

kemudian boss tu minta bercakap dengan staff dia yang perempuan tu

letak saja phone, staff perempuan tu kata kat saya
"kami bagi tempoh sampai isnin depan je. kalau takde dokumen, kami tak kan terima booking puan".
tegas.
"ok, boleh.. isnin depan saya bawa dokumen."

"eh, kakak puan kat pahang kan? so boleh ke dia nak sign s&p dan dokumen nanti?" tanya dengan sinis.

ok, sabar saya dah sampai tahap maksimum
selagi suara saya tak naik, orang memang suka kenakan saya
(saya tahu saya nampak mcm budak bodoh)

saya pun dengan nada bengang terus cakap, "saya tahu projek awak popular. jadi awak nak berlagak. kakak saya ada beli rumah di cyberjaya, tak ada masalah pun. tak perlu developer nak perkecilkan mcmni.
its ok, projek ni nampak fishy, saya tak perlu beli rumah awak. saya menyesal saya tulis review pasal projek ni menyebabkan awak dapat byk sales."

lepas tu saya dengar perempuan tu dok bla bla bla lagi ntah apa ntah
saya angkat beg pergi ke pintu dan keluar.


pengalaman pertama nak booking rumah tapi rasa seperti minta sedekah pada orang.


16